μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σα πολύ σημασία δεν δώσαμε σε όλες αυτές τις λεπτομέρειες σχετικά με το ποιοι συμμετέχουν και ποιοι δεν συμμετέχουν στο συλλαλητήριο; Αυτό το… βασανιστήριο μας κούρασε. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει. Η ιστορία έγραψε και αυτούς που είναι υπέρ και όσους είναι κατά. Πλέον η ζωή συνεχίζεται. Σημασία τώρα έχει το αυριανό συλλαλητήριο να είναι πετυχημένο, πανκαβαλιώτικο και φυσικά εκτός κομμάτων (και κομματικών επιδιώξεων). Όσο αυτό το τελευταίο μπορεί να συμβεί.

 

Βλέπουμε μια αυθόρμητη διάθεση συμμετοχής. Ένα λαϊκό ξέσπασμα που ετοιμάζεται να εκδηλωθεί. Μια αγανάκτηση και μια απογοήτευση. «Δεν αντέχουμε άλλο» ετοιμάζονται να πουν αύριο στη συγκέντρωση του δημοτικού κήπου οι κάτοικοι του Νομού Καβάλας. Κι αν η Αθήνα ακούσει και λάβει υπόψη της το μήνυμα έχει καλώς. Διαφορετικά κακό του κεφαλιού της.

 

Με ένα μακροσκελέστατο κείμενο που θυμίζει απόφαση κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ (βαθύτατα αναλυτικό δηλαδή) το ΠΑΜΕ Καβάλας μα είπε μόλις χθες ότι δεν θα λάβει μέρος στο συλλαλητήριο. Άλλη περίπτωση αυτοί… Προτιμούν να είναι τρεις κι ο κούκος στις πλατείες που διαλέγουν σε όλη την Ελλάδα παρά να συναντήσουν στον δημοτικό κήπο (και τον κάθε δημοτικό κήπο) το πραγματικό κίνημα. Το οποίο ας μην ανησυχούν, ξέρει να φυλάγεται από τις διάφορες κακοτοπιές.Από τις πολιτικές πονηριές της εποχής.

 

Με ένα ποσό σχετικά μικρό, της τάξης των 3.000 ευρώ, ο Δήμος Παγγαίου θα έχει στην τουιριστική έκθεση της Σόφιας το δικό του περίπτερο. Έτσι εξασφαλίζει μια αυτονομία, μια ανεξαρτησία, μια άνεση κινήσεων που π.χ. η πόλη της Καβάλας δεν θα έχει. Θα είναι βέβαια στην ίδια έκθεση η Καβάλα αλλά «δεμένη» στο άρμα του ΕΟΤ. Μαζί με την κάτω Ραχούλα και τα Τρία Πέντε Πηγάδια Ναούσης.

 

Κάτι θέλει να πει ο Χρήστος Μποσμπότης και να προκαλέσει τις εξελίξεις. «Ανέβασε» κείμενο στο διαδίκτυο αφού οι προηγούμενες του προσπάθειες (χωρίς να έχουν δημοσιότητα) δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τώρα τα λέει δημοσίως μπας κι ο Φιλόσογλου ευαισθητοποιηθεί. Που δεν το βλέπουμε…

 

Σήμερα, μέρα των ερωτευμένων, του ταιριάζει του Χρήστου το τραγούδι που κάποτε ερμήνευσε ο Γιάννης Πάριος μετά του γιού του: «Πιο καλή η μοναξιά, από σένα που δε φτάνω. Μια σε βρίσκω, μια σε χάνω. Πιο καλή η μοναξιά». Άλλωστε ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος θα μπορεί να τα λέει ανετότερα και συχνότερα.

 

Στην Ελευθερούπολη υπάρχει προεκλογική συζήτηση, διαφορετική από αυτή της Καβάλας. Η κουβέντα που δειλά δειλά γίνεται αφορά τους ίδιους. Όλους όσους συμμετείχαν το 2010. Κανένα νέο πρόσωπο. Φαίνεται μάλιστα να βολεύονται άπαντες με αυτή την επανάληψη. Όλοι τους θέλουν οι εκλογές του 2014 να είναι (ως προς τους υποψήφιους δημάρχους) ακριβώς ίδιες με αυτές του 2010.

 

Μια κυρία, σκέτο λιοντάρι, επεδίωξε προ λίγου καιρού να οργανώσει εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ήθελε εκεί να μαζέψει τους οικονομικά αδύναμους και να τους προσφέρει γεύμα. Την προειδοποίησαν, εκείνη την μέρα ο χώρος θα είναι απαραίτητος στην Αλφαβητοπαρέλαση. Αυτή αγνόησε την προειδοποίηση. Επέμενε σε μια… δημόσια διαπόμπευση των άπορων αφού για χάρη των τηλεοπτικών καμερών ήθελε να τους μαζέψει στο κεντρικότερο σημείο της Καβάλας. Κι εκεί μπροστά να τους … ταΐσει. Ήθελε με αυτό τον τρόπο να διαφημίσει την προερχόμενη από την Αμερική φιλανθρωπία της! Κάπως έτσι κινδύνευσε η Αλφαβητοπαρέλαση να γίνει Κυριακή κι όχι Σάββατο. Ευτυχώς όμως, στην Καβάλα υπάρχουν και λογικοί άνθρωποι. Που σε αντίθεση με τα …. λιοντάρια, έχουν ακόμη σώας τας φρένας.

 

Πως είναι δυνατόν μια δημόσια υπηρεσία που ενδέχεται σε ένα μήνα από τώρα να καταργηθεί, να παραγγέλνει και να προμηθεύεται πετρέλαιο θέρμανσης αξίας 1.600 ευρώ περίπου; Τι θα γίνει αυτό το πετρέλαιο αν αύριο μεθαύριο το συγκεκριμένο μαγαζί κλείσει και μεταφερθεί στην Καβάλα; Θα φέρει μαζί του στην Καβάλα και το πετρέλαιο;

 

Ο πιο πρόσφατος κόμβος στην Εγνατία οδό είναι αυτός στο ύψος των Κερδυλλίων. Έγινε πολύ μετά από όλους τους υπόλοιπους, κατόπιν απαίτησης των κατοίκων της περιοχής. Όχι για να εξυπηρετούνται, όπως νομίζαμε, αλλά για να τον κλείνουν σε κάθε αγροτική κινητοποίηση. Αν δεν τον είχαν θα έκαναν κάτι ακόμη πιο κακό. Θα έκλειναν την γέφυρα του Στρυμώνα.

 

Μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση έχει ενδιαφέρον να παρακολουθεί κάποιος την συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Καβάλας. Είναι μια διαφορετική συνεδρίαση, μια άλλη εμπειρία. Ειδικά όταν τα μέλη του συμβουλίου αποφασίζουν να συζητήσουν το αυριανό συλλαλητήριο στον Δημοτικό Κήπο. Θέμα που είναι πρώτο πρώτο στην τοπική επικαιρότητα τουλάχιστον από την προηγούμενη Δευτέρα και μετά.

 

Πιστεύαμε ότι έστω κάποια από τα μέλη του τοπικού συμβουλίου θα ήταν ενημερωμένα. Κάναμε λάθος και μάλιστα μεγάλο. Στην καλύτερη περίπτωση κάποιος είχε ακούσει μια σχετική ραδιοφωνική συνέντευξη. Πάλι όμως ήταν μπερδεμένος αφού δεν γνώριζε, δεν είχε καταλάβει αν το συλλαλητήριο είναι αύριο ή την ερχόμενη Παρασκευή! Ουδείς είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί στενά την τοπική επικαιρότητα. Σε τέτοιες όμως περιπτώσεις, κι όταν θέτεις θέμα συλλαλητηρίου σε ένα συλλογικό όργανο, μάλλον επιβάλλεται να ξέρεις γιατί πράγμα μιλάς.

 

Η συζήτηση λοιπόν άρχισε με πρόταση το τοπικό συμβούλιο να υποστηρίξει το συλλαλητήριο, όποτε κι αν αυτό γίνει. Η πρώτη αντίδραση από την πλειοψηφία (δηλαδή από την ομάδα Σιμιτσή) ήταν θετικότατη. «Μα και βεβαίως να συμμετέχουμε και να εκδώσουμε ψήφισμα συμπαράστασης» ακούστηκε δυνατά κι αποφασιστικά στην αίθουσα της συνεδρίασης. Μετά όμως «έπεσε» σύρμα, όπως λέμε. Κι οι της πλειοψηφίας άρχισαν να τα «γυρίζουν». Ως που στο τέλος το συλλαλητήριο έγινε μια μικρή … γαργάρα.

 

Δεν είναι είδηση δα σπουδαία που το τοπικό συμβούλιο θα κάνει –σε σχέση με το συλλαλητήριο- ότι κι ο Σιμιτσής. Είδηση αντίθετα είναι ότι τα μέλη του τοπικού συμβουλίου δεν γνωρίζουν τι συζητά αυτή η πόλη. Τι απασχολεί τους λοιπούς φορείς αλλά και τον Δήμο Καβάλα. Συζητώντας το συλλαλητήριο με μισή ή και καθόλου ενημέρωση δίνουν την εικόνα ενός συμβουλίου που απλώς βρίσκεται κάπου αλλού. Ξαφνικά είδαν φως και μπήκαν, που λέει χαρακτηριστικά ο λαός.

 

Απορούσαμε που η Δράμα πέρασε στο ντούκου την πρόσφατη ήττα της Ανατολικής Μακεδονίας σχετικά με την ενιαία επιδότηση εργασίας 12%. Ως που αντιληφθήκαμε ότι αυτό το διάστημα η Δράμα ζει και αναπνέει για τα τμήματα του ΤΕΙ. Τα οποία θέλει πάση θυσία να διατηρήσει. Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Δημάρχου Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη: «Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι εξαιτίας του νέου χάρτη ΑΕΙ – ΤΕΙ, υπάρχει θέμα περιφερικής συνείδησης και περιφερειακής συνοχής… Ο στόχος πρέπει να είναι κοινός με συντονισμένες κινήσεις να πετύχουμε την παραμονή και την αναβάθμιση των τμημάτων ΤΕΙ της Δράμας.Επίσης θα πρέπει να σας πω για την αντιπαράθεση των δήμων-νόμων, ότι δεν θα έπρεπε να κλονίζεται η περιφερειακή συνείδηση των Ελλήνων γιατί θα έχει αρνητικότατες εξελίξεις σε οποιοδήποτε θέμα προκύπτει από εδώ και στο εξής..»

 

Εκπρόσωποι των διοργανωτών του αυριανού συλλαλητηρίου επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Άρη Γιαννακίδη. Τον προσκάλεσαν αύριο το μεσημέρι στον δημοτικό κήπο. Κι αυτός πρόθυμα απάντησε ότι θα έρθει. Αρκεί όπως είπε να προλάβει να επιστρέψει από την Αθήνα! Χθες ο κ. Γιαννακίδης μαζί με όλους τους άλλους Περιφερειάρχες της χώρας συνάντησε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο οποίος δέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τους πάντες, εκτός από τους αγρότες.

 

Τρεις πολιτικοί γάμοι έγιναν χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Καβάλας. Σήμερα θα γίνει εκτάκτως ένας. Το νέο ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί σήμερα, μέρα των ερωτευμένων! Αντίθετα στον Βόλο οι γάμοι που θα γίνουν σήμερα στο Δημαρχείο είναι περισσότεροι: Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχουν επιλέξει να ενώσουν τις ζωές τους με τα δεσμά του γάμου οκτώ ζευγάρια νεαρής ηλικίας στο Βόλο. Για σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένοι να τελεστούν στο Δημαρχείο του Βόλου επτά γάμοι, και ένας στο δημαρχιακό κατάστημα της Νέας Ιωνίας. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, για σήμερα Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, έχουν προγραμματιστεί, στο Δημαρχείο Βόλου, τρεις γάμοι το μεσημέρι και άλλοι τέσσερις το απόγευμα, όταν κατά μέσο όρο καθημερινά τελούνται δύο ή το πολύ τρεις γάμοι.

 

 

 

Διαβάστε επίσης