• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δικηγόρος

Συμβαίνει αλλά δεν είναι καθόλου συνηθισμένο ή συχνό. Δικηγόρος συνταξιοδοτείται, αποχωρεί από την «ενεργό δράση» πλην όμως ξεχνά να ειδοποιήσει τους έως εκείνη την ώρα πελάτες του. Αποτέλεσμα; Έρχεται η ώρα της δίκης κι ο πολίτης διαπιστώνει την τελευταία στιγμή ότι δεν έχει δικηγόρο! Κάτι τέτοιο συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στο Μονομελές Καβάλας. Ο κατηγορούμενος (που δεν είχε συνήγορο υπεράσπισης) απευθύνθηκε σε άλλον δικηγόρο λίγο πριν έρθει η ώρα της ακροαματικής διαδικασίας. Ο νέος στην υπόθεση δικηγόρος ζήτησε αναβολή ώστε να ενημερωθεί. Ο πρόεδρος του έδωσε αναβολή λίγων ωρών, η υπόθεση δικάστηκε όχι στην σειρά της αλλά τελευταία. Στην αίθουσα του δικαστηρίου – όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά η όλη ιστορία- άρχισε μεγάλη συζήτηση. Μα είναι δυνατόν ένας δικηγόρος να «βγαίνει» στη σύνταξη και να μην το κάνει γνωστό σε όλους τους πελάτες του; αναρωτήθηκαν οι περισσότεροι. Χωρίς φυσικά να λάβουν καμία απάντηση. Τα έχει αυτά η ζωή στα δικαστήρια…

 

Μείωση επιβατών

Μειώνεται συνεχώς η επιβατική κίνηση στα Αστικά λεωφορεία της Καβάλας. Το γεγονός προκύπτει τόσο από μια ματιά στα λεωφορεία την ώρα που εκτελούν δρομολόγια (τις περισσότερες φορές είναι άδεια) όσο κι από τα στατιστικά στοιχεία του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας. Το περίεργο (μα αληθινό) είναι ότι η κίνηση των επιβατών μειώνεται όχι στη διάρκεια του Χειμώνα αλλά στην έναρξη του Καλοκαιριού. Όταν όλοι περίμεναν να συμβεί το αντίθετο. Εξ αυτού του λόγου υπάρχει έντονος προβληματισμός στο ΚΤΕΛ, ο οποίος δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα περικοπή δρομολογίων!

Στο μεταξύ το Αστικό ΚΤΕΛ ενημερώθηκε ότι στο Διοικητήριο ήρθαν χρήματα για να πληρωθεί μεταφορές προηγούμενων μηνών ή και ετών. Η αντίδραση ήταν πάλι μουδιασμένη. Όπως μας έλεγε εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ «… από την στιγμή που έρθουν τα χρήματα στην Π.Ε. Καβάλας μέχρι να πληρωθούμε μπορεί να περάσουν μέχρι και δύο μήνες!». Με αυτό που είπε ο εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ εννοούσε την φοβερή Καλλικρατική και Περιφερειακή γραφειοκρατία. Σύμφωνα με την οποία τα χρήματα πρώτα έρχονται εγγράφως. Μετά ουσιαστικώς. Τότε αρχίζει η διαδικασία των επιτροπών, που όλες βρίσκονται στην Κομοτηνή. Έτσι τα λεφτά πριν μπουν στο ταμείο του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας «ταξιδεύουν»… Πηγαίνουν Κομοτηνή, επιστρέφουν Καβάλα κτλ. Ίδια φυσικά είναι η διαδικασία κι όταν η πληρωμή αφορά το Υπεραστικό ΚΤΕΛ της Καβάλας.

 

Διοικητής Νοσοκομείου

Νεότερες κι απολύτως έγκυρες πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι η επιλογή διοικητών για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας θα έχει ολοκληρωθεί αυτή ή την ερχόμενη εβδομάδα. Έτσι ώστε το Υπουργείο να ανακοινώσει τα ονόματα πριν το τέλος του μήνα. Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να επιλέξει εντελώς νέα πρόσωπα στις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων. Νέα και από πλευράς ηλικίας. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι περισσότερες αιτήσεις που κατατέθηκαν αφορούν πάσης φύσεως συνταξιούχους.

Για την Καβάλα το τοπίο παραμένει θολό. «Μην ακούτε τα ονόματα που κυκλοφορούν. Όλα τα σενάρια είναι εντελώς αυθαίρετα» είπε άνθρωπος που γνωρίζει την διαδικασία (αλλά και την ουσία) αυτής της υπόθεσης. Όσο για την προσωρινή διοικήτρια του Νοσοκομείου Καβάλας γιατρό Σταυρούλα Μπουσμουκίλια, φέρεται να έχει φθάσει στα όρια της. Κάθε μέρα εκτός από τα καθήκοντα του διοικητή προσπαθεί να βρίσκεται και στην κλινική της. Αυτό φυσικά και δεν είναι απλό αφού (όπως λέει κι λαός) δεν είναι εύκολο να έχεις δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.

 

Γρανάς με ιδιοκτήτες Ταξί

Την προηγούμενη εβδομάδα η νέα διοίκηση του σωματείου ιδιοκτητών Ταξί Ν. Καβάλας επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά. Παρόντες ήταν κι οι δημοσιογράφοι που κάλυψαν το πρώτο μέρος της συνάντησης. Η ουσία όμως υπήρξε στο δεύτερο μέρος, όταν αποχώρησαν όλοι οι δημοσιογράφοι. Τότε ο κ. Γρανάς έθιξε το θέμα της μεταφοράς επιβατών από την Καβάλα στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και το αντίστροφο. Όπως είπε είναι πολλά τα 40 ευρώ για κάθε τέτοιο δρομολόγιο. Ο Αντιπεριφερειάρχης αιφνιδίασε τους συνομιλητές του επιμένοντας στο ίδιο θέμα. Έφερε ως παράδειγμα το τι γίνεται στην Αθήνα, στο δρομολόγιο των ταξί από και προς το «Ελ. Βενιζέλος». Ζήτησε δε ευθέως τα χρήματα σε κάθε κούρσα για το αεροδρόμιο (ή από το αεροδρόμιο προς την Καβάλα) να είναι λιγότερα. Σε συνέχεια αυτής του της προτροπής έθεσε υπόψη των ιδιοκτητών Ταξί μια άλλη ιδέα του. Σε συνεργασία με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ να αδειοδοτηθεί δρομολόγιο λεωφορείου προς το Αεροδρόμιο. Το ΚΤΕΛ- είπε ο κ. Γρανάς- δέχεται κάτι τέτοιο.

Οι ιδιοκτήτες Ταξί ζήτησαν από τον κ. Γρανά χρόνο ώστε να ασχοληθούν πιο αναλυτικά με το θέμα. Υποσχέθηκαν να συζητήσουν και με τα Ταξί, η έδρα των οποίων είναι στο Αεροδρόμιο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την ίδια συζήτηση τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. Ο Αντιπεριφερειάρχης έχει στην «αναμονή» το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Όπως λέει ή θα μειωθούν τα χρήματα που ζητούν τα Ταξί ή θα μπει δρομολόγιο λεωφορείου, οι ώρες του οποίου θα συμπίπτουν με τις ώρες που έρχεται στο «Μέγας Αλέξανδρος» αεροπλάνο από την Αθήνα.

 

Κατάστημα

Πέρασε σχεδόν ένας μήνας από τότε που ανέκυψε το θέμα Public για το κτίριο του Επιμελητηρίου. Ουσιαστική εξέλιξη δεν υπάρχει ακόμη. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού οριστικοποιήθηκε. Η ένσταση απορρίφθηκε. Η εταιρία των Αθηνών κλήθηκε να έρθει στην Καβάλα για τις τελικές υπογραφές. Ταυτόχρονα της γνωστοποιήθηκαν οι ακριβείς όροι της συνεργασίας. Προς το παρόν η Public δεν απάντησε σε αυτή τη πρόσκληση. Στο Επιμελητήριο θεωρούν ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν αυτή την εβδομάδα. Ελπίζουν χωρίς εκπλήξεις ή αλλαγές δεδομένων.

 

Ιστοσελίδες

Αυτό το διάστημα το Επιμελητήριο Καβάλας προσαρμόζεται στη νέα νομοθεσία σχετικά με τους ισολογισμούς των ανώνυμων εταιριών, οι οποίοι πλέον δεν είναι υποχρεωτικό να δημοσιεύονται στις εφημερίδες. Με το νέο νόμο μπορούν να αναρτώνται στις ιστοσελίδες των εταιριών. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η κάθε εταιρία πρέπει να ενημερώνει το Επιμελητήριο για την ιστοσελίδα της. Κι όπως προβλέπει η διαδικασία, η καταχώρηση της ιστοσελίδας στο ΓΕΜΗ δημιουργεί υποχρέωση πληρωμής 10 ευρώ.

 

Στη Βουλή

Δύο ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, με συναφές περιεχόμενο, απάντησε την Παρασκευή στη Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η πρώτη για τους απλήρωτους εργαζόμενους του σούπερ μάρκετ Sconto στη Κέρκυρα. Η δεύτερη για τα προβλήματα των εργαζόμενων στη ΜΕΒΓΑΛ. Και στις δύο απαντήσεις έθεσε υπόψη των βουλευτών αυτά που έγιναν, όλα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Νέα Ελλάδα

Στην Καβάλα βρίσκονταν την Πέμπτη 16 Μάη ο πρόεδρος του κόμματος Νέα Ελλάδα Ηλίας Μαρκόπουλος. Είχε διάφορες επαφές, συναντήσεις για να κάνει γνωστή την πρωτοβουλία του αλλά και τις απόψεις του κόμματος. Η Νέα Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2010. Δεν έλαβε μέρος στις διπλές εκλογές του 2012. Ετοιμάζεται όμως για τις επόμενες. Επικεφαλής του κόμματος στην ΑΜΘ είναι ο Βίκτωρας Αρζόγλου, γιος του Ιορδάνη Αρζόγλου.

 

Προτεραιότητες

Μπαμπάς για δεύτερη φορά έγινε πρόσφατα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης. Η σύζυγος του Μαρία Καρατζά έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι. Εξ αυτού του λόγου όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος δικαιολογημένα είχε οικογενειακές και όχι συνδικαλιστικές προτεραιότητες.

 

Πλατεία Καπνεργάτη

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης έγραψε στην ιστοσελίδα του τμήματος (δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία της περιοχής) το ακόλουθο σχόλιο: Προφανώς η εικόνα της πλατείας Καπνεργάτη με τις αντιαισθητικές κατασκευές – σημεία πώλησης και όχι μόνο, δεν αρέσει σε κανέναν, όποια και αν είναι η αισθητική που διαθέτει. Όποιος αισθάνεται ότι έχει κάτι να προτείνει με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης ας κάνει τον κόπο να καταθέσει την ιδέα του στο φορέα του, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ιδιαίτερα οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί είτε ατομικά είτε συλλογικά.

 

Διάλογος

Συνεχίζεται στο διαδίκτυο η συζήτηση για την πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας να παραχωρήσει στον Σύλλογο Αλβανών Καβάλας αίθουσα σχολείου όπου γίνεται μάθημα Αλβανικής γλώσσας. Πρόσφατα ο κ. Σιμιτσής επανήλθε στο θέμα γράφοντας τα ακόλουθα: Είναι γνωστό πως ήδη από φέτος τα Αλβανάκια μπορούν να μαθαίνουν τη γλώσσα τους σε δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα, που γίνονται σε σχολική αίθουσα απόγευμα από εθελόντρια δασκάλα. Αν αργότερα γυρίσουν στην πατρίδα τους, θα είναι οι καλύτεροι φίλοι της δημοκρατικής και φιλόξενης Ελλάδας. Αν επιλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα (θεωρώντας την δεύτερη πατρίδα τους), θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στη χώρα της καταγωγής τους. Και στις δυο περιπτώσεις αυτοί θα αποστομώσουν όσους συμπατριώτες τους είναι εθνικιστές και μισαλλόδοξοι και προκαλούν με την ανοησία τους.

 

Πρωταγωνιστές

Χθες βράδυ μεταδόθηκε η εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη που βιντεοσκοπήθηκε και στην Καβάλα, στα Πετρέλαια. Το δελτίο τύπου της εκπομπής (πριν την μετάδοση της) σημείωνε για το πετρέλαιο της Καβάλας: Στην συνέχεια οι συντελεστές της εκπομπής ταξίδεψαν έως τον Πρίνο, έξω απ’ την Καβάλα, εκεί που 30 χρόνια τώρα βγαίνει το μόνο ελληνικό πετρέλαιο. Υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να γίνει Σαουδική Αραβία ή έστω Τέξας; Πότε θα μπορέσει να γίνει η πρώτη γεώτρηση στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη; Τις απαντήσεις δίνει η Σοφία Σταματάκη, καθηγήτρια Μηχανικής Πετρελαίων του ΕΜΠ και στέλεχος των επιτροπών του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχουν σχέση με την αξιολόγηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την αξιοποίηση τους.

 

 

Διαβάστε επίσης