• 16 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Εμπορικός Σύλλογος και οι άλλοι

Λάβαμε επιστολή απάντηση από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας, σε σχέση με πρόσφατο μας σχόλιο. Αφού διαβαστεί η επιστολή υπάρχει ενδιαφέρουσα συνέχεια. Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα: Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από σχόλιο σας ότι στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην πλατεία του Καπνεργάτη για την απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, δεν δόθηκε από τους διοργανωτές ο λόγος στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου ως “αντίποινα” για την μη συμμετοχή του συλλόγου μας στο συλλαλητήριο της προηγούμενης Παρασκευής. Για να αποκατασταθεί η αλήθεια ενημερώνουμε ότι ποτέ δεν υπήρξε θέληση μας για πραγματοποίηση ομιλίας μια και δεν συνηθίζουμε ν αναζητούμε ευκαιρίες για “δόξα” και το δημοσίευμα είναι παντελώς ανακριβές. Η απεργία ήταν των εργαζομένων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ήμασταν εκεί για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας και μόνο χωρίς να υπάρχει κανένας προγραμματισμός για ομιλία από μέρους μας, όπως οφείλουν να σας διαβεβαιώσουν και οι υπεύθυνοι της συγκέντρωσης. Μόνο καλές υπηρεσίες δεν προσφέρουν στην πόλη μας όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα εκ του μη όντος και να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους τοπικούς φορείς.

*Χθες αναρτήθηκε στο facebook κείμενο κατά των εμπόρων και του εμπορικού συλλόγου Καβάλας. Το υπογράφει συνδικαλιστής δημόσιος υπάλληλος της Καβάλας. Κατά την γνώμη μας το κείμενο είναι επιεικώς απαράδεκτο αφού στρέφεται κατά του ιδιωτικού τομέα, της τοπικής αγοράς γενικότερα. Αυτή η λογική είναι κατακριτέα είτε εμφανίζεται έτσι, είτε αντίθετα (οι του ιδιωτικού τομέα να κατηγορούν τους δημοσίους υπαλλήλους). Δείχνει πάντως το κλίμα που υπάρχει στην Καβάλα ανάμεσα στους συνδικαλιστές δημοσίους υπαλλήλους και τους εκπροσώπους τουλάχιστον του Εμπορικού Συλλόγου (δικαιώνοντας τα όσα περιγράψαμε ότι έγιναν την Τρίτη στην πλατεία Καπνεργάτη). Το κειμενάκι σημειώνει τα ακόλουθα: Σήμερα ένοιωσα πολύ άσχημα βλέποντας κατά την διάρκεια της πορείας των απεργών , τους καταστηματάρχες να μας κοιτούν αμήχανα . Ένοιωσα ντροπή και δεν θέλησα να τους κοιτάξω στα μάτια , αναρωτιέμαι δεν έχουμε κοινά προβλήματα , δεν μας αγγίζουν τα μνημόνια όλους . Πως θα μπορέσουμε να πετύχουμε κοινούς στόχους , οι γείτονες Βούλγαροι δημιούργησαν πολιτικό σεισμό και ανατροπή της κυβέρνησης . Όταν θα τους βγούν τα προβλήματα εμείς θα έχουμε θέληση αλλά δεν ξέρω αν θα έχουμε το κουράγιο να ανταποκριθούμε , ήδη υπάρχει μεγάλη απογοήτευση . Εύχομαι να έχω άδικο. Αυτά που συζητούσαν οι απεργοί βλέποντας με αγανάκτηση τα καταστήματα ανοιχτά, τα μισά να εφαρμόσουν θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα . Μήπως η απόφαση μιας χούφτας ψευτοσυνδικαλιστών , οι οποίοι εκπροσωπούν πρωτίστως τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα , συμπαρασύρουν το σύνολο σε λάθος κατευθύνσεις.

 

Υποψήφιοι σύνεδροι

Η Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ Καβάλας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε οι προσυνεδριακές διαδικασίες να εξελιχθούν ομαλά, χωρίς προβλήματα και «εκπτώσεις». Σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε (χάρη και στον γραμματέα της Νίκο Χατζηχρήστου) όταν σε άλλους νομούς οι αντίστοιχες οργανώσεις είτε δεν υπάρχουν είτε βρίσκονται σε κατάσταση που πλησιάζει στην διάλυση. Όσοι στην Καβάλα ασχολήθηκαν με την διαδικασία των υποψηφιοτήτων δεν αρνούνται ότι υπήρξαν προβλήματα. Τα εντοπίζουν όμως σε δύο διαδικαστικά σημεία μόνο. Στην μονοσταυρία και στο ότι όποιος λάβει μέρος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πληρώσει μόνος του όλα τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής του στην Αθήνα.

Η μονοσταυρία κατά την χθεσινή ψηφοφορία τρόμαξε πολλούς. Οι οποίοι φοβούμενοι την μη εκλογή τους, δεν ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα. Το καταλαβαίνουμε. Όμως η μονοσταυρία επιβλήθηκε από την Αθήνα ως ένας τρόπος να μην εκλεγούν σύνεδροι οι ίδιοι και οι ίδιοι. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ Καβάλας προτίμησαν να μην καταθέσουν υποψηφιότητα για να μην εκτεθούν αν δεν εκλεγούν. Επέλεξαν να παραστούν στο συνέδριο, όχι ως σύνεδροι αλλά ως παρατηρητές. Όσο για τα οδοιπορικά, υπολογίζεται ότι για να μετέχει κάποιος στο συνέδριο χρειάζεται ποσό περίπου 400 με 500 ευρώ. Είναι καιρός για τέτοια έξοδα, για χάρη του ΠΑΣΟΚ;

Μαζί με τους τρεις πρώην βουλευτές (Τιμοσίδη-Παπουτσή- Εμινίδη) ο Νίκος Χατζηχρήστου προσπάθησε το βράδυ της Πέμπτης να βρει την χρυσή τομή. Διαχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο τις υποψηφιότητες ώστε άπαντες να είναι βέβαιο ότι θα εκλεγούν. Όσο για το οικονομικό, επ’ αυτού δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα αφού όχι μόνο κεντρικά αλλά σε όλη την Ελλάδα λεφτά και στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν….

 

Δημοτική Αστυνομία Παγγαίου

Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού εγκρίθηκε προ λίγων μόνο ημερών η μετάθεση δημοτικού αστυνομικού του Δήμου Αθηναίων στον Δήμο Παγγαίου. Πρόκειται για τον πρώτο δημοτικό αστυνομικό του Δήμου Παγγαίου, ο οποίος είναι γαμπρός στην περιοχή κι έτσι έρχεται οικογενειακώς στον τόπο της συζύγου του. Είναι κάτι που το ζητούσε από το 2012. Ταυτόχρονα ο Δήμος Παγγαίου προσπαθεί με τον ίδιο τρόπο να εξασφαλίσει έναν ή δύο επιπλέον δημοτικούς αστυνομικούς. Δεν κρύβει ότι στόχο έχει προσωπικό από τον Δήμο Καβάλας. Κάπως έτσι θα δημιουργηθεί εντός του έτους η δημοτική αστυνομία του Δήμου Παγγαίου αφού προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν λόγω της γνωστής απαγόρευσης.

 

Δύο εκπλήξεις, μια επένδυση

Η πρώτη έκπληξη (ευχάριστη ευτυχώς) είχε να κάνει με το κείμενο του νέου αναπτυξιακού νόμου που προχθές δόθηκε στη δημοσιότητα. Σε αυτό μνημονεύονταν απολύτως συγκεκριμένα η επένδυση του Γυαλιού. Πρώτη φορά η κυβέρνηση δήλωσε τόσο κατηγορηματικά την πρόθεση της να την στηρίξει ώστε αυτή να υλοποιηθεί. Η δεύτερη και μεγαλύτερη έκπληξη προήλθε από την Λένα Γαρυφάλλου, εκπρόσωπο των επενδυτών. Αποδέχθηκε την πρόκληση αν και το ποσοστό επιδότησης είναι μόνο 30%. Θυμίζουμε ότι αρχικά η ίδια επένδυση είχε σίγουρο ποσοστό επιδότησης 45%. Τότε οι επενδυτές ζήτησαν επιδότηση 49% ή και ελαφρώς υψηλότερη. Όμως ο Χρυσοχοίδης «κατέβασε» το ποσοστό στο 30%. Τότε η Λένα Γαρυφάλλου είχε στραφεί ευθέως κατά του κ. Χρυσοχοίδη, ο τοπικός καυγάς συμπαρέσυρε τους κυβερνητικούς βουλευτές εκείνης της περιόδου (ειδικά τον Μιχάλη Τιμοσίδη). Κι εκεί η ιστορία σταμάτησε. Ήταν το 2010. Πρόσφατα το Υπουργείο άρχισε να μνημονεύει το «ώριμο» επενδυτικό σχέδιο, χωρίς οι επενδυτές να γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένο. Ως που την περασμένη Πέμπτη το συμπεριέλαβαν στον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Η Λένα Γαρυφάλλου είχε και συνεχίζει αυτές τις μέρες επαφές τόσο με το Υπουργείο όσο και με τους συνεταίρους της. Όλα μοιάζουν έτοιμα να εξελιχθούν με αξιοπρόσεκτη ταχύτητα και ουσία. Πλην όμως όποιος καεί στον χυλό, φυσά και το γιαούρτι… Μήπως υπάρξουν αντιδράσεις και διαφωνίες για την επένδυση; Όταν προ πολλών ετών το ίδιο θέμα είχε φθάσει στο ίδιο σημείο (έτοιμο να κυρωθεί από την Βουλή) ακούστηκαν φωνές αντίθετες! Με αφορμή το από πού θα προέρχεται η πρώτη ύλη δηλαδή η άμμος. Μήπως αυτές τώρα που η επένδυση βρίσκει το δρόμο της, επανέλθουν; Το έχουμε άλλωστε αυτό το κουσούρι εδώ στην Καβάλα. Να λέμε όχι σε ότι πάει να γίνει. Πολλές φορές το όχι είναι σωστό και δικαιολογημένο (αποθήκες υγρών καυσίμων), άλλες φορές όμως μια σκέτη υπερβολή (λουτρά των Ελευθερών).

*Ολοκληρώθηκε πρόσφατα επένδυση δια του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, η οποία αναφέρονταν σε φωτοβολταϊκό στον Δήμο Νέστου. Η επένδυση έτυχε κρατικής επιδότησης σε ποσοστό 40%.

 

Το Φαλακρό και το Παγγαίο

Οι γείτονες μας Δραμινοί εκμεταλλεύονται από χρόνια τώρα το Φαλακρό. Εμείς πασχίζουμε περιστασιακά να κάνουμε το ίδιο στο Παγγαίο μα δεν έχουμε καταφέρει το παραμικρό. Πριν λίγες μέρες η Δράμα έλυσε οριστικά τα διαδικαστικά θέματα, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την πλήρη αρμοδιότητα στην ορεινή περιοχή. Η Καβάλα έχει καιρό να ξεκινήσει έστω μια νέα προσπάθεια, αν και κάτι τέτοιο είχε υποσχεθεί στη διάρκεια του 2012 ο Γιώργος Γερομάρκος. Ας ενημερωθούμε λοιπόν για τις εξελίξεις σχετικά με τον χειμερινό τουρισμό στο Φαλακρό κι ας ζηλέψουμε: Υπογράφηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Γιάννη Ξανθόπουλο, και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ), κ. Γρηγόρη Δούνη, η σύμβαση παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε:”Ύστερα από περισσότερο από τριάντα χρόνια λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού είναι η πρώτη φορά που δημόσιος φορέας της περιοχής έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα της χρήσης και εκμετάλλευσης του Χιονοδρομικού Κέντρου. Αυτό μας γεμίζει με υποχρεώσεις και ευθύνες. Ξεκινάμε τις διαδικασίες έτσι ώστε από την επόμενη χρονιά η λειτουργία του κέντρου να μη δημιουργεί πλέον χρέη με τα οποία επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός. Ταυτόχρονα στόχος μας είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου και η αύξηση της προσέλευσης επισκεπτών σε αυτό και στην ευρύτερη περιοχή. Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινώσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα πετύχουμε τα παραπάνω”.

 

 

 

Διαβάστε επίσης