• 11 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Επανέρχεται στην επικαιρότητα ο περιφερειακός φόρος που προβλέπεται για την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, μέσα από την νέα σύμβαση των Πετρελαίων. Περί του φόρου αυτού επιμένει ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Προχθές ήταν για αυτό το λόγο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αρθρογραφεί ακόμη κι ο δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης. Πάλι όμως τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Ο φόρος- άσχετα που απευθύνεται- υπολογίζεται πάντα επί των κερδών της Ενεργειακής. Όχι επί του τζίρου της επιχείρησης. Ως εκ τούτου δεν θα εμφανιστεί ποτέ στο ταμείο των Δήμων ή της Περιφέρειας.

 

Αντί λοιπόν να προσπαθούν να συγκεκριμενοποιήσουν τους δικαιούχους ενός φόρου που δεν θα καταβληθεί ποτέ, ας κάνουν το άλλο. Που είναι απαραίτητο από τη μια, δύσκολο από την άλλη. Να αλλάξουν τον τρόπο υπολογισμού του. Να πιέσουν ώστε να υπολογίζεται διαφορετικά. Όχι επί των κερδών αλλά επί του τζίρου. Μόνο με αυτή την προϋπόθεση έχει αξία ότι προβλέπεται στην νέα σύμβαση. Μόνο έτσι η Ενεργειακή θα συμβάλει σημαντικά στο ταμείο του Δήμου και της Π.Ε. Καβάλας. Όλα τα άλλα είναι λόγια, έτσι για να… αγαπιόμαστε (και να προβαλλόμαστε επίσης).

 

Δόθηκε χθες στο Δημαρχείο η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του αεροπορικού σόου. Από αυτή απουσίαζε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης της Καβάλας. Εκ των υστέρων έγινε γνωστό γιατί απουσίαζε. Επειδή η διαφήμιση της διοργάνωσης δεν δόθηκε σε αυτό αλλά μόνο σε ένα τοπικό μέσο ενημέρωσης… Εδώ και χρόνια υπάρχει αυτή η ενοχλητική «μπακαλίστική» νοοτροπία. Ευτυχώς όχι απ’ όλους. Μου δίνεις διαφήμιση; Τότε σε προβάλω. Δεν μου δίνεις; Τότε σε αγνοώ.

 

Η δημοτική και κρατική διαφήμιση σαφώς και πρέπει να μοιράζεται δίκαια. Προς κάθε κατεύθυνση. Όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει, δεν σημαίνει ότι απέχεις από την προβολή ενός γεγονότος που αφορά τον τόπο σου. Είναι κρίμα να υπάρχουν σήμερα τέτοιοι άνθρωποι στα μέσα ενημέρωσης. Κι όμως υπάρχουν, είναι η απάντηση. Επί του παρόντος δεν είναι η πλειοψηφία. Όσο όμως η τακτική αυτού του έμμεσου εκβιασμού δικαιώνεται, τόσο αυτοί θα είναι περισσότεροι.

 

Η εκδήλωση του συγκεκριμένου σόου δεν γίνεται ούτε για την διαφήμιση, ούτε για την προβολή του Σιμιτσή ή του Γεωργιάδη. Γίνεται για την προκοπή του τόπου. Την τουριστική του ανάδειξη. Όσο κάποιοι ασχολούνται μόνο με την τσέπη τους, τόσο θα απομακρύνονται από τον κοινό στόχο. Το σόου φυσικά μπορεί και να γίνει και χωρίς αυτούς. Θα γίνει χωρίς αυτούς. Μακάρι να είναι πετυχημένο. Θα εξαρτηθεί όχι από το ποιος το διαφήμισε αλλά από το θέαμα που θα προσφέρει.

 

Αυτή είναι ωραία είδηση. Η Πατριωτική Κίνηση Καβάλας απευθύνθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις υπηρεσίες και στους φορείς ζητώντας να μετέχει στη παρέλαση της ερχόμενης Τετάρτης! Οι φορείς ξαφνιάστηκαν, οι υπηρεσίες το ίδιο. Σκέπτονται τι να απαντήσουν… Δυστυχώς ή ευτυχώς το πρόσφατο παρελθόν δείχνει πως πρέπει να χειριστούν το θέμα.

 

Μπορούν να κάνουν παρέλαση για την επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας όσοι «υποδέχθηκαν» τον τούρκο Πρόξενο έξω από το Δημαρχείο με τα αξέχαστα γεγονότα του περασμένου Χειμώνα; Μπορούν να κάνουν παρέλαση την 28η Οκτωβρίου όσοι τον Οκτώβρη του 2011 διαδήλωναν στην Ξάνθη με συνθήματα όπως «Τούρκοι μογκόλοι δολοφόνοι, τα σύνορα θα σπάσουμε να μπούμε στην Τουρκία».

 

Αν η Πατριωτική Κίνηση Καβάλας θέλει να ενταχθεί στον κοινωνικό ιστό της πόλης, αν επιθυμεί να ακολουθήσει την δράση όλων των άλλων συλλόγων (πολιτιστικών κτλ), τότε δεν έχει παρά να μας ζητήσει συγνώμη. Για όσα έως τώρα έπραξε. Κάποια εκ των οποίων αναφέραμε ήδη. Αφού ανακαλέσει αυτές τις ακρότητες, αφού κάνει την αυτοκριτική της, πάψει στην ιστοσελίδα της να υμνεί το καθεστώς Μεταξά τότε να το κουβεντιάσουμε. Όσο αμετανόητη βάλει κατά των συμφερόντων του τόπου (και όχι μόνο) δεν έχει θέση σε καμιά παρέλαση. Ούτε την Τετάρτη, ούτε στις εθνικές γιορτές και επετείους.

 

Στην ταβέρνα «Κυρά Βαγγελιώ» του Μάκη Κωνσταντινίδη επρόκειτο να δειπνήσει χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Μαζί του είχε προγραμματιστεί να βρίσκονται όσοι οι φίλοι και οι σύντροφοι της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά το ήμισυ Καβαλιώτης. Για αυτό άλλωστε μας επισκέπτεται συχνότερα από κάθε άλλο αρχηγό κόμματος.

 

Διαβάστε επίσης