• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα έλαβε μια σωστή απόφαση σχετικά με τον ανακαινισμένο Μεντρεσέ. Παραχωρώντας το ακίνητο στον σύλλογο των Μικρασιατών (δραστήριο και δυναμικό) ουσιαστικά αποφάσισε την άμεση λειτουργία του ολοκληρωμένου δημοτικού έργου. Με την ίδια απόφαση απέδειξε εμπράκτως ότι ο Δήμος Καβάλας έχει συνέχεια. Συνδέεται με τα πρόσωπα που ψηφίζουν οι καβαλιώτες, σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του παραμένει το ίδιο πράγμα. Αξιόπιστο και όσο γίνεται σοβαρό κι υπεύθυνο.

 

Ο Μεντρεσές ανακαινίστηκε προκειμένου να φανεί χρήσιμος στην τοπική κοινωνία. «Δεσμεύτηκε» με αυτόν ο συγκεκριμένος σύλλογος. Ο οποίος έχει σχέδιο, έχει λόγο που ζήτησε τους χώρους του. Η κ. Τσανάκα είχε δικαίωμα να ξανασκεφθεί το όλο θέμα. Άργησε, αυτό είναι αλήθεια. Στο τέλος έκανε το ορθό. Αν μάλιστα φροντίσει ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφός, τότε σύντομα η Καβάλα θα αποκτήσει ένα ακόμη μουσείο. Απαραίτητο συμπλήρωμα στα πολλά άλλα προσόντα της.

 

Ο τουρισμός για τον οποίο τόσο συζητούμε, αφορά και τα μουσεία της Καβάλας. Μικρά και μεγάλα. Παλιά και νέα. Ένα ακόμη είναι επιτυχία. Αμέσως δε τίθεται ενώπιον της κ. Τσανάκα ο επόμενος εξίσου εφικτός στόχος,  της όσο το δυνατό πιο γρήγορα λειτουργίας του δημοτικού ναυτικού μουσείου. Που; Μα εκεί που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στο τμήμα των αποθηκών του Τελωνείου που είναι υπό παραχώρηση στον Δήμο Καβάλας.

 

Στην Αθήνα ταξιδεύει σήμερα ο Δήμαρχος της Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Θα πάει μόνος προκειμένου να προωθήσει διάφορα ζητήματα του νησιού. Επιστρέφει τέλος της εβδομάδας ώστε αμέσως μετά να … αφοσιωθεί στη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Όπως θα πράξει το σύνολο του ελληνικού κράτους.

 

Αυτές τις μέρες στη Θάσο φιλοξενούνται έλληνες και γερμανοί δασολόγοι που εκτιμούν την κατάσταση μετά την πυρκαγιά του Σεπτέμβρη. Η επίσκεψη τους είναι χρήσιμη υπό την έννοια ότι θα πουν κι αυτοί οι ειδικοί τη γνώμη τους για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά- αντιδιαβρωτικά έργα.

 

Όπως είναι γνωστό ο Σύνδεσμος των Ξενοδόχων απουσίαζε (μάλλον αδικαιολόγητα) από την καθοριστική σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε οριστικά η πραγματοποίηση του αεροπορικού σόου στην Καβάλα και τη Νέα Πέραμο. Η απουσία του Συνδέσμου συζητήθηκε και συζητείται ακόμη. Οι ξενοδόχοι δεν επανήλθαν κι έτσι φαίνεται ότι δεν θα συμμετέχουν στη διοργάνωση. Κάτι που σημαίνει αύξηση του κόστους της. Εκτός αν δράσουν κατάλληλα την τελευταία στιγμή. Είναι κάτι που το ευχόμαστε αφού τα ξενοδοχεία της περιοχής είναι απαραίτητα στο σόου. Με τη γνωστή καταλυτική παρέμβαση φιλοξενίας των πληρωμάτων των αεροσκαφών είτε δωρεάν είτε με ειδικές εκπτωτικές τιμές.

 

Στην επιστολή του Νίκου Κούτρα προς την Υπουργό Πολιτισμού γίνεται μια εύστοχη παρατήρηση. Ο πρώην αντιδήμαρχος Καβάλας σημειώνει ότι από τις εκδηλώσεις του προσεχούς Σαββατοκύριακου για του Φιλίππους δεν απουσιάζει μόνο το ΔΗΠΕΘΕ αλλά και το Δημοτικό Ωδείο!

 

Δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει πριν το Πάσχα το γραφείο στην Καβάλα (οδός Παύλου Μελά) της οργάνωσης Χαμόγελο του Παιδιού. Οι εργασίες συνεχίζονται κι όπως ακούμε γίνονται όλες δωρεάν, με προσφορά συμπολιτών επαγγελματιών.

 

Αργά το μεσημέρι της Τρίτης ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Μπεξεβανάκης επισκέφθηκε την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κι είχε συζήτηση με τον προϊστάμενο κ. Κώστα Μπαντίκο. Μεταξύ των θεμάτων που κουβεντιάστηκαν και η συγχώνευση των δύο νηπιαγωγείων της συνοικίας του Αγίου Λουκά. Όσο το Υπουργείο δεν την αποφασίζει, δεν οριστικοποιεί την συγχώνευση τόσο τα εναλλακτικά σενάρια «κερδίζουν» έδαφος.

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Μπαξεβανάκη η συνάντηση του με τον κ. Μπαντίκο θα γίνονταν νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης. Ωστόσο επιλέχθηκε να προηγηθεί η συνέντευξη τύπου, μετά το τέλος της οποίας ο κ. Υφυπουργός επανήλθε στον 5ο όροφο του Διοικητηρίου.

 

Η δυναμική του σωματείου συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νομού Καβάλας φαίνεται από τη συμμετοχή των μελών στις πρόσφατες εκλογές. Ψήφισαν 480 συνταξιούχοι. Την ίδια περίοδο έκανε εκλογές το αντίστοιχο σωματείο του Νομού Ξάνθης, στις οποίες έλαβαν μέρος μόνο 100 άνθρωποι.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζει οικονομικά και τη φετινή χορωδιακή συνάντηση του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Καβάλας. Η απόφαση στήριξης έως το ποσό των 700 ευρώ πάρθηκε προχθές από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ο Δήμος Καβάλας θα επιχορηγήσει με ποσό 500 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα θα προέρχονται από το ταμείο του συλλόγου.

 

Φέτος η χορωδιακή συνάντηση φιλοξενεί χορωδίες από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πτολεμαΐδα και το Χάσκοβο Βουλγαρίας. Η εκδήλωση θα γίνει στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας το Σάββατο 13 Μάη. Η συνάντηση χορωδιών στην Καβάλα είναι η 21η.

 

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κομοτηνής Χρόνος FM. Σχολίασε τις αλλαγές στον Καλλικράτη, την πρωτοβουλία Σκουρλέτη και φυσικά την απλή αναλογική που ετοιμάζεται να προτείνει ο υπουργός των Εσωτερικών. Μεταξύ άλλων ο κ. Πετρίδης είπε: «Το μόνο που ακούμε για το νόμο της μεταρρύθμισης είναι η απλή αναλογική, σαν πιπίλα συνεχώς το θέμα της απλής αναλογικής λες και για τα δεινά της αυτοδιοίκησης, των πολιτών δηλαδή, φταίει το εκλογικό σύστημα με το οποίο εκλέγονται οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια. Εμείς λέμε φέρτε επιτέλους την πρότασή σας την συνολική για τη μεταρρύθμιση να καθίσουμε σοβαρά να τη συζητήσουμε και να δούμε πως αυτό το οποίο θα προκύψει θα είναι το καλύτερο για τις τοπικές κοινωνίες. Για να κάνεις διάλογο πρέπει να έχεις μια θέση, τη θέση της να μας τη φέρει η κυβέρνηση. Εμείς τις δικές μας θέσεις τις έχουμε καταγράψει στα συνέδριά μας, τις έχουμε στείλει στην κυβέρνηση, είναι γνωστές. Από εκεί και πέρα όμως θέλουμε την τελική θέση της κυβέρνησης επί της οποίας θα τοποθετηθούμε και εμείς σε ένα διάλογο. Το μόνο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η συζήτηση για την απλή αναλογική, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για την απλή αναλογική χωρίς να έχουν μπει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, δεν είναι αυτό που καίει τον τόπο».

 

Δωρεάν εμβόλια στους Γιατρούς του Κόσμου

Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Hellas, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», προσέφερε δωρεάν εμβόλια κατά της πνευμονιοκοκκικής και μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου για την εμβολιαστική κάλυψη άπορων και ανασφάλιστων παιδιών στους νομούς Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης.

Η παράδοση της δωρεάς πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, συμφώνα με τις προβλέψεις του ΕΟΦ σχετικά με τις δωρεές φαρμάκων, στα γραφεία του παραρτήματος Καβάλας των «Γιατρών του Κόσμου» από εργαζόμενους της εταιρείας Pfizer. Τα συνολικά 100 συζευγμένα εμβόλια, θα χορηγηθούν δωρεάν σε ανασφάλιστα παιδιά του νομού Καβάλας είτε από τους εθελοντές γιατρούς της οργάνωσης είτε από το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και από τα Κέντρα Υγείας Ελευθερούπολης και Χρυσούπολης είτε κατά τη διάρκεια των αποστολών σε άλλους νομούς της Β. Ελλάδας.

Η κ. Άννα Γιοβανιού, Υπεύθυνη του Παραρτήματος Καβάλας της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου», παραλαμβάνοντας τη δωρεά δήλωσε ότι «Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, με βασική αρχή ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και εμβολιασμούς σε άπορα παιδιά ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, χρώματος ή άλλης διάκρισης. Η προσφορά της Pfizer Hellas αποτελεί για εμάς σημαντική βοήθεια, προκειμένου να καλύψουμε τις διαρκείς ανάγκες μας σε εμβόλια και να εξυπηρετήσουμε τα συνεχώς αυξανόμενα αιτήματα που λαμβάνουμε, καθώς η κρίση στη χώρα μας βαθαίνει. Εκδηλώσεις ευαισθησίας, όπως αυτή, μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης