• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι μαθητές του ειδικού δημοτικού σχολείου της Καβάλας όπως και του ειδικού γυμνασίου ήταν χθες το πρωί φιλοξενούμενοι του Απόλλωνα. Χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, είδαν κινηματογραφική ταινία κατάλληλη για την ηλικία τους. Τα παιδιά διασκέδασαν ενώ ο κινηματογράφος έδειξε μια ακόμη φορά κοινωνική ευαισθησία σε περίοδο εορτών. Ο μοναδικός κινηματογράφος της πόλης συνηθίζει κάτι τέτοιες προσφορές στα άτομα με ειδικές ανάγκες όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Την χθεσινή πρωινή προβολή παρακολούθησαν περισσότεροι από 50 μαθητές των δύο ειδικών σχολείων.

 

Νέο ξεκίνημα έγινε πρόσφατα στα έργα στην Ιχθυόσκαλα. Έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εργολάβος επανήλθε δριμύτερος δίνοντας υπόσχεση να ολοκληρώσει την υποχρέωση του μέχρι το τέλος του έτους. Το έργο είναι μεγάλο και σημαντικό, άργησε όμως κι έτσι υπήρχαν οι γνωστές και φυσιολογικές γκρίνιες. Ελπίζουμε από εδώ και πέρα οι εργασίες να είναι εντατικές ώστε επιτέλους να ολοκληρωθούν. Αν είναι δυνατόν αρκετά νωρίτερα από το νέο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.

 

Οι εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης συναντήθηκαν χθες με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Νάσο Μητρόπουλο. Ήταν μια συνάντηση σχετική με το τμήμα Πετρελαίων και Φυσικού Αερίου του ιδρύματος, στο οποίο ο κ. Μητρόπουλος είναι καθηγητής. Με την ευκαιρία έγινε συζήτηση για το τέλος της κατάληψης, για τα μαθήματα, τις εξετάσεις και φυσικά το σχέδιο Αθηνά. Οι απόψεις και οι προτάσεις του κ. Μητρόπουλου δεν άλλαξαν. Εκτιμά ότι τα μαθήματα στο ΤΕΙ θα συνεχιστούν μέχρι τις 19 Ιουλίου. Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι διακοπές αφού η θερινή εξεταστική περίοδος θα μεταφερθεί για τον Σεπτέμβρη. Πιθανότατα τότε θα γίνουν διπλές εξετάσεις. Αυτές του Σεπτέμβρη κι αυτές που δεν θα γίνουν τον Ιούλη.

 

Σχετικά με το σχέδιο Αθηνά, στο οποίο το Υπουργείο επιμένει στέλνοντας τα προεδρικά διατάγματα στο ΣτΕ, ο Νάσος Μητρόπουλος πάλι δεν άλλαξε απόψεις. Θεωρεί ότι το ΤΕΙ Καβάλας δεν έχει πρόβλημα, περιμένει όμως να μάθει ακριβώς το περιεχόμενο των Προεδρικών Διαταγμάτων. Με τις έως τώρα ανεπίσημες πληροφορίες για το ΤΕΙ δεν υπάρχουν (στα Προεδρικά Διατάγματα) ούτε εκπλήξεις μα ούτε αλλαγή δεδομένων.

 

Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης είδε κι απόειδε κι άρχισε τις ερωτήσεις στη Βουλή. Μέχρι τώρα προσπαθούσε με επισκέψεις στα υπουργεία, με συναντήσεις με υπηρεσιακούς και κυβερνητικούς παράγοντες να λύσει τα τοπικά προβλήματα, να διορθώσει λάθη. Φαίνεται ότι αυτή η τακτική δεν αποδίδει πάντα καρπούς. Οπότε χρησιμοποιεί και τις ερωτήσεις. Μέσα σε μία εβδομάδα ο κ. Πασχαλίδης κατέθεσε δύο. Κι έπεται συνέχεια.

 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι άγνωστη η απόφαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου επί της υποθέσεως Public. Αν τελικά υπήρξε χθες βράδυ απόφαση. Υπάρχει ωστόσο ένα σημείο μεγάλης διαφωνίας των μεν με τους δε. Με πολλούς τρόπους η διοίκηση του Επιμελητηρίου προσπάθησε να «μετρήσει» την άποψη της αγοράς. «Ο κόσμος μας λέει να το νοικιάσουμε στο Public» είπε πρόσφατα ο Αντώνης Καραγιαννίδης. Οι βιβλιοπώλες που κι αυτοί αναζήτησαν την άποψη των επαγγελματιών (του κόσμου της αγοράς), ισχυρίζονται το αντίθετο. Ο κόσμος δεν θέλει να γίνει αυτή η εκμίσθωση, λένε. Κι εμείς που ακούμε και τις δύο διαπιστώσεις, μεταξύ τους αντίθετες, μπερδευόμαστε εντελώς. Μήπως τελικά ο κόσμος λέει στον συνομιλητή του αυτό που αυτός θέλει να ακούσει κι όχι την πραγματική του άποψη;

 

Δεν θα είναι περίεργο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Παραπέμπει στην εποχή των εκλογών. Όταν ο κόσμος λέει τα ίδια σε όλους τους υποψήφιους. Τους υπόσχεται όλους ότι θα τους ψηφίσει, δημιουργώντας τους μια εντελώς ψεύτικη εικόνα. Το θέμα του Public βέβαια είναι πολύ πιο δύσκολο, πιο περίπλοκο ακόμη κι από αυτά τα θέματα των προεκλογικών περιόδων. Ίσως για αυτόν τον λόγο ο κόσμος στον οποίο απευθύνονται όλοι, λέει και στις δύο πλευρές το ίδιο πράγμα. Ότι έχει δίκιο…

 

Στην ΕΛΜΕ Καβάλας οι πρόσφατες εκλογές για τους αντιπρόσωπους στο συνέδριο της ΟΛΜΕ έδειξαν πόσο αλλάζουν τα πράγματα. Η πάλαι ποτέ ισχυρή ΠΑΣΚ, που είχε κι αυτοδυναμία στο συμβούλιο του συλλόγου κάποιες εποχές, ήρθε τέταρτη και καταϊδρωμένη. Την πέρασε ακόμη και το ΠΑΜΕ (χωρίς αυτό να είναι μειωτικό για το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών). Φταίει η τοπική ΠΑΣΚ καθηγητών; Όχι βέβαια. Φταίει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ. Που ειδικά στους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης σημαίνει ταυτόχρονη μεγάλη πτώση της ΠΑΣΚ. Όχι μόνο στην ΕΛΜΕ Καβάλας αλλά σε όλη την Ελλάδα. Για αυτό κι οι καθηγητές του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν τον πήχη ψηλά. Βλέπουν διοίκηση στις επόμενες εκλογές της ΟΛΜΕ. Που δεν αργούν καθόλου.

 

Ενδιαφέρουσες οι απόψεις του Θόδωρου Καλλιοντζή σχετικά με την υπόθεση των έργων του Βιοτεχνικού Πάρκου. Ο χρόνος θα δείξει αν η πρόβλεψη του (σύμφωνα με την οποία άλλοι θα είναι κατηγορούμενοι κι όχι ο ίδιος) επιβεβαιωθεί. Μια παρατήρηση μόνο. Όπως με το θέμα των εκδηλώσεων Μπουδακίδου, έτσι και με τα έργα του βιοτεχνικού πάρκου ο κ. Καλλιοντζής δηλώνει ότι δεν έχει καμία ανάμιξη. Αν κάποιοι φταίνε, αυτοί και στις δύο περιπτώσεις είναι κάποιοι άλλοι. Δηλαδή ο κ. Καλλιοντζής εκείνα τα χρόνια απλώς νομάρχευε; Άλλοι έκαναν κουμάντο στη Ν.Α. Καβάλας;

 

Τι γίνεται όταν ένας αιρετός δέχεται στο κινητό του περίεργα μηνύματα (sms) από εκδότη εφημερίδας; Πως αντιδρά ο αιρετός όταν αυτά τα μηνύματα είναι «γεμάτα» εκβιαστικές διαθέσεις; Η απάντηση είναι εύκολη κι απλή. Η υπόθεση οδηγείται στη δικαιοσύνη καθώς ο αιρετός καταθέτει μήνυση. Παίζει ρόλο αν στο μεταξύ ο εκδότης τα «γυρίζει» δηλώνοντας ότι σέβεται κι υπολήπτεται τον αιρετό; Όχι βέβαια. Ο αιρετός επιμένει στη μήνυση του αφού δεν δέχεται καμιά τέτοιου είδους εξήγηση ή έμμεση συγνώμη. Είναι άλλωστε ο μόνος αιρετός στον οποίο ο εκδότης στέλνει τέτοιου είδους μηνύματα; Ή μήπως υπάρχει και πιο πρόσφατο ίδιο περιστατικό;

 

 

Διαβάστε επίσης