• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Η καλύτερη άποψη για τους πρόσφυγες και το μέλλον τους στην περιοχή ακούστηκε προχθές βράδυ από τα χείλη του Θόδωρου Μουριάδη. Μέσα σε έναν καταιγισμό λόγων κι αναφορών (σχετικών κι άσχετων με το θέμα), ο κ. Μουριάδης συμφώνησε με την μεταφορά στο Ασημακοπούλου αρκεί η παραμονή τους εκεί να είναι προσωρινή. Είναι ολοφάνερο ότι η παράταξη Σιμιτσή άλλαξε στάση καθώς ο επικεφαλής της μέχρι πρόσφατα άλλα έγραφε στο facebook. Τα οποία επηρέασαν ακόμη και τη δήμαρχο που όχι μόνο τα διάβασε αλλά τα υιοθέτησε κιόλας! Στο τέλος εκτέθηκε. Αυτά που έγραφε ο Σιμιτσής δεν ισχύουν μιας και άλλαξαν!

 

Πολύ καλά έκαναν και άλλαξαν. Μέσα από διαδικασία διαλόγου ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη». Τι ανοιχτή πόλη θα ήταν αν δεν είχε αυτή την ευελιξία; Αρκεί να ενημερώνει έγκαιρα τη δήμαρχο που αλλιώς προετοιμάζεται κι άλλα της προκύπτουν…

 

Η κ. Τσανάκα παρουσίασε ποικιλία επιχειρημάτων για να καταλήξει στο γνωστό. Να μην μετακινηθούν οι πρόσφυγες εντός της πόλης. Κάποια μπορούμε να τα συζητήσουμε. Άλλα όχι. Η διεκδίκηση του Ασημακοπούλου από τον Στρατό δεν έχει καμία σχέση με τους πρόσφυγες. Το σχέδιο πόλης Περιγιαλίου το ίδιο. Διαβάζοντας ένα κείμενο που είχε μπροστά της,  προσπάθησε χωρίς εντάσεις να στηρίξει το όχι της. Πραγματικά δεν γνωρίζουμε αν με αυτόν τον τρόπο έλεγε όσα πιστεύει ή όσα έπρεπε να δείξει προς τα έξω ότι υιοθετεί.

 

Ακούγοντας στην εξέλιξη της συζήτησης τους δημοτικούς της συμβούλους- πολλοί από τους οποίους έχουν εντελώς άλλα επιχειρήματα για το όχι που δηλώνουν- καταλαβαίνουμε ότι η συγκεκριμένη δημοτική ομάδα δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τους πρόσφυγες. Κι αν τους συμπαθεί, αυτό ισχύει με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Οπότε η κ. Δήμαρχος υποχρεώνεται να ακολουθήσει τους συνεργάτες της μιας κι άλλη επιλογή δεν έχει. Ο συγκεκριμένος συντηρητισμός δεν είναι έκπληξη. Συμπληρώνεται από τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων. Από το άγαλμα που επιστρέφει στη θέση του, τα πανηγύρια για τα κειμήλια του Αβέρωφ, το πρόγραμμα επισκέψεων του ανύπαρκτου ναύαρχου και φυσικά την επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Κανάρη.

 

Πρόθυμοι να συμπληρώσουν όλα τα πιο πάνω, να τα στηρίξουν με πάθος είναι η παράταξη του Βαγγέλη Παππά και ο πρώην υποστηρικτής του Σώρρα κ. Παράσχος Αγανικόλας. Αυτή η πλειοψηφία έχει «απέναντι» της τον κ. Σιμιτσή (που άλλα έλεγε μέχρι πρόσφατα), τον δογματισμό μπερδεμένο με την αλήθεια του κ. Ποτόλια και την παράταξη Βέρρου που προσπαθεί να κρατήσει υπό τα δεσμά του… γάμου αυτούς που προ πολλού χώρισαν. Επεισοδιακά. Ξεχάσαμε τον Μάκη Παπαδόπουλο. Ναι, υπάρχει κι ο «Τόπος της Ζωής μας».

 

Ώρες ώρες δίνει την εντύπωση ότι αδιαφορεί για την ουσία, βλέποντας μόνο ένα πράγμα. Τη Δήμαρχο. Αλλάζει τη συζήτηση, την κάνει Δημαρχοκεντρική για να μην χάσει καμιά ευκαιρία. Ναι αλλά η κουβέντα δεν αφορά μόνο την κ. Τσανάκα. Πρωτίστως έχει σχέση με τους πρόσφυγες. Να πάνε ή όχι στο Ασημακοπούλου; Η απάντηση στο ερώτημα υπάρχει αλλά είναι χαμένη μέσα σε ένα σωρό άλλες παρατηρήσεις που η ίδια πλευρά παράλληλα διατυπώνει.

 

Ας αφήσουμε στην άκρη τα πάθη και τα μίση. Ας σκεφθούμε ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές είναι σε τρία χρόνια. Κι ας επικεντρωθούμε στους πρόσφυγες που κακώς φιλοξενούνται στο Εσκί Καπού. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Θα μείνουν εκεί ή προσωρινά θα μεταφερθούν στο Ασημακοπούλου; Τόσο απλά και τόσο συγκεκριμένα. Ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που έγινε για ώρες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας.

 

Παραπονιούνται συμπολίτες για την επιθετική συμπεριφορά αδέσποτου σκύλου στην παραλία. Αυτόπτης μάρτυρας μας διηγήθηκε περιστατικό την Δευτέρα το απόγευμα, στο οποίο ο συγκεκριμένος σκύλος δάγκωσε διερχόμενο μικροπωλητή. Όποιος κι αν είναι αρμόδιος (μάλλον ο ΟΛΚ) πρέπει να δράσει άμεσα.

 

Την Δευτέρα ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής ταξίδεψε στην Αθήνα. Στην πτήση ήταν παρέα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συζητούσαν τι άλλο; Την μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Εσκί Καπού στο Ασημακοπούλου. Σήμερα ο κ. Σιμιτσής έχει έκτακτο ταξίδι στην πόλη των Βρυξελών.

 

Ξαφνικά βρέθηκε χωρίς κινητό τηλέφωνο ο αντιδήμαρχος Ζήσης Μπόνιας. Η σύνδεση διακόπηκε αφού το νούμερο ήταν σε αυτά της ΒΦΛ! Η εταιρία τα έκοψε όλα, μαζί με του αντιδημάρχου. Ο κ. Μπόνιας (πρώην εργαζόμενος στη ΒΦΛ) αναγκάστηκε να κάνει νέα σύνδεση, αφού για λίγη ώρα έμεινε χωρίς επικοινωνία! Τα έχει αυτά η ζωή, ειδικά τώρα που η ΒΦΛ προσπαθεί να γλιτώσει τάχα αυξημένους μισθούς. Πιέζει τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο, ακόμη και με τις συνδέσεις των κινητών τους!

 

Η δικαστική έρευνα για το δημοτικό έργο της «Όμορφης Γειτονιάς» καταλήγει σε διώξεις που είναι σε βαθμό κακουργήματος. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό έστω κι αν η ουσία της κατηγορίας αφορά έργο που έγινε και για λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ και της ΔΕΗ. Δεν είναι ότι κάποιος «έφαγε» χρήματα. Είναι ότι ο τύπος δεν τηρήθηκε. Κάποιοι εξ αυτού του λόγου προβλέπουν ότι η υπόθεση θα πάει στο αρχείο. Άλλοι ωστόσο είναι εντελώς απαισιόδοξοι.

 

Μετά από σειρά απουσιών (δικαιολογημένων) ο Νίκος Κιοσές επανήλθε την περασμένη Δευτέρα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Κάπως έτσι η ομάδα Παπαδόπουλου «έπαιζε» στην συγκεκριμένη συνεδρίαση με πλήρη σύνθεση…

 

Λέγεται ότι στην εκδήλωση του χορού των ΑμΕΑ την περασμένη Παρασκευή οι διοργανωτές ξέχασαν τον Σωτήρη Παπαδόπουλο. Ενώ ο αντιπεριφερειάρχης ήταν στην εκδήλωση, δεν τον ανέφεραν καθόλου. Ούτε τον κάλεσαν για χαιρετισμό. Ήταν ένα λάθος που έγινε χωρίς να υπάρχει πρόθεση. Μάλλον δεν τον είδαν…

 

Καπνιστής και ο βουλευτής Δελής. Μόλις ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ έφθασε στον χώρο φιλοξενίας των προσφύγων κοντοστάθηκε. «Να κάνουμε ένα τσιγάρο» είπε στους διπλανούς του. Μετά το τέλος του οποίου κινήθηκε κοντά στους πρόσφυγες. Τα ίδια και στη συνέντευξη τύπου. Το αίτημα του αυτή τη φορά δεν έγινε δεκτό από τους δημοσιογράφους λόγω της αργοπορίας του. Η συνέντευξη τύπου άρχισε χωρίς προηγουμένως να «ξεκουραστεί» καπνίζοντας.

 

Ένα σωρό μέλη του τοπικού ΚΚΕ συνόδευαν τον κ. Δελή στο χθεσινό του πρόγραμμα μέσα κι έξω από την Καβάλα. Λαλίστατος ο Χρήστος Ποτόλιας, αναφέρονταν συνεχώς στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το προηγούμενο βράδυ. Άλλοτε για να κριτικάρει τις υπερβολές της διοίκησης και της Δημάρχου κι άλλοτε για να ειρωνευτεί τις υποσχέσεις Μουρτασάγκα. «Επίθεση» με διπλό στόχο δηλαδή.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (περισσότερο απ’ όλους ο Τάκης Εμμανουηλίδης) είναι θυμωμένοι με τη Δήμαρχο επειδή άλλα συμφώνησαν μαζί της κι άλλα αυτή ισχυρίστηκε (μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο). Εκτιμούν ότι επηρεάζεται από συγκεκριμένα πρόσωπα της δημοτικής της ομάδας, στα οποία διστάζει να πει την αλήθεια. Κατά τους βουλευτές η κ. Τσανάκα βρήκε ευκαιρία με την μετεγκατάσταση των προσφύγων στο Ασημακοπούλου να «παζαρέψει» το κάτω Νοσοκομείο. Οι τρεις βουλευτές λένε ότι συμφώνησαν μαζί της, δηλώνοντας της υποστηρικτές στην ιδέα το κάτω Νοσοκομείο να «περάσει» στον Δήμο Καβάλας.

 

Από το Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου άρχισε χθες την περιοδεία της στην ΑΜΘ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Το σημερινό της πρόγραμμα τελειώνει στην Ελευθερούπολη, είναι το ακόλουθο: Την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί τον μειονοτικό Δήμο Μύκης στα ορεινά της Ξάνθης, ενώ στη 1 το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα ακολουθήσει σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Στις 6 το απόγευμα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα επισκεφθεί τον Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Ροδιού στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας και στις 7 το απόγευμα θα μεταβεί στην Ελευθερούπολη Καβάλας, όπου και θα παρουσιάσει στο «Αμφιθέατρο Δημοκρατίας» του Δήμου, τις θέσεις του κόμματός της για την αγροτική πολιτική.

 

Ο κ. Κωστής Σιμιτσής έκανε χθες την ακόλουθη ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook:

Αντιγράφω από τη στήλη “Μικρά Πρωινά” της τοπικής “ΠΡΩΙΝΗΣ”: Ακούγεται άποψη σύμφωνα με την οποία τον πυροσβεστικό σταθμό λιμένα Καβάλας τον… κατήργησε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Κωστή Σιμιτσή! Ο κ. Πάρης Μουρελάτος μας γράφει: «Ο τέως Δήμαρχος κ.Σιμιτσής αναφέρει σε σχόλιό του ότι αν γινόταν ένα τέτοιο περιστατικό επί των ημερών του θα ξεσηκωνόταν όλος ο κόσμος. Ας ρωτήσει να μάθει ποιος υποψήφιος από την παράταξή του ξεκίνησε την διαδικασία απομάκρυνσης της Π.Υ.Λιμένος Καβάλας».

– Εγώ δεν ξέρω. Γιατί δεν μας διαφωτίζει ο κ. Μουρελάτος; ΥΓ. Ο οποίος κ. Μουρελάτος διέστρεψε ελαφρώς το προφορικό μου σχόλιο (που είχε γίνει στο ραδιόφωνο της “Πρωινής”). Ανέφερα λοιπόν ότι εκείνη την εποχή -όχι πολύ μακρινή- κάθε φορά που επιχειρήθηκε μετακίνηση της Πυροσβεστικής του λιμανιού οι φορείς της πόλης, οι δημοτικές παρατάξεις, το δημοτικό συμβούλιο ξεσηκώθηκαν βάζοντας φράγμα στα σχέδια απομάκρυνσης.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης