μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ότι παρατηρούν οι πολίτες, βρίσκουν τη Δήμαρχο σύμφωνη. Χθες το πρωί στο ράδιο Πρωινή η συζήτηση είχε θέμα της τις διαβάσεις πεζών. Δημοτικό έργο βαψίματος αυτών ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Συμπολίτισσα διαμαρτυρήθηκε. Η Δήμαρχος με παρέμβαση της συμφώνησε.
Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς με τις υποτίθεται φρεσκοβαμένες διαβάσεις πεζών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Δημοσιεύουμε σήμερα δύο φωτογραφίες που δείχνουν το ελαττωματικό της δουλειάς που έκανε ιδιώτης εργολάβος. Στην πρώτη φωτογραφία η διάβαση (Χ. Σμύρνης και Βουλγαροκτόνου) μόλις έχει βαφεί. Η φωτογραφία έχει ημερομηνία 22 Μαρτίου. Στη δεύτερη φωτογραφία η ίδια διάβαση έναν μήνα μετά.
Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι η δουλειά που προηγήθηκε δεν ήταν σωστή. Όχι μόνο στη συγκεκριμένη αλλά σε όλες σχεδόν τις διαβάσεις.
Ο Δήμος Καβάλας βρίσκεται και πάλι στα… δύσκολα. Πρέπει να αποδείξει την κακή εκτέλεση του έργου, να πείσει στον ανάδοχο ότι οφείλει να επανέλθει και να βάψει από την αρχή. Με μπογιά που θα αντέχει περισσότερο από 30 μέρες!

=========================================================

Στη δύσκολη δουλειά πυροπροστασίας- πυροφύλαξης- αντιπυρικών δράσεων η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνη. Συνεργάτης και σύμμαχος της παραμένει το κράτος. Μόνο που λόγω της κρίσης οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν. Οι ρόλοι αντιστρέφονται. Θαρρείς και το συγκεκριμένο έργο είναι υποχρέωση μόνο των Δήμων. Το κράτος όσο μπορεί απουσιάζει. Κι όσο απουσιάζει τόσο μεταφέρει τα έξοδα και τις ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Του είναι ξεκάθαρα βολικό.

 

Κάποια στιγμή τα όρια ξεπερνιούνται. Οι Δήμοι δεν αντέχουν κι άλλα βάρη. Αφού (οι Δήμοι) βρήκαν οδηγούς για τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, αφού εξασφάλισαν τα καύσιμα των ίδιων οχημάτων τώρα κοντεύουν να κληθούν να βρουν αυτοί (οι Δήμοι) και τους πιλότους των Πετζετέλ! Ακόμη δεν ζήσαμε την συγκεκριμένη εμπειρία αλλά που θα πάει, θα το δούμε κι αυτό.

 

Μια και το έφερε η κουβέντα. Τα δύο Πετζετέλ θα έρθουν στην ώρα τους στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης; Η σωστή ώρα – όχι αυτή που επικρατεί τα τελευταία χρόνια- είναι με την έναρξη του Καλοκαιριού. Θα έρθουν αλήθεια όταν πρέπει ή και για αυτό πρέπει να βάλουμε μέσο τους 3 βουλευτές;

 

Όσοι εργάζονται στη ΒΦΛ υποστηρίζουν ότι: οι 7 αρχικά απολυμένοι επέστρεψαν από προχθές στη δουλειά, αφού μια μέρα νωρίτερα έκαναν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Παρά το ότι και οι 7 είχαν μηνυθεί από την εταιρία, γύρισαν στο εργοστάσιο χωρίς παρατράγουδα και προβλήματα. Περιγράφονται ωστόσο διστακτικοί σχετικά με τους πρώην συναδέλφους τους που συνεχίζουν να είναι εκτός δουλειάς. Όντως είναι ένα θέμα πως θα συναντήσουν αυτούς με τους οποίους μέχρι πρότινος ήταν στην ίδια πλευρά.

 

Όσοι εργάζονται στη ΒΦΛ λένε: Θα συνεχιστεί η διαδικασία της επανόδου με τον ίδιο τρόπο και ρυθμό. Σε αυτήν την φάση κι άγνωστο με ποια κριτήρια, θα επανέλθουν στην εργασία 30 περίπου άτομα. Για μετά βλέπουμε.

 

Όσοι συνεχίζουν να είναι απολυμένοι, όσοι συνεχίζουν τον αγώνα τους «απαντούν»: Όντως σήμερα θα γίνει στην Αθήνα σύσκεψη σε κυβερνητικό επίπεδο για όλα τα θέματα της ΒΦΛ. Εκπρόσωποι των απολυμένων δεν θα παραστούν σε αυτήν. Το σωματείο θα μάθει τα νέα από τους παρόντες στη σύσκεψη κυβερνητικούς βουλευτές. Όσο για το πανό (το πασχαλιάτικο) στον κόμβο Φαλήρου, ξημερώματα χθες απομακρύνθηκε. Από αγνώστους!

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μείζον θέμα της ΒΦΛ δείχνουν ότι τα πράγματα αλλάζουν. Δεν ξέρουμε ακόμη αν αλλάζουν και βελτιώνονται ή αν κατά βάθος χειροτερεύουν. Εκείνο που ήταν και παραμένει σημαντικό και κυρίαρχο είναι σταθερά το ίδιο. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Που δεν υπάρχουν ακόμη. Όσο αργούν τόσο το καλύτερο για την πλευρά Λαυρεντιάδη. Φανταζόμαστε τέλος ότι στην περίπτωση των 7 που επέστρεψαν, οι μηνύσεις αποσύρθηκαν και οι απαιτήσεις (αγωγές) το ίδιο. Ή μήπως κάνουμε λάθος;

 

Επιλέγουμε από το διαδίκτυο κι αναδημοσιεύουμε: Α) Κείμενο του Κωστή Σιμιτσή που θυμίζει παλιότερη πρόταση του- εμπλουτισμού των εκδηλώσεων του αεροπορικού σόου: « Η πτώση του ελικοπτέρου με τις τραγικές συνέπειες υπενθυμίζει την περσινή μας πρόταση για το Airseashow. Να προσκληθούν οι οικογένειες των θυμάτων της προηγούμενης πτώσης (στα Δωδεκάνησα, σε στρατιωτική άσκηση) και να τιμηθούν. Οι εκλιπόντες ήταν δικοί μας άνθρωποι, ιδιαίτερα επειδή είχαν λάβει μέρος στην εκδήλωσή μας και μας βοήθησαν σε δύσκολες εποχές «να κοιτάξουμε ψηλά» και περήφανα».

 

Β) Κείμενο του Μάκη Παπαδόπουλου μετά την τελετή εγκαινίων στην έκθεση ζωγραφικής του Θέμη Κελέκη: «Από τους ανθρώπους που έχουν το χάρισμα να εμπνέονται και να ζωγραφίζουν την ομορφιά μέσα από την ψυχή τους μπορείς να διδαχτείς πράγματα που κανένας άλλος δεν μπορεί να σου τα διδάξει. Η χθεσινή βραδιά στα εγκαίνια της έκθεσης των έργων του Θέμη Κελέκη ήταν ξεχωριστή. Θέμη Κελέκη, σε ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας έδωσες να δούμε την πορεία του έργου σου, που “μυρίζει” Καβάλα. Σε ευχαριστώ και προσωπικά για τη μακρά συζήτηση που μου χάρισες. Συγχαρητήρια στον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας και στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για την φροντίδα της έκθεσης».

 

Η ιστοσελίδα ypaithros.gr έκανε χθες ανάρτηση σχετικά με τις εξαγωγικές δραστηριότητες της ΕΑΣ Καβάλας στο σπαράγγι. Το κείμενο, στηριγμένο και σε δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Καβάλας Κώστα Λεπίδα, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι παραγωγοί βρίσκονται στη μέση της συγκομιδής, που ξεκίνησε αργοπορημένα, γιατί η χρονιά ήταν λίγο όψιμη, μολαταύτα πολύ καλή λόγω της παγωνιάς. «Το σπαράγγι είχε τις θερμοκρασίες που χρειαζόταν ώστε να ξεκινήσει δυνατά την άνοιξη». Η παραγωγή είναι αυξημένη για τους Έλληνες, αλλά επίσης για τους Γάλλους και τους Γερμανούς, οι οποίοι φέτος συγκομίζουν την ίδια περίοδο, λόγω πρωιμότητας. Οι Έλληνες θα ήταν ωφελημένοι εάν τον Μάρτιο προλάβαιναν να βγουν στην αγορά χωρίς αντιπάλους. Τα γεγονότα αναμένεται να επηρεάσουν την τιμή, που πέρυσι ξεπέρασε τα 2 ευρώ για τον παραγωγό.Το πρόβλημα στην ορθή διακίνηση του προϊόντος οφείλεται στο ότι ο κάθε συνεταιρισμός αναλαμβάνει μόνος την εξαγωγή. Οι περισσότεροι παραμένουν προσανατολισμένοι στη Γερμανία.Η ΕΑΣ Καβάλας, κάνοντας την υπέρβαση, επικεντρώνεται στους στόχους κατανάλωσης: Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, γιατί μέσω Μονάχου διακινείται το σπαράγγι στην Ευρώπη. «Χρειάζεται να συνεργαστούμε, να δημιουργήσουμε μια Κοινοπραξία ώστε να ελέγχουμε την εξαγωγή του σπαραγγιού και να πετύχουμε καλύτερη τιμή για τον παραγωγό». 80 παραγωγοί-μέλη της Ένωσης καλλιεργούν 1.500 στρέμματα και η παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 800 τόνους. Οι εκτάσεις που θα φυτευτούν φέτος θα είναι αυξημένες. Η ΕΑΣ παραλαμβάνει σπαράγγι από την Ξάνθη και τη Ροδόπη και συνεργάζεται με συνεταιρισμό του Έβρου, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης».

 

Ένα Leopard στη Μεραρχία

Εντελώς συμπτωματικά συμπολίτης είδε προ λίγων ημερών μπροστά του ένα άρμα μάχης. Το συνάντησε στην περιοχή του Αγίου Σίλα, την ώρα που αυτό μεταφέρονταν (ευρισκόμενο στην καρότσα άλλου στρατιωτικού οχήματος) στον περιβάλλοντα χώρο του στρατοπέδου «Καρακώστα». Στην έδρα της ΧΧ Μεραρχίας.

Επρόκειτο για άρμα μάχης Leopard,  τύπου 2HELL. Ο συμπολίτης θεώρησε τη διαδικασία διαφορετική, φωτογράφησε με το κινητό του ότι εξελίσσονταν.  Στη συνέχεια και με αφορμή την ανάρτηση της φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μάθαμε τι ετοιμάζεται ή ετοιμάζονταν.

Ο νέος διοικητής της Μεραρχίας Υποστράτηγος Σπύρος Γεράσιμος Ρώσσης «προσκάλεσε» από μονάδα του Πετροχωρίου Ξάνθης το άρμα μάχης για να το έχει διαθέσιμο στην γιορτή (με εκδήλωση) του Αγίου Γεωργίου που προγραμματίζεται την Κυριακή το πρωί. Υπήρχαν διάφορα ενδιαφέροντα σχέδια που θα έκαναν τις εκδηλώσεις της Κυριακής ακόμη πιο ενδιαφέρουσες αφού προγραμματίζονταν επίδειξη του άρματος μάχης. Ως που έπεσε το στρατιωτικό ελικόπτερο στην κεντρική Ελλάδα, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις στη μνήμη των επιβατών και θυμάτων.

Όπως ακούμε οι εκδηλώσεις της Κυριακής (μεθαύριο) στη ΧΧ Μεραρχία, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, ίσως και να αναβληθούν λόγω πένθους. Το τριήμερο θα έχει εκπνεύσει αλλά και πάλι το θλιβερό γεγονός θα είναι πολύ πρόσφατο. Οριστικές αποφάσεις θα πάρουν οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης