• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Από τις χθεσινές συζητήσεις, συνεντεύξεις και δηλώσεις προέκυψε το ακόλουθο οριστικό και ξεκάθαρο συμπέρασμα: Η συνάντηση του περασμένου Σαββάτου στην πλατεία του Καπνεργάτη ήταν, για το τοπικό ΚΚΕ και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, ένα μεμονωμένο γεγονός. Κάτι που από πολιτικής πλευράς δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ούτε και εύκολα θα επαναληφθεί. Διορθώνοντας λοιπόν τον χθεσινό ενθουσιώδη και περίπου πανηγυρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της Πρωινής (τους ένωσε ο χρυσός, γράφαμε) έχουμε να συμπεράνουμε ότι μόνο ο χρυσός –που και που- τους ενώνει. Κατά τα άλλα, αυτοί το δρόμο τους κι οι άλλοι το δικό τους.

 

Αυτό άλλωστε προκύπτει κι από το ρεπορτάζ του ΚΚΕ. Άλλαξε ο γραμματέας, όχι όμως η πολιτική. Συνεχίζεται η ίδια γραμμή, πολυσυζητημένη κι άκαρπη ως προς την απήχηση της στην κοινωνία. Πριν παραπονεθούν οι σύντροφοι του κόμματος σε τοπικό επίπεδο, έχουμε να αναγνωρίσουμε τόσο την ιστορικότητα της προσπάθειας όσο και την συνέπεια. Αν αυτά αρκούν ώστε μελλοντικά να δικαιωθούν (οι ιδέες και οι άνθρωποι), έχει καλώς. Διαφορετικά δεν θα είναι καλύτερα τα χρόνια (και τα ποσοστά) που έρχονται για το κόμμα που έχει νέο επικεφαλής τον κ. Κουτσούμπα.

 

Του οποίου κόμματος η Κεντρική Επιτροπή είναι μικρότερη κατά 20% περίπου. Και εξ αυτού του λόγου η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν έχει εκπρόσωπο της στο κεντρικό καθοδηγητικό όργανο του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κρεωνάς και η Σούλα Βλισίδου (και οι δύο από τον Έβρο) δεν εξελέγησαν στην νέα Κ.Ε. του ΚΚΕ. Ίσως να ήταν και θέμα ανανέωσης μιας που και οι δύο είχαν πολυετή παρουσία στο όργανο.

 

Αλλάζουμε πολιτικό χώρο για να συναντήσουμε την … φοβερή νοοτροπία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Την Κυριακή ψήφισαν τα μέλη του κόμματος κι έβγαλαν συνέδρους για την συνεδριακή διαδικασία (πρώτη στη σύντομη ιστορία του κόμματος) που θα γίνει στο τέλος του μήνα. Μάταια περιμέναμε να μάθουμε τα ονόματα των συνέδρων της Καβάλας. Πολύ αργά το βράδυ της Κυριακής (η ψηφοφορία στην πόλη είχε τελειώσει το μεσημέρι) οι ΑΝ.ΕΛ. Καβάλας εξέδωσαν ένα πολύ γενικό και πολύ αόριστο δελτίο τύπου. Για τα ονόματα των συνέδρων δεν έγραψαν τίποτα. Μόνο ότι θα ανακοινωθούν, μαζί με όλης της υπόλοιπης Ελλάδας, από την Αθήνα. Δηλαδή από την κεντρική διοίκηση του κόμματος.

 

Μια τακτική εντελώς εσφαλμένη, μια μυστικοπάθεια που δημιουργεί πλείστες όσες απορίες. Στο 2013 που βρισκόμαστε, ούτε το ΚΚΕ δεν ακολουθεί αυτή την οδό επικοινωνίας. Που είναι η ανεξαρτησία της κάθε συντονιστικής επιτροπής; Που είναι η διαφάνεια; Γιατί αλήθεια πρέπει και στα πιο απλά να έχει λόγο (και μάλιστα κυρίαρχο) η Αθήνα; Αυτά τα ερωτήματα δεν μπορέσαμε χθες να τα υποβάλλουμε στους Ανεξάρτητους Έλληνες Καβάλας. Τους αναζητούσαμε στο τηλέφωνο μα αυτοί ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

 

Προς Θεού, δεν φταίνε σε τίποτα τα στελέχη της επαρχίας. Κι αν φταίνε, φταίνε το λιγότερο απ’ όλους. Βασικά υπεύθυνη είναι η ανεξήγητη αυτή διαδικασία που συγκεντρώνει τα πάντα στην Αθήνα. Ποιος ξέρει γιατί.Κι οι πολίτες που όλα τα παρακολουθούν και τα βλέπουν, έχουν να κάνουν από την μια με την μανιώδη συνεχή καταγγελία (επί παντός επιστητού) από το κόμμα. Από την άλλη με αυτές τις οπισθοδρομικές νοοτροπίες.

 

Καλό λοιπόν είναι οι ΑΝ.ΕΛ. όσο προσπαθούν να επισημάνουν και να διορθώσουν τα σφάλματα της Κυβέρνησης, να ασχοληθούν και με τα δικά τους. Δίνοντας σε κάθε νομαρχιακή επιτροπή την δυνατότητα να εκφράζεται και δια της κεντρικής διοίκησης του κόμματος αλλά και μόνη της. Λαλίστατοι για όλα τα άλλα, σιωπηλοί κι άφαντοι όταν έρχεται η ώρα της εκλογής των συνέδρων. Γιατί αλήθεια αδικούν τόσο πολύ τους εαυτούς τους;

 

Χθες το απόγευμα πάντως ακολουθήσαμε τις οδηγίες του κόμματος Καμμένου, επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα όπου επρόκειτο να αναρτηθούν τα ονόματα όλων των συνέδρων. Δεν τα βρήκαμε. Αντί αυτών βρήκαμε μια μόνο (αόριστη κι αυτή) δήλωση του προέδρου: Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Πάνος Καμμένος, συγχαίρει τη βάση του Κινήματος και, ειδικότερα, τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών και τους Συνδέσμους Περιφέρειας, Τομέων και Συντονιστικών, για την πρωτοφανή και ενθουσιώδη συμμετοχή των μελών του Κινήματος στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη των συνέδρων του Ιδρυτικού Συνεδρίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, που αποτελεί ένα μάθημα δημοκρατίας για το σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος.Επίσης, ο Πρόεδρος συγχαίρει την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) και τις Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές (ΤΕΦΕ) για το ζήλο και την υπευθυνότητα που επέδειξαν, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση όλων των δημοκρατικών διαδικασιών, επιτυγχάνοντας την διεξαγωγή των εκλογών στα 93 εκλογικά τμήματα όλης της επικράτειας, χωρίς ουδεμία ένσταση.Τέλος, ο Πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαιτέρως τα μέλη της Κεντρικής Προσυνεδριακής Οργανωτικής Επιτροπής (ΚΠΟΕ), της Γραμματείας Οργανωτικού του Κινήματος και τους Εθελοντές, που δούλεψαν σκληρά, δίνοντας κυριολεκτικά τη ψυχή τους, για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της προσυνεδριακής και της εκλογικής διαδικασίας.

 

Άνθρακες ο θησαυρός. Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του Γιώργου Καλαντζή δεν είχε καμία είδηση. Ήταν βέβαια αρκετά σύντομη, περιελάμβανε συγκεκριμένα λόγια και πέραν αυτών τίποτα άλλο. Ήδη ο κ. Καλαντζής είναι στην Αθήνα όπου προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα του και αυξημένα καθήκοντα. Γράφεται κυρίως από Αθηναϊκές ιστοσελίδες, ότι πλέον έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει 10 ακόμη συνεργάτες! Γνωρίζοντας καλά τον κ. Καλαντζή (αλλά και το τι έκαναν προηγούμενοι πρόεδροι κι αντιπρόεδροι της Βουλής) καταλαβαίνουμε ότι ούτε ένας εξ αυτών θα είναι συγγενής του. Ξέρει καλά τόσα χρόνια ο κ. Καλαντζής να μην βγάζει μόνος του τα μάτια του.

 

Ρωτήθηκε για τους υποψήφιους δημάρχους της ΝΔ στο Νομό Καβάλας το 2010. Όλοι τους έχουν πάρε δώσε με την δικαιοσύνη. Άλλος λίγο κι άλλος περισσότερο. Άλλος έμμεσα, άλλος άμεσα. Θα πάρουν πάλι την στήριξη του κόμματος το 2014; ήταν η ερώτηση. Κι αυτός –στα πλαίσια της συντομίας και της περιεκτικότητας που προαναφέραμε- είπε μόνο δύο κουβέντες «Είναι θέματα δικαιοσύνης. Κανένα σχόλιο».

 

Περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έκανε το Σαββατοκύριακο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δημαράς. Ήρθε στην περιοχή ως επικεφαλής του κόμματος του. Του Άρματος Πολιτών. Απέφυγε όμως την Καβάλα. Γιατί άραγε; Πήγε στην Αλεξανδρούπολη όπου έκανε ημερίδα. Σταμάτησε στην Κομοτηνή, επισκέφθηκε και την Δράμα. Όχι όμως την Καβάλα. Τρέχει κάτι συγκεκριμένο ή είναι σύμπτωση;

 

Στις 22 Ιουνίου θα έρθει στην Καβάλα ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα κρουαζιερόπλοιο. Θα είναι γεμάτο Τούρκους τουρίστες, θα έχει δε επόμενο και τελικό προορισμό την Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια πρώτη κρουαζιέρα Τούρκων στο Βόρειο Αιγαίο. Αν πάνε όλα καλά κι οι επιβάτες ευχαριστηθούν την κρουαζιέρα, αυτή η διαδικασία θα γίνεται σε μόνιμη βάση. Με ενέργειες των τοπικών φορέων ενώ το πλοίο θα πήγαινε απευθείας από την Τούζλα της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη, θα σταματά στην Καβάλα. Όπου δεν αποκλείεται να γίνεται και διανυκτέρευση!

 

Διαβάσαμε στο διαδίκτυο την ακόλουθη εξομολόγηση του Γιάννη Πουρσαϊτιδη, με αφορμή τα 45α γενέθλια του. Το κείμενο είναι όντως ενδιαφέρον: Σήμερα κάνουν το κύκλο τους 45 χρόνια …. Χρόνια γεμάτα, πλήρη με τα λάθη μου τα πάθη μου, τα θέλω και τα πρέπει που κάθε άνθρωπος ζει. Και τα έζησα έντονα. Μάζεψα πολλές καινούργιες καλημέρες, πολλά χαμογέλα αλλά και ψέμα. Υποκρισία και ζήλια. Ζήτησα συγγνώμες και τις πήρα. Έδωσα κι εγώ πολλές γιατί είμαι πολύ μικρός για να μην συγχωρώ!!! Ωρίμασα ακόμα πιο πολύ και έβγαλα περισσότερα συμπεράσματα. Έμεινα και λίγο παιδί μέσα μου γιατί μου πάει. Ποτέ όμως δεν ήμουν ψεύτικος και άδικος γιατί αυτό δεν μου πάει. Δεν ξέρω τι μου κρύβει η ζωή που θα ζήσω απ’ εδώ και πέρα, αλλά έτσι θέλω να συνεχίσω να τη ζω. Με ένταση και πάθος, με δύναμη ψυχής που χρειάζεται να έχει κάνεις. Πάντα ότι μου περισσεύει θα το έχω για τους άλλους. Γατί αυτό που δίνεις, σου δίνει ζωή να συνεχίσεις!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλους εσάς, κάνοντας νάνο τον εγωισμό μου και γίγαντα την ταπεινοφροσύνη μου. Ο κάλος Θεός να μας προστατεύει από κάθε κακό. Υγεία σωματική πνευματική και ψυχική για όλο το κόσμο!

 

 

Διαβάστε επίσης