μικρά πρωϊνα απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνα απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Υπάρχουν πολύ σοβαρά τοπικά θέματα που οφείλουμε να εξετάσουμε, να συζητήσουμε, να σχολιάσουμε αναλυτικά. Πώς όμως να γίνει αυτό όταν στην Κύπρο γίνεται των… μνημονίων; Πώς αλήθεια να επικεντρωθεί κάποιος στην τοπική επικαιρότητα όταν ο Κυπριακός ελληνισμός δοκιμάζεται από κάτι χειρότερο των ελληνικών περικοπών και μέτρων; Η ατζέντα αλλάζει. Άρον άρον αναθεωρείς τα σχέδια, το πρόγραμμα, την σειρά των πραγμάτων. Αφήνεις στην άκρη την έναρξη της Σαρακοστής αλλά και το χιόνι που το περασμένο Σάββατο έπεσε ξαφνικά σε αρκετά σημεία του Νομού Καβάλας. Σπεύδεις να ενημερωθείς περί των νέων δεδομένων. Στην Κύπρο, εκεί χτυπά η καρδιά της Ευρώπης και του «τσαλακωμένου» ευρώ.

 

Ήταν γνωστό ότι εκτός από την Ελλάδα οικονομικό πρόβλημα είχε κι η μεγαλόνησος. Ουδείς όμως φαντάζονταν ότι στην Κύπρο θα αποφασίζονταν – για αρχή- κάτι που δεν είχε κανένα ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο προηγούμενο. Κανείς δεν περίμενε ότι το πρώτο χαράτσι στο νησί θα αφορούσε τις καταθέσεις. Απότομες, άμυαλες, άγαρμπες αποφάσεις που δημιουργούν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που υποτίθεται ότι λύνουν. Εξ αυτού του λόγου τα νέα δεδομένα του Σαββάτου άλλαξαν εκ νέου χθες αλλά και προχθές. Όσοι αποφάσισαν αυτό που αποφάσισαν, το ξανασκέφτονται (το «έγκλημα» που πάνε να κάνουν). Ένα σωρό κόσμος, απλός κόσμος, μένει άφωνος μπροστά στις αποφάσεις που έλαβαν. Προσπαθεί να καταλάβει, να συνηθίσει. Να προσαρμοστεί. Δεν τα καταφέρνει. Πώς άλλωστε να αποδεχθείς ότι είναι για το καλό σου, αυτό που σε «σκοτώνει»;

 

Συγκρίνουμε τα μέτρα στην Ελλάδα με τα πρώτα μέτρα στην Κύπρο. Θυμόμαστε τα δικά μας. Τα τρία μνημόνια. Τις άλλες περικοπές και τα ιστορικά χαράτσια που εφαρμόζονται ακόμη. Δυστυχώς δεν μπορούμε (τουλάχιστον επί του παρόντος) να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα. Ποιο είναι το καλύτερο ή το χειρότερο. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία πάντως ένα πράγμα αμέσως αντιλαμβανόμαστε. Όπως με την Ελλάδα έτσι και με την Κύπρο, πειραματίζονται. Να σώσουν την οικονομία ενός κράτους και να κερδίσουν κι από πάνω!

 

Όλη η διαθέσιμη αστυνομική δύναμη της πόλης θα βρίσκεται σήμερα το πρωί στο ξενοδοχείο Λούσυ. Εκεί όπου θα δώσουν συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι της Ενεργειακής Αιγαίου. Οι οποίοι ναι, βρίσκονται στην Καβάλα. Αν πιστέψουμε τις πληροφορίες προερχόμενες από τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια, σήμερα στο ξενοδοχείο δεν θα γίνει τίποτα. Τίποτα άλλο από την συνέντευξη τύπου. Παρόλα αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν με τον καλύτερο τρόπο. Για καλό και για κακό. Έτσι δεν έγινε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στο Επιμελητήριο;

 

Πάλι οι εργαζόμενοι είχαν διαμηνύσει με τον δικό τους τρόπο ότι δεν επρόκειτο να δράσουν. Παρά ταύτα η διμοιρία της Α.Δ. Καβάλας ήταν έξω από το κτίριο. Μαζί τους κι άλλοι αστυνομικοί. Μια εικόνα αρνητική, η οποία σχολιάστηκε από τους πολίτες που την παρατήρησαν. Ας το πάρουμε απόφαση. Όσο το θέμα των Πετρελαίων είναι σε εξέλιξη, έτσι θα πορευόμαστε. Σε κάθε γεγονός (σχετικό ή άσχετο με το θέμα) θα είναι φανερή η παρουσία της αστυνομίας. Τα ίδια θα γίνουν και την Δευτέρα, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

 

Από τότε που ανέκυψε το θέμα των Πετρελαίων η Ενεργειακή εξέδωσε τρεις ανακοινώσεις. Με αυτές είτε απάντησε στους εργαζόμενους, είτε παρουσίασε την δική της άποψη. Ουσιαστικά εκφράστηκε όπως έπρεπε κι όπως επιβάλλονταν. Για να δίνει σήμερα συνέντευξη τύπου κάτι καινούργιο θα έχει να πει. Αυτό εικάζουμε. Πιθανό επίσης είναι να μην πει τίποτα νέο αλλά να επαναλάβει όλα τα προηγούμενα. Αν συμβεί το δεύτερο τότε η ουσία δεν θα εξυπηρετηθεί καθόλου. Θα είναι σα να κάνουμε βήματα εμπρός αν και στην πραγματικότητα δεν θα έχουμε μετακινηθεί καθόλου σε σχέση με όλα τα δεδομένα αυτής της περίπλοκης ιστορίας.

 

Ας μην ξεχνάμε τον ρόλο που κλήθηκε εξ αρχής να παίξει σε αυτή την υπόθεση η Ενεργειακή. Ήταν και παραμένει ο επενδυτής. Ένας κουρασμένος, ίσως εξαντλημένος επενδυτής που όταν τον καλείς να πληρώσει όσα χρωστά, απαντά ότι αυτό θα το κάνει με την επόμενη πώληση του πετρελαίου. Συγνώμη αλλά αυτός δεν είναι επενδυτής αλλά διαχειριστής. Ή ένας επενδυτής που έφθασε προ πολλού στα όρια του. Το πρόβλημα που ανέκυψε είναι ξεκάθαρα πρόβλημα οικονομικό. Δεν λύνεται με λόγια. Λύνεται με λεφτά. Την παρούσα στιγμή προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ενεργειακή δεν τα έχει. Κάπως έτσι αξιοποιεί την άλλη της επιλογή. Αυτή των λόγων.

 

Κοντά στην Ενεργειακή κι οι συνταξιούχοι των Πετρελαίων. Οι οποίοι έφτιαξαν σωματείο, το οποίο αυτό τον καιρό στρέφεται κατά των εργαζόμενων. Ένα κείμενο γεμάτο παρελθοντολογία, μια ανακοίνωση που τα λέει όλα εκτός από το βασικότερο. Τι θα γίνει με τα χρέη. Αυτό οι συνταξιούχοι- μεγάλοι άνθρωποι όπως είναι- ξέχασαν να συμπεριλάβουν στο ανακοινωθέν τους. Δεν έχει δα και μεγάλη σημασία. Είναι φως φανάρι ότι αυτά που δήλωσαν δημοσίως δεν ήταν παρά ένα μήνυμα. Στην παρούσα στιγμή οι συνταξιούχοι δεν είναι με τους εν ενεργεία. Είναι με την Ενεργειακή.

 

Φιλότιμη μάχη έδωσε τις προηγούμενες ημέρες το ΚΚΕ Καβάλας. Τελικά πήρε περισσότερα απ’ ότι στο παρελθόν. Τόσο στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου όσο και στις εκλογές του σωματείου των Οικοδόμων. Ας μη μας διαφεύγει βέβαια μια σημαντική λεπτομέρεια. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν και στις δύο περιπτώσεις μόνες τους όλη η αντιπολίτευση. Άλλοι – λαλίστατοι συνήθως- απουσίαζαν κι από την μια κι από την άλλη εκλογική αναμέτρηση.

 

Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ο Γιώργος Ιωαννίδης και όχι ο Κώστας Μορφίδης, όπως όλοι περίμεναν. Αυτή η αλλαγή θα κάνει καλό στην οργάνωση. Πάντα η αλλαγή (των προσώπων) είναι για καλό. Άλλωστε άλλο Ηλίας Ιωαννίδης του Αριστερού Ρεύματος κι άλλο ο Γιώργος Ιωαννίδης του Τσίπρα.

 

Καλεσμένος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Μέγκα ήταν το Σάββατο το πρωί ο Γιώργος Καλαντζής. Ασχολήθηκε με τα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, τις διάφορες εξελίξεις κτλ. Έδειξε μία ακόμη φορά κομματική συνέπεια, διαλλακτικότητα, γνώση του αντικειμένου. Αν όμως έρχονταν στην Καβάλα για την σύσκεψη των φορέων, θα την έχανε την ευκαιρία. Είδατε, η παραμονή στην Αθήνα για τις ανάγκες της επιτροπής της Βουλής έχει και τα καλά της.

 

Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σχετικά με την συνένωση των μεγάλων λιμανιών της χώρας. Όπως φαίνεται κι όπως ακούγεται, δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Με λίγα λόγια ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας κινδυνεύει να γίνει παράρτημα της Θεσσαλονίκης.

 

Για τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη είχε ακουστεί ότι ενδιαφέρεται για την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του νέου λιμανιού της Καβάλας. Τώρα ο κ. Σαββίδης φθάνει στην περιοχή, δια της ΣΕΚΑΠ. Η είδηση αναφέρει τα ακόλουθα: Με ομόφωνη απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) ενέκρινε τη συμφωνία πώλησης του ποσοστού 34,18% των μετοχών που κατέχει στην ΣΕΚΑΠ, στη ρωσική εταιρία Donskoy Tabak JSC, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση το Σάββατο, η συμφωνία των δύο εταιριών επετεύχθη μετά από διεξοδικές διαπραγματεύσεις οι οποίες κατέληξαν επιτυχώς, ικανοποιώντας πλήρως τους όρους που η ΣΕΚΕ Α.Ε. εξαρχής είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την συναίνεσή της στην πώληση της ΣΕΚΑΠ.Με βάση τους όρους της συμφωνίας, σημειώνεται, διασφαλίζεται η εξυγίανση και η ανάπτυξη της ΣΕΚΑΠ, διατηρούνται στο σύνολό τους οι θέσεις εργασίας και στηρίζονται τα ελληνικά καπνά, τα οποία η ΣΕΚΕ θα προμηθεύει στην ΣΕΚΑΠ για τα επόμενα τρία χρόνια και θα εξάγει στη ρωσική αγορά ως προμηθευτής της εταιρίας Donskoy Tabak JSC.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης