• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

 

doniadisk

Συνεχίζει τις συναντήσεις του ο νέος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης. Μας ενημερώνει και μέσω της σελίδας του στο facebook: « Η ενημέρωση συνεχίζεται. Εδώ με το Διοικητικό Συμβούλιο των Ιδιοκτητών Ταξί Νέστου. Ένας επαγγελματικός κλάδος που η συνεισφορά του, στη προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχή μας, είναι πολύτιμη». Λίγες μέρες νωρίτερα είχε συναντήσει τοπικό σύλλογο: «Συναντήθηκα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Κωνσταντίνου όπου συζητήσαμε την ανάδειξη του Δρόμου του Νερού, μιας πανέμορφης ορεινής διαδρομής με γεφύρια και αγωγούς ύδρευσης, και την ένταξη του στο πεζοπορικό – ορεινό τουρισμό».

 

Φωτογραφίσαμε πρόσφατα το τροχόσπιτο στο οποίο φιλοξενείται ο εξοπλισμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό βρίσκεται στην αυλή του διοικητηρίου. Η εικόνα του παλαιού τροχόσπιτου είναι απογοητευτική. Τριτοκοσμική. Τόσα χρόνια ούτε την ταμπέλα δεν άλλαξαν, αναφέρει ακόμη τη Νομαρχία Καβάλας! Δεν μπορούσαν επί Γρανά, επί Μαρκόπουλου να αγοράσουν ένα καινούργιο; Είναι αυτή η κατάσταση σωστή; Είμαστε σίγουροι ότι εσωτερικά του τροχόσπιτου όλα βαίνουν καλώς και γίνονται οι προβλεπόμενες μετρήσεις;

 

==============================================================

 

Αυτό που θα γίνει σήμερα στην πόλη μας θα το χαρακτηρίζαμε διαφορετικό. Περίεργο. Παράξενο. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν το αυτονόητο, το φυσιολογικό. Για την σημερινή Ελλάδα πρόκειται για μια έκπληξη πρώτου μεγέθους και μάλιστα ευχάριστη. Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έρχεται το πρωί για να παραχωρήσει στον Δήμο Καβάλας τμήμα της χερσαίας ζώνης, τμήμα των αποθηκών του Τελωνείου και (αυτό κι αν δεν είναι έκπληξη) το Καρνάγιο. Ολόκληρο.

 

Η πρωτοβουλία κι η απόφαση της παραχώρησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Κυβέρνηση, λιγότερο στον Δήμο και στις πιέσεις που διαχρονικά άσκησε και ασκεί. Ποτέ άλλωστε ο Δήμος Καβάλας δεν ζήτησε από το κράτος το Καρνάγιο. Προσπάθησε να διεκδικήσει όλο το κτίριο του Τελωνείου, κάτι περισσότερο από αυτό που του δίνουν στην χερσαία ζώνη του λιμανιού.

 

Με λίγα λόγια υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια σύμφωνα με τα οποία η σημερινή πράξη, το σημερινό δώρο εξασφαλίζεται λόγω της Κυβέρνησης (και της Κυβερνητικής πολιτικής) ίσως γιατί με αυτόν τον τρόπο διορθώνονται οι εντυπώσεις. Τόσο στο ζήτημα του παλιού δικαστηρίου και του παλιού νοσοκομείου όσο και σε αυτό της Καλαμίτσας.

 

Φυσικά και δεν είμαστε αχάριστοι. Φυσικά και πρέπει να πούμε ένα δυνατό «ευχαριστώ» σε όσους μας παραχωρούν τμήμα της περιουσίας τους. Ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τα δώρα προκειμένου σύντομα να επανέλθουμε ζητώντας περισσότερα.

 

Χρειάζεται ακόμη βαθύτερο ψάξιμο προκειμένου να εξηγήσουμε τα… ανεξήγητα. Τον πραγματικό λόγο που από τα διαδοχικά και πολλά «όχι» οδηγούμαστε σε πανηγυρικό «ναι», το οποίο πρόθυμα και χωρίς κάποιον ιδιαίτερο κόπο ακούμε από την άλλη πλευρά. Ξέρουν και ξέρουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται πιο δυνατή και πιο ανεξάρτητη όταν εξασφαλίζει αυτά που δικαιούται. Κι αν όχι όλα, έστω κάποια από αυτά.

 

Κατά την άποψη μας ο Δήμος Καβάλας πρέπει άμεσα να εκμεταλλευτεί τα τετραγωνικά μέτρα της αποθήκης του Τελωνείου. Να τα ανακαινίσει κι έστω προσωρινά (για το Καλοκαίρι που έρχεται) να τα χρησιμοποιήσει. Μελέτες κι εκτεταμένες εργασίες για το ναυτικό μουσείο μπορούν να περιμένουν ως το Φθινόπωρο. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να εμφανιστεί στο λιμάνι, να εγκατασταθεί εκεί για το Καλοκαίρι ώστε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Να δείξει τη διαφορά.

 

Η Δημωφέλεια είναι η δημοτική επιχείρηση μέσω της οποίας η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να βρεθεί αμέσως στην παραλιακή περιοχή. Εκεί που δένουν τα φέρι μποτ, τα πλοία της γραμμής, τα κρουαζιερόπλοια, ακόμη και τα σκάφη αναψυχής. Εφόσον υπάρχει σχέδιο, μπορεί να κάνει θαύματα στο λιμάνι. Τόσο σημαντικά που άπαντες θα τα αναγνωρίσουν. Ακόμη κι αυτοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι την σημερινή εξέλιξη.

 

Ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η συμφωνία μεταξύ της Ενεργειακής και των εργαζόμενων της. Πρόκειται για υπογραφή σύμβασης δύο ετών μετά από διαπραγματεύσεις που τούτη την φορά ήταν σύντομες. Έτσι διαψεύστηκαν διάφορες Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για αντίθετο αποτέλεσμα. Χαρούμενα(!) προέβλεπαν διάφορα γεγονότα, ακόμη και καταγγελίες.

 

Παρακολουθούμε μέσω των συχνών δελτίων τύπου της την Ενεργειακή να προοδεύει. Τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Χαιρόμαστε που κάνει συγκεκριμένα αργά (λόγω του δύσκολου αντικειμένου) αλλά σταθερά βήματα προς τα εμπρός. Ως επιστέγασμα μιας ανοδικής πορείας που ξεπερνά διάφορα εμπόδια (το πιο πρόσφατο η πτώση των τιμών του πετρελαίου) η καλή συνεργασία της με τους εργαζόμενους της στην περιοχή. Στους οποίους δίνει και αυξήσεις.

 

Δίπλα στα Πετρέλαια βρίσκεται το εργοστάσιο της ΒΦΛ. Ξέρουμε τι γίνεται εκεί… Κάτι εντελώς αντίθετο με 180 οικογένειες στο δρόμο… Άνθρωποι απολυμένοι, μη αποζημιωμένοι, οικογενειάρχες που έχουν μηνυθεί ως … τρομοκράτες εμπρηστές!  Οι δε αντικαταστάτες των 180 αγωνιούν κι αυτοί. Για πολλούς στο τέλος του μήνα λήγουν συμβάσεις 2 και 3 μηνών. Άραγε θα ανανεωθούν; Κι αν ανανεωθούν, αυτό θα γίνει για όλες;

 

Στα Πετρέλαια της Καβάλας η πορεία είναι ανοδική, σίγουρη. Οι εργαζόμενοι αμείβονται αξιοπρεπώς όπως αξίζουν.  Στόχος τους (όπως και της εταιρίας) το Πεδίο Ε. Με αυτό το συγκεκριμένο επόμενο βήμα θα εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε το πετρέλαιο να δίνει δουλειά για πολλά χρόνια ακόμη στους εργαζόμενους. Θα στηρίζει την τοπική οικονομία. Τελικά πρόκειται για μια τοπική συνεργασία επιτυχία, μερίδιο στην οποία έχουν και οι δύο πλευρές. Εργαζόμενοι και εταιρία.

 

Για την προσεχή Τρίτη 28 Μαρτίου φαίνεται να ορίζεται η σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για το αεροπορικό σόου. Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Η διοργάνωση δεν είναι καθόλου βέβαιη. Για έναν και απλό λόγο: Είναι δυνατόν η ουσία του γεγονότος να αρχίσει να ετοιμάζεται τέλος Μαρτίου;

 

Κατά τον Π. Γεωργιάδη και παλαιότερες του δηλώσεις (που φυσικά κι ισχύουν σήμερα) ο χρόνος δεν «βγαίνει». Αυτό θα συμβεί μόνο με θαύμα ή αν διαθέτει κάποια κρυφά χαρτιά (που μάλλον δεν έχει). Θυμίζουμε ότι αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Γεωργιάδης έχει κι ένα ταξίδι να κάνει στην Αγγλία, για την προβολή του γνωστού ντοκιμαντέρ σχετικό με την προ δεκαετιών πτήση στη Θάσο.

 

Ρωτήθηκε ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου για την ενημερωτική εκδήλωση περί του ΤΑΡ και την καθυστέρηση στην πραγματοποίηση της (συζητείται αυτή από το περασμένο Φθινόπωρο). Είπε ο βουλευτής ότι όλα έχουν σχέση με τον προηγούμενο ανασχηματισμό και το γεγονός ότι ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος  εμπλέκεται στην διαδικασία της αξιολόγησης. Όπως καταλαβαίνουμε πρώτα θα «κλείσει» η αξιολόγηση (όποτε γίνει αυτό), μετά θα ετοιμαστεί η κατά τα άλλα απαραίτητη εκδήλωση.

 

Πρόκειται για παρεξήγηση ή κάτι ακόμη σοβαρότερο. Εννοούμε την ομιλία Στουρνάρα σε επιχειρηματίες της περιοχής προ 10 ημερών. Επειδή οι προσκλήσεις ήταν λίγες και συγκεκριμένες, όσοι δεν ήταν εκεί παραπονιούνται. Γκρινιάζουν πολύ. Ισχυρίζονται ότι σκόπιμα αποκλείστηκαν! Στρέφονται όχι κατά της ΤτΕ αλλά κατά του Επιμελητηρίου!

 

Ο συμπολίτης ξεναγός Γιάννης Κιουρτσόγλου γράφει ένα συγκινητικό κειμενάκι για τον Μιχάλη Αμοιρίδη που δεν είναι πια αρμόδιος τουρισμού στην Περιφέρεια ΑΜΘ: «Με τον Μιχάλη Αμοιρίδη θυμάμαι είχαμε συναντηθεί για πρώτη φορά πριν μερικά χρόνια, στην αρχή της θητείας του, στη θέση που του είχανε εμπιστευτεί από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Είχε δει από κοντά το έργο των ξεναγών και την αγωνία που έχουμε να δώσουμε αφενός τον καλύτερο εαυτό μας για την αρτιότερη παρουσία της περιοχής ευθύνης του (και κοινού τόπου καταγωγής μας), αφετέρου δε την μέριμνά μας ώστε ο επισκέπτης να εξυπηρετηθεί σωστά σε όλα τα δυνατά επίπεδα των αποστολών που είχαμε ως διπλωματούχοι ξεναγοί. Με την δραστηριότητά του και την ενεργητικότητά του, τον έβρισκα σχεδόν σε κάθε μέρος που ξεναγούσα ή κινιόμουν επαγγελματικά – αρχαιολογικούς χώρους, συνέδρια, ομάδες εργασίας, τουριστικές εκθέσεις και παρουσιάσεις. Και ακριβώς αυτήν την παράδοση, εκτέλεσης καθηκόντων ΕΚΤΟΣ γραφείου και στο πεδίο, είναι που δημιούργησε σχεδόν με καινοτόμο τρόπο για τη θέση παράγοντα που υπηρέτησε, σεβόμενος και τις προσπάθειες κάποιων εκ των προκατόχων του. Προσωπικά σαν ξεναγός αλλά και άνθρωπος που έλκω καταγωγή από την, για χρόνια παραμελημένη τουριστικά, περιοχή της ΑΜΘ εύχομαι το καλό έργο του Μιχάλη να συνεχιστεί και να ξεπεραστεί. Οι επαγγελματίες του τουρισμού που περνάμε σε πολλές περιπτώσεις τις περισσότερες ώρες με τους επισκέπτες τουρίστες θα χαρούμε να συνεργαστούμε με τους θεσμικούς παράγοντες που χαράζουν τουριστική πολιτική στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος, αρκεί να κληθούμε και να καταθέσουμε τις προτάσεις που προκύπτουν από την (πικρή πολλές φορές) εμπειρία. Καλή συνέχεια Μιχάλη και σίγουρα περιμένουμε να συνεχίσεις την προσφορά».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης