• 1 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η εκδήλωση της Δευτέρας από τον Στάθη Εριφυλλίδη ήταν μια πρώτης τάξεως αφορμή. Η προεκλογική συζήτηση επανήλθε δυναμικά, με πρωταγωνιστή όχι μόνο με τον πρώην Δήμαρχο. Ξαφνικά ανακύπτουν νέα δεδομένα. Τόσο από πλευράς Βύζικα όσο κι από την δημοτική παράταξη «Ώρα για Έργο». Σιγά σιγά η προεκλογική διαβούλευση αποκτά ενδιαφέρον, ζωηρεύει. Καταλαβαίνουμε επιτέλους ότι έρχονται δημοτικές εκλογές.

 

Ο Στάθης Εριφυλλίδης προσπάθησε κι αυτή τη φορά να παίξει το τελευταίο του χαρτί. Τάχα ήθελε να συμφιλιωθεί με όσους τα προηγούμενα χρόνια διαφώνησε ή μάλωσε. Ούτε αυτό το κόλπο έπιασε. Λίγοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του. Έμπειρος και ειλικρινής, έλαβε κι αξιοποίησε καταλλήλως το μήνυμα της μικρής προσέλευσης. Η ΑΚΕΠ ξεθωριάζει, ο Εριφυλλίδης είναι ήδη 65 ετών. Αν η ΝΔ δεν έχει κάτι άλλο καλύτερο τότε και μόνο τότε μπορεί να επανέλθει. Βέβαιο πάντως είναι ότι η ΝΔ θα έχει κάτι καλύτερο(;) ή κάτι άλλο να προτιμήσει. Οπότε η εποχή Εριφυλλίδη βαίνει προς ολοκλήρωση. Δεν κράτησε άλλωστε λίγο. Σχεδόν 20 χρόνια. 8 από τα οποία ο Εριφυλλίδης ήταν Δήμαρχος της Καβάλας

 

Όσο για την σύγκριση του έργου του με αυτό των Αθανασιάδη- Ευαγγελίου, ένα έχουμε να πούμε.Υπερβολές. Από αυτές που ενοχλούν. Στο κάτω κάτω όπως η κοινωνία δικαιώνει καθημερινά τους Αθανασιάδη-Ευαγγελίου (όπου τους δικαιώνει), έτσι αντικειμενικά θα δικαιώσει και τον Εριφυλλίδη. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν προκύπτει. Δικαίωση με το ζόρι δεν έγινε ποτέ.

 

Ο Γιάννης Βύζικας αφήνει το κρυφτό. Σιγά σιγά αποκαλύπτει κάποιες από τις πρώτες του ενέργειες. Αποδίδουν και το χαίρεται. Έχει δρόμο μπροστά του, το ξέρει καλά. Είναι νωρίς ακόμη για να αξιολογηθεί η προσπάθεια του. Θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο μέχρι οριστικά να τον υπολογίσουμε ως φορέα νέας δημοτικής υποψηφιότητας. Πάντως συνεχίζει οργανωμένα, με κόσμο γύρω του. Κόσμο της δικής του κουλτούρας, εποχής και γενιάς.

 

Για όσους δεν γνωρίζουν ή ξέχασαν, ας θυμίσουμε τι εστί Βύζικας. Παλαιά καραβάνα. Δοκιμασμένη συνταγή ως πρόεδρος (του ΕΥΚ), ως δημοτικός σύμβουλος (με Αθανασιάδη και όχι μόνο), ως εμπνευστής και επί σειρά ετών επικεφαλής του Μουσείου Καπνού. Αυτό που ετοιμάζει έχει μια βάση. Αξιοπρόσεκτη. Είναι όμως στο ξεκίνημα του, άρα είναι πολύ νωρίς για να κριθεί ή να θεωρηθεί βέβαιο και οριστικό.

 

Δραστήρια κινείται και ο Κώστας Αντωνιάδης. Με τους γνωστούς δικούς του ρυθμούς. Προσόν του το ότι τα έχει καλά με τους επικεφαλείς της τοπικής ΝΔ. Η υποψηφιότητα του βολεύει τα κομματικά στελέχη. Τους κομματικούς παράγοντες. Αυτό γιατί βγάζει το κόμμα από το φανερό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Έχει όμως ο Κώστας Αντωνιάδης την προοπτική νίκης; Αυτό επί του παρόντος δεν βγαίνει. Είναι όμως νωρίς. Μπορεί η προοπτική να έρθει στην πορεία. Όσο για τον Μάκη Παπαδόπουλο, ισχύουν όλα όσα σημειώναμε προ λίγων ημερών. Παραμένει «ζεστός», κάθε μέρα κάνει συναντήσεις κι επαφές. Λέγεται ότι είναι έτοιμος να παρουσιάσει το γραφείο τύπου του συνδυασμού του!

 

Την Δευτέρα το βράδυ συναντήθηκαν τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Ώρα για Έργο». Είχαν καιρό να βρεθούν. Λέγεται ότι η συνάντηση προκλήθηκε από τους νέους και μη έχοντες σχέση με την υπόθεση Μπουδακίδου. Στην συνάντηση δεν πήγε ούτε ο Τσαλουχίδης, ούτε ο Τζώτζος. Αυτές οι δύο απουσίες δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Η δε ανακοίνωση που χθες εκδόθηκε προσπαθεί (χωρίς φυσικά να το καταφέρνει) να υποβαθμίσει την υπόθεση Μπουδακίδου. Σα να έγινε ένας πολύ ισχυρός σεισμός αλλά οι σεισμολόγοι επιμένουν να τον μετρούν σε πολύ μικρό νούμερο…

 

Ο συνεργάτης του Εριφυλλίδη Τάκης Θεοδοσίου είπε χθες με τον γνωστό τρόπο που τον διακρίνει: « Παλικαριά και μαγκιά του Τσαλουχίδη που παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν και ο Καλλιοντζής και ο Τζώτζος. Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Ανέστης Δημητριάδης είπε προχθές ότι η επιτυχία της διοίκησης Σιμιτσή αυτό το διάστημα είναι ότι συμμάζεψε τα οικονομικά του Δήμου Καβάλας. Ναι, το έκανε. Είναι όμως αυτό αρκετό για τους δημότες;

 

Μια άλλη είδηση της διοίκησης του Δήμου το ότι επανέφερε σε θέση αντιδημάρχου την Θοδώρα Βαβαλέσκου! Αυτό – χωρίς καθόλου θόρυβο- ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα. Ευχόμαστε αυτή τη φορά η θητεία της κ. Βαβαλέσκου να μην είναι τόσο επεισοδιακή όσο η προηγούμενη. Μεταξύ των άλλων είναι κι άτυχη η Θοδώρα. Όποτε αναλαμβάνει αντιδήμαρχος, όλα τότε συμβαίνουν (και την πιέζουν)….

 

Ιδιαίτερη μεταχείριση επεφύλαξε η Αυγή στην χθεσινή της έκδοση στον Κωστή Σιμιτσή. Τον πρόβαλε σε σημείο παρεξήγησης. Αφορμή το ότι ο κ. Σιμιτσής έκανε δηλώσεις εναντίον της ιδιωτικοποίησης του κεντρικού λιμανιού της Καβάλας. Φαίνεται η Αυγή πριν γράψει όσα γράψει για τον Δήμαρχο Καβάλας δεν ρώτησε την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα απλό τηλεφώνημα στον Τάκη Εμμανουηλίδη θα ήταν αρκετό….

 

Ορισμένα πράγματα γίνονται γνωστά τώρα. Με μικρή καθυστέρηση. Άλλος ήταν ο βασικός υποψήφιος για την θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Καβάλα Όιλ. Γνωστό από το παρελθόν τοπικός παράγοντας. Πλην όμως τον πρόλαβε ο Γόντικας! Συνέπεια αυτού του «παραλίγο» κάποιες γκρίνιες που δεν λένε να καταλαγιάσουν.

 

Μετά τον Αναγνώστη Καραμπατζάκη και ο Ιορδάνης Παπαντίδης ζήτησε στοιχεία από την γραμματεία του ΕΥΚ αλλά δεν τα πήρε. Απλά πράγματα, την πλήρη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση. Αυτό όμως που θεωρείται αυτονόητο είναι για τους παράγοντες του ΕΥΚ «απαγορευμένος καρπός». Τελικά, κακώς είχαμε την εντύπωση ότι η διοίκηση του ΕΥΚ άλλαξε δύο φορές. Όχι, από πλευράς νοοτροπίας παραμένει σταθερά ίδια. Αυτό δεν είναι καλό για τον θεσμό. Ο οποίος έπεσε χαμηλά. Κι όπως φαίνεται θα πέσει ακόμη χαμηλότερα. Κάποιοι δεν ενοχλούνται καθόλου. Θεωρούν ότι η ζωή συνεχίζεται χωρίς εκπλήξεις ή απρόοπτα. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Με αυτά και με αυτά το Εργατικό Κέντρο Καβάλας κοντεύει να εξαφανιστεί. Αν δεν εξαφανίστηκε ήδη.

 

Αυτή η είδηση κάτι μας θυμίζει: Την διαχείριση και την εκμετάλλευση του νέου κολυμβητηρίου Αλεξανδρούπολης το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δοθεί για χρήση στους πολίτες ,θα έχει αποκλειστικά και μόνο ο Δήμος σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση η οποία πάρθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα έφερε εκτάκτως στην συνεδρίαση ο δήμαρχος Ευάγγελο Λαμπάκης. Σύμφωνα με τον κ.Λαμπάκη, οι δαπάνες αγγίζουν τις 700.000 ετησίως, (300.000 το φυσικό αέριο, 250.000 η ΔΕΗ),ενώ τα έσοδα από μισθώματα είναι 40.000 ευρώ , 200.000 οι συνδρομές ,ενώ €3 θα είναι η συμμετοχή κάθε αθλητή σε αγώνα για μία ημέρα. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταφερθούν τα γραφεία του Αθλητικού Πολιτιστικού Κέντρου (ΑΠΟΚΔΑ) στο χώρο του νέου κολυμβητηρίου.

 

Η Λήμνος δίνει την είδηση σχετικά με το πλοίο που προσωρινά θα αντικαταστήσει τον Ταξιάρχη. Είδηση από την ΕΡΑ Λήμνου: Το πλοίο Πηνελόπη της εταιρίας Αγούδημος θα εκτελέσει σύμφωνα με πληροφορίες το αυριανό δρομολόγιο της Λήμνου μετά τη βλάβη που σημειώθηκε στο πλοίο Ταξιάρχης. Το πλοίο Ταξιάρχης της ΝΕΛ, χθες απέπλευσε από την Καβάλα κενού επιβατών με προορισμό το Λαύριο προκειμένου να επισκευαστεί η βλάβη που προκλήθηκε στην αριστερή κύρια μηχανή. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι το δρομολόγια θα μείνει ανεκτέλεστο και το πλοίο θα είναι έτοιμο να εκτελέσει το δρομολόγιο της Παρασκευής. Με αίτημά της στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η εταιρεία Αγούδημος ζήτησε να εκτελέσει το πλοίο Πηνελόπη (χωρίς επιδότηση) το αυριανό δρομολόγιο από Λαύριο για Λήμνο – Άγιο – Ευστράτιο – Καβάλα και αναμένει την έγκριση του Υπουργείου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης