• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Από το Χαλκερό άρχισε την περασμένη Παρασκευή τις επισκέψεις στα ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας η Δήμαρχος. Τσουγγρίζει αβγά με τους ηλικιωμένους. Η περιοδεία  θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα. Μαζί με τη Δήμαρχο είναι πάντα οι κυρίες Φρατζεσκάκη και Δρακονάκη όπως και ο Ηλίας Καλανταρίδης. Στην φωτογραφία από την επίσκεψη στο Χαλκερό, αφού η κ. Τσανάκα τσούγγρισε το αβγό της με τον αντιπεριφερειάρχη.

========================================================

Ας επαναλάβουμε τα βασικά προκειμένου να αντιληφθούμε, να αξιολογήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τα καινούργια. Χθες πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο πολύωρη σύσκεψη που υποθέτουμε ότι βασικό θέμα είχε την όδευση του αγωγού ΤΑΡ από τον Αμυγδαλεώνα έως τα όρια του νομού Καβάλας με αυτόν της Δράμας. Η σύσκεψη υποθέτουμε ότι οργανώθηκε από τη Δήμαρχο, η οποία πολύ σωστά έπραξε και κάλεσε τους πάντες. Ακόμη και τον Αντιπεριφερειάρχη της Δράμας! (Ορισμένα πράγματα τα υποθέτουμε μιας και δεν ανακοινώθηκαν επίσημα ποτέ).

 

Νωρίς στη σύσκεψη ο εκπρόσωπος του ΤΑΡ κ. Σκούφιας ξεκαθάρισε ότι η όδευση δεν αλλάζει. Αμέσως μετά αποχώρησαν οι κάτοικοι και οι αγρότες του πρώην Δήμου Φιλίππων που ζητούν το αντίθετο. Μαζί τους αποχώρησαν κι άλλοι, οι οποίοι ορθώς αντιλήφθηκαν ότι: 1ον ) Αφού κατά την εταιρία η όδευση δεν αλλάζει, η σύσκεψη δεν οδηγεί πουθενά. 2ον )Χωρίς την παρουσία των άμεσα ενδιαφερόμενων (αγροτών κτλ), η συζήτηση δεν είχε κανένα απολύτως νόημα.

 

Δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν κι όλοι οι υπόλοιποι, μα τελικά δεν το έπραξαν. Έμειναν στην αίθουσα αρκετή ώρα. Άλλοτε συζητούσαν το έργο (όχι απαραίτητα το θέμα της όδευσης), άλλοτε έμοιαζαν να θερμοπαρακαλούν τους εκπροσώπους του ΤΑΡ να μην επιμένουν στην μη αλλαγή της όδευσης. Κατά τις 2 το μεσημέρι το… βασανιστήριο τέλειωσε. Ο ΤΑΡ επανέλαβε ότι η όδευση δεν αλλάζει με αποτέλεσμα οι μετριοπαθείς να ηττηθούν κι οι υποστηρικτές  των απόψεων του αγωγού (διακριτικοί και προσεκτικοί πάντα)να απογοητευτούν.

 

Φθάσαμε δε στο σημείο αμέσως μετά τη σύσκεψη να ζητήσουν ξεκάθαρα αλλαγή της όδευσης κι αυτοί που τόσο καιρό το απέφευγαν. Εννοούμε τους παρόντες στη σύσκεψη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Αυτό έγινε το απόγευμα χθες μέσω ανακοίνωσης.

 

Συμπέρασμα: Η χθεσινή σύσκεψη δεν πήγε καθόλου καλά αφού στο μόνο στο οποίο συμφώνησαν οι συμμετέχοντες ήταν στο ότι διαφωνούν! Αλήθεια, εφόσον η όδευση δεν αλλάζει ποιος ο λόγος να γίνει η χθεσινή συνάντηση; Ήταν προτιμότερο να μας το πουν από μακριά προκειμένου να μην χάσουμε τόσο πολύτιμο χρόνο.

 

Οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ μπορούν να ισχυριστούν ότι είπαν την αλήθεια σε ότι τους αφορά. Παρόλα αυτά η αλήθεια έχει πάντα τρόπο (προτιμότερος είναι ο καλύτερος δυνατός), παίζει ρόλο ο χρόνος και ο τόπος που αυτή λέγεται.

 

Από αυτήν πλευρά ο ΤΑΡ αστόχησε αφού ενώ «ξεσηκώθηκε» και ήρθε στην Καβάλα με ένα σωρό στελέχη του, απάντησε αμέσως αρνητικά σε κάτι που θα μπορούσε τουλάχιστον να συζητηθεί. Είτε στο πλαίσιο της πρότασης της Δημάρχου (να εξεταστεί η όδευση χιλιόμετρο το χιλιόμετρο), είτε όπως πρότεινε ο Μάκης Παπαδόπουλος. Από επιτροπή επιστημόνων.

 

Άραγε χθες άπλωσαν στο τραπέζι τους έστω έναν χάρτη; Η κουβέντα περί της όδευσης έχει αυτήν την προϋπόθεση μιας και σε συζητήσεις που αφορούν την όδευση, την χάραξη κτλ όλα γίνονται πάνω σε χάρτη της επίμαχης περιοχής. Φοβόμαστε ότι κανείς χάρτης δεν υπήρξε στη διαδικασία. Αυτή η λεπτομέρεια σημαίνει πολλά.

 

Το βασικό σημείο της όδευσης είναι τα χωράφια, οι δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις από τα οποία θα περάσει ο αγωγός. Μήπως οι κατασκευαστές έχουν «δεμένο τον γάιδαρο τους»; Μήπως με όσα έχουν προηγηθεί εξασφάλισαν και στην πράξη την όδευση που ισχύει σήμερα; Πιθανόν. Θυμίζουμε ωστόσο ότι το έργο σχεδόν σταμάτησε σε αγρό πλησίον του Ζυγού, επί του οποίου υπήρξε αντίδραση. Υποθέτουμε αυτή εκφράστηκε από τον ιδιοκτήτη του χωραφιού που προφανώς δεν συμφωνεί ο ΤΑΡ να περάσει από την ιδιοκτησία του.

 

Χθες οι εκπρόσωποι του αγωγού δεν έδειξαν να ανησυχούν. Είπαν αμέσως το «όχι» τους και δεν απάντησαν αναλυτικά όταν ο κ. Μαρκόπουλος τους ρώτησε για το τι θα κάνουν αν και όταν υπάρξει αντίδραση. Σαφώς και έχουν υπέρ τους νόμους και διατάξεις. Σίγουρα έχουν εγκεκριμένες μελέτες κι όλα τα σχετικά. Δεν τους ανησυχεί η αντίδραση αγροτών και κατοίκων της περιοχής;

 

Αυτό που έγινε χθες, πέραν του «όχι» στην αλλαγή της όδευσης που δήλωσαν ξεκάθαρα οι εκπρόσωποι του αγωγού, είναι ότι οι εμπλεκόμενοι τοπικοί παράγοντες μίλησαν όλοι (μα όλοι) αρνητικά για την στάση της εταιρίας του ΤΑΡ. Στις δηλώσεις όλων μετά τη σύσκεψη ξεχώριζε η απογοήτευση και για το «όχι» και για τον τρόπο που αυτό διατυπώθηκε. Υπό αυτές τις συνθήκες το άλλο «όχι», το «όχι» των αγροτών και των κατοίκων της περιοχής του πρώην Δήμου Φιλίππων φαίνεται από χθες να δυναμώνει.

 

Ευχόμαστε να επικρατήσει μια άλλη λογική. Ευχόμαστε να γίνει από την αρχή μια συζήτηση χωρίς «ναι» και χωρίς «όχι». Μόνο ο διάλογος στηριγμένος στην ειλικρίνεια θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συνέπεια και η υπευθυνότητα όλων των μερών. Διαφορετικά όντως θα τα πούμε στα χωράφια. Εκεί όπου άλλοι θα βάζουν αγωγό, άλλοι θα τον βγάζουν κι άλλοι θα τρέχουν τριγύρω τους.

 

Για το τέλος αφήσαμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο παρακολουθεί από απόσταση λες και δεν ενδιαφέρεται για τη διαμάχη. Χθες αντί να εκπροσωπηθεί και πολιτικά, απέστειλε εμπειρογνώμονες εκπροσώπους του. Οι οποίοι ελάχιστα επηρέασαν τη κουβέντα. Βρέθηκαν μπροστά σε κάτι που ξεπερνούσε τις αρμοδιότητες τους.

 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκτός από εμπειρογνώμονες έχει υπουργό, υφυπουργό, γενικούς γραμματείς κτλ. Αυτοί δεν πρέπει να ασχοληθούν με την υπόθεση μας; Χρέος των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών είναι να πιέσουν τον κ. Σταθάκη ώστε να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην εκκρεμότητα των Φιλίππων. Μήπως και με αυτόν τον τρόπο συμβεί το θαύμα, στο οποίο πλέον ελπίζουμε. Ένα ακόμη θαύμα για ένα ακόμη τοπικό πρόβλημα…

 

Με απόφαση της Δημάρχου στη χθεσινή σύσκεψη δεν ήταν παρόντες οι δημοσιογράφοι. Ήταν εκεί ένα σωρό άλλοι, ακόμη και άσχετοι. Ακόμη και απίθανοι συνοδοί των συνοδών των συνοδών. Αποδείχθηκε ότι η δημοσιότητα δεν είναι πάντα  η αιτία που δεν λύνονται τα προβλήματα. Πίστεψε η κ. Τσανάκα ότι χωρίς δημοσιογράφους θα ήταν καλύτερα. Έχει συμβεί αυτό που είχε στο μυαλό της, νόμισε ότι χθες ήταν απαραίτητο. Αμ δε.

 

Κι η κουτσή Μαρία έλαβε μέρος στη χθεσινή σύσκεψη αλλά λύση δεν βρέθηκε. Ίσα ίσα που έγινε το αντίθετο. Ένα είναι σίγουρο. Για τη χθεσινή αποτυχία δεν φταίνε όσοι ήταν απέξω και περίμεναν έως τις 2 το μεσημέρι.

 

Μετά από πολύ καιρό το προεκλογικό ρεπορτάζ για το βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο Ν. Καβάλας έχει νέα. Τέλειωσαν ακούμε οι συνεντεύξεις των ενδιαφερόμενων που έγιναν με πρωτοβουλία του κόμματος. Από αυτές πέρασαν ένα σωρό ενδιαφερόμενοι. Οι συνεντεύξεις λέγεται ότι έγιναν όλες στην Αθήνα, εκεί όπου κλήθηκαν συγκεκριμένοι άνθρωποι από το Ν. Καβάλας.

 

Τα ονόματα της Στέλλας Παπαδοπούλου και της Μαίρης Χατζηκωνσταντίνου συζητιόνται πολύ συχνά και στην Καβάλα και στην Αθήνα. Ειδικά η δεύτερη φέρεται να έχει αρχίσει επαφές σε όλο το Νομό. Τη δική του προσπάθεια συνεχίζει ο Γιάννης Πασχαλίδης. Ο οποίος χρησιμοποιεί πολύ συχνά την εμπειρία του και την επιμονή του σε τοπικά ζητήματα που ξέρει καλά από την εποχή που ήταν βουλευτής.

 

Η επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά φαίνεται να αρχίζει σήμερα για την πόλη και το Νομό Καβάλας. Μέχρι και χθες το απόγευμα δεν υπήρχε καμία σχετική ανακοίνωση. Μόνο κάποιες προετοιμασίες των τοπικών παραγόντων σε σχέση με όσα θα της πουν και θα της ζητήσουν όταν την συναντήσουν. Ανεπίσημα γνωρίζουμε ότι η Υπουργός έρχεται στην Καβάλα απόγευμα ή βράδυ αλλά το επίσημο πρόγραμμα της αρχίζει αύριο το πρωί. Από χθες η κ. Κουντουρά βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη.

 

Άργησε λίγο αλλά βρέθηκε πρόσφατα ο νικητής της κλήρωσης μεταξύ των καταναλωτών της Δημοτικής Αγοράς. Πρόκειται για γυναίκα η οποία όπως είχε ανακοινωθεί, εξασφαλίζει το πρώτο δώρο. Ένα ολοκαίνουργιο δίκυκλο. Καλοτάξιδο. Η Δημωφέλεια ετοιμάζεται να της το παραδώσει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης