• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από δύο περίπου μήνες οι τοπικοί φορείς και παράγοντες συσκέφθηκαν αφού έμαθαν ότι το ιστορικό ίδρυμα φιλοξενίας ΑμΕΑ «Αγία Μαρίνα» κινδυνεύει λόγω χρεών. Συνεννοήθηκαν, συνεργάστηκαν για το βοηθήσουν. Δήλωσαν ότι βρήκαν τρόπους κι έκαναν (όπως είπαν) ότι μπορούσαν για να υπάρξει αποτέλεσμα. Χθες το ίδρυμα «κουράστηκε» να τους περιμένει. Για πρώτη φορά από το 1975 που δημιουργήθηκε, διέκοψε τη λειτουργία του λόγω του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει. Η προσπάθεια των Καβαλιωτών απέτυχε παταγωδώς. Έγινε αυτό που ήταν ίσως αναπόφευκτο αφού και σε αυτήν την περίπτωση ο τύπος «έφαγε» την ουσία.

 

Ας μη βιαστούν κάποιοι να κατηγορήσουν μόνο την Κυβέρνηση, μόνο το Υπουργείο, μόνο την Θεανώ Φωτίου, μόνο την Αθήνα για την εξέλιξη. Γνωρίζουμε ότι το κράτος των Αθηνών ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά το πρόβλημα. Άρα το ότι δεν έδειξε ενδιαφέρον είναι κάτι που το περιμέναμε. Η βασικότερη ευθύνη ανήκει σε όλους αυτούς που συσκέπτονταν. Εδώ, στους Καβαλιώτες. Τελικά ήταν μόνο λόγια…

 

Τα επείγοντα προβλήματα του τόπου σου, τα σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με τα ΑμΕΑ δεν τα ξεχνάς. Προσπαθείς να έχεις άμεσο αποτέλεσμα για να αποφύγεις τα χειρότερα. Να που από χθες είμαστε μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση. Πολύ δε φοβόμαστε ότι το ίδρυμα δεν έκλεισε προσωρινά αλλά οριστικά. Όλα τα άλλα είναι «σε δουλειά να βρισκόμαστε»….

 

Επειδή η Υπουργός Τουρισμού μας έχει μπερδέψει (δεν αποκλείεται για αυτό να φταίει … η Νομαρχιακή Επιτροπή ΑΝΕΛ Καβάλας), οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα ακόλουθα: Στην πρωτεύουσα του Έβρου βρίσκονταν από την Τρίτη. Από την Αλεξανδρούπολη αναχώρησε το βράδυ της Τετάρτης με επόμενο προορισμό την Καβάλα. Επέλεξε να διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ, απ’ όπου έβλεπε την καταπληκτική θέα. Τόσο το πρωί όσο και τις νυχτερινές ώρες.

 

Κατά την διήμερη παραμονή της στην Αλεξανδρούπολη είχε μαζί της τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλο. Αυτός δεν την συνόδευσε στην πόλη μας, στη Κεραμωτή, στη Θάσο κτλ. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων επέστρεψε στην Αθήνα, πιθανόν για να πραγματοποιήσει ένα ακόμη ταξίδι τουριστικής φύσεως στο εξωτερικό. Την Τετάρτη στην εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης την Υπουργό συνάντησαν, κυρίως άκουσαν, οι εξής εκπρόσωποι μας: Θόδωρος Μαρκόπουλος, Κώστας Αντωνιάδης, Δήμητρα Τσανάκα, Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Άπαντες ήταν πολύ διακριτικοί αφού χθες και σήμερα πρόκειται να τη συναντήσουν «εντός έδρας».

 

Χθες το πρωί η κ. Υπουργός άρχισε τη διήμερη περιοδεία της από την Κεραμωτή. Αντί σύσκεψης (όπως έλεγε το πρόγραμμα που μας γνωστοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΑΝΕΛ Καβάλας) έγινε περιήγηση και γνωριμία με 1ον Τα μπιτς μπαρ της περιοχής 2ον Το κάμπινγκ της Κεραμωτής 3ον Τις παραλίες της Κεραμωτής. Αμέσως μετά η κ. Κουντουρά μπήκε στο φέρι μποτ. Μαζί της ταξίδεψαν στη Θάσο ένα σωρό μαθητές. Στο πλαίσιο ημερήσιας εκδρομής στο όμορφο νησί του Ν. Καβάλας.

 

Η χθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο της Θάσου άρχισε κανονικά αλλά μπορεί και να συνεχίζεται ακόμη… Ήταν τόσο πολλοί οι παρόντες, ήταν τόσα πολλά αυτά που έλεγαν που ο μαραθώνιος μπροστά στη συγκεκριμένη σύσκεψη μοιάζει με περίπατο. Νωρίτερα χθες ο Δήμαρχος Θάσου- μη γνωρίζοντας τι τον περιμένει- σχολίαζε: « Με προ σύσκεψη που κάναμε προετοιμαστήκαμε για την σύσκεψη με την Υπουργό. Με την προ σύσκεψη θέλαμε να αποφύγουμε τους αυτοσχεδιασμούς και την φλυαρία στη σύσκεψη». Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ο στόχος (φιλόδοξος για τα ελληνικά δεδομένα) δεν επετεύχθη.

 

Σήμερα υπάρχει μια εξίσου μεγάλη σύσκεψη- «υπερπαραγωγή» παρουσία της κ. Κουντουρά. Αυτή στο γραφείο του κ. Μαρκόπουλου. Άραγε θα γίνει παρουσία των δημοσιογράφων ή θα τους υποδειχθεί να αποχωρίσουν; Δεδομένης της πρόσφατης αποτυχίας «κλειστής» σύσκεψης για τον αγωγό ΤΑΡ, καλό είναι οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης να είναι παρόντες. Όσο αντέξουν. Κατά τα άλλα ούτε σήμερα φαίνεται ότι θα υπάρξει κάτι συγκεκριμένα θετικό για τα όσα χρειάζεται επί του τουρισμού ο τόπος μας.

 

Την κ. Κουντουρά είχε από κοντά χθες ένας μόνο κυβερνητικός βουλευτής, ο Τάκης Εμμανουηλίδης. Τον κ. Μορφίδη ίσως τον δούμε στο σημερινό πρόγραμμα. Όχι όμως τον κ. Παπαφιλίππου, που ως γνωστόν έχει υποχρεώσεις στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

 

Η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι θα είναι υποψήφια δήμαρχος στις εκλογές του 2019. Η σημασία της δήλωσης είναι από μικρή έως ελάχιστη αφού κανείς ως τώρα δεν αποπειράθηκε καν να διατυπώσει αντίθετη πρόβλεψη. Επανέλαβε το αυτονόητο.

 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επιδιωχθεί επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Καθώς παντού στην Ελλάδα οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι πολλοί, ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Εννοούμε την ημερομηνία των εκλογών. Ξέρουμε ότι θα γίνουν το 2019. Τον Μάη ή όπως είπε πρόσφατα, το Φθινόπωρο του ίδιου έτους;

 

Εκτός αν οι επόμενες δημοτικές εκλογές επιδιώξουν να μοιάσουν αυτές των Επιμελητηρίων. Οι οποίες ακόμη περιμένουν την ημερομηνία τους… Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο (αν και άλλο Δήμοι, άλλο Επιμελητήρια) θα κουραστούμε να περιμένουμε εκλογές που συνεχώς θα μετατίθενται για λίγο αργότερα. Μέχρι που ήρθαν δύο κότερα…

 

Μια από τις αλλαγές της φετινής Λευκής Νύχτας αφορά την εκτύπωση των διαφημιστικών αφισών. Πέρσι ήταν μόνο 250 και δεν έφθασαν! Φέτος, όπως είπε στο δ.σ. του Επιμελητηρίου ο κ. Β. Λεμονίδης, τυπώθηκαν οι διπλάσιες ώστε να μην μείνει κανείς παραπονεμένος. Αρκεί φυσικά η χρήση τους να είναι προσεκτική, όχι όπως έπραξε η ΚΝΕ που δεν άφησε κάδο για κάδο…

 

«Θα κολλούσατε αφίσα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ σε κάδο;» ρωτήθηκε ο κ. Βασίλης Καταπόδης γραμματέας του ΚΚΕ στον Νομό μας. Η απάντηση του ήταν μπερδεμένη. Και ναι και όχι. Είπε ωστόσο ότι δεν θα κολλούσε αφίσα του κόμματος σε κάδο απορριμμάτων επειδή το κόμμα δεν είναι για τα σκουπίδια… Σωστό κι έξυπνο. Αρκεί να το μεταδώσει με τον κατάλληλο τρόπο (κομματική καθοδήγηση) στη νέα γενιά του κόμματος.

 

Κριτική δέχεται εδώ και καιρό ο πρώην εργαζόμενος της ΒΦΛ Ιορδάνης Παπαντίδης. Ο λόγος είναι ότι αποφεύγει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της διοίκησης του ΕΥΚ όπου είναι εκλεγμένος. Απουσιάζει συστηματικά κι έτσι κινδυνεύει να διαγραφεί από μέλος του συμβουλίου. Πιθανόν να παίζει ρόλο το ότι ο κ. Παπαντίδης εσχάτως συνταξιοδοτήθηκε κι έχει πλήρως αφοσιωθεί (στον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει) στα θέματα της ΝΟΔΕ Καβάλας. Πλην όμως ξέχασε τις υποχρεώσεις του στον συνδικαλιστικό τομέα.

 

Στη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας έγινε γνωστό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη. Αν η πληροφορία είναι αληθινή τότε η συνεδρίαση επισπεύστηκε αφού αρχικά επρόκειτο να γίνει την προσεχή Πέμπτη.

 

Ο γνωστός τραγουδιστής και συνθέτης Παντελής Θαλασσινός ήρθε την Τετάρτη στην πόλη μας για μια εκδήλωση- συνεργασία του με τους μαθητές και τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου. Ελάχιστα πριν εθεάθη σε καφετέρια να παρακολουθεί στην τηλεόραση το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό. Ανέκφραστος στη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης άφησε τους άλλους θαμώνες του καταστήματος με την απορία. Υποστήριζε την ΑΕΚ ή τον Ολυμπιακό;

 

Η είδηση της επίσκεψης στην Καβάλα του Ινδού επιχειρηματία προβλήθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνο- Ινδικής Εταιρίας Πολιτισμού και Ανάπτυξης. Μαζί με σχετική φωτογραφία από τις συναντήσεις που έγιναν στη Δημωφέλεια, υπάρχει σχετικό κείμενο που ανεβάζει τον πήχη: «Στην Καβάλα βρέθηκε τον Απρίλιο του 2017 και ο Ινδός παραγωγός ταινιών Μπόλλυγουντ Ravinder Dariya προσκεκλημένος από την Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΠΑ) και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».  Ο Ινδός προσκεκλημένος ξεναγήθηκε σε διάφορα μέρη τόσο στην Καβάλα όσο και στο νησί της Θάσου, όπου και τον συνόδεψαν η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, Αναστασία Ιωσηφίδου, σε συνεργασία με τουριστικό πράκτορα της πόλης. Επίσης, του προβλήθηκε η ταινία «Τοπ-Καπί», μέρος της οποίας είχε γυριστεί το 1963 στην Καβάλα, σε σκηνοθεσία του Ζιλ Ντασέν, και προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες έναν χρόνο αργότερα.  Tους επόμενους μήνες, ένας άλλος Ινδός παραγωγός με το τηλεοπτικό του συνεργείο αναμένεται να επισκεφθεί την Καβάλα, ώστε να επιλέξει διάφορα πλάνα για το γύρισμα σκηνών μιας ρομαντικής ινδικής ταινίας. Η προβολή των πανέμορφων τοπίων της πόλης της Καβάλας και της Θάσου αναμένεται να αυξήσει σημαντικά  και τη ροή των φίλων του Μπόλλυγουντ από την Ινδία και άλλες περιοχές του κόσμου προς την Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης