• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Λογικά πρέπει να έμαθε τα νέα και ο Μαθιός Ρήγας, στην Αθήνα όπου βρίσκεται. Χθες το μεσημέρι έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καβάλας συγκεντρώθηκε κόσμος πολύς. Αστυνομικοί αλλά και πολίτες αρκετοί. Άνθρωποι απλοί και νέοι. Όλοι τους εργαζόμενοι στα Πετρέλαια. Ναι, αυτοί που τέσσερις μήνες τώρα είναι απλήρωτοι. Ήταν εκεί από ενδιαφέρον για την δίκη που επρόκειτο να γίνει μα στο τέλος ματαιώθηκε. Όλος αυτός ο κόσμος που ήταν χθες, για μια ώρα και πλέον, έξω από το δικαστήριο δεν είχε τα χαρακτηριστικά όσων υποδέχθηκαν και προφύλαξαν την Τρίτη τον κ. Ρήγα. Δεν ήταν ούτε μαυροφορεμένοι, ούτε «φουσκωτοί». Δεν ήταν από μακριά, από την Θεσσαλονίκη ή την Δράμα. Είχαν όμως ένα άλλο και μεγάλο πλεονέκτημα. Ένα «όπλο». Εξέφραζαν την τοπική κοινωνία. Προέρχονταν από την τοπική κοινωνία. Αυτή που ο Μαθιός Ρήγας την απομακρύνει όταν συνεργάζεται με τόσους πολλούς σεκιουριτάδες.

 

Καταλαβαίνουμε τους φόβους και τις ανησυχίες του. Αντιλαμβανόμαστε ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Για αυτές όμως τις περιπτώσεις υπάρχει ο νόμος. Κι η Ελληνική Αστυνομία που τον εφαρμόζει. Κάθε άλλα σχέδια αναφέρονται σε καταστάσεις διαφορετικές. Τις οποίες καμιά κοινωνία, καμιά πόλη ποτέ δεν επιβράβευσε. Ας ζητήσει να δει τις σχετικές φωτογραφίες. Μετά ας κάνει την σύγκριση. Τον εαυτό του περικυκλωμένο από σεκιουριτάδες στην είσοδο του ξενοδοχείου. Τους εργαζόμενους των Πετρελαίων απέναντι από τις δυνάμεις της αστυνομίας. Τα συμπεράσματα ευτυχώς προκύπτουν εύκολα. Κι αμέσως…

 

Στο μεταξύ χθες ιστοσελίδα των Αθηνών – που πηγή πληροφοριών έχει κυρίως την Ενεργειακή- αναφέρθηκε στην συνέντευξη τύπου της Τρίτης. Περιέγραψε τις προβλέψεις του κ. Ρήγα για το αποτέλεσμα νέων γεωτρήσεων, ανέφερε τις καταγγελίες που προχθές ο πρόεδρος της Ενεργειακής διατύπωσε κατά του Βαγγέλη Παππά. Όσο για τα χρέη, η ιστοσελίδα σημείωνε τα ακόλουθα: «Αναφορικά με τις οφειλές προς εργαζόμενους, προμηθευτές και ελληνικό δημόσιο, που σύμφωνα με κατηγορίες των εργαζομένων ανέρχονται στα 30 εκατ. ευρώ, ο κ. Ρήγας δήλωσε ότι θα τις εξοφλήσει αμέσως μόλις μπορέσει να πουλήσει το πετρέλαιο που υπάρχει στις αποθήκες της «Καβάλα Oil».

 

Ο Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στην παρέλαση που θα γίνει στην Καβάλα την προσεχή Δευτέρα. Σήμερα ή αύριο θα υπάρξει η σχετική ενημέρωση με επίσημο τρόπο. Αυτή η εξέλιξη κι η απόφαση ήταν αναμενόμενη από την στιγμή που την προηγούμενη φορά ο Νίκος δεν είχε την ευκαιρία να πράξει σχετικά με την κυβερνητική εντολή που έλαβε. Έβρεχε κι η παρέλαση δεν έγινε.

 

Η κρίση στην Κύπρο και τα παρεπόμενα της δημιουργούν απρόβλεπτο πρόβλημα σε σχέση με τις τοπικές διεκδικήσεις. Χθες ο Γιώργος Καλαντζής ούτε που δοκίμασε να συναντήσει τον κ. Στουρνάρα. Κατανοητό το ότι αυτό το διάστημα το μυαλό του υπουργού είναι αλλού. Άρα στο 12% η Καβάλα θα επανέλθει λίαν συντόμως, αφού στο μεταξύ βρεθεί λύση στο νέο κυπριακό πρόβλημα. Το οποίο αυτή τη φορά είναι οικονομικό και μόνο.

 

«Αυτή τη στιγμή είμαστε μόνοι μας στο γήπεδο» είπε χθες ο δημοτικός σύμβουλος Θάσου Μιχάλης Ξώγνος. Ήταν η απάντηση του, εύστοχη για να λέμε την αλήθεια, στο ερώτημα για το τι θα κάνει ή τι ήδη κάνει ο νυν Δήμαρχος Θάσου σε σχέση με τις προσεχείς δημοτικές εκλογές στο νησί. Όσο για τον Λευθέρη Μερέση, ο πρώην Δήμαρχος μοιάζει να περιμένει να ξεκαθαρίσει τις εκκρεμότητες του με την δικαιοσύνη. Ανάλογα με τις αποφάσεις που θα πάρει, θα κινηθεί στην κατάλληλη ώρα.

 

Νεότερα σχετικά με την υπόθεση των εκδηλώσεων Μπουδακίδου. Καταβλήθηκε προσπάθεια καλής οργάνωσης, ώστε ακόμη και τώρα όλοι οι πρώην να έχουν ίδια νομική κάλυψη κι υπερασπιστική γραμμή. Αυτό όμως δεν έγινε δυνατό. Στην υπόθεση εκτός από πολλούς πρώην που ήδη εμφανίζονται ως κατηγορούμενοι, εμπλέκονται πια κι ένα σωρό τοπικοί δικηγόροι. Κάθε ένας από τους οποίους παρουσιάζει και διαφορετικούς ισχυρισμούς για τον πελάτη του.

 

Σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα του προγράμματος Αθηνά για το ΤΕΙ Καβάλας έχουν ξεκαθαρίσει. Ότι ήταν να γίνει έγινε. Ο δε πρόεδρος του ιδρύματος δηλώνει ικανοποιημένος με τις αλλαγές που εμφανίζονται στο μηχανογραφικό. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Κάποιοι άλλοι (από το ΤΕΙ κι αυτοί) διαφωνούν και δεν το βάζουν κάτω. Ακόμη και χθες, παρά τις ανακοινώσεις τόσο από το Υπουργείο όσο κι από τη διοίκηση του ΤΕΙ, προσπαθούσαν να αλλάξουν την νέα κατάσταση των πραγμάτων. Κινούνται δραστήρια δεν λέμε. Τώρα όμως είναι πολύ αργά για διορθώσεις επί των διορθώσεων. Ας μη ξεχνάμε κάτι ακόμη. Αυτό που τελικά έγινε, προήλθε από την δραστηριότητα και των 4 βουλευτών. Οι οποίοι ήταν πάντα σε «ανοιχτή» γραμμή με τους εκπροσώπους του ΤΕΙ Καβάλας.

 

Ηλεκτρονικό μήνυμα έστειλε την Τρίτη το μεσημέρι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Το μήνυμα του βουλευτή δεν ήταν ένα από τα συνηθισμένα δελτία τύπου. Περιείχε μία μόνο φράση, μια ευχή: Καλή Σαρακοστή.

 

Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των Δεξαμενών περιόδευσαν χθες το πρωί στα γραφεία του Διοικητηρίου. Μοίρασαν πόρτα πόρτα προσκλήσεις για την σημερινή εκδήλωση με θέμα τον χρυσό. Θυμίζουμε ότι η εκδήλωση θα γίνει το απόγευμα στο Αμφιθέατρου του Διοικητηρίου με αξιόλογους εισηγητές. Κι όπως φαίνεται και πολύ κόσμο. Ένας από τους ομιλητές θα είναι ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης.

 

Η χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Γρανά (λόγω της επίσκεψης του Σταύρου Βαβία) έγινε με την παρουσία πολλών περιφερειακών συμβούλων. Και της διοίκησης και της αντιπολίτευσης. Άρα αυτή τη φορά τους προσκάλεσαν ώστε να μην υπάρχουν καθόλου παράπονα. Και καλά έκαναν.

 

Ο Θόδωρος Καλλιοντζής ενημερώθηκε για την χθεσινή συνέντευξη τύπου σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης της μετεγκατάστασης στο Βιοτεχνικό Πάρκο. Σχολίασε λοιπόν ως ακολούθως στο facebook: Υποθέτω πως όσοι γνωρίζουν το θέμα και τις κατά καιρούς αιτιάσεις των ομιλούντων (εννοεί Γρανά και Μ. Παπαδόπουλο) θα δείξουν κατανόηση για την κοινοποίηση!

 

Η εταιρία στην οποία ανήκει στο πλοίο Άκουα Μαρία μαζί με την εταιρία που το νοικιάζει και το χρησιμοποιεί (συχνά και στην περιοχή μας) κινούνται δραστήρια ώστε να το επαναφέρουν στα δρομολόγια στο ΒΑ Αιγαίο. Κάτι που δεν θα αρέσει σε αυτούς που χρησιμοποιούν αυτά τα δρομολόγια, αφού το θεωρούν παλαιό. Η είδηση αναφέρει τα ακόλουθα: Στις 11 Μαρτίου 2013, πραγματοποιήθηκε ο αποδεξαμενισμός του “Ε/Γ-Ο/Γ ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ”. Το πλοίο μετακινήθηκε στην επισκευαστική ζώνη Πειραιά, ώστε να ολοκληρωθούν εκεί, οι εργασίες της ετήσιας προγραμματισμένης ακινησίας του. Η ναυλώτρια εταιρεία, σε διαρκή συνεργασία με την ΑΝΕΝ ΑΕ, επιθυμούν την άμεση επαναδρομολόγηση του πλοίου, για την καλύτερη δυνατή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης