μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αν βάψουμε άσπρη τη φρεγάτα θα μοιάζει με κρουαζιερόπλοιο;

=====================================================================

 

Η δημοτική παράταξη «Τόπος της Ζωής μας» κι ο Μάκης Παπαδόπουλος είχαν άριστη ενημέρωση σχετικά με τα διόδια, που έμαθαν πρώτοι αυτοί τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση και το περιεχόμενο της (σχετικό με τα διόδια). Δεν κράτησαν μυστικό. Άρχισαν να μεταδίδουν παντού την πληροφορία χωρίς καμία τσιγγουνιά. Ως που χθες το απόγευμα εξέδωσαν και δελτίο τύπου.

 

Το οποίο «ξεχειλίζει» από αντιπολίτευση προς τη Δήμαρχο. Τόσο πολύ αντιπολίτευση στην κ. Τσανάκα που ο αναγνώστης του δελτίου τύπου μπερδεύεται. Είτε η Δήμαρχος αποφασίζει τα διόδια (υπογράφοντας αυτή και την Κ.Υ.Α.), είτε η Εγνατία Οδός Α.Ε. είναι η Δήμητρα Τσανάκα.

 

Κατά τα άλλα στις τελευταίες γραμμές του δελτίου τύπου υπάρχει μια σωστή πρόταση, περί έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο οποίο θα τεθούν, θα συζητηθούν τα νέα δεδομένα που επιδεινώνουν την όλη κατάσταση. Έτσι ώστε να παρθούν νέες αποφάσεις για τις επόμενες μας κινήσεις. Σε αυτόν το σημείο το δελτίο τύπου είναι απολύτως σωστό.

 

Έρχονται χειρότερα σχετικά με τα διόδια. Το καταλαβαίνει εύκολα κάποιος αρκεί να έχει την υπομονή να διαβάσει την πρόσφατη Κ.Υ.Α. Διαψεύδονται πανηγυρικά οι κυβερνητικοί βουλευτές που άφηναν να διαρρεύσει το αντίθετο. Ο δρόμος θα είναι σχεδόν απαγορευμένος. Άρα άδειος. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Ν. Καβάλας θα υποδεχθεί όλη την κίνηση που σήμερα εξυπηρετεί η Εγνατία Οδός αφού αυτή θα είναι πανάκριβη.

 

Όσο κι αν ο Μάκης Παπαδόπουλος επικεντρώνει τις ευθύνες στη διοίκηση του Δήμου (για λόγους προφανείς), όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει. Η Κυβέρνηση υπαναχωρεί έναντι κι αυτών των υποσχέσεων της. Νομοθετεί μνημονιακά, τάχα αποδέχεται τις διαμαρτυρίες των κοινωνιών αλλά στο τέλος παραμένει μνημονιακή. Ακόμη κι όταν πρόκειται για έναν δρόμο. Μια εθνική, ευρωπαϊκή οδό.

 

Τα ίδια αργά ή γρήγορα θα κάνει και σε όλους τους υπόλοιπους. Ακόμη και στον υπό σχεδιασμό Ε61. Μας στέλνει μήνυμα με τον τρόπο της: Να ξεχάσουμε το τσάμπα. Να εγκαταλείψουμε τα νέας τεχνολογίας- ασφαλή και γρήγορα αυτοκίνητα. Σύντομα θα κυκλοφορούμε από κάθε είδους καλντερίμια, αφού μόνο αυτά θα είναι δωρεάν.

 

Ο πιο τυχερός δε θα είναι ο παραδοσιακός έλληνας. Αυτός που θα πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη μέσω δασικών και αγροτικών δρόμων, καβάλα σε ένα γαϊδούρι. Θα αργεί λίγο έως του φθάσει στον προορισμό του. Αλλά αυτός ούτε βενζίνες, ούτε διόδια. Μόνο τροφή για τον γάιδαρο.

 

Και τώρα τι κάνουμε; Ιδού η απορία. Είναι μια διέξοδος ο συντονισμός του αγώνα μέσω μιας νέας συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο. Η άλλη πρόταση αφορά μια διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος παρά τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις , απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις. Κάτι πάντως πρέπει να κάνουμε. Όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

Γράψαμε για την στάση (κουβούκλιο) που γέρνει μπροστά από το Τεχνικό Λύκειο. Οι αρμόδιοι αντέδρασαν κι απομάκρυναν μια «τσαλακωμένη» και ίσως επικίνδυνη κατασκευή. Έκτοτε δεν επανήλθαν προκειμένου στη θέση της να βάλουν κάτι άλλο. Όσοι λοιπόν χρησιμοποιούν την στάση περιμένοντας το λεωφορείο, περιμένουν εντελώς απροστάτευτοι. Κανονικά πρέπει να λένε ευχαριστώ αφού γλίτωσαν το ετοιμόρροπο κουβούκλιο. Είναι δυστυχώς απαιτητικοί. Θέλουν ένα καινούργιο…

 

Αυξάνονται οι συμπολίτες που διαμαρτύρονται επειδή την Τετάρτη το απόγευμα αν και ήθελαν να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία για τα διόδια, αυτό δεν έγινε. Είναι ο κόσμος που επιχείρησε να βρεθεί στο σημείο της συγκέντρωσης μέσω του κόμβου του Αγίου Σίλα.

 

Άπαντες διηγούνται την περιπέτεια τους. Ένας τροχονόμος τους έλεγε να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους στην είσοδο του κόμβου ώστε αμέσως μετά να περπατήσουν μέχρι το σημείο της συγκέντρωσης. Μια απόσταση δύσκολη, μεγαλύτερη των 10 χλμ. Του εξήγησαν, τον παρακάλεσαν αλλά ο τροχονόμος ήταν αυστηρός κι αμετάπειστος.

 

Τόσο αυστηρός που υπήρξαν υπόνοιες ότι απαγόρευε επίτηδες. Για να μην πάει περισσότερος κόσμος στο σημείο της συγκέντρωσης. Κάποια στιγμή, μας λένε, μεσολάβησε ο κ. Μαρκόπουλος κι αυτή η λάθος οδηγία καταργήθηκε. Ήταν ήδη αργά, το γεγονός έληξε.

 

Ναι μεν οι οδηγίες ήταν άλλες (μετάβαση στη διαμαρτυρία μέσω του κόμβου των Άσπρων Χωμάτων), όμως κάποιοι δεν ήξεραν ή δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να φθάσουν στα Άσπρα Χώματα. Σκέφθηκαν ότι θα μπορούσαν να κινηθούν στη διαμαρτυρία μέσω του κόμβου του Αγίου Σίλα. Έκαναν λάθος. Ταλαιπωρήθηκαν. Οι εντολές των αστυνομικών είχαν άλλο περιεχόμενο. Απορούμε γιατί…

 

Οτιδήποτε έχει σχέση με τη δικαιοσύνη και το πρόβλημα της ΒΦΛ αργεί. Αργεί πολύ. Αργούν οι αποφάσεις επί των αγωγών, αργεί η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ. Κι όμως, συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιοι που ελπίζουν σε δικαίωση μέσω αυτής της διαδικασίας. Καλώς ελπίζουν αλλά η υπομονή τους εξαντλήθηκε.

 

Μία ακόμη δωρεά στο Νοσοκομείο. Πρόκειται για δωρεά 1.000 ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για μικροεπεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο. Τη δωρεά έκανε η εταιρία Γενική Χημικών Προϊόντων ΑΕ. Το δ.σ. του ιδρύματος την αποδέχθηκε ομόφωνα.

 

Ένας δραστήριος αιρετός, τον οποίο όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, είχε μια ωραία ιδέα. Θέλησε να προσκαλέσει στην περιοχή τους παραγωγούς του τηλεοπτικού παιχνιδιού Survivor. Επικοινώνησε μαζί τους προτείνοντας τους συγκεκριμένη τοποθεσία προκειμένου σε αυτήν να πραγματοποιηθεί το επόμενο Survivor. Οι άνθρωποι λέγεται ότι έδειξαν ενδιαφέρον. Συζήτησαν την πρόταση του αλλά στο τέλος την απέρριψαν. Ο προταθείς τόπος δεν πληρούσε τις προδιαγραφές του παιχνιδιού.

 

Κατόπιν τούτου …παραλίγο Survivor. Ο ίδιος αιρετός συνεχίζει να σκέπτεται το όλο θέμα προκειμένου να επανέλθει με νέα πρόταση. Αυτήν την φορά θα προτείνει άλλη (κοντινή μας) περιοχή. Του ευχόμαστε να τα καταφέρει αν και την ίδια πρωτοβουλία έλαβαν συνάδελφοι του απ’ όλη την Ελλάδα. Όλοι ζητούν το παιχνίδι στον τόπο τους. Θα δώσει προβολή (τουριστική) αλλά και περισσότερες πιθανότητες επανεκλογής.

 

Παρακολουθούσαμε χθες την εκδήλωση προς τιμήν του πληρώματος της φρεγάτας και του παρόντα Υπαρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού. Άπαντες ήταν σε αγγαρεία. Η οποία είχε τα χαρακτηριστικά… Survivor αφού η ζέστη μπορεί να μην ήταν καύσωνας, πάντως ενοχλούσε. Ποιος αλήθεια ο λόγος αυτής της παράτας; Γιατί τόσοι άνθρωποι να ξεσηκωθούν για μια επιμνημόσυνη δέηση και μια κατάθεση στεφάνων;

 

Οι λάτρεις του πρωτόκολλου και των καθιερωμένων θα δυσαρεστηθούν. Ίσως μας διαμαρτυρηθούν. Αντιπαρερχόμαστε τα επιχειρήματα τους. Θυμίζουμε ότι βρισκόμαστε στο 2017. Όσα δυστυχώς δεν άλλαξαν πρέπει να αλλάξουν αμέσως. Να προσαρμοστούν σε κάτι σύγχρονο, ουσιαστικό. Μάθαμε ότι στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος οι επίσημοι του Π. Ναυτικού επισκέφθηκαν και το Μουσείο Καπνού. Αυτό μάλιστα.

 

Θα μπορούσαν επίσης να επισκεφθούν (για να ενημερωθούν) μια φιλανθρωπική δράση της περιοχής, ένα ακόμη μουσείο κτλ. Από στεφάνια χορτάσαμε, χωρίς ποτέ να αντιληφθούμε τη σημασία τους. Η τιμή αποδίδεται με διάφορους τρόπους. Ο συμβολισμός είναι κάτι απαραίτητο. Το συνεχές copy paste εξουδετερώνει τις κατά τα άλλα καλές προθέσεις που έχουν άπαντες. Τόσο αυτοί που υποδέχονται όσο κι αυτοί που επισκέπτονται.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας Εργοανάπτυξη ΑΕ. Βασικό  θέμα της συνεδρίασης ο νέος διαγωνισμός μπας και βρεθεί επενδυτής στα Λουτρά των Ελευθερών. Οριστικά οι όροι του διαγωνισμού αλλάζουν. Υποτίθεται ότι αυτό γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευκολότερη η επίτευξη του γνωστού στόχου.

 

Με την επίσκεψη του στο Υπουργείο των Εσωτερικών χθες και τις δηλώσεις που έκανε, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχεδόν οριστικοποίησε την αλλαγή στο εκλογικό σύστημα των επόμενων δημοτικών εκλογών. Πιθανόν να αλλάξει και η ημερομηνία αυτών αφού είναι πιθανό από Μάη του 2019 οι εκλογές να γίνουν το Φθινόπωρο του ίδιου έτους. Είπε μεταξύ των άλλων: «Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” στόχος μας είναι τον Σεπτέμβρη του ’17 να είμαστε σε φάση που να μπορούμε να το καταθέσουμε στη Βουλή. Είναι αναγκαίες σήμερα ευρύτερες συνθέσεις για να δημιουργήσουν οι συνθέσεις αυτές συναινέσεις και συνεννοήσεις για να προχωρήσει και ο τόπος, αλλά και πιστεύω και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως επί το πλείστον θα έλεγα η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαστε ανοιχτοί να κουβεντιάσουμε. Θα κουβεντιάσουμε το επόμενο διάστημα, αλλά πρέπει να σας πω ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση, ώστε η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να γίνει με νέο εκλογικό σύστημα».

Διαβάστε επίσης