• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νικο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νικο Γενικόπουλο

Με εντολή της κ. Δημάρχου (όπως λέγεται στο Δημαρχείο), οι δημοτικοί υπάλληλοι της Κοινωφελούς Εργασίας δούλεψαν χθες στους «κήπους» του Διοικητηρίου. Έκοψαν χόρτα, καθάρισαν, συμμάζεψαν κι απομάκρυναν τα κλαδιά και τα σκουπίδια. Η αναγκαία παρέμβαση καθαριότητας έγινε (όπως επίσης λέγεται στο Δημαρχείο), μετά από σχετικό αίτημα του κ. Θόδωρου Μαρκόπουλου. Οι χώροι πέριξ του Διοικητηρίου είχαν τα χάλια τους κι η Π.Ε. Καβάλας δεν είχε- ως συνήθως- τη δυνατότητα να δράσει. Ήθελε αλλά δεν μπορούσε.
Πολύ καλά έπραξε η κ. Τσανάκα που διευκόλυνε το συνάδελφο της, μακάρι αυτό να ήταν δυνατόν να επεκταθεί. Που; Π.χ. στα μικρόφωνα της αίθουσας «Νικόλαος Μάρτης». Χάλασαν κι έτσι χθες η σύσκεψη των συνταξιούχων (φιλοξενήθηκε στον ίδιο χώρο) έγινε χάρη στις δυνατές τους φωνές! Ο Δήμος Καβάλας μπορεί ή θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθαριότητα εσωτερικά του Διοικητηρίου, αφού λύση στο γνωστό πρόβλημα θα δοθεί –καλώς εχόντων των πραγμάτων- σε έναν μήνα!
Δεν είναι στα καλά της η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Ας μη θυμώνει όταν τα γράφουμε ο κ. Μαρκόπουλος. Πάντα σημειώνουμε ότι ενώ επιθυμεί κάτι άλλο ως προς τη διοίκηση, «σκοντάφτει» στην έλλειψη χρημάτων και στη γραφειοκρατία. Η βασική μας διαφωνία άλλωστε δεν αφορά τις καλές του προθέσεις. Αυτές είναι βέβαιο ότι υπάρχουν.
 Η κριτική και η διαφωνία μας έχει σχέση με μια «κουτοπόνηρη» νοοτροπία (όχι μόνο δική του), σύμφωνα με την οποία κρύβουμε τα προβλήματα προσποιούμενοι ότι όλα έχουν καλώς. Χθες ας πούμε. Μας είπε τα καλά του νέα αλλά για τα … φονικά ούτε κουβέντα. Αν ήταν πιο ειλικρινής και πιο δίκαιος, τελικά πιο θαρραλέος  πολιτικά, θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε καλύτερα μαζί του.

 

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Δ. Βιβλιοθήκης η εκδήλωση βράβευσης των εθελοντών και χορηγών της εξόρμησης Let’s Do It Greece, η οποία έγινε σε όλο το Δήμο Καβάλας αρχές του περασμένου Απρίλη. Τότε έλαβαν μέρος με εντυπωσιακά αποτελέσματα 1.000 περίπου πολίτες. Κάθε ομάδα, σύλλογος ή πολίτης που βραβεύτηκε έλαβε αναμνηστικό δίπλωμα- μπλούζα ενθύμιο- υλικό για την ανακύκλωση και κονκάρδα για την ένταξη των Φιλίππων στα μνημεία της Ουνέσκο. Την ευθύνη της εκδήλωσης είχε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασσά. Όπως υπενθύμισε στους δημοσιογράφους η εξόρμηση δεν στοίχισε στον Δήμο Καβάλας ούτε ένα ευρώ αφού εκτός από την εθελοντική εργασία υπήρξε δωρεά υλικών από τοπικές επιχειρήσεις. Που κι αυτές χθες βραβεύτηκαν.

 

=====================================================================================

 

Η ομάδα Δίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας πέρασε όλη τη χθεσινή της μέρα πλησίον του Διοικητηρίου. Πρόσεχε την περιοχή λόγω των φοιτητικών εκλογών. Οι οποίες δυστυχώς δεν έγιναν στο ΤΕΙ. Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μεταφέρθηκαν στο κέντρο της πόλης. Κατάσταση παρακμής. Ελάχιστη συμμετοχή, τρεις μόνο παρατάξεις και μια απίστευτη αφισοκόλληση που άρχιζε από τον Ζέφυρο, συνεχίζονταν στον «Μάρτη», κατέληγε στον «Παυλίδη»…

 

Οι εκπρόσωποι της τοπικής ΔΑΠ- ΝΔΦΚ ρωτήθηκαν χθες για την εκκρεμότητα των εκλογών στην ΟΝΝΕΔ Καβάλας. Απέφυγαν να απαντήσουν αφού όπως είπαν δεν έχουν νέα. Δεν υπάρχουν νεότερα, εξηγούσαν. Ίσως τον άλλο μήνα να αντιδράσει στο πρόβλημα της Καβάλας η κεντρική διοίκηση της νεολαίας της ΝΔ.

 

Ο Ζήσης Μπόνιας επισκέφθηκε στο Νοσοκομείο τον προερχόμενο από ελαφρύ έμφραγμα Μπάμπη Δράκο. Η «ανταπόκριση» του αντιδημάρχου περιγράφει έναν γραμματέα του Δήμου Καβάλας έτοιμο να επιστρέψει στο πόστο του. Ήρεμα κ. Μπάμπη. Κάνε υπομονή λίγες ακόμη μέρες ή εβδομάδες.

 

Όπως επίσης μαθαίνουμε, ήταν τόσοι πολλοί αυτοί που επεδίωξαν να τον συναντήσουν στην Καρδιολογική κλινική που ο ασθενής «επέστρεψε» επειγόντως στην …απομόνωση. Προκειμένου να βρει την ηρεμία του, την οποία αυτήν την περίοδο συνεχίζει να έχει ανάγκη. Άρα επισκέψεις στον Μ. Δράκο τέλος.

 

Φέρεται να υπάρχει αγωνία στο εργοστάσιο των λιπασμάτων όσον αφορά την προσωρινή απόφαση του ΣτΕ για το μέλλον της εταιρίας Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ. Κάποιοι ήταν σίγουροι ότι η απόφαση θα γνωστοποιούνταν την περασμένη Δευτέρα. Αυτό δεν έγινε. Αντίθετα το σωματείο δηλώνει ότι την περιμένει από μέρα σε μέρα. Όλοι τελικά περιμένουν την ίδια απόφαση προκειμένου να κριθεί το βασικό. Το μέλλον της παραγωγικής διαδικασίας.

 

Ανεπιβεβαίωτες είναι οι πληροφορίες (ή μήπως πρόκειται για ανυπόστατες φήμες;) σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον επενδυτή από την Πορτογαλία για καπναποθήκες στην πόλη μας. Κατά τους γνωρίζοντες, ο Πορτογάλος ή εν πάση περιπτώσει ξένος επενδυτής ήρθε στην Καβάλα προ 15 ημερών με το ιδιωτικό του αεροπλάνο. Έκανε τη συνάντηση που είχε προγραμματίσει κι αμέσως μετά έφυγε.

 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος επισκέφθηκε χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η ομιλία του είχε αναφορά στον αγωγό ΤΑΡ και στο οικιακό φυσικό αέριο που τάχα «έρχεται» και στην ΑΜΘ: «Προχωρά, ταυτόχρονα, η αναβάθμιση μιας από τις πιο κομβικές ενεργειακές υποδομές της χώρας μας, του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα. Αλλά και η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRUforLNG) στην Αλεξανδρούπολη.  Μέσω στρατηγικής συμφωνίας με τον ΤΑP, επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας: στη Θράκη, στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, έτσι ώστε μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού να έχει τη δυνατότητα σε προσιτές τιμές, προσιτή και φιλική στο περιβάλλον ενέργεια».

 

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο Πρωθυπουργός ανέφερε και την Ενεργειακή Αιγαίου, γεγονός σπάνιο: «Σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, υπογράφουμε τρία συμβόλαια με εταιρείες, όπως η Total, η Energean, τα ΕΛΠΕ, για την εκμετάλλευση δύο χερσαίων και ενός θαλάσσιου οικοπέδου άμεσα, νομίζω αύριο. Αύριο (25/5) είναι αυτή η σημαντική εξέλιξη».

 

=============================================================

 

Ο Ο.Λ.Κ. απαντά

Σε σχέση με χθεσινό σχόλιο της στήλης από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας, θεωρώντας σημαντικό το θέμα της καθαριότητας του Λιμένα, όχι μόνο  για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και  για την εικόνα της πόλης,  διαθέτει καθημερινά προσωπικό για τον καθαρισμό της Λιμενολεκάνης. Αυτό όμως, όπως είναι ευνόητο, δεν μπορεί να γίνεται επί 24ώρου βάσεως. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό, της συγκέντρωσης σκουπιδιών εντός του Λιμένα, εντείνεται από τις καιρικές συνθήκες όταν τα ρεύματα ευνοούν την συσσώρευση σκουπιδιών εντός του Λιμένα.

Αυτά τα σκουπίδια όμως κάποιος τα έριξε, σαφώς όλοι βλέπουμε και σχολιάζουμε το αποτέλεσμα , αλλά  δεν φταίει πάντα ο εκάστοτε  υπεύθυνος (ΟΛΚ , Λιμεναρχείο κ.λ.π.),  αν εμείς πετάμε τα σκουπίδια μας όποτε μας βολεύει και όπως μας διευκολύνει.

Όση προσπάθεια και αν καταβάλουν οι αρμόδιοι για την καθαριότητα , όσες φωτογραφίες και αν βγάλουμε τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν βοηθήσουμε και εμείς που παράγουμε τα σκουπίδια, και δεν αλλάξει η νοοτροπία  μας.

ΕΚ ΤΗΣ ΟΛΚ ΑΕ

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης