• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πρέπει να ψάξουμε πολύ κι εντατικά για να βρούμε μια ακόμη χώρα του πλανήτη όπου συμβαίνουν τα ίδια με την Ελλάδα. Υπάρχει άραγε; Η πατρίδα μας μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών είχε δύο τριήμερα αργιών. Αυτό έγινε από τη μια λόγω της Καθαρής Δευτέρας, από την άλλη λόγω της εθνικής γιορτής 25ης Μαρτίου. Κάπως έτσι περάσαμε μια χαρά (όσοι εν πάση περιπτώσει ωφελούνται από τα τριήμερα- διήμερα κτλ), ατενίζουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία… Ο αγώνας τώρα – στις γιορτές και τις αργίες- δικαιώνεται.

 

Έχει πολλά προβλήματα και κουσούρια η χώρα. Πάρα πολλά. Διαθέτει όμως και τα σχετικά πλεονεκτήματα ώστε μέσα από αυτές τις διαδοχικές ημέρες αργίας να βρίσκει το δρόμο της. Το κουράγιο να τα βγάλει σε πέρας. Κοιτάζοντας μπροστά δεν βρίσκουμε σύντομα άλλη τέτοια ευκαιρία. Τώρα επόμενες αργίες (μαζεμένες κι όχι λίγες) τις ημέρες του Πάσχα. Μέχρι τότε δυστυχώς θα … βολευτούμε μόνο με τα διάφορα Σαβββατοκύριακα.

 

Μόλις την περασμένη Πέμπτη περίμεναν ουρά για να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ στα γραφεία της επιχείρησης στην Ιχθυόσκαλα ένα σωρό άνθρωποι. Η ΔΕΗ έγινε τράπεζα… Τι εννοούμε με αυτό; Στη ΔΕΗ περίμενες μικρό και λογικό χρονικό διάστημα μέχρι να πληρώσεις. Στην τράπεζα (προ κρίσης) όχι. Τώρα οι τράπεζες άδειασαν (εξυπηρετείται κάποιος γρήγορα), γέμισε όμως η ΔΕΗ. Τόσο στο ταμείο όσο και στους άλλους χώρους της ίδιας υπηρεσίας όπου γίνεται ο διακανονισμός.

 

Την περασμένη Πέμπτη ένας μόνο υπάλληλος της ΔΕΗ προσπαθούσε να εξυπηρετήσει πάρα πολύ κόσμο. Ο κόσμος δεν άντεξε κι άρχισε να διαμαρτύρεται. Αρχικά απάντησαν ότι δεν υπάρχει επιπλέον προσωπικό για να λειτουργήσει δεύτερο ταμείο. Μετά- που οι φωνές άρχισαν να δυναμώνουν- βρέθηκε υπάλληλος κι «άνοιξε» δεύτερο ταμείο. Η ουρά εξυπηρετήθηκε ταχύτατα κι οι πολίτες έφυγαν. Εκνευρισμένοι. Έπρεπε να υψώσουν τον τόνο της φωνής τους για να συμβεί το αυτονόητο.

 

Καταλαβαίνουμε ότι και μεταξύ του προσωπικού της ΔΕΗ τα πράγματα δεν είναι καλά. Δεν χρειάζονται αναλύσεις και λεπτομέρειες. Βλέπουμε πόσο λίγοι έμειναν. Όταν όμως υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση, όταν ο κόσμος φθάνει στο σημείο να περιμένει μέχρι και μισή ώρα για να πληρώσει τον λογαριασμό τους ρεύματος (μαζί με το χαράτσι) τότε πρέπει εκ των ελάχιστων διαθέσιμων υπαλλήλων ένας ακόμη να βοηθά για την είσπραξη των λογαριασμών. Τα πράγματα συνεχίζουν να είναι απλά αρκεί να έχει κάποιος τη διάθεση να βοηθήσει.

 

Το ΠΑΣΟΚ διαλύεται πανελλαδικά (κι ας έκανε συνέδριο) αλλά η ΠΑΣΚΕ αντέχει ακόμη. Η μεγάλη αυτή των συνδικαλιστών παράταξη (και σχολή) επικράτησε εύκολα στις εκλογές της ΓΣΕΕ που έγιναν πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη. Κάπως έτσι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας εκπροσωπείται από στελέχη ενός κόμματος που είναι σταθερά κάτω από το 10%. Ο δε πρόεδρος του κόμματος από πλευράς δημοτικότητας προηγείται μόνο του προέδρου της Χρυσής Αυγής! Τι να έγινε άραγε; Μήπως εκ της ΠΑΣΚΕ θα αναγεννηθεί και θα επανέλθει το ΠΑΣΟΚ;

 

Ή μήπως η ΠΑΣΚΕ ξέρει να προφυλάσσει αποτελεσματικά τα κεκτημένα της; Δεν εννοούμε τις προτάσεις, τις απόψεις και τις λύσεις που προτείνει η παράταξη. Εννοούμε τις θέσεις που εκπρόσωποι της κατέχουν εδώ και καιρό. Όλα αυτά τα προεδριλίκια που κάνουν αυτούς βολεμένους, τους δε εργαζόμενους αδιάφορους περί της ΓΣΕΕ και των κατά τόπους εργατικών κέντρων. Ελπίζουμε μόνο να πέρασαν καλά στο συνέδριο καθότι η νυχτερινή ζωή της Αλεξανδρούπολης δύσκολο φαίνεται να μπορεί να ικανοποιήσει τους εκλέκτορες και συνέδρους.

 

Και κάτι ακόμη σχετικά με την ΓΣΕΕ. Παραμονές του συνεδρίου της παρουσίασε στοιχεία για την ανεργία. Δουλειά που έκανε το Ινστιτούτο Εργασίας που η συνομοσπονδία διαθέτει. Διαβάζοντας αυτά τα στοιχεία (αφορούν τα έτη 2008-2011) διαπιστώνουμε ότι η Καβάλα είναι τελευταία. Έχει σταθερά την μικρότερη ανεργία στην Περιφέρεια. Νομοί της Θράκης είχαν προβάδισμα με ποσοστά κοντά ή και πάνω από το 20%. Τα ίδια και στην Δράμα. Η Καβάλα με το ζόρι εμφανίζεται να ξεπερνά το 10%.

 

Πετυχημένη και με το παραπάνω η εκδήλωση της Σ.Ε.Α. για την υπόθεση του χρυσού. Μάζεψε κόσμο που προέρχονταν από διάφορες κοινωνικές ομάδες, συλλόγους ακόμη και κόμματα. Ήταν ενδιαφέρον λοιπόν να βλέπεις τους εκπροσώπους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να μπαίνουν στην αίθουσα παρακάμπτοντας τους διοργανωτές (που ήταν στην είσοδο του Αμφιθεάτρου). Σα να «τρύπωσαν» στην εκδήλωση με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί. Άλλο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο αυτό με τον Βύρωνα Λάμπρου να υποδέχεται χαμογελαστό τον εκπρόσωπο της Πατριωτικής Κίνησης. Στις μικρές κοινωνίες όπου όλοι γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας υπάρχουν αυτές οι ιδιαιτερότητες και οι ειδικές στιγμές κοινωνικών ή μη κοινωνικών σχέσεων.

 

Για την ιστορία να συμπληρώσουμε ότι κατά του χρυσού τάχθηκαν με σύντομες παρεμβάσεις τους στην εκδήλωση τόσο ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής όσο και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς. Η παρουσία και η ομιλία τους στην εκδήλωση διέφυγαν των ρεπορτάζ εκείνων των ημερών γιατί απλά και οι δύο προσήλθαν στην εκδήλωση αργοπορημένοι.

 

Αυτή τη φορά στην παρέλαση δεν έβρεχε. Ούτε είχε διαδηλωτές. Είχε κάτι άλλο. Κρύο και δυνατό αέρα. Μια διαφορετική κακοκαιρία, η οποία όπως φαίνεται θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα. Τελειώνει ο Μάρτης, όχι όμως ο Χειμώνας.

 

Με τα όσα είδαμε χθες στην παρέλαση, συμπληρώθηκε το παζλ. Δεν ήταν ακριβώς παρέλαση. Ήταν κάτι το αστυνομικό, κάτι το περιφρουρημένο, κάτι άλλο. Υπήρχαν φυσικά ΜΑΤ. Τα οποία μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας. Τα βλέπουμε σχεδόν κάθε μέρα. Στα διόδια, στα δικαστήρια, στις παρελάσεις. Μάλλον είναι σωστές οι πληροφορίες ότι στην Διεύθυνση της Καβάλας η διμοιρία είναι μόνιμη αφού συχνά χρειάζεται να κάνει αισθητή της παρουσία της. Κι όταν αυτή δεν αρκεί, καλούνται κι άλλες από τους όμορους νομούς.

 

Τι να έγινε αλήθεια η επίσκεψη στην Καβάλα του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου. Αναβλήθηκε για αργότερα ή ματαιώθηκε οριστικά; Μέχρι να μας λυθεί η απορία παρακολουθούμε τον ίδιο Υπουργό να περιοδεύει συχνά σε άλλους Νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην Καβάλα αν δεν λυθεί το θέμα των πετρελαίων δεν θα έρθει. Με τίποτα…

 

Σήμερα Τρίτη ο Υπουργός θα συναντήσει στην Θεσσαλονίκη τον Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο. Θα συζητήσει μαζί του για την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ο Μητροπολίτης Δωδώνης είναι πρόεδρος του συνοδικού γραφείου προσκυνηματικών περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου. Αφού τον Υπουργό δεν πρόκειται τώρα σύντομα να τον δούμε από κοντά, μαθαίνουμε τα νέα του από τα δελτία τύπου.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης