μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αρχικά η μεγάλη κερκίδα του δημοτικού σταδίου (Βερούλειο) κρίθηκε ακατάλληλη κι έπρεπε να κατεδαφιστεί. Αυτό έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, το Καλοκαίρι του 2009. Με την απομάκρυνση των μπάζων «αποκαλύφθηκε» ένας νέος χώρος (εκεί όπου ήταν η κερκίδα), απαραίτητος για τους αθλούμενους του σταδίου. Από τότε οι ομάδες καταθέτουν εύκολα υλοποιήσιμες προτάσεις προκειμένου η λωρίδα γης να μετατραπεί σε χώρο προπόνησης. Οι αρμόδιοι συμφωνούν με την ιδέα, υπόσχονται την υλοποίηση αυτής. Επί της ουσίας τόσα χρόνια δεν έγινε τίποτα. Κάπως έτσι ένα γήπεδο που σφύζει από αθλητική δραστηριότητα δεν επωφελείται μιας έκτασης που δεν είναι τεράστια, μπορεί παρόλα αυτά να αποδειχθεί χρήσιμη.

Τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή διοίκηση του Δήμου Καβάλας ήταν και είναι- στην προκειμένη περίπτωση- μόνο λόγια. Μα είναι τόσο δύσκολο;

 

Θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα από την απλή του πλευρά ώστε εύκολα να καταλάβουμε την στάση και τους χειρισμούς του Δήμου Καβάλας, όπως αυτοί εξηγήθηκαν και στη χθεσινή συνέντευξη τύπου της Δημάρχου. Θέμα μας είναι η ακτή της Καλαμίτσας, η οποία επί 30 χρόνια ήταν παραχωρημένη στον Δήμο Καβάλας. Τώρα η ΕΤΑΔ το συζητά, το παζαρεύει, πιέζει τον Δήμο Καβάλας για να εξασφαλίσει ότι περισσότερο μπορεί. Ας μη ξεχνάμε ότι βαρίδιο της υπόθεσης είναι το περιβόητο πρόστιμο της πολεοδομίας.

Η διοίκηση του Δήμου μίλησε (επιτέλους) με την ΕΤΑΔ την περασμένη Πέμπτη. Έλαβε το τελεσίγραφο της κι αμέσως μετά άρχισε να σκέπτεται τις επόμενες της κινήσεις. Η κ. Τσανάκα αρχικά έκανε κάποια λίγα σχόλια, εξέδωσε κι ένα δελτίο τύπου. Βασικά συνέχιζε να μελετά την υπόθεση. Αυτή η διαδικασία τέλειωσε το βράδυ της Δευτέρας, στο ραντεβού με τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων. Χθες η κ. Τσανάκα είχε ξεκάθαρες αποφάσεις στο μυαλό της και δήλωσε δημόσια ότι: 1)Απορρίπτει τις προτάσεις της ΕΤΑΔ 2)Απορρίπτει τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα της ΕΤΑΔ 3)Απορρίπτει τον ευγενικό της εκβιασμό 4)Ο Δήμος Καβάλας αντεπιτίθεται αφού στο τέλος τέλος δεν έχει να χάσει τίποτα.

Όλα δείχνουν ότι οι συνεργάτες της Δημάρχου μαζί με τους επικεφαλείς της αντιπολίτευσης στηρίζουν το «σκληρό ροκ». Αισθανόμενη δυνατή η κ. Τσανάκα αλλάζει το τροπάριο, διαγράφει ότι προηγήθηκε στην Αθήνα, βάζει τα πράγματα σε μια άλλη σειρά. Αυτός που έχει το πρόστιμο και το πρόβλημα είναι η ΕΤΑΔ, αυτός πρέπει να υποχωρήσει. Να αλλάξει τον τρόπο που συζητά για την Καλαμίτσα. Κι αν στο τέλος η ακτή δεν έχει ομπρέλες και ξαπλώστρες, υπάρχουν άνθρωποι που θα εξηγήσουν στους δημότες ποιος είναι ο υπεύθυνος.

Δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε. Για λόγους ήδη γνωστούς. Η αναδίπλωση της κ. Τσανάκα εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία των Καβαλιωτών. Ας γνωρίζει η ΕΤΑΔ ότι ο Δήμος Καβάλας δεν πιέζεται και δεν εκβιάζεται. Ας λάβει το μήνυμα της διοίκησης προκειμένου να επανέλθει στο παζάρι αλλά με άλλο ύφος και νέες προτάσεις. Οι αγριάδες δεν περνάνε… Ναι μεν κι η Καβάλα έκανε τα λάθη της, τα μεγαλύτερα και τα χειρότερα είναι σαφώς στην άλλη πλευρά. Θα χάσει η Καβάλα αν η Καλαμίτσα ρημάξει. Ποιο πολύ όλων θα εκτεθεί η ΕΤΑΔ, δηλαδή το κράτος, στο κάτω κάτω της γραφής η Κυβέρνηση. Εξ αυτού του λόγου οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές πρέπει να επανέλθουν σε μια διαμεσολάβηση που θα είναι δίκαιη.

Η κ. Τσανάκα είπε χθες στην ΕΤΑΔ ότι θα συνεχίσει να συζητά μαζί της αλλά σε έναν διαφορετικό τόνο. Με άλλες επιλογές και διαδικασίες. Αν η ΕΤΑΔ δεχθεί, τότε λύση θα βρεθεί. Σύντομα. Αν δεν δεχθεί, ας πληρώσει το υπόλοιπο του προστίμου κι ας μην κάνει απολύτως τίποτα για την ιστορική ακτή. Η κακή κατάσταση στην οποία αυτή θα περιέλθει θα είναι κάτι προσωρινό. Κάτι που θα κρατήσει το πολύ ένα μόνο Καλοκαίρι. Οι Καβαλιώτες είμαστε διατεθειμένοι να  κάνουμε υπομονή.

Εντονότατη ήταν η χθεσινή διαμαρτυρία των απολυμένων της ΒΦΛ στη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Καβάλας. Όπως ακούμε η υπηρεσία πιέζεται και το αρμόδιο Υπουργείο την αφήνει μόνη. Προκειμένου αυτή να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι λόγια εκπροσώπου της υπηρεσίας παρεξηγήθηκαν, φθάσαμε δυστυχώς στο χθεσινό γεγονός. Από το οποίο καταλάβαμε πόσο οξύ είναι το πρόβλημα που συνεχίζουν να βιώνουν 180 οικογένειες της πόλης. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, μια παρεξήγηση αρκεί ώστε να αρχίσει το πανηγύρι…

Πάνω από τους υπαλλήλους της τοπικής υπηρεσίας βρίσκονται κάποιοι άλλοι. Οι οποίοι βρίσκονται τόσο στην Κομοτηνή, κυρίως στην Αθήνα. Η νομοθεσία είναι γνωστή. Ίδια. Η νόμιμη και προσεκτική λύση- χωρίς παραπανίσια λόγια- είναι η μοναδική ορθή οδός. Αυτό υποσχέθηκε αργότερα χθες ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Τόσο απλά και τόσο ελληνικά.

Ο οποίος Θόδωρος Μαρκόπουλος μια μέρα νωρίτερα περιέγραψε ως δραματική για την Π.Ε. Καβάλας την έλλειψη προσωπικού. Μα καλά, δεν είναι κι αυτός ένας ισχυρός λόγος να τεθεί η Περιφερειακή Ενότητα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Δηλαδή μόνο οι άλλοι θα επωφελούνται;

Δεχθήκαμε νέες διαμαρτυρίες για τον ενοχλητικό θόρυβο που υποτίθεται ότι κάνει στα δρομολόγια του το πλοίο προσωπικού των Πετρελαίων. Ή το τεχνικό πρόβλημα δεν λύθηκε, ή κάποιοι από μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στους θορύβους. Αν το πλοίο ενοχλεί ακόμη και τώρα, που να έρθει η Άνοιξη και το Καλοκαίρι!

Με την συνδρομή του Τρύφωνα Αλεξιάδη ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος επεδίωξε πέρσι να λύσει το πρόβλημα των βαρέων οχημάτων. Ζήτησε, με τη βοήθεια του κ. Αλεξιάδη, αυτά να μην ταλαιπωρούν την Κεραμωτή. Να εξυπηρετούνται στο νέο λιμάνι. Δυστυχώς η περσινή προσπάθεια δεν είχε αποτέλεσμα. Απορούμε λοιπόν, ο κατά τα άλλα συμπαθής και συμπατριώτης κ. Αλεξιάδης κατάφερε να λύσει κάποιο τοπικό πρόβλημα όσο ήταν στέλεχος της Κυβέρνησης; Αφού το συγκεκριμένο δεν λύθηκε πέρσι, που υπήρχε Αλεξιάδης στην Κυβέρνηση, θα λυθεί φέτος; Χαρά στο κουράγιο του Δημάρχου Νέστου.

Συμπολίτες συμπληρώνουν το ρεπορτάζ των επεισοδίων ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αντιεξουσιαστές. Μας λένε ότι το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου είδαν μπροστά στα μάτια τους μια ομάδα νεαρών να καταδιώκει άτομο στην περιοχή της στρατιωτικής λέσχης. Δηλαδή στο κέντρο της πόλης.

Ένα σχολικό κυλικείο λιγότερο. Ο ιδιώτης που νοίκιαζε το κυλικείο του 25ου δημοτικού σχολείου αποχώρησε αφού όπως υποστήριξε δεν «έβγαινε» οικονομικά. Η σχολική επιτροπή ψάχνει λύση μέσω (πιθανότατα) ενός νέου διαγωνισμού για τη μίσθωση του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης