• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Ολίγον αυθαίρετα, στηριγμένοι στο αισιόδοξο σενάριο (αν ακόμη υπάρχει τέτοιο), θα «τρέξουμε» σήμερα την ιστορία της ΒΦΛ. Θα την «σπρώξουμε» λίγο πιο μπροστά, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το σχετικό ρίσκο. Η αντικατάσταση Μπεχράκη μας … ανοίγει την όρεξη. Είναι -όπως συχνά λέμε- η αφορμή. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα που δικαιολογούν, βεβαιώνουν, προετοιμάζουν για αλλαγή των δεδομένων. Ωστόσο αυτή δεν αποκλείεται. Είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Υπάρχει όμως πάντα κι αυτό το ενδεχόμενο.

 

Λέμε λοιπόν –υπό όλες αυτές τις συνθήκες- ότι στην δουλειά πρέπει να επιστρέψουν όλοι μαζί. Και οι 180. Η εταιρία υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία (λέει αλήθεια;) ότι κάποιοι ξεπέρασαν τα όρια. Έκαναν απρόκλητες, υπερβολικές ενέργειες κι έτσι αυτοί οι κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν οριστικά. Να αποβληθούν. Ακόμη κι αν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτή η μειοψηφία (που όμως έχει την ιστορία της στο εργοστάσιο) μπορεί π.χ. να ζητήσει συγνώμη. Να δηλώσει την μεταμέλεια της. Μέχρι εδώ. Όπως έφυγαν μαζί, έτσι επιβάλλεται να επιστρέψουν όλοι. Εδώ που φθάσαμε δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν εξαιρέσεις. Όποιος κι αν είναι ο αντίλογος.

 

Δεύτερον. Δεν μπορεί να είναι τυχαία η αντικατάσταση Μπεχράκη από τον ηπιότερο Τσάρα. Παρουσιάζεται ως κάτι προγραμματισμένο. Δεν πειθόμαστε. Αυτό το διάστημα φαίνεται να αποδίδει η πίεση που ασκεί η Κυβέρνηση. Άρα δημιουργούνται προϋποθέσεις διαλόγου, στηριγμένος σε μια νέα και διαφορετική βάση. Αυτός ο διάλογος (που ίσως οδηγήσει σε αμοιβαίες υποχωρήσεις) γίνεται ευκολότερα με Τσάρα παρά με Μπεχράκη. Ένας καινούργιος διευθυντής που κατά κάποιον τρόπο έχει την εκτίμηση και των «αντιπάλων», μπορεί να συζητήσει καλύτερα σε σχέση με έναν προηγούμενο που από ένα σημείο και μετά ήταν αναπόφευκτο να γίνει μέρος του προβλήματος.

 

Σκεπτόμενοι όλα αυτά, πιστεύουμε ότι τα άσχημα νέα για τη ΒΦΛ μπορεί και να έχουν τελειώσει. Από εδώ και πέρα αναμένουμε τα καλά νέα. Συμπεριλαμβανομένης και της ιδιαίτερα κρίσιμης δικαστικής απόφασης. Ακούμε ταυτόχρονα ότι η μεν διοίκηση συζητά με προϋποθέσεις όσα μέχρι τώρα απέρριπτε, προσεγγίζει (ακούμε) ορισμένους από τους 180 για να τους πείσει να γυρίσουν. Αυτοί φέρονται να απαντούν αρνητικά αφού σωστά υπολογίζουν τους εαυτούς τους μέρος των 180. Εξ αυτού του λόγου προκύπτει και πάλι αυτό που ήδη σημειώσαμε. Στην εργασία θα πρέπει να γυρίσουν όλοι μαζί.

 

Προβλέπουμε επίσης να ανακύπτει ένα ακόμη πρόβλημα. Εφόσον γυρίσουν οι 180, κάποιοι άλλοι 180 θα πρέπει να αποχωρίσουν. Εννοούμε αυτούς που προσελήφθησαν τους τελευταίους μήνες. Έκαναν ότι έκαναν, γνώριζαν ότι μπορεί να είναι προσωρινοί, ίσως να μετρούν μέρες. Η εταιρία έχει πολλούς λόγους να προτιμήσει τους παλιούς από τους καινούργιους. Άλλωστε αρκετοί από τους καινούργιους δεν πρόλαβαν να γίνουν απαραίτητοι. Ακόμη και σήμερα είναι σε φάση εκπαίδευσης.

 

Όλα αυτά είναι σενάρια. Σκέψεις κι εικασίες. Πιο πιθανές σήμερα σε σχέση με χθες. Τέλος δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η δικαστική εκκρεμότητα. Ενώ οι συζητήσεις  μπορεί να ξεκινήσουν(απευθείας συζητήσεις), υπάρχει πάντα η απόφαση του δικαστηρίου. Την περιμένουμε. Αν αυτή η απόφαση εκδίδονταν όταν έπρεπε, ίσως να μην φθάναμε ποτέ στο σημερινό σημείο. Δύσκολο για όλες τις πλευρές.

 

Η δήλωση Μέτιου για την Εργοανάπτυξη και τον πρώτο διαγωνισμό για τα Λουτρά των Ελευθερών άργησε. Άργησε αρκετά. Όταν όλοι την είχαν ξεχάσει, τότε δημοσιοποιήθηκε. Αυτό έγινε χθες το απόγευμα. Κάποιοι βιάζονται, βάζουν στο κάδρο τον Θόδωρο Μαρκόπουλο. Ο Αντιπεριφερειάρχης επικουρικά ασχολούνταν με τον διαγωνισμό του περασμένου Νοέμβρη. Κουμάντο στην εταιρία τότε έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γάκης. Αυτόν μοιάζει να «φωτογραφίζει» με την δήλωση του ο κ. Μέτιος. Πρωτίστως αυτόν.

 

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο πρώην γενικός διευθυντής της εταιρίας κ. Θόδωρος Σμυρλόγλου. Ο οποίος αντικαταστάθηκε τις μέρες του διαγωνισμού. Όπως καταλαβαίνουμε κι ακούμε, οι έρευνες συνεχίζονται. Για μας πάντως το σημαντικό δεν είναι να βρεθεί ποιος φταίει. Το σημαντικό είναι να προχωρήσει η επένδυση. Επενδυτής υπάρχει και περιμένει. Δεν είναι κρίμα να τον χάσουμε;

 

Σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος οργανώνει σύσκεψη στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» με θέμα τα προβλήματα που ανέκυψαν στις κτηνοτροφικές μονάδες εξ αιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας. Στην σύσκεψη κλήθηκαν κι οι βουλευτές. Δύο τουλάχιστον (Εμμανουηλίδης- Μορφίδης) φαίνεται ότι θα είναι παρόντες. Σύσκεψη με το ίδιο θέμα έγινε προ λίγων ημερών στο Δημαρχείο της Ελευθερούπολης. Στην ίδια σύσκεψη κλήθηκαν οι 4 Δήμαρχοι του Νομού Καβάλας, ο ΕΛΓΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ όπως φυσικά κι οι κτηνοτρόφοι.

 

Η εταιρία SAOS του κ. Μανούση υπόσχεται 4 πλοία για το Καλοκαίρι, τα οποία θα εξυπηρετούν Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη κτλ. Πρόσφατα έστειλε επιστολή στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης ζητώντας έργα για την εξυπηρέτηση των πλοίων και των δρομολογίων τους. Αν τα έργα δεν γίνουν, τα πλοία δεν θα μπορούν να κάνουν δρομολόγια. Αυτό είναι το νόημα της συγκεκριμένης, προειδοποιητικής επιστολής.

 

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης. Η απόφαση στην οποία κατέληξαν έχει σχέση με τα ακτοπλοϊκά. Θα ζητήσουν από την Κυβέρνηση: Την επιδότηση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνο-Λέσβο. Την παράταση της χρονικής διάρκειας της επιδότησης για τη νέα γραμμή από αυτό το καλοκαίρι Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λαύριο. Την 12μηνη παράταση της επιδότησης για τη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, με στόχο να μειωθεί η τιμή των εισιτηρίων, εάν αυτό δεν θα αποτελεί εμπόδιο για άλλες συνδέσεις.

 

Αθωώθηκαν στο Εφετείο της Θράκης οι κατηγορούμενοι , προερχόμενοι από τον Δήμο Καβάλας, για την υπόθεση με το χαρτί της ανακύκλωσης. Αθωώθηκε δηλαδή ο Κ. Σιμιτσής, ο Χ. Μιχαλάκης και άλλοι. Μία ακόμη υπόθεση που μάλλον ήταν φούσκα, υπόθεση του 2011, είχε ευτυχές για τους κατηγορούμενους τέλος.

 

Το πρόσφατο ρεπορτάζ της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) αναφέρει  πολύ συγκεκριμένα την συνέχιση των συζητήσεων με το Υπουργείο Εσωτερικών για τις αλλαγές στον Καλλικράτη. Οι δύο πλευρές λένε ότι θα έχουν καταλήξει την Άνοιξη. Εύκολα κάποιος μαθαίνει ότι οι υπό συζήτηση αλλαγές αφορούν και την εκλογική διαδικασία αφού όπως σε κάθε ευκαιρία τονίζεται «ο νέος υπουργός επιθυμεί απλή αναλογική»!

 

Κατά το παρελθόν σχολιάζαμε τη διαβούλευση ΚΕΔΕ – Υπουργείου στη βάση της εκλογής δημάρχων χωριστά σε σχέση με την εκλογή δημοτικών συμβούλων. Γράφαμε επίσης ότι η θητεία των δημάρχων ίσως ξαναγίνει 4 χρόνια. Αυτά δεν επιβεβαιώνονται. Πιθανόν να είναι κι αυτά υπό διαπραγμάτευση αλλά οι έως τώρα διαρροές δεν τα περιλαμβάνουν. Οι αλλαγές στον Καλλικράτη περιγράφονται ως κάτι μη ουσιαστικό για τους πολίτες. Είναι όμως έτσι ή θα ξυπνήσουμε κάποιο πρωί κι όλα θα έχουν αλλάξει;

 

Πρόσφατα η ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον κ. Σκουρλέτη, Υπουργό των Εσωτερικών. Του παρέδωσε υπόμνημα στο οποίο διαβάζουμε: «Με απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου μας που δεσμεύει και το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., δεν συναινούμε στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των Δήμων».

 

Ίδιες απόψεις, δηλαδή να μείνει για αργότερα, έχει η ΚΕΔΕ περί της πρότασης ξεχωριστής εκλογής δημάρχου από τους δημοτικούς συμβούλους. Από την πλευρά του ο Υπουργός φάνηκε να διαφωνεί αφού «…ξεκαθάρισε στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ότι το θέμα του εκλογικού συστήματος δε συζητείται μεμονωμένο από τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 

Η ΚΕΔΕ ζητά επίσης από το Υπουργείο των Εσωτερικών: Επαναφορά της διάταξης για την αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις. Επαναφορά της διάταξης του «Καλλικράτη» για την αντιμισθία όλων των Αντιδημάρχων καθώς και των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης