• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η όμορφη τσιγγάνα αθωώθηκε

Αισθητή έκανε την παρουσία της την περασμένη Παρασκευή το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας η ψηλή, λεπτή κι όμορφη τσιγγάνα. Ήταν δεν ήταν 20 ετών. Μητέρα 4 ανήλικων παιδιών, βρέθηκε κατηγορούμενη στο Τριμελές για ψευδορκία. Περιμένοντας την σειρά της, προσπαθούσε να συγκρατήσει το ένα παιδί που είχε μαζί της. Αυτό χωρίς να καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του, ζητούσε συνεχώς το ενδιαφέρον και την αγκαλιά της. Η κοπέλα έριχνε συχνά ματιές στην εξέλιξη των υποθέσεων, βασικά όμως πρόσεχε το ανήλικο τέκνο της. Όποιος έμπαινε στο δικαστικό μέγαρο την πρόσεχε. Χωρίς να μπορεί να καταλάβει εύκολα ότι ήταν αθίγγανη.

Όταν ήρθε η ώρα να δικαστεί η υπόθεση της άφησε το παιδί στον σύζυγο. Μέσα στο δικαστήριο λίγος κόσμος. Όλοι πάντως της έριξαν μια και δυο και τρεις ματιές. Υπό αυτές τις συνθήκες άρχισε να δικάζεται η υπόθεση της. Την Άνοιξη του 2009 ο σύζυγος της με την μητέρα του (πεθερά της κατηγορούμενης) σταμάτησαν σε πρατήριο καυσίμων της επαρχίας Παγγαίου για ανεφοδιασμό. Έβαλαν λάδια, αγόρασαν και αρωματικά. Την ώρα που πλήρωναν η πεθερά της κατηγορούμενης, άγνωστο γιατί, άρπαξε από την υπάλληλο του πρατηρίου ποσό περίπου 180 ευρώ. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία αλλά πριν καν επιληφθεί του περιστατικού ο γιός γύρισε πίσω τα χρήματα που πήρε η μητέρα του. Παρόλα αυτά η προανάκριση έγινε. Η κατηγορούμενη όμορφη αθίγγανη τα μπέρδεψε στα όσα κατέθεσε στους αστυνομικούς. Έτσι βρέθηκε κατηγορούμενη μόνο αυτή, για ψευδορκία. Η συνήγορος υπεράσπισης ήταν δικηγόρος της Δράμας. Μάρτυρας κατηγορίας ο σύζυγος. Όση ώρα κατέθετε, την φροντίδα του μικρού παιδιού ανέλαβαν αστυνομικοί. Οι φωνές όμως του μπόμπιρα (που αναζητούσε τους γονείς του) ακούγονταν δυνατά και μέσα στο ακροατήριο.

«Η γυναίκα μου δεν ξέρει γράμματα. Ούτε να γράφει, ούτε να διαβάζει. Για αυτό και υπέγραψε κατάθεση, το περιεχόμενο της οποίας δεν γνώριζε» είπε ο σύζυγος. Τα ίδια ισχυρίστηκε η κατηγορούμενη στην απολογία της. Η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ήταν να κριθεί ένοχη. Οι δικαστές αφού μελέτησαν την υπόθεση, αθώωσαν την κατηγορούμενη. Λόγω αναλφαβητισμού; Μάλλον. Κατά το τυπικό λόγω αμφιβολιών. Χαρούμενη στο άκουσμα της δικαστικής απόφασης η οικογένεια έφυγε γρήγορα από το δικαστήριο, με σαφή πρόθεση να μην επιστρέψει ποτέ σε αυτό.

 

Ο δρόμος έχει 24 στροφές

Δικηγόρος Καβάλας (από τους περισσότερο γνωστούς) ανέλαβε την υπεράσπιση νεαρού άνδρα, ο οποίος κατηγορούνταν ως υπαίτιος τροχαίου ατυχήματος κάπου στον δρόμο Καβάλα-Παληό. Ο συνήγορος υπεράσπισης κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αθωώσει τον πελάτη του. Έφθασε στο σημείο να μετρήσει ακόμη και τις στροφές που υπάρχουν στον συγκεκριμένο δρόμο. Από την Καβάλα (Καλαμίτσα) μέχρι το τέλος του Παληού. «Υπάρχουν 24 στροφές κύριε Πρόεδρε, αν ο κατηγορούμενος ήταν μεθυσμένος δεν θα έκανε το τροχαίο στις τελευταίες από αυτές αλλά στις πρώτες» είπε. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς του, καταδικάζοντας τον οδηγό του αυτοκινήτου σε φυλάκιση 22 μηνών με 3ετή αναστολή. Παρόλα αυτά η αγόρευση του δικηγόρου ήταν απολύτως χρήσιμη. Μάθαμε πόσες είναι οι στροφές σε έναν δρόμο που ενώ έχει μεγάλη κυκλοφορία, δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για αυτόν!

 

Καλά λόγια Καλαντζή στον Μανώλη Γλέζο

Μια κίνηση που διαμόρφωσε κλίμα ενότητας στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου έκανε την Πέμπτη ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής. Από την έδρα όπου προέδρευε, αμέσως μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ο κ. Καλαντζής απευθυνόμενος στο ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είπε: «Όταν εσείς με το σύντροφό σας Λάκη Σάντα κάνατε την πρώτη πράξη αντίστασης απέναντι στο ναζισμό και το φασισμό τις πρώτες μέρες της κατοχής από τα ναζιστικά στρατεύματα, δεν κατεβάσατε απλώς τη σημαία του ναζισμού, αλλά σηκώσατε ψηλά, Μανώλη Γλέζο, τη σημαία της Ελλάδας, σηκώσατε την Ελλάδα και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε». Απαντώντας ο Μανώλης Γλέζος έσπευσε να τονίσει ότι «τα πρωτεία δεν ανήκουν σε εμάς, ανήκουν στο Μάθιο τον Πόταγα, που πετάχτηκε στη μέση της δημοσιάς έξω από τη Βυτίνα και σε μια γερμανική φάλαγγα αρμάτων μάχης είπε “σταματήστε! Δεν θα μας υποτάξετε, δεν θα μας σκλαβώσετε! Είμαι μόνος αυτή τη στιγμή, αλλά ακολουθεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός”. Πρώτα είναι ο Μάθιος ο Πόταγας και μετά όλοι εμείς οι υπόλοιποι». «Αυτό σας τιμά περισσότερο. Οι ήρωες δεν θέλουν αναγνώριση. Την πράξη την κάνατε γιατί το πιστεύατε και όχι για να σας το αναγνωρίσουν. Γι’ αυτό ξεχωρίζετε!» ήταν το σχόλιο του Αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Καλαντζή.

 

Στην συνέλευση της Άρτας

Με τρεις εκπροσώπους του συμμετείχε την Παρασκευή και το Σάββατο στην γενική συνέλευση των Επιμελητηρίων το Επιμελητήριο της Καβάλας. Η συνέλευση έγινε στην Άρτα, εκεί όπου το Επιμελητήριο με την ευκαιρία της συνέλευσης εγκαινίασε το νέο του κτίριο. Η Καβάλα εκπροσωπήθηκε από τους Άγγελο Τσατσούλη (μετέχει στο προεδρείο της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων), Μάρκο Δέμπα και Γιάννη Παναγιωτίδη. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας συνεδριάζει την Τετάρτη (ως την Παρασκευή αυτό δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα ώστε να είναι οριστικό), συνεδρίαση στην οποία θα συζητηθεί το θέμα των τελευταίων ημερών. Αυτό της ενοικίασης του ισόγειου καταστήματος. Η συνεδρίαση τονίζεται ότι θα είναι «ανοιχτή» προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις αυτών που ενδιαφέρονται για το θέμα. Όλες άλλωστε οι συνεδριάσεις της διοίκησης του Επιμελητηρίου έχουν αυτόν τον χαρακτήρα.

Οι εκπρόσωποι του μεγάλου φορέα του Νομού Καβάλας προσπαθούν αυτές τις μέρες να παρουσιάσουν αναλυτικά τις απόψεις τους περί του θέματος, να απαντήσουν στην κριτική που διατυπώνεται ή να θυμίσουν το ιστορικό της υπόθεσης. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μιλούν με φανερό τον εκνευρισμό με αποτέλεσμα να επιρρίπτουν ευθύνες παντού αλλού. Ακόμη και στα μέσα ενημέρωσης! Τέλος την προηγούμενη εβδομάδα αναρτήθηκαν στην Διαύγεια αποφάσεις τόσο της διοίκησης του Επιμελητηρίου όσο και της διοικητικής επιτροπής με τις οποίες επιχορηγούνται με 3.000 ευρώ έκαστος ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών. Με μικρότερο ποσό (500 ευρώ) ενισχύεται ο σύλλογος Οδοντοτεχνιτών.

 

Κέρδισε τις εντυπώσεις

Κέρδισε τις εντυπώσεις αν και βρέθηκε στην Καβάλα λίγες μόνο ώρες. Ο λόγος για τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θανάση Θεοχαρόπουλο. Κατάγεται από την Βέροια, είναι γεωπόνος. Τοποθετήθηκε στην συγκεκριμένη θέση τον Αύγουστο του 2012, αντικαθιστώντας τον Βαγγέλη Διβάρη. Πολιτικά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ. Παλαιότερα ήταν στέλεχος του Συνασπισμού. Αποχώρησε από αυτόν πριν καν δημιουργηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον Νομό Καβάλας ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τον βοήθησε ως προς τα προγράμματα Leader. Για αυτό και οι 4 Δήμαρχοι τον ευχαρίστησαν θερμά και ειλικρινώς όταν τον συνάντησαν σε ξενοδοχείο της πόλης το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. «Ούτε που ρώτησα από ποια κόμματα προέρχονται» σχολίασε ο κ. Θεοχαρόπουλος. Με αυτό ήθελε να πει ότι αντιμετωπίζει τα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς να τον ενδιαφέρει η πολιτική ταυτότητα των αιρετών με τους οποίους συνομιλεί. Η ΔΗΜΑΡ Καβάλας δεν επωφελήθηκε της επίσκεψης Θεοχαρόπουλου στην Καβάλα. Ούτε κι αυτός έδειξε να τους αναζητά. Του ήταν αρκετοί οι 4 Δήμαρχοι, με τους δείπνησε σε πολύ καλό κλίμα.

 

Διαγραφές

Δύο μέλη της ΝΟΔΕ Καβάλας συνεχίζουν να απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις του κομματικού οργάνου. Οι απουσίες είναι πολλές και συνεχόμενες. Η ΝΟΔΕ δεν θέλει να τους διαγράψει προκειμένου να μην τους δώσει το δικαίωμα να αποκτήσουν δημοσιότητα. Αυτό τουλάχιστον είναι το σκεπτικό της επιτροπής. Θα τους αντικαταστήσει σιωπηρά με δύο αναπληρωματικά μέλη. Οι συνήθεις απόντες των συνεδριάσεων είναι ο Αχιλλέας Μέγας και ο Τάκης Κατσώνης.

 

Εκδρομές

Οι εκδρομές σχολείων στην Καβάλα καλά κρατούν. Το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στην πόλη μας σχολείο από την Κρήτη. Στις 25 Απριλίου θα επισκεφθούν την Καβάλα 114 μαθητές του 1ου ΓΕΚ Κιλκίς ενώ εκδρομή στην Καβάλα πραγματοποιούν 30 μαθητές Γυμνασίου από τα Δίκαια του Έβρου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης