• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με σπιτικό σιμιγδαλένιο χαλβά και καφέ υποδέχθηκαν χθες στη συνοικία τους (Κηπούπολη και Καλαμίτσα)  τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξ. Κροκίδη τα μέλη του συλλόγου κατοίκων. Επακολούθησε ομιλία για την υπέρταση. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε στους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Τάσος Κεσόγλου.

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Κροκίδης η χθεσινή του ομιλία σε συνοικιακό σύλλογο ήταν αυτή με τους περισσότερους παρόντες. Άνδρες και γυναίκες. Η εκδήλωση τέλειωσε με συζήτηση αφού ο γιατρός απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

============================================================================

Η αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας θα είναι διαφορετική από πολλές προηγούμενες. Αυτό οφείλεται στην απουσία της Δημάρχου λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού της στην Τουρκία. Θα την αντικαταστήσει (όπως όλα δείχνουν) ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου, ο οποίος σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση της κ. Τσανάκα την αναπληρώνει όποτε και αν απουσιάζει.

Αμέσως αμέσως τα δεδομένα αλλάζουν. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη του προέδρου, ειδικά για την αυριανή συνεδρίαση, να μην γίνουν δεκτές ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης πριν την ημερήσια διάταξη. Η οποία δεν περιλαμβάνει σημαντικά θέματα. Ορισμένα «έρχονται» από την προηγούμενη αφού τότε αναβλήθηκε η λήψη της απόφασης.

Από την προηγούμενη έως την αυριανή συνεδρίαση ανέκυψε μόνο ένα σοβαρό τοπικό θέμα. Αυτό της εκκαθάρισης της Κοινοπραξίας Δήμου Καβάλας- ΔΕΠΟΣ. Δεδομένης της απουσίας της Δημάρχου είναι μάλλον απίθανο να συζητηθεί. Οπότε αναβάλλεται κι αυτό για την επόμενη συνεδρίαση.

Από την εποχή του Αθανασιάδη οι απουσίες των Δημάρχων από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ήταν ελάχιστες. Αραιά και που υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο. Έτσι πορεύτηκε ο μετά τον Αθανασιάδη, κ. Στάθης Εριφυλλίδης. Το ίδιο έπραξε κι ο Κ. Σιμιτσής. Η κ. Τσανάκα τα ίδια κι αυτή. Απουσιάζει ελάχιστες φορές από τις συνεδριάσεις.

Η αντιπολίτευση ήδη γκρινιάζει για την αυριανή της απουσία, προτείνοντας (ανεπισήμως) αναβολή της συνεδρίασης και μετάθεση της για την ερχόμενη εβδομάδα. Κι αυτό δεν θα ήταν άσχημη ιδέα. Προς το παρόν δεν ισχύει τέτοιο ενδεχόμενο. Οδεύουμε σε συνεδρίαση χωρίς την παρουσία της Δημάρχου κι ότι ήθελε προκύψει…

Μόνο ο Μανώλης Κελαϊδάκης συμμετείχε από πλευράς αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας. Είχε αυξημένη την προσοχή του στα «δύσκολα» θέματα, έστω κι αν αυτά δεν υπήρχαν. Όταν λοιπόν εγκρίθηκε δαπάνη για ενοικίαση χημικών τουαλετών (για τις ανάγκες της Μαθητιάδας), ρώτησε τον αντιδήμαρχο για την τιμή στην οποία συμφωνήθηκε η μίσθωση τους. Ήταν φανερό ότι είχε στο μυαλό του έναν άλλον Δήμο (της περιοχής) που για μια ίδια συνεργασία και πληρωμή χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Καλανταρίδης διαβεβαίωσε τον συνάδελφο του ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας κι ο… κάβος ξεπεράστηκε γρήγορα. Η παρούσα στη συνεδρίαση Αναστασία Ιωσηφίδου κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με τις μη συνεδριάσεις της Τουριστικής Επιτροπής. Εξήγησε ότι η επιτροπή με τη νέα της σύνθεση δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί!

Η σχετική απόφαση λήφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο αρχές Μαρτίου. Από τότε οι υπεύθυνοι είναι σε περίοδο αναμονής προκειμένου αντιπολίτευση και φορείς να ορίσουν τα μέλη τους στη νέα επιτροπή. Όσο αυτό καθυστερεί, τόσο η Τουριστική Επιτροπή δεν συνεδριάζει! Αποδεικνύεται με την ευκαιρία ότι η επιτροπή ήταν σημαντική μόνο προσωρινά. Με την πρώτη ευκαιρία πολλοί την ξέχασαν με αποτέλεσμα εδώ και καιρό αυτή επί της ουσίας να μην υφίσταται. Κι επειδή Καλοκαίρι συνήθως η επιτροπή δεν συνεδριάζει, καλό Φθινόπωρο και βλέπουμε!

Δήμητρα Τσανάκα και Κωστής Σιμιτσής μίλησαν χθες στο Ράδιο Πρωινή σχετικά με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), την οποία συχνά αναφέρουμε και ως «εργοστάσιο σκουπιδιών». Από τις δηλώσεις τους καταλάβαμε ότι επίκειται ένας ακόμη τοπικός καυγάς  αν και για την ανακύκλωση συμφωνούν άπαντες. Ο καυγάς που προετοιμάζεται θα γίνει 1ον για το σημείο που θα κατασκευαστεί η Μ.Ε.Α. και 2ον για την τεχνολογία που θα ακολουθηθεί.

Επειδή κανείς δεν ξέχασε τι έγινε σε προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις (και ευκαιρίες),  δεν κρύβουμε την απαισιοδοξία μας. Προωθούν σενάριο κατασκευής της Μ.Ε.Α. κοντά σε κατοικημένη περιοχή αν και ο τόπος έχει πλήθος καταλληλότερων σημείων. Προωθούν επιλογή που ταυτόχρονα είναι αρκετά κοντά στη Νέα Καρβάλη. Απορρίπτουν χωρίς να πείθουν κατάλληλες εκτάσεις πλησίον του ΧΥΤΑ.

Κυρίως ακολουθούν μια διαδικασία γεμάτη… μυστικά. Δεν δημοσιοποιούν τις ενέργειες τους παρά μόνο όταν πιεστούν και πιεστούν αρκετά. Αλλάζουν τον τρόπο επεξεργασίας των απορριμμάτων κάθε τρεις και λίγο. Στο τέλος «βάζουν» μπροστά τη Δήμαρχο προκειμένου να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά…

Χθες η κ. Τσανάκα ισχυρίστηκε ότι έχουμε αργήσει. Μήνυμα που προετοιμάζει το έδαφος για τα βιαστικά που έπονται! Δυστυχώς οι κύριοι της ΔΙΑΜΑΘ δρουν ερασιτεχνικά. Ζητούμε από αυτούς καλύτερες επιλογές, διαβούλευση και διαφάνεια. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι το σημαντικό βήμα υπέρ της ανακύκλωσης τελικά θα γίνει.

Ας έχουμε στο μυαλό μας κάτι ακόμη. Επιδιώκουν κοντά στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) να εγκαταστήσουν και να λειτουργήσουν τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.). Θέλουν να καταργήσουν αυτόν της Άσπρης Άμμου για να τον μεταφέρουν κοντά στη Μ.Ε.Α. Έψαξαν άραγε αν ο χώρος των πρώην αντίσκηνων επαρκεί και για Μ.Ε.Α. και για Σ.Μ.Α.;

Με χθεσινή του ανακοίνωση ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του αδικοχαμένου συμπολίτη που έπαθε ηλεκτροπληξία ενώ εργάζονταν. Η ανακοίνωση είναι μάλλον προχειρογραμμένη αφού αναφέρει ως σημείο του γεγονότος την Ελευθερούπολη! Σημειώνει ότι επρόκειτο για αντιμετώπιση βλάβης ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τεχνίτης του ΔΕΔΔΗΕ συνέδεε στο δίκτυο νέα κατοικία.

Ρωτήθηκε χθες ο Κωστής Σιμιτσής για την απουσία του (όπως και εκπροσώπου της παράταξης του) από την ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο ο Μάκης Παπαδόπουλος. Απάντησε « Πρόκειται για χιλιοειπωμένα πράγματα. Ο κ. Παπαδόπουλος ανακάλυψε την… Αμερική. Συμφωνούμε με τα συμπεράσματα αλλά δεν προστέθηκε τίποτα καινούργιο σε όσα ξέραμε».

Η δήλωση Σιμιτσή μοιάζει με… χαριστική βολή στα σενάρια συνεργασίας της παράταξης του με αυτήν του κ. Παπαδόπουλου. Υπάρχει μάλιστα σε αυτήν και μια πρώτη ένδειξη, σύμφωνα με την οποία ο πρώην Δήμαρχος θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Αλλιώς θα μιλούσε με αυτόν τον τρόπο;

Πρόσφατα, με ανάρτηση του στο διαδίκτυο (με αφορμή το γνωστό ασανσέρ στην Παναγία) ο κ. Σιμιτσής αναφέρει ότι το σχέδιο Μ. Τσουρουκίδη θα υλοποιηθεί μετά το 2019…. Τι να εννοεί αλήθεια;

Κάθε φορά που αναζητούμε στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων και την προέλευση τους, κάθε φορά τα ίδια. «Σκοντάφτουμε» σε εμπόδιο! Τρακάρουμε σε…ντουβάρι! Το καλοπροαίρετο ενδιαφέρον μας σταματά στην μυστικότητα των αρμοδίων που δεν θέλουν να δημοσιοποιούν τι συμβαίνει στις εγκαταστάσεις του Ασημακοπούλου. Μέχρι πρόσφατα το… έργο το έπαιζαν και οι εκπρόσωποι- εργαζόμενοι των Μ.Κ.Ο.  Σα να θεωρούν τις εγκαταστάσεις χωράφι τους, στο οποίο αποπειράται να εισχωρήσει κάποιος ξένος.

Άλλο πράγμα η συμπαράσταση στους πρόσφυγες, η στήριξη ανθρώπων που έφυγαν από τον τόπο τους για να σώσουν τη ζωή τους. Άλλο πράγμα το δικαίωμα μιας ολόκληρης κοινωνίας να γνωρίζει πόσοι φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του Ασημακοπούλου. Ενδιαφερόμαστε για καλό αλλά συναντούμε συμπεριφορές που καμιά φορά καταλήγουν να είναι απαράδεκτες.

Με μικρή καθυστέρηση αναδημοσιεύουμε ανάρτηση του κ. Βαγγέλη Παππά,  με αφορμή την καταδίκη στο Μονομελές Καβάλας του κ. Θόδωρου Μουριάδη: « Μπορεί να είναι μια τυπική απόφαση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αδικεί τον Θόδωρο. Υπήρξε ένας συνεπής αντιδήμαρχος. Οι όποιες πολιτικές διαφορές μας δεν με εμποδίζουν να στείλω τη συμπάθεια μου».

Η νέα διοίκηση της εταιρίας Εργοανάπτυξη φαίνεται να φτιάχνει από την αρχή την διακήρυξη για τον διαγωνισμό μέσω του οποίου θα αναζητηθεί επενδυτής στα Λουτρά των Ελευθερών. Εξ αυτού του λόγου καθυστερεί. Βρισκόμαστε στο δεύτερο 15νθήμερο του Μάη και δεν είναι σίγουρο ότι η πρόσκληση θα «βγει» στον αέρα εντός του μήνα. Το πολύ πολύ αυτό να γίνει αρχές Ιουνίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης