• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Παραμένει αντιδήμαρχος

Την Παρασκευή το πρωί ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής συγκάλεσε σύσκεψη στο Δημαρχείο. Υπηρεσιακών παραγόντων. Θέμα της οποίας ήταν η νέα υπηρεσιακή πραγματικότητα μιας κι ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει ούτε τους δημοτικούς αστυνομικούς μα ούτε τους σχολικούς φύλακες. Στη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί ομάδα διευθυντών που θα ασχοληθεί αναλυτικά με το πρόβλημα κάλυψης των κενών που δημιουργούνται. Τα σημαντικότερα πάντως κενά καλύφθηκαν ήδη αφού δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Δημοτικοί υπάλληλοι μετακινήθηκαν ώστε να στελεχώσουν την Διεύθυνση Πρόνοιας και το Πρωτόκολλο. Τώρα πρέπει να βρεθεί προσωπικό για τα κενά που δημιουργήθηκαν στο Δημοτικό Ωδείο, στα ΚΕΠ και στις Σχολικές Επιτροπές. Διαβάζοντας τον νόμο για τη δημοτική αστυνομία που καταργείται, προκύπτει ότι 10 είναι τελικά οι δημοτικοί αστυνομικοί που θα μείνουν δημοτικοί υπάλληλοι. Όλοι τους είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών.

Θέμα υπάρχει και με τον Σάββα Εμφιετζή, αντιδήμαρχο σήμερα της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο κ. Εμφιετζής παραμένει όπως όλα δείχνουν αντιδήμαρχος αλλά με νέες αρμοδιότητες. Μάλλον αθλητισμού και εκπαίδευσης. Αυτή η εξέλιξη «απελευθερώνει» τον αντιδήμαρχο Χριστόδουλο Μιχαλάκη ώστε να αφοσιωθεί στα οικονομικά του Δήμου Καβάλας.

 

Νέος διευθυντής

Ο παλιός δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Νίκος Γουδέλης είναι τελικά ο νέος προϊστάμενος διοικητικού και οικονομικού της Π.Ε. Καβάλας. Πήρε ήδη τη θέση του Σίμου Καγκαϊδη που αποχώρησε λόγω σύνταξης. Η εμπειρία του κ. Γουδέλη στο διοικητήριο είναι μεγάλη. Έχει δηλαδή όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχει.

 

Εκθεσιακό Κέντρο

Το Εκθεσιακό Κέντρο ζήτησε η Ενεργειακή Αιγαίου προκειμένου να πραγματοποιήσει την εκδήλωση της το Σάββατο, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη. Ο χώρος παραχωρήθηκε αμέσως από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Ως που παρενέβη το Επιμελητήριο. Προειδοποίησε ότι η μεγάλη αίθουσα του Εκθεσιακού δεν διαθέτει κλιματισμό αφού είναι χαλασμένος. Προειδοποίηση που λήφθηκε σοβαρά υπόψη από την Ενεργειακή. Μετέφερε την εκδήλωση στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπου και πραγματοποιήθηκε κανονικά. Αυτή η μικρή περιπέτεια δείχνει πόσο αναγκαίο είναι να βρεθεί λύση με τον φορέα διαχείρισης του Εκθεσιακού Κέντρου. Δείχνει επίσης ότι ακόμη και σήμερα ο χώρος δεν είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενη εκδήλωση. Παρουσιάζει προβλήματα εξ αιτίας της ανύπαρκτης συντήρησης. Την οποία αναλαμβάνει κάθε χρόνο το Επιμελητήριο, σε σχέση μόνο με την έκθεση του. Συμπληρωματικά να τονίσουμε ότι εργαζόμενοι της Ενεργειακής ήταν έτοιμοι να εργαστούν στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου και να καθαρίσουν την περιοχή από τα τεραστίων διαστάσεων χόρτα. Όταν όμως η εκδήλωση μεταφέρθηκε στη Δ. Βιβλιοθήκη εγκαταλείφτηκε αυτή η πρωτοβουλία.

 

Αστυνομικά μέτρα

Τουλάχιστον 15 αστυνομικοί βρίσκονταν το Σάββατο το πρωί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, μέσα κι έξω από την αίθουσα όπου πραγματοποιούνταν η εκδήλωση της Ενεργειακής. Ο λόγος προφανής. Η παρουσία στην εκδήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες μια διμοιρία των ΜΑΤ ήταν για τον ίδιο λόγο σε επιφυλακή, στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Όλα αυτά λόγω και του Άδωνη Γεωργιάδη. Ο Υπουργός Υγείας δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές σε Νοσοκομείο των Αθηνών μια μέρα νωρίτερα. Κάπως έτσι εφαρμόστηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον κ. Μανιάτη.

 

Ενισχύσεις

Η διοικητική επιτροπή του Επιμελητηρίου ενισχύει με το ποσό των 2.000 ευρώ το μεγάλο σκακιστικό τουρνουά της Καβάλας, το οποίο θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο 6 με 13 Αυγούστου. Το Επιμελητήριο ενισχύει με 400 ευρώ την διοργάνωση της Παλιάς Καβάλας. Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δίνει 800 ευρώ για να στηρίξει τις εκδηλώσεις Περάμεια στη Νέα Πέραμο.

 

Επικίνδυνα πεζοδρόμια

Μια ηλικιωμένη γυναίκα γλίστρησε και έπεσε το Σάββατο το πρωί στο πεζοδρόμιο της οδού Δαγκλή, μπροστά από την παλιά Αυστροελληνική. Ευτυχώς χωρίς πολλά προβλήματα. Το στενό πεζοδρόμιο κι από τις δύο πλευρές του ίδιου δρόμου είναι συχνά η αιτία τέτοιων περιστατικών. Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να διορθώσει ότι περνά από το χέρι του.

 

Κατηγορούμενος ο νυν Δήμαρχος

Για τις αρχές του νέου έτους ορίστηκε η εκδίκαση υπόθεσης στην Ελευθερούπολη με κατηγορούμενο τον νυν Δήμαρχο Παγγαίου Βασίλη Ξουλόγη. Η υπόθεση θα κριθεί στο Πταισματοδικείο, αφορά την λειτουργία πομπών τηλεοπτικών σταθμών χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Ενώ το φερόμενο αδίκημα έγινε το τελευταίο έτος του Γιάννη Φιλόσογλου, κατηγορούμενος είναι ο επόμενος δήμαρχος. Περίεργο.

 

Οι άδειες των γιατρών

Την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου διαμαρτυρήθηκαν έντονα επειδή με απόφαση της διοίκησης «χάνουν» ότι υπόλοιπο αδειών είχαν από το έτος 2012. Με αφορμή τη διαμαρτυρία οι γιατροί του Νοσοκομείου έψαξαν το θέμα και διαπίστωσαν ότι έγινε το ίδιο και με τις δικές τους άδειες του προηγούμενου έτους. Πως αντέδρασαν οι γιατροί; Με την ακόλουθη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα τους: Μόλις τις τελευταίες ημέρες διαπιστώθηκε ότι το θέμα που υπάρχει με τις άδειες των εργαζομένων του νοσοκομείου αφορά και το σύνολο της ιατρικής κοινότητας. Εργαζόμενοι λοιπόν οι οποίοι νομιμότατα και καθόλα σύννομα (με βάση το Ν. 3528/2007, Άρθρο 49, Παράγραφος 4) έλαβαν το υπόλοιπο της άδειας του 2012 μέσα στο 2013, βρέθηκαν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να διαπιστώσουν ότι με απόφαση της διοίκησης (στις 12 Ιουλίου!!!) η άδεια εγγράφτηκε αυθαίρετα και παρανόμως αφαιρούμενη από την κανονική άδεια του τρέχοντος έτους. Το ζήτημα έλαβε ιδιαίτερη έκταση με προσφυγή του συλλόγου εργαζομένων, προβλήθηκε από τα τοπικά μέσα και έγινε θέμα συζήτησης παντού. Αφού λοιπόν μόλις προχθές διαπιστώθηκε ότι το ζήτημα αυτό αφορά και την ιατρική κοινότητα του νοσοκομείου και με δεδομένο ότι το συλλογικό όργανο δεν έλαβε καμία ενημέρωση, έγγραφη ή προφορική, από την διοίκηση του νοσοκομείου το Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ. αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης και σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα διαφυλάξουν τα συμφέροντα της ιατρικής νοσοκομειακής κοινότητας. Κατατέθηκε στο πρωτόκολλο του νοσοκομείου, σήμερα 19-07-2013, αίτημα του Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ. για την χορήγηση αντιγράφου της συγκεκριμένης απόφασης και αναμένουμε την κοινοποίησή του.

 

Ο Ιβάν Σαββίδης μας πλησιάζει

Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης είναι από την περασμένη Παρασκευή πιο κοντά στην Καβάλα. Αυτό γίνεται δια της ΣΕΚΑΠ, την οποία όπως φαίνεται αγόρασε. Ο κ. Σαββίδης εμφανίστηκε στο πρόσφατο παρελθόν να ενδιαφέρεται για το νέο λιμάνι (όταν ιδιωτικοποιηθεί) αλλά και για τον ΑΟΚ. Η είδηση της ΣΕΚΑΠ είναι η ακόλουθη: Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 μ.μ. της Παρασκευής η μεταβίβαση των μετοχών της ΣΕΚΑΠ στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.Όλα τα τεχνικά εμπόδια ξεπεράστηκαν και η διαδικασία εξαγοράς των μετοχών που κατέχουν στην -πρώην- συνεταιριστική καπνοβιομηχανία, η ΑΤΕ και η ΣΕΚΕ εξαγοράστηκαν από τον ομογενή επιχειρηματία, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού, στον οποίο και πλειοδότησε.Έτσι η Dosnkoy Τabac κατέχει πλέον το 85% των μετοχών της Καπνοβιομηχανίας, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προβλέπεται στους όρους του διαγωνισμού. Διατηρούν τα ποσοστά τους ο συνεταιρισμός εργαζομένων και οι μικρομέτοχοι που προέρχονται από Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας βρέθηκαν από το πρωί στην Ξάνθη οι υπεύθυνοι της Αγροτικής Τράπεζας και οι εκπρόσωποι του Ιβάν Σαββίδη. Έτσι ολοκληρώθηκε και επίσημα η μετάβαση της ΣΕΚΑΠ στον ιδιωτικό τομέα.

 

Σιμιτσής κατά ΠΑΣΟΚ

Δεν το συνηθίζει αλλά με αφορμή τις απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων ο Κωστής Σιμιτσής ασκεί κριτική στο ΠΑΣΟΚ (όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του): «Ο Γιώργος Ντόλιος κρίνοντας τη στάση του Πάρη Κουκουλόπουλου (που καταψήφισε το άρθρο για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας) τον κατηγόρησε ότι αν και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν υποστήριξε “βασικές του θέσεις”. Εγώ λοιπόν αναρωτιέμαι: από πότε αποτελούν βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ η απόλυση χιλιάδων ανθρώπων και η σταδιακή απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;».

 

Φόρουμ

Το ΕΠΑΜ Έβρου χάλασε το φετινό φόρουμ της κ. Καραγιάννη. Η διοργάνωση έγινε στη Σαμοθράκη τη περασμένη Πέμπτη παρουσία και κυβερνητικών στελεχών. Όμως οι διαφωνούντες του ΕΠΑΜ δεν ήταν καθόλου σιωπηλοί. Κατηγόρησαν τους διοργανωτές ότι με έμμεσο τρόπο επαναφέρουν το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

 

 

Διαβάστε επίσης