• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεδρίασε χθες στην Κομοτηνή πρώτη φορά με τη νέα της σύνθεση, η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Σε αυτήν μετέχουν ο Περιφερειάρχης κι όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες. Πριν την Εκτελεστική Επιτροπή έγινε σύσκεψη για θέματα τουρισμού. Συμμετείχαν ο κ. Μέτιος, ο κ. Αντωνιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Η φωτογραφία αναρτήθηκε από τον Περιφερειάρχη όπου αναφέρεται ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα θέματα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.

=========================================================================

Νέα προσπάθεια αναμένεται να υλοποιήσει άμεσα ο Δήμος Καβάλας προκειμένου να διορθώσει την μικροφωνική εγκατάσταση της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημαρχείου. Ειδικότερα θα αγοράσει επιπλέον μικρόφωνα (είναι απαραίτητα) ώστε κάθε δημοτικός σύμβουλος να έχει ένα μπροστά του και να μην χρειάζεται να αναζητά αυτό του διπλανού ή παρά διπλανού του. Η σχετική απόφαση για την δαπάνη της αγοράς των μικροφώνων εγκρίθηκε χθες στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

 

Με την ίδια απόφαση η αίθουσα συνεδριάσεων αποκτά και χρονόμετρο για προφανείς λόγους. Πρόθεση του Γιώργου Γραμμένου (προέδρου του δημοτικού συμβουλίου) είναι η αυστηρή τήρηση του κανονισμού, κάτι που θα διευκολυνθεί με τη χρήση του χρονόμετρου.

 

Συζητώντας (μεταξύ σοβαρού κι αστείου) όλα αυτά η Οικονομική Επιτροπή, άκουσε τη διαμαρτυρία του κ. Μάκη Παπαδόπουλου. Ο οποίος είναι ξεκάθαρο ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση του χρονομέτρου. Οι συνάδελφοι του όταν κατάλαβαν τη διαφωνία του, χαμογέλασαν. Ξέρουν καλά φαίνεται, τι τον περιμένει…

 

Κι επειδή υπήρξε –κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής- η πιο πάνω αφορμή, είπε κι ο Νίκος Μουρτασάγας τον … πόνο του. Ζήτησε η κάμερα της live μετάδοσης στο ίντερνετ της κάθε συνεδρίασης να μετακινηθεί ώστε να δείχνει κι όσους δημοτικούς συμβούλους κάθονται μακριά από το προεδρείο, τη δήμαρχο κτλ. Ο Δημοσθένης Τουλκίδης παραδέχθηκε το ορθό της παρατήρησης κι υποσχέθηκε την αλλαγή. Θα δούμε αν αυτή προλάβει να γίνει ως τη Δευτέρα το απόγευμα. Τότε το δημοτικό συμβούλιο (ξανα) συνεδριάζει.

 

Δίπλα από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής συνεδρίαζε χθες η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Οι δύο εκπρόσωποι του συλλόγου των εκπαιδευτικών (κυρίως ο Βασίλης Ποιμενίδης) ζήτησαν επίμονα να συζητηθεί και το θέμα της συγχώνευσης των δύο νηπιαγωγείων στη συνοικία του Αγίου Λουκά. Το αίτημα «σκόνταψε» στην σθεναρή αντίσταση που συστηματικά πρόβαλε στη συνεδρίαση ο Απόστολος Βαγενάς! Με την άποψη του ωστόσο συμφωνούσε, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, η πρόεδρος της επιτροπής και δημοτική σύμβουλος κ. Μαρία Κλωνάρη.

 

Ο κ. Βαγενάς υποστήριξε ότι σύμφωνα με τη διαδικασία δεν είναι απαραίτητη η εισαγωγή εκ νέου του θέματος στην επιτροπή. Αναγνώρισε ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί πάλι στο δημοτικό συμβούλιο αλλά χωρίς νέα απόφαση της δημοτικής επιτροπής παιδείας. Εκείνη την ώρα περισσότερο έμοιαζε να συμπαρίσταται στον συνάδελφο του Κώστα Μπαντίκο (προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας) παρά κάθε τι άλλο.

 

Η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (λόγω συμμετοχής σε αυτήν Θόδωρου Μουριάδη και Μάκη Παπαδόπουλου) έγινε παρουσία του γραμματέα του Δήμου κ. Μπάμπη Δράκου. Αντίθετα, η δημοτική επιτροπή παιδείας δεν είχε παρατηρητές. Κι αυτή η συνεδρίαση πάντως ήταν αρκετά «ζωηρή».

 

Στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ δήλωναν και χθες ότι περίμεναν περισσότερο κόσμο στη προσυνεδριακή εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο Ωκεανίς το απόγευμα της Τετάρτης. «Δεν έγινε η κινητοποίηση που έπρεπε» είπαν. Μία ακόμη φορά εξήγησαν ότι μόνος του ο Ι. Χοροζίδης δεν μπορεί να τα κάνει όλα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα άφηναν αιχμές για την κινητοποίηση που έκαναν οι άλλοι συμμετέχοντες (σε τοπικό επίπεδο) στην Δημοκρατική Συμπαράταξη.

 

Όσο για τους εισηγητές ομιλητές, μετά την εκδήλωση της Τετάρτης βρέθηκαν για φαγητό σε κατάστημα στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Κοιμήθηκαν σε ξενοδοχείο και χθες το πρωί αναχώρησαν για να επιστρέψουν κάθε ένας στον τόπο του.

 

Δεν είναι μόνο οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΚ, το έργο της διανομής των οποίων θα αναλάβει ιδιώτης. Είναι κι ένα σωρό άλλα. Ας πούμε το βάψιμο των διαβάσεων. Παλιά το έκαναν μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι. Που όταν συνταξιοδοτήθηκαν, δεν αντικαταστάθηκαν αφού δεν υπήρχαν άλλοι διαθέσιμοι. Αυτό το διάστημα – με καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας- ανέλαβε το βάψιμο των διαβάσεων ιδιώτης. Δουλεύει κυρίως νύχτα. Είναι γρήγορος αλλά πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στα μέτρα προειδοποίησης των οδηγών που κινούνται σε δρόμους όπου γίνονται τέτοιες εργασίες.

 

Δεν είναι κι ότι πιο ωραίο να βλέπεις πολλές φορές κατηγορούμενους στο δικαστήριο προηγούμενους δημάρχους μετά των συνεργατών τους. Χθες η ίδια εικόνα στο Τριμελές, φυσικά για την πρώην διοίκηση του Δήμου Παγγαίου. Μαραθώνια η διαδικασία που κατέληξε σε αθωωτικές αποφάσεις για όλους τους κατηγορούμενους. Στη χθεσινή δίκη κατηγορούμενη (που αθωώθηκε πανηγυρικά) κι η δημοτική σύμβουλος Καβάλας Ευαγγελία Δρακονάκη. Ας μη ξεχνάμε ότι η κ. Δρακονάκη δούλευε και δουλεύει στον Δήμο Παγγαίου.

 

Στο facebook υπάρχουν από χθες το πρωί οι πρώτες φωτογραφίες από τη χιονισμένη, παγωμένη Νέα Υόρκη. Σε αυτές φαίνεται το πρόγραμμα επισκέψεων που προς το παρόν ακολουθεί η αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας. Πρώτο συμπέρασμα, τα κορίτσια του Λυκείου άφησαν τη λιακάδα και την Άνοιξη της Καβάλας για κάτι πολύ Χειμωνιάτικο στην Αμερική. Επιστρέφοντας ελπίζουμε να μην έχουν στις αποσκευές τους τον… Χειμώνα. Ας τον αφήσουν εκεί που τον βρήκαν.

 

Σε σύντομο χρονικό διάστημα κι αρκετά «αιχμηρά» απάντησε στον Θόδωρο Μουριάδη το γραφείο τύπου του Δήμου Καβάλας. Αυτό πιθανόν να μην είναι καθόλου τυχαίο. Αν δεν είναι υποψήφιος δήμαρχος το 2019 ο κ. Σιμιτσής, πιθανότερος να τον διαδεχθεί είναι ο πρώην αντιδήμαρχος. Άρα η διοίκηση του Δήμου Καβάλας από εδώ και πέρα θα αντιμετωπίζει διαφορετικά τον κ. Μουριάδη.

 

Όσο για το χθεσινό δελτίο τύπου του Μάκη Παπαδόπουλου (κι αυτό για την επίσκεψη και τις ανακοινώσεις Κουρουμπλή) είναι γραμμένο αλλιώς, σε σχέση με την ευθεία αμφισβήτηση των εξαγγελιών από τον Θ. Μουριάδη. Ο Μάκης Παπαδόπουλος μοιάζει να λέει το γνωστό «ναι μεν αλλά».

 

Με μικρή καθυστέρηση υπήρξε δελτίο τύπου του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή για την επίσκεψη του στην πόλη μας. Προς γενική έκπληξη στο δελτίο αναφέρεται ο Οργανισμός Λιμένα ως Λιμενικό Ταμείο! Το απόσπασμα είναι χαρακτηριστικό: «Μετά τη  συνέντευξη, ο Υπουργός επισκέφτηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας και το Λιμενικό Ταμείο. Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε για την αναβάθμιση του Λιμενικού Ταμείου Καβάλας.  Συνάντησε ακόμα εκπροσώπους της Θασιακής Ένωσης  και δεσμεύτηκε  για την αναβάθμιση της γραμμής Πρίνου – Καβάλας.  Σε συνάντηση, με τον Δήμαρχο Νέστου Ευάγγελο Τσομπανόπουλο, ο κ. Κουρουμπλής συμφώνησε με το αίτημα να μην διέρχονται τα βαρέα φορτηγά από την πόλη της Κεραμωτής, κατά τη διάρκεια των δύο μηνών του καλοκαιριού, με τη μεγάλη τουριστική κίνηση.    Ακολούθησε συνάντηση με τους ναυτοπράκτορες, οι οποίοι έθεσαν το ζήτημα της υψηλής, μονοπωλιακής τιμής των αποβλήτων.  Σε ειδική συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΛΚ και τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, συζητήθηκε η ανάπτυξη και των δύο λιμανιών της Καβάλας, του επιβατικού και του εμπορικού.  Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε να συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα στην Αθήνα, με τους συναρμόδιους υπουργούς».

 

Μιλώντας χθες στο ράδιο Πρωινή ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου παραδέχθηκε ότι αύριο στην παρέλαση μπορεί και να μην υπάρχει εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όρθιος στην εξέδρα και πρώτος μεταξύ των παραγόντων της Καβάλας θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Κάτι παρόμοιο έγινε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 2016. Η οποία ουσιαστικά δεν έγινε λόγω της αξέχαστης βροχής εκείνη την ημέρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης