μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Δήμαρχος Καβάλας έμαθε τα νέα εγκαίρως. Το αναψυκτήριο του Φρουρίου (και όχι του Κάστρου όπως άνευ ουσιαστικού λόγου κάποιοι επιμένουν) νοικιάστηκε σε ιδιώτη με ετήσιο ποσό τριπλάσιο (και άνω) από το προηγούμενο. Φανταζόμαστε ότι χάρηκε. Κάπως έτσι άλλωστε ο αγώνας- από την οικονομική του πλευρά- δικαιώνεται. Ενώ το κράτος περικόπτει συνεχώς την ενίσχυση προς την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτή βρίσκει άλλους τρόπους για να καλύπτει τα κενά. Ας είναι καλά η δημοτική ακίνητη περιουσία, όπου υπάρχει. Ευλογημένα να είναι τα κυλικεία και τα αναψυκτήρια. Ενώ τόσο καιρό έμπαιναν 2.500 ευρώ στο ταμείο του Δήμου, τώρα το συγκεκριμένο αναψυκτήριο θα προσφέρει ποσό που θα ξεπερνά τα 8.000 ευρώ.

 

Κι είναι άραγε το συγκεκριμένο δημοτικό αναψυκτήριο το μοναδικό καλό παράδειγμα; Φυσικά όχι. Ο Δήμος Καβάλας (όπως όλοι γνωρίζουν) απέκτησε κυρίως επί Αθανασιάδη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η οποία επηρεάστηκε από την κρίση λιγότερο σε σχέση με αυτή των ιδιωτών. Πρόκειται άλλωστε για καταστήματα και οικόπεδα «φιλέτα». Τα οποία συνεχίζουν να αποφέρουν σημαντικά ενοίκια. Επί των οποίων ο Δήμος Καβάλας στηρίζεται εδώ και καιρό.

 

Σιγά σιγά ο Δήμος (ο κάθε Δήμος) μετατρέπεται σε Δήμο επιχειρηματία. Νοικιάζει, εκποιεί, εισπράττει, λειτουργεί. Πλέον ο καλύτερος Δήμαρχος δεν θα είναι αυτός με το σπουδαιότερο έργο ή το βαθύ ιδεολογικό περιεχόμενο. Ο καλύτερος Δήμαρχος θα είναι αυτός με τα περισσότερα και υψηλότερα ενοίκια. Φταίει αλήθεια ο Δήμαρχος; Ή μήπως φταίνε κι αυτοί που οδηγούν τους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς σε δυσθεώρητα ύψη; Αν προχθές στη Δημωφέλεια οι προσφορές σταματούσαν σε μικρότερο ποσό τότε ο επαγγελματίας που νοίκιασε το αναψυκτήριο θα αισθάνονταν πιο άνετα. Αντίθετα ο Δήμος Καβάλας θα ανησυχούσε…

 

Σε αυτή τη περίοδο της ύφεσης, της κρίσης και των χαρατσιών το να διαχειρίζεσαι δημοτικό κατάστημα και να λειτουργήσεις σε αυτό καφετέρια είναι το απλό. Συνηθισμένο και σχετικά εύκολο. Ας γνωρίζουν όμως όλοι αυτοί οι ιδιώτες ότι τα πράγματα άλλαξαν. Πλέον ο Δήμαρχος και ο κάθε Δήμαρχος δεν μπορεί να κάνει για πολύ τα στραβά μάτια. Αγαπά τους δημότες του, περισσότερο όμως αγαπά τα ενοίκια που αυτοί πληρώνουν. Παλιά οι Δήμαρχοι διευκόλυναν. Άφηναν τον καιρό να περνά και τα μισθώματα να μην πληρώνονται. Παλιά. Τώρα όμως κι αυτό άλλαξε. Μετά από μια μικρή περίοδο υπομονής – κάτι σαν πίστωση χρόνου- ο Δήμαρχος θα εμφανιστεί απειλητικός. Ή πληρώνεις ή φεύγεις. Ώστε το κατάστημα να ξαναβγεί σε δημοπρασία, ίσως με ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Θα σας διηγηθούμε μια πρόσφατη τοπική ιστορία η οποία δείχνει ότι εμείς οι Έλληνες δύσκολα αλλάζουμε νοοτροπία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτή η ιστορία αφορά τον δημόσιο τομέα. Δημόσιος υπάλληλος της Καβάλας έβγαλε τις πινακίδες από το επιβατικό αυτοκίνητο του επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει τα τέλη. Το αυτοκίνητο χωρίς τις πινακίδες το ακινητοποίησε σε χώρο της δουλειάς του. Της δημόσιας υπηρεσίας στην οποία εργάζεται. Ήταν μάλιστα πολύ έξυπνος. Βρήκε όχι απλά χώρο στην υπηρεσία αλλά στεγασμένο χώρο. Έτσι ώστε το αυτοκίνητο να μην το ταλαιπωρούν οι δυνατές βροχές του Χειμώνα ή ο ήλιος του Καλοκαιριού.

 

Αυτή η κατάσταση συνεχίζονταν για καιρό. Ο χώρος όμως της υπηρεσίας είναι πολυσύχναστος. Πέρασαν απ’ έξω οι πολίτες. Κάποιοι περισσότερο παρατηρητικοί είδαν την περίεργη αυτή κατάσταση. Κοντά στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα κι ένα ιδιωτικό, χωρίς μάλιστα πινακίδες. Ρώτησαν, κατήγγειλαν, σχολίασαν. Τα σχόλια έφθασαν στην υπηρεσία κι ελπίζουμε από χθες το ιδιωτικό αυτοκίνητο να βρίσκεται εκεί που πρέπει. Σε ιδιωτικό χώρο.

 

Ποσό 60.000 ευρώ πρέπει να πληρώσουν στον εργολάβο Αδάμ Μαγκαφίνη ο τηλεοπτικός σταθμός Άλφα και ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης. Από 30.000 ευρώ έκαστος. Δικαιώθηκε η αγωγή του εργολάβου για περιεχόμενο παλαιάς τηλεοπτικής εκπομπής, θέμα της οποίας ήταν τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα της Καβάλας. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι σε εκείνη την εκπομπή ο Αδάμ Μαγκαφίνης συκοφαντήθηκε. Παρά το ότι η απόφαση επιδέχεται έφεσης, είναι άμεσα εκτελεστή.

 

Ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Καβάλας Αντώνης Μαλελλίδης επέστρεψε χθες στον τόπο του …εγκλήματος. Στο δικαστήριο. Ήταν μάρτυρας σε υπόθεση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από τότε που αποστρατεύτηκε έγινε μόνιμος κάτοικος Δοξάτου Δράμας. Χωρίς φυσικά να έχει ξεχάσει την πολυετή παρουσία του στην Α.Δ. Καβάλας. Περιμένοντας την ώρα της εκδίκασης της υπόθεσης στην οποία ήταν μάρτυρας βρήκε πολλούς παλιούς γνωστούς. Τους οποίους ενημέρωσε για τον εκτός αστυνομίας βίο του.

 

Μπροστά σε μια τηλεόραση, βλέπει συνεχώς μπάλα. Ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας Νίκος Χατζηχρήστου δεν χάνει παιχνίδι για παιχνίδι (τις περισσότερες φορές πρώτη θέση σε καφετέρια της Ερυθρού Σταυρού). Είναι μια επιλογή συνειδητή. Κάτι σαν εκτόνωση. Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε συνεχίζει να μην εμπνέει. Αυτό το διάστημα λοιπόν πιο ενδιαφέρουσα είναι η δραστηριότητα του αδελφού του Δημήτρη. Γράφει (ανέκαθεν είχε αυτή την ικανότητα) καταπληκτικά κείμενα στο facebook, όλα συνδεδεμένα με την Νέα Ηρακλίτσα και τα προβλήματα του οικισμού Σαράντα. Στηρίζουμε τα κείμενα του Δημήτρη, καλύπτει το κενό που δημιουργεί η απουσία από τα κοινά του Νίκου.

 

Για δεύτερη μέρα χθες τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν την συνεργασία της Ενεργειακής με το ξένο fund. Σχετική είναι η ανάρτηση που ακολουθεί: Στην ελληνική εταιρεία Energean Oil, που ήδη εκμεταλλεύεται τον Πρίνο μέσω της Καβάλα Oil, και στο νέο, πολλά υποσχόμενο Πεδίο Εψιλον στην περιοχή του κόλπου της Καβάλας «μπήκε», μέσω αύξησης κεφαλαίου, με μερίδιο 60 εκατ. δολαρίων το αμερικανικό hedge fund Third Point, του Dan Loeb, το οποίο πέρυσι έβγαλε περίπου μισό δισ. δολάρια αγοράζοντας φθηνά τα «τσακισμένα» -μετά το «κούρεμα»- ελληνικά ομόλογα. Τα ομόλογα απέδωσαν γρήγορα κέρδη 50% στο fund, μετά την επαναγορά τους, σε μεγαλύτερες τιμές.Το fund Third Point, ως γνωστόν, επιχείρησε αρχικά να επανεπενδύσει στην ελληνική αγορά διεκδικώντας τον ΟΠΑΠ, αλλά η προσφορά του στην τελική φάση του διαγωνισμού θεωρήθηκε άκυρη, όπως γράφει στην Ελευθεροτυπία ο Νίκος Κωτσικόπουλος.Τα κεφάλαια αυτά, ανακοίνωσε η εταιρεία, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση τεσσάρων γεωτρήσεων φέτος, με στόχο το διπλασιασμό της παραγωγής στα 4.000 βαρέλια την ημέρα, αλλά και την έναρξη του σχεδίου ανάπτυξης του Πεδίου Εψιλον το 2014, ένα κοίτασμα εκτιμώμενου μεγέθους 32 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, με νέα μη επανδρωμένη πλατφόρμα η οποία θα συνδέεται με τις άλλες εγκαταστάσεις της Καβάλα Oil. Οι επενδύσεις αυτές υπολογίζονται σε περίπου 120 εκατ. δολάρια.Ομως το Third Point, με εξαγορά μετοχών της Energean, αποκτά πρόσβαση για τη διεκδίκηση και τριών ακόμα πετρελαιοπιθανών περιοχών, σε Πάτρα, Γιάννινα και Κατάκωλο, στο διαγωνισμό για τις οποίες μετέχει η Energean Oil & Gas.

 

Ένα απόσπασμα μόνο από τον νέο νόμο που ασχολείται με τα θέματα ρατσισμού. Αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς και σε αυτές τις… φιλανθρωπικές εκστρατείες που απευθύνονται μόνο σε έλληνες: Τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.

 

Προσεκτικά προετοιμάζει την εκδήλωση της Δευτέρας ο Στάθης Εριφυλλίδης. Περιμένει πολλά από αυτήν. Προσκαλεί τους πάντες και τα πάντα. Έχει δικαιολογημένη αγωνία για το πόσοι και ποιοι θα ανταποκριθούν. Θυμίζουμε ότι η εκδήλωση της Δευτέρας είναι κατά την πρόσκληση επετειακή. Κατά βάθος είναι βαθειά προεκλογική. Κάθε μέρα που περνά και την προετοιμάζει και περισσότερο προεκλογική. Τα κατάφερε πάλι ο Στάθης. Από εκεί που δεν το περίμενε κανείς, πάει να βγάλει είδηση.

 

Ένα άγνωστο σωματείο της δύναμης του ΕΥΚ είχε εκλογές την περασμένη Δευτέρα. Καταγγέλθηκε από συνδικαλιστές ότι αυτές έγιναν μυστικά. Λέγεται ότι δημοσιογράφος που πήγε εκείνο το απόγευμα στο ΕΥΚ για ρεπορτάζ πήρε σειρά αρνητικών απαντήσεων. Αυτά –του είπαν- είναι προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούμε να στα πούμε! Αυτή η απάντηση κάποιον μας θυμίζει…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης