• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αποστάσεις και μάλιστα μεγάλες προσπάθησε να κρατήσει ο πρώην δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης από την κίνηση Παππά-Βύζικα- Κιοσέ. Αυτό το έπραξε χθες, με διαδοχικές και σαφείς δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τα οποία από το πρωί έσπευσαν να του ζητήσουν τον λόγο(!) αλλά και περισσότερες πληροφορίες για ότι αυτές τις μέρες δημιουργείται. Η αντίδραση Εριφυλλίδη είναι απολύτως αναμενόμενη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που έπρεπε να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο. Ο χρόνος θα δείξει αν όσα είπε τα εννοεί (ως τώρα κινούνταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση) ή αν πρόκειται για τρίπλα ώστε να αποφύγει την πίεση. Και την κριτική, ότι συνεργάζεται με τον Βαγγέλη Παππά…

 

Η προσπάθεια παρά ταύτα συνεχίζεται. Κι όπως έλεγαν χθες όσοι την ξεκίνησαν, η ομάδα είναι ανοιχτή. Πολλοί άνθρωποι που μαθαίνουν για τον σχηματισμό της σπεύδουν να ζητήσουν λεπτομέρειες. Όσο για τα βασικά της στελέχη, βεβαίως και δεν είναι μόνο αυτοί που αναφέρονται. Υπάρχουν κι άλλοι. Γνωστοί και εν ενεργεία. Οι οποίοι επί του παρόντος μένουν μακριά από τη δημοσιότητα.

 

Βύζικας και Παππάς συμφωνούν απόλυτα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται. Το 1998 ήταν μαζί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τον Μιχάλη Τιμοσίδη. Οι απόψεις τους συμπίπτουν στο εξής. Η πορεία της πόλης από εδώ και πέρα δεν έχει σχέση με κόμματα, χρίσματα και λοιπές αυτού του είδους επιρροές. Αυτά τα βασικά προαπαιτούμενα άλλωστε είναι κοινώς αποδεκτά, εδώ που (για την Ελλάδα) έφθασαν τα πράγματα.

 

Σαφώς και τίποτα δεν είναι οριστικό ή σίγουρο. Υπάρχει μπροστά τους δρόμος. Μεγάλος και δύσκολος. Πάντως η αρχή έγινε. Το πράγμα εξελίσσεται καθημερινά, πάει πολύ καλά. Αυτή η πρωτοβουλία θα κρίνεται κάθε μέρα στη κοινωνία. Κι όταν πλήρως ετοιμαστεί τότε θα παρουσιαστεί δημόσια. Χωρίς να αποκλείουμε τότε ανάμεσα σε αυτούς που την στηρίζουν να είναι τελικά κι ο Εριφυλλίδης. Έως τώρα άλλα λένε τα λόγια του κι άλλα (αντίθετα εντελώς) οι πράξεις του.

 

Αρκεί να κάνει πράξη όσα υποστήριζε προ λίγου μόνο καιρού. Τότε που μέχρι και εκδήλωση οργάνωσε προκειμένου να ζητήσει συγνώμη απ’ όσους αδίκησε. Από αυτούς με τους οποίους παρεξηγήθηκε. Τώρα – με αφορμή την νέα δημοτική πρωτοβουλία- ήρθε η ώρα να αποδείξει ότι εννοούσε όσα τότε ισχυρίζονταν.

 

Να κι ο Κώστας Αντωνιάδης. Προσπαθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα μέσω του Facebook. Διαβάζοντας τα κείμενα του διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν ξέρει να γράφει σωστά το όνομα του βασικού του αντιπάλου κ. Σιμιτσή (ευτυχώς το όνομα του αντιδημάρχου τα γράφει σωστά). Ιδού πως τον αναφέρει: Καταλαβαίνω την Δυσκολία του Δημάρχου Καβάλας κ. ΣΙΜΗΤΣΗ να λερώσει τα χέρια του με απολύσεις και μετατάξεις Δημοτικών υπαλλήλων δέκα μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Αν είχε γίνει, ομως, η αξιολόγηση δομών και προσώπων νωρίτερα δεν θα είχαν παρθεί οι τωρινές αποφάσεις. Για αυτό όταν ακούω τις κορώνες του ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ και του ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΕΦΙΕΤΖΗ ότι θα παραιτηθούν από τα αξιώματα τους, αναριωτιέμαι που θα βρισκόμασταν σήμερα, αν η εκάστοτε Δημοτική αρχή είχε λειτουργήσει ως κεντρο εξυπηρέτησης των πολιτών, και όχι ως φυτώριο παραγοντισμού και ανάδειξης κομματικών προσώπων. Γι αυτό η υποκρισία του κ. ΣΙΜΗΤΣΗ δεν έχει προηγούμενο.

 

Ο Γιάννης Μανιάτης είναι από τα πολιτικά πρόσωπα των Αθηνών που ως κυβερνητικά στελέχη έκαναν το μικρότερο κακό στα Πετρέλαια της Καβάλας. Είτε αυτά εκφράζονταν από την Ενεργειακή, είτε από την προηγούμενη διοίκηση της Καβάλα Όιλ. Τόσα χρόνια στο Υπουργείο ξέρει καλά πρόσωπα και πράγματα στην Καβάλα. Βοήθησε όταν χρειάστηκε. Διατηρεί καλές σχέσεις με την Ενεργειακή όπως και με τους εργαζόμενους. Το ότι έρχεται το Σάββατο στη Καβάλα είναι καλή είδηση. Με αφορμή όχι και τόσο σημαντική. Την έναρξη εσωτερικών γεωτρήσεων.

 

Ο κ. Μανιάτης μπορεί να βοηθήσει τα Πετρέλαια της Καβάλας πιο ουσιαστικά από το να εγκαινιάσει τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις. Θέλει; Δεν το αποκλείουμε. Ιδού η Ρόδος. Φυσική αποθήκη φυσικού αερίου. Τα σχέδια της ΔΕΠΑ ως προς το πλωτό LNG. Η αξιοποίηση του Πεδίου Ε. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα στα οποία ο Υπουργός μπορεί να παρέμβει υπέρ της Ενεργειακής κι ως εκ τούτου υπέρ και των συμφερόντων του τόπου.

 

Η επίσκεψη στη Καβάλα του Γιάννη Μανιάτη είναι καλή είδηση και για το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Ευκαιρία για ξεμούδιασμα. Αρκεί φυσικά ο κ. Υπουργός να δεχθεί να περάσει μια βόλτα κι από τα γραφεία του κόμματος. Μέχρι χθες τέτοιες ενδείξεις δεν υπήρχαν. Για τη νέα πάντως νομαρχιακή μια επίσκεψη Μανιάτη θα ήταν καλό νέο. Έτσι για να «ζεσταθεί» η ατμόσφαιρα και να θυμηθούμε τα παλιά.

 

Χθες νωρίς το πρωί ο πρόεδρος των Καφεζυθοπωλών Παναγιώτης Βασιλούδης είπε ότι ακόμη κι αν γίνει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αυτό δεν θα επιφέρει καμιά μείωση στις τιμές. Οι οποίες τόνισε είναι ήδη φθηνές. Το μεσημέρι χθες ο Πρωθυπουργός έκανε την εξαγγελία. Προϋπόθεση είπε για την επιτυχία του μέτρου είναι να υπάρξει μείωση των τιμών. Δηλαδή ο ένας άσπρο κι ο άλλος μαύρο… Το να διαφωνούμε όταν αυξάνεται ο ΦΠΑ είναι λογικό. Να διαφωνούμε κι όταν μειώνεται, αυτό είναι μάλλον παγκόσμιο ρεκόρ.

 

Κακώς έμεινε δύο μέρες κλειστό τη προηγούμενη εβδομάδα το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Ενταγμένο στις κοινωνικές και προνοιακές δομές έπρεπε να λειτουργεί συνεχώς. Να μην επηρεάζεται από τις κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων. Ουδείς όμως εκ της διοίκησης σκέφθηκε να εξασφαλίσει τη λειτουργία του. Ούτε φυσικά η αντιπολίτευση –που κι αυτή έπρεπε να σπεύσει στο θέμα- έκανε οποιαδήποτε παρατήρηση ή προειδοποίηση. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα αλλά ευτυχώς χθες το παντοπωλείο λειτούργησε κανονικά.

 

Ξοδεύτηκαν ένα σωρό χρήματα- περισσότερα από 1 εκ ευρώ- προκειμένου επί Καλλιοντζή να δρομολογηθεί έργο εξωτερικής συντήρησης του Διοικητηρίου. Το κτίριο βάφηκε, μπήκαν ξύλινες επενδύσεις κτλ. Κρύφτηκαν οι αδυναμίες και οι ασχήμιες του. Ως που κάποιος έξυπνος πήγε κι έβαλε τώρα κλιματιστικό στο γραφείο του. Η εξωτερική μονάδα του οποίου ουσιαστικά καταργεί όλο το έργο. Όλη τη νέα και διαφορετική εικόνα του Διοικητηρίου.

 

Αρκεί κάποιος να σταθεί στο πεζοδρόμιο επί της Ερυθρού Σταυρού. Να κοιτάξει το κτίριο, περίπου πάνω από το Αμφιθέατρο. Θα δει την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού να χαλά την ενιαία εικόνα, στόχο του συγκεκριμένου έργου. Μπράβο. Ότι με τόσο κόπο και τόσα χρήματα έγινε, καταστράφηκε με την πρώτη ευκαιρία.

 

Εκπρόσωπος της Καβάλας πήγε χθες στο Υπουργείο Υγείας κι έθεσε το θέμα του νέου διοικητή του Νοσοκομείου. Του απάντησαν ότι τα πρώτα ονόματα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Μέσα στα οποία θα είναι και της Καβάλας. Σε ερώτηση ποιος θα πάει στη θέση, το Υπουργείο φέρεται να είπε ότι τίποτα δεν είναι οριστικό!

 

Τελειώνει σιγά σιγά το δικαστικό έτος. Την Παρασκευή (αύριο) το βράδυ στο Μπάτη θα γίνει το καθιερωμένο Καλοκαιρινό πάρτι του Δικηγορικού συλλόγου. Συνάντηση θεσμός για τους ντόπιους δικηγόρους αυτή την εποχή. Ακολουθούν οι διακοπές του Αυγούστου. Νέο ραντεβού το δεύτερο 10ήμερο του Σεπτέμβρη που ξαναρχίζουν τα δικαστήρια. Μια τελευταία συνεδρίαση του Τριμελούς είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Μετά από 10 μέρες μερικής λειτουργίας ή και καθόλου λειτουργίας ο Δήμος Καβάλας επανέρχεται από σήμερα σε κανονικούς ρυθμούς. Εκτός απροόπτου φυσικά. Άπαντες περίμεναν μέχρι αργά χθες βράδυ στη τηλεόραση να πληροφορηθούν αν υπάρχει απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

 

 

Διαβάστε επίσης