μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το απόγευμα και το βράδυ της περασμένης Δευτέρας έγιναν στην Καβάλα δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Με μικρή χρονική διαφορά η μια με την άλλη. Όποιος ήθελε μπορούσε άνετα να παραστεί και στις δύο. Αυτό θα ήταν το καλύτερο αφού έτσι θα τιμούσε από την μια τους παλιούς δημοτικούς συμβούλους της πόλης, από την άλλη την Χρυσούλα Βακιρτζή. Επί της ουσίας οι εκδηλώσεις ήταν εντελώς διαφορετικές. Η μια αναφέρονταν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η άλλη στην ποίηση και όχι μόνο. Από πολιτικής πλευράς πάλι οι εκδηλώσεις δεν έμοιαζαν καθόλου. Στην μια συνυπήρχαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ. Στην δεύτερη, φανερή και κυρίαρχη ήταν η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οι επώνυμοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ απέφυγαν οι περισσότεροι να βρεθούν στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επώνυμοι του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ακριβώς το ίδιο. Απέφυγαν να συμμετάσχουν παρακολουθώντας την εκδήλωση του Δήμου Καβάλας. Αυτή η … άριστη επικοινωνία ακόμη κι όταν πρόκειται για εκδηλώσεις που γίνονται στην Καβάλα, δείχνει ότι μεταξύ μας υπάρχει μεγάλη απόσταση. Πολιτική; Ας την περιγράψουμε έτσι. Η οποία σίγουρα επηρεάζει κι όλα τα άλλα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξηγήσουμε και το πρόσφατο περιστατικό του συλλαλητηρίου. Το οποίο αντί να ενώσει τους παράγοντες της πόλης και του Νομού, τους απομάκρυνε περισσότερο.

 

Στα πλαίσια εκδηλώσεων που αφορούν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Καβάλας ο Δήμος παρουσίασε ένα ολόκληρο πρόγραμμα. Πρώτο μέρος του οποίου ήταν η εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας. Ο Κωστής Σιμιτσής κάνει και δημόσιες σχέσεις, είναι φανερό. Κοντά στον βασιλικό, ποτίζει συστηματικά την προεκλογική γλάστρα. Κάπως έτσι πρέπει να δούμε όχι μόνο την εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας αλλά συνολικά το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε και θα υλοποιηθεί ως το Καλοκαίρι. Καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Πάλι όμως διαπιστώνεται κάτι το συνηθισμένο, κάτι το μονοδιάστατο, κάτι το εγκλωβισμένο. Οι εκδηλώσεις μοιάζουν να απευθύνονται σε αυτούς που αν τιμηθούν ή αναφερθούν, θα μπορέσουν προεκλογικά να βοηθήσουν. Κάθε ένας με τον τρόπο του.

 

Σημαντικότερο όλων είναι η ζωή της Χρυσούλας Βακιρτζή. Η καθημερινότητα της. Η μοναξιά της, την οποία ως σημαντικό πρόβλημα την δηλώνει παντού και προς κάθε κατεύθυνση. Ήταν εύστοχη η ιδέα της Συμπαράταξης Πολιτών. Φοβόμαστε όμως ότι δεν λύνει το πρόβλημα. Το οποίο δεν είναι μόνο της Χρυσούλας. Είναι πολλών άλλων. Κάτοικοι όλοι στην ίδια πόλη, τα φώτα της οποίας αυτούς τους συνανθρώπους μας δεν τους φωτίζουν ποτέ. Όσο πετυχημένη κι αν ήταν η εκδήλωση στο «Αντιγόνη Βαλάκου» απλώς αντιμετώπισε το πρόβλημα. Δεν το έλυσε.

 

Για να λυθεί το πρόβλημα της μοναξιάς, το πρόβλημα της απαραίτητης συμπαράστασης (καθημερινής μάλιστα) σε ανθρώπους όπως η Χρυσούλα χρειάζεται δουλειά. Εθελοντική, ειλικρινής και κυρίως οργανωμένη. Τέτοια δεν υπάρχει. Και δεν θα υπάρξει ποτέ γιατί αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια, αυτή η υποχρέωση δεν είναι και προτεραιότητα. Διαβάζοντας κάποιος τα κείμενα της καταλαβαίνει πολλά. Πολλά περισσότερα από αυτά που της προσφέρει μια εκδήλωση. Κι ας μην ήταν μια από τις πολλές που συνήθως γίνεται στην πόλη μας.

 

Ήρθε κι η σειρά του Βασίλη Ξουλόγη. Μαζί με τον Ηλία Καραγεωργίου (παλιό αντιδήμαρχο στο Δήμο Πιερέων) ήταν την Δευτέρα κατηγορούμενοι στο Μονομελές Καβάλας. Κατηγορούμενοι για ένα έργο της εποχής του Δήμου Πιερέων. Και οι δύο αθωώθηκαν. Η ζωή συνεχίζεται…

 

Περιπλέκεται η υπόθεση των εκδηλώσεων Μπουδακίδου. Πολλά πράγματα που δεν έγιναν στην ώρα τους, γίνονται τώρα. Παρουσιάζονται διάφορες προεκτάσεις που πλέον φθάνουν και στο 2011. Ο ζήλος που δεν επεδείχθη όταν έπρεπε, παρουσιάζεται τώρα. Τώρα οι υπηρεσίες έπαθαν και έβαλαν μυαλό. Από το ένα άκρο όπου όλα εγκρίνονταν, οδηγούμαστε στο άλλο. Όλα τα ψάχνουν. Ψάχνουν κι οι εμπλεκόμενοι. Ψάχνοντας ανακαλύπτουν- όπως λέγεται- πρακτικά συνεδριάσεων επιτροπών που δεν ταυτίζονται!

 

Στην Καβάλα θα βρίσκεται και σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Ανδρέας Παπαδόπουλος. Με «γεμάτο» πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων. Ο κ. Παπαδόπουλος αντικατέστησε τον βουλευτή και γραμματέα του ίδιου κόμματος Σπύρο Λυκούδη, που λόγω της χθεσινής απεργίας δεν ήταν καθόλου εύκολο να έρθει από την Αθήνα στην Καβάλα. Η επίσκεψη Παπαδόπουλου στην πόλη μας σηματοδοτεί την πρώτη πολιτική δραστηριότητα της ΔΗΜΑΡ Καβάλας για το 2013.

 

Το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Καβάλας κατέθεσε αίτημα στον Αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά όπως της παραχωρηθεί γραφείο στο Διοικητήριο. Το αίτημα θα γίνει δεκτό κι έτσι η τοπική ΑΔΕΔΥ θα αποκτήσει τον δικό της χώρο. Κάτι που σε άλλες πόλεις- ειδικά στην ΑΜΘ- ισχύει εδώ και πολύ καιρό. Προ λίγων ετών η ΑΔΕΔΥ Καβάλας είχε νοικιάσει γραφείο. Λόγω της κρίσης εκείνο το γραφείο ξενοικιάστηκε μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, το γραφείο στο Διοικητήριο θα παραχωρηθεί δωρεάν. Για την περίοδο που διανύουμε, των συχνών απεργιών κτλ, το γραφείο κρίνεται απαραίτητο.

 

Ξάφνιασε ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής όταν χθες το πρωί υπολόγισε τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο της περασμένης Παρασκευής στους 350 μόνο. Όπως είπε (στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής) αυτό δείχνουν φωτογραφίες του συλλαλητηρίου από ψηλά, τις οποίες όπως είπε απέφυγαν να δημοσιεύσουν οι τοπικές εφημερίδες. Κατά τον κ. Σιμιτσή το συλλαλητήριο της Παρασκευής δεν ήταν πετυχημένο και γιατί δεν προβλήθηκε πανελλαδικά. «Αυτά τα ανέκδοτα είναι ωραία πρωί πρωί. Αρχίζεις ευχάριστα την μέρα σου» απάντησε ο Παναγιώτης Αρσονιάδης.

 

Χθες στην πλατεία Καπνεργάτη οι διοργανωτές της απεργιακής συγκέντρωσης έθεσαν θέμα Εμπορικού Συλλόγου. Ο οποίος ενώ απουσίαζε από το συλλαλητήριο της Παρασκευής, χθες ήταν κανονικά με αρκετά μέλη του διοικητικού του συμβουλίου. «Μη τυχόν και μιλήσουν αυτοί» είπαν στους υπευθύνους, όσοι δεν συγχώρεσαν στον σύλλογο την μη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο. Τελικά «αυτοί» όντως δεν μίλησαν. Άλλωστε χθες οι ομιλίες εκτός από λίγες, ήταν όλες ιδιαίτερα σύντομες. Ένα άλλο παραλειπόμενο της χθεσινής συγκέντρωσης η καθυστερημένη άφιξη στην πλατεία μικρής ομάδας αντιεξουσιαστών. Όπως ειπώθηκε, είχαν λάθος ενημέρωση για την έναρξη της εκδήλωσης. Αντί να είναι παρόντες στις 11 το πρωί, πήγαν στις 12 το μεσημέρι. Και δεν βρήκαν στην πλατεία κανέναν. Η πορεία εκείνη την ώρα ήταν στην κεντρική πλατεία.

 

Η προσυνεδριακή διαδικασία του ΠΑΣΟΚ Καβάλας έφθασε την Τρίτη στην Χρυσούπολη. Η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο είχε μεγάλη συμμετοχή κι απρόσμενα μεγάλη επιτυχία. Εισηγητές ήταν οι πρώην βουλευτές Παπουτσής και Τιμοσίδης, μαζί με τον Νίκο Χατζηχρήστου. Στο μεταξύ ούτε χθες ξεκαθάρισε η κατάσταση για τον αριθμό των συνέδρων από κάθε νομαρχιακή οργάνωση. Η Καβάλα υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχει στο συνέδριο με 35 περίπου συνέδρους. Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων λήγει σήμερα.

 

Μια είδηση από τα Ιόνια νησιά, μέσω της ΕΡΤ, δείχνει ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πλήττεται κι αυτή από την κρίση: «Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν» λένε περιφερειακοί σύμβουλοι των νησιών της Ιονίου Περιφέρειας, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή, τουλάχιστον, των οδοιπορικών -που σε ορισμένους οφείλονται από το Σεπτέμβριο του 2012- προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παρίστανται στις συνεδριάσεις του οργάνου. Το θέμα τέθηκε με οξύ τρόπο στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπου υπήρξε σύμβουλος που δεν προσήλθε επικαλούμενος οικονομικό πρόβλημα. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», Γιώργος Καλούδης, χαρακτήρισε όνειδος τη μη καταβολή των οδοιπορικών και η επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ», Τώνια Λαχανιώτη, υποστήριξε ότι η διοίκηση δεν έχει τη βούληση για να ασκήσει πίεση ώστε να επιλυθεί το θέμα και ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι συντηρούν τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Αγαλιανός, έκανε λόγο για απόγνωση και επέρριψε ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΙΝ, ενώ, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση εάν δεν του καταβληθούν τα οφειλόμενα έξοδα μετακίνησης. Ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Δ.Μυλωνάς, ανέφερε ότι οι αντιπεριφερειάρχες δεν έχουν πληρωθεί τις αποζημιώσείς τους από το Δεκέμβριο, αλλά, παράλληλα, άφησε και αιχμή για το γεγονός ότι τα συμβούλια στη συντριπτική πλιεοψηφία τους γίνονται στην Κέρκυρα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται σε πολύωρες και κοστοβόρες μετακινήσεις, κυρίως, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης