μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι οδηγοί Ταξί της πιάτσας πλησίον του Διοικητηρίου μας έδειξαν τα παγκάκια που είναι κοντά τους, πάνω στο πεζοδρόμιο της οδού Αβέρωφ. «Ζητήσαμε να αντικατασταθούν αφού είναι πολύ παλιά. Ακόμη περιμένουμε…» είπαν με νόημα.

Η παρατήρηση τους εύστοχη, τα παγκάκια έχουν φθορές, γενικά είναι ταλαιπωρημένα. Επειδή το σημείο είναι κεντρικό (άρα και τουριστικό), πρέπει στη θέση τους να μπουν καινούργια. Κι αν δεν μπορούν να τα αλλάξουν, ας τα συντηρήσουν.

*Συνάδελφοι τους από την πιάτσα μπροστά στο ΙΚΑ μας μετέφεραν νέες διαμαρτυρίες πολιτών που επισκέπτονται το ισόγειο του κτιρίου. Οι διαμαρτυρίες οφείλονται στο ότι οι τουαλέτες πάλι υπολειτουργούν. Κι άλλη φορά στο παρελθόν οι ίδιες τουαλέτες έγιναν αφορμή να υπάρξουν παράπονα. Άνδρες και γυναίκες περιμένουν τον γιατρό κι αν πρέπει να επισκεφθούν την τουαλέτα, όσες είναι στη διάθεση τους είναι ελάχιστες.

Η καιρική αστάθεια χθες αλλά και το Σαββατοκύριακο δημιούργησε μικρά προβλήματα στην ιδιαίτερα πετυχημένη συνάντηση στην πόλη μας των 15 μουσικών σχολείων της χώρας. Κατά τα άλλα τα μουσικά γεγονότα υλοποιήθηκαν όπως είχαν σχεδιαστεί. Με αποκορύφωμα την ταυτόχρονη παρουσίαση των σχολείων χθες το πρωί, στις πλατείες και στην παραλία. Με την ευκαιρία έγινε προβολή του θεσμού των Μουσικών Σχολείων της χώρας που όπως καταλάβαμε παντού προοδεύουν. Στην φωτογραφία το μουσικό γεγονός (μαζί με παραδοσιακούς χορούς) στον Δημοτικό Κήπο.

============================================================

Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας κατεβλήθησαν νέες προσπάθειες- αρκετά φιλότιμες πρέπει να παραδεχθούμε- προκειμένου να λυθούν δύο γνωστές τοπικές εκκρεμότητες. Δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα αν και οι ελπίδες διατηρήθηκαν. Ίσως και να αυξήθηκαν.

Εννοούμε την επίσκεψη του συμπολίτη δικηγόρου Φάνη Γκερλεκτσή στην ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου), την σύσκεψη στο Δασαρχείο Καβάλας για το τμήμα του Ε61 από Σταυρό Αμυγδαλεώνα έως Άγιο Σίλα. Ο κ. Γκερλεκτσής ταξίδεψε στην Αθήνα ως εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας. Είναι γνωστό ότι με απόφαση δημοτικού συμβουλίου ασχολείται με το ιδιοκτησιακό της ακτής της Καλαμίτσας.

Εκεί συνάντησε υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και τον νομικό σύμβουλο της εταιρίας. Έμαθε- όπως λέγεται- ότι η ΕΤΑΔ περιμένει πρόσκληση από την Καβάλα προκειμένου να επιδιώξει τη διαγραφή του προστίμου που της επεβλήθη για τα ακίνητα της ακτής. Ειδικότερα για το πρώην Μερσέντες.

Την πρόσκληση την περιμένει από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων κι Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Με λίγα λόγια η ΕΤΑΔ έχει αποδεχθεί ως ορθή διαδικασία για την αμφισβήτηση του προστίμου αυτή του ΣΥΠΟΘΑ. Εκτιμά ότι το θέμα πρέπει να το απασχολήσει μετά από πρωτοβουλία των μελών του.

Από τότε που ανέκυψε το θέμα «ΕΤΑΔ-πρόστιμο στην Καλαμίτσα» το Συμβούλιο συνεδρίασε δύο φορές. Ασχολήθηκε με άλλα θέματα, όχι με το συγκεκριμένο. Η δημοτική σύμβουλος κ. Δρακονάκη που συμμετέχει στο Συμβούλιο είπε ότι για να συζητηθεί το επίμαχο θέμα πρέπει να «κινηθεί» σχετικά η ΕΤΑΔ. Να το ζητήσει ή να το επιδιώξει. Η ΕΤΑΔ φαίνεται να ισχυρίζεται το αντίθετο. «Χανόμαστε» στις λεπτομέρειες και στις διαδικασίες αν και επί της ουσίας συμφωνούν (πλέον και η ΕΤΑΔ) ότι το Συμβούλιο είναι αρμόδιο να λύσει το γόρδιο δεσμό.

Ας ευχηθούμε λοιπόν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση (τον Ιούνιο;) να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Το πρόστιμο της Καλαμίτσας να μπει θέμα ημερήσιας διάταξης και να διαγραφεί. Τότε θα «ανοίξει» ο δρόμος προκειμένου ΕΤΑΔ και Δήμος Καβάλας να συμφωνήσουν στην εκ νέου παραχώρηση της ακτής με τους ίδιους όρους. Αυτούς που ίσχυαν για το διάστημα 1985- 2015.

Στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ο πρόεδρος της οποίας ήταν πρόσφατα στην Κομοτηνή αλλά για άλλα θέματα) υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα. «Παγωμένο». Η παραχώρηση του παλιού δικαστηρίου στον Δήμο Καβάλας. Δύο μηχανικοί της ΕΤΑΔ έκαναν αυτοψία στο ακίνητο (τέλος Μαρτίου) κι έκτοτε νέα δεν υπάρχουν. Ήταν που το ζήτημα αυτό περιγράφονταν ως εύκολο… Ήταν που η παραχώρηση του παλιού δικαστηρίου στον Δήμο Καβάλας θα ολοκληρώνονταν άμεσα…

Την περασμένη Τετάρτη ήρθαν στην Καβάλα εκπρόσωποι της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Έκαναν αυτοψία στην περιοχή του Σταυρού Αμυγδαλεώνα κι αμέσως μετά συσκέφθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δασαρχείου. Βιάζονται να «ωριμάσουν» μελετητικά το τμήμα του Ε61 από Σταυρό Αμυγδαλεώνα έως Άγιο Σίλα. Συνεχίζουν να επιμένουν οι γεωτεχνικές έρευνες να γίνουν σε δασικές εκτάσεις, δηλαδή προτείνουν να κοπούν δέντρα.

Την Τετάρτη το Δασαρχείο Καβάλας απάντησε εκ νέου αρνητικά κι αντιπρότεινε οι έρευνες να γίνουν εκεί που δεν υπάρχουν δέντρα. Σε αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους κοντά στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα και τον Άγιο Σίλα. Οι της Εγνατίας Οδού ΑΕ δεν απάντησαν ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Συνεχίζουν να το σκέπτονται.

Κατά πληροφορίες το Δασαρχείο Καβάλας τους υπέδειξε μία ακόμη λύση, ακόμη δυσκολότερη. Να εξασφαλίσουν μέσω του Κοινοβουλίου τροπολογία που θα επιτρέπει τις γεωτεχνικές έρευνες στο περιαστικό δάσος κι ας μη συμφωνεί με την ιδέα η τοπική υπηρεσία.

Τα δύο γεγονότα που περιγράψαμε αρκετά αναλυτικά, δείχνουν ότι στο παρασκήνιο οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται προκειμένου να βρεθούν οι δύο λύσεις που καιρό αναζητούμε. Ο Δήμος Καβάλας συζητά με την ΕΤΑΔ. Η Εγνατία Οδός ΑΕ με το Δασαρχείο. Το κακό είναι ότι ο καιρός περνά.

Χάνεται χρόνος για ζητήματα που έπρεπε να έχουν ήδη λυθεί. Αν η «άνωθεν» παρέμβαση ήταν αυτή που έπρεπε τότε σήμερα το παλιό δικαστήριο θα ήταν αρμοδιότητα του Δήμου Καβάλας. Το πρόστιμο της Καλαμίτσας θα είχε διαγραφεί στη συνεδρίαση του ΣΥΠΟΘΑ τον Απρίλιο ή τον Μάη και η Εγνατία Οδός ΑΕ θα έκανε τη δουλειά της είτε έτσι είτε αλλιώς.

Αν ο Δήμος Καβάλας ενδιαφέρονταν περισσότερο, αν είχε τα θέματα ψηλά στην ατζέντα του, θα γίνονταν ότι δεν έγινε μέχρι τώρα. Η Κυβέρνηση θα υποχρεώνονταν να ασχοληθεί περισσότερο σοβαρά με εκκρεμότητες που η πόλη μας παρακολουθεί πάρα πολύ καιρό. Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή η αναμονή να μην συνεχιστεί περισσότερο. Αν το επιθυμούν, μπορούν να τα καταφέρουν.

Όπως είναι γνωστό η Δήμαρχος Καβάλας συνάντησε χθες στο γραφείο της τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους οποίους ενημέρωσε για τις απαιτήσεις των εκκαθαριστών της ΔΕΠΟΣ ΑΕ. Πριν από αυτήν την συνάντηση η κ. Τσανάκα είχε ραντεβού με εκπροσώπους του τοπικού ΚΚΕ.

Υποθέτουμε ότι μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η διαδικασία αφισοκόλλησης στο κέντρο της πόλης που άλλοτε κάνει η ΚΝΕ, άλλοτε το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και φυσικά το ίδιο το κόμμα. Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των συντρόφων όταν έβγαιναν από το γραφείο, η συζήτηση είχε θετικό αποτέλεσμα.

Δεν έφυγαν όλοι. Ο Π. Βελισσάρης έμεινε στο Δημαρχείο αφού στην συζήτηση για την ΔΕΠΟΣ ΑΕ ήταν αυτός ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Την περίοδο που διανύουμε ο Χρήστος Ποτόλιας (υποψήφιος Δήμαρχος το 2014) είναι σπίτι του, έχοντας μικροπροβλήματα με την υγεία του. Εξ αυτού του λόγου απουσιάζει από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Του ευχόμαστε περαστικά και γρήγορη επάνοδο.

«Ταξιδεύουμε στο Παληό στριμωγμένοι» λένε οι κάτοικοι του οικισμού. Διαμαρτύρονται για τα μίνι μπας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ αφού όπως ισχυρίζονται δεν επαρκούν. Κάποιοι μάλιστα σκέφθηκαν και προτείνουν να αναχωρούν δύο ταυτόχρονα ώστε να ικανοποιείται η επιβατική κίνηση. Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ πρέπει να ακούσει και να ικανοποιήσει τους επιβάτες του.

Στο μεταξύ η ζημιά στο τοιχίο αντιστήριξης στις Γλάστρες δεν λέει να διορθωθεί. Οι εργασίες πάει καιρός που σταμάτησαν και δεν λένε να ξαναρχίσουν. Μας εξηγήθηκε ότι αυτό οφείλεται στο ότι στο μεταξύ πρέπει να εγκριθεί η μελέτη του έργου. Πάλι όμως βγήκαν εκτός χρονοδιαγράμματος. Τι μελετούν; Τη γέφυρα από το Ρίο στο Αντίρριο; Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου στο Παληό ανέκυψε στις 20 Απριλίου. Η εκτίμηση για την επιδιόρθωση του παραμένει μια εντελώς απαισιόδοξη ιστορία…

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ. Ως κατάλληλος χρόνος κρίθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, δηλαδή λίγο πριν την Λευκή Νύχτα στην τοπική αγορά. Παρόλα αυτά η συνεδρίαση έγινε. Αλήθεια, με τι απαρτία; Κανονική ή «τηλεφωνική»;

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου στο Ν. Καβάλας τη Δευτέρα 15 Μάη στις 7 το απόγευμα συναντά τα μέλη του στο ξενοδοχείο Ωκεανίς. Θα συζητηθούν τα συνταξιοδοτικά θέματα και άλλες δραστηριότητες του ίδιου συλλόγου.

Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Περιφερειάρχη την περασμένη Παρασκευή στην Καβάλα, λόγω της Λευκής Νύχτας. Στο facebook έκανε ανάρτηση σχετικής φωτογραφίας του (μαζί  με Τσανάκα- Καλανταρίδη- Χατζηεμμανουήλ- Φ. Αναστασιάδη- Σ. Παπαδόπουλο). Η φωτογραφία συνοδεύεται από το ακόλουθο κείμενο- σχόλιο: «Τα θετικά αποτελέσματα προηγούμενων διοργανώσεων μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε στη στήριξη αυτού του θεσμού. Ακόμη περισσότερο σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στηρίζουμε κάθε προσπάθειά τόνωσης της τοπική μας αγοράς. Συγχαρητήρια στον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας, στο Επιμελητήριο Καβάλας, στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, στο Δήμο Καβάλας και σε όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση όλων των εκδηλώσεων».

Όπως εμμέσως προκύπτει από το κείμενο, ο κ. Μέτιος πείσθηκε για την επιτυχία της Λευκής Νύχτας στην αγορά κι έτσι του χρόνου θα στηρίξει το γεγονός πιο εύκολα ή και με περισσότερα χρήματα!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης