• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Το Επιμελητήριο της Καβάλας υποδέχεται σήμερα το μεσημέρι στο κτίριο του τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη. Εκεί θα δοθεί συνέντευξη τύπου με δύο θέματα (όπως διαβάζουμε στην σχετική πρόσκληση). Την έκθεση του τοπικού φορέα τον Σεπτέμβρη αλλά και την γενικότερη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Ο κ. Γιαννακίδης ασχολείται αυτό το διάστημα πολύ με τα ζητήματα της Καβάλας. Έρχεται και ξαναέρχεται προκειμένου τις περισσότερες φορές να ανακοινώσει ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. Η σημερινή επίσκεψη του στο Επιμελητήριο μοιάζει, είναι, διαφορετική. Αμέσως θα εξηγήσουμε τους λόγους.

 

Ως υποψήφιος το 2010 είχε υποσχεθεί να εξασφαλίσει ίδια κίνητρα στην Ανατολική Μακεδονία με αυτά της Θράκης. Αυτό δεν το πέτυχε κι ούτε φαίνεται ότι έστω το πλησίασε. Αλήθεια είναι ότι δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα. Καταπιάστηκε με το 12% μόνο όταν του το θύμιζαν τοπικοί φορείς. Μετά το ξεχνούσε. Κάπως έτσι πέρασαν τα χρόνια κι οι εκλογές πλησιάζουν πάλι. Θα μας υποσχεθεί ότι το 2010; Μάλλον. Κάτι άλλο να πει ή να κάνει δεν υπάρχει.

 

Φαινομενικά ο κ. Γιαννακίδης προσπάθησε να ενώσει την Περιφέρεια, προσπάθησε να «απλώσει» παντού την λεγόμενη ενδοπεριφερειακή συνείδηση. Υπήρξε πρόβλημα και σε αυτή τη προσπάθεια. Η κρίση άλλαξε τα δεδομένα σε μεγάλο βαθμό. Άλλες φορές δικαιολογημένα κι άλλες όχι, οι προτεραιότητες ήταν διαφορετικές. Έπρεπε να είναι διαφορετικές. Συμπαραστάθηκε στο Επιμελητήριο αλλά μόνο εκεί που τον βόλευε. Στα εύκολα. Στα δύσκολα προτιμούσε να απουσιάζει. Πιθανόν για να αποφύγει να στεναχωρήσει τους συμπατριώτες του της Κομοτηνής και της Θράκης γενικότερα.

 

Ας δούμε κάτι πιο πρόσφατο. Αυτό με το Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης. Καιρό τώρα διαπραγματεύεται την διαχείριση του η Π.Ε. Καβάλας με το Επιμελητήριο. Αυτή η συζήτηση άρχισε πριν τις εκλογές του 2010 και συνεχίζεται ακόμη. Απορούμε γιατί δεν κατέληξαν. Διαπιστώνουμε στο μεταξύ τα προβλήματα. Το Εκθεσιακό μαραζώνει χάνοντας διάφορες ευκαιρίες. Λειτουργεί μια φορά κάθε χρόνο, στην έκθεση του Επιμελητηρίου. Μετά κλείνει. Κι όταν ξανάρθει ο Σεπτέμβρης κι η ώρα της ίδιας έκθεσης, το Επιμελητήριο πληρώνει τα απαραίτητα έργα συντήρησης. Όπως και την αποκατάσταση των ζημιών. Δεν πρέπει αλήθεια να τελειώνουμε με αυτή την εκκρεμότητα; Πόσο ακόμη θα την συζητάμε;

 

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου στο Επιμελητήριο ο κ. Περιφερειάρχης θα πει πολλά λόγια. Ίσως επιβραβεύσει τον τοπικό φορέα με χρήματα και υποσχέσεις. Δεν μας καλύπτει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Το Επιμελητήριο οφείλει να του ζητήσει τον λόγο για την διαφορετική επιδότηση εργασίας. Για όλες τις παλιές αλλά και νέες αδικίες σε βάρος της Καβάλας. Είναι και δική του ευθύνη (του Περιφερειάρχη) που αυτή η διαχρονική ανισότητα συνεχίζεται. Πρέπει να «παίξει» επίθεση σήμερα το Επιμελητήριο και να μην καλυφθεί από λόγια που πλέον συνηθίσαμε. Λόγια που ούε μας ικανοποιούν, ούτε λύνουν τα πραγματικά προβλήματα.

 

Πολλά πράγματα είναι όντως σημαντικά. Εννοούμε τις εντάξεις έργων, τοπικών έργων, στο ΕΣΠΑ. Κάποια άλλα είναι βασικά, απαραίτητα, συμβολικά αλλά και ουσιαστικά. Ο Άρης Γιαννακίδης δεν μας έπεισε τόσο καιρό για τις προθέσεις του. Τον αντιμετωπίζουμε με μια καχυποψία. Με μια επιφύλαξη. Ίσως φταίμε εμείς για αυτό. Κι ο ίδιος όμως δεν έκανε το παραμικρό για να αποκαταστήσει αληθινά τις σχέσεις του με την Ανατολική Μακεδονία. Δεν μηδενίζουμε την προσπάθεια του, στις μέρες του πάντως συνεχίστηκε αυτή η διαφορετική κατάσταση και νοοτροπία. Άλλο η Θράκη, άλλο η Ανατολική Μακεδονία.

 

Με την ευκαιρία, τι να έγινε αλήθεια η (δεύτερη) επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καλαντζή περί της διαφορετικής επιδότησης εργασίας στην ΑΜΘ; Δύο φορές δεν συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής αφού και τις δύο φορές απουσίαζε ο κ. Στουρνάρας. Προγραμματίζει να την επαναφέρει ο κ. Καλαντζής ή απογοητεύτηκε και την απέσυρε οριστικά;

 

Στο πλαίσιο αξιοποίησης της έκτασης Εσκί Καπού η Δημωφέλεια νοίκιασε σε ιδιώτη έκταση επί της παλαιάς εθνικής οδού Καβάλας- Ξάνθης. Δεν ξέρουμε το οικονομικό μέρος της συμφωνίας. Βλέπουμε αντίθετα ότι ο ιδιώτης μετέτρεψε την έκταση σε αποθήκη παλαιών και κατεστραμμένων μηχανημάτων έργων. Με μια κουβέντα, παλιοσίδερα. Όποιος έρχεται στη Καβάλα από τον κόμβο του νέου λιμανιού βλέπει αυτή τη πολύ άσχημη εικόνα. Προκαλούμε τον πρόεδρο της επιχείρησης Στέλιο Σχοινάκη να ρίξει μια ματιά στην κατάσταση που είναι σήμερα η μισθωμένη έκταση. Κι αν αυτό του αρέσει, αν ταιριάζει με την πολιτική προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων κτλ, τότε εντάξει. Ας την αφήσει να συνεχιστεί.

 

Πολύ καλά κάνει ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής κι οργανώνει τη Δευτέρα σύσκεψη για την διευκόλυνση των κρουαζιερόπλοιων που πρόκειται να έρθουν στο λιμάνι ως το Νοέμβρη. Αυτό που έγινε με το Riviera και το Λιμεναρχείο δημιούργησε διάφορες ανησυχίες στους ναυτιλιακούς πράκτορες. Οι οποίοι ως όφειλαν ενημέρωσαν τους πελάτες τους, δηλαδή τις εταιρίες που φέρνουν τα κρουαζιερόπλοια στην Καβάλα. Στη σύσκεψη της Δευτέρας επιβάλλεται να παραστεί ο Λιμενάρχης, προκειμένου να εξηγήσει τη στάση που θα κρατήσει η υπηρεσία του από εδώ και πέρα.

 

Πολλά παράπονα από Καβαλιώτες που μένουν στα ψηλά της πόλης, στον Προφήτη Ηλία. Εδώ και μέρες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν νερό εξ αιτίας βλάβης του δικτύου της ΔΕΥΑΚ. Φωνάζουν και αγανακτούν επειδή το πρόβλημα συνεχίζεται παρά τις διάφορες επισημάνσεις τους προς την επιχείρηση.

 

Οι αλλαγές και γενικότερες εξελίξεις στα αεροπορικά δεδομένα της χώρας συνεχίζονται. Όπως θα διαβάσετε πιο κάτω η Aegean πρόκειται να σταματήσει και τις πτήσεις από και προς την Κω. Η Ολυμπιακή σταματά την Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο κτλ. Τι θα γίνει με το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας; Προς το παρόν τίποτα. Ίσα ίσα που για την Καβάλα συνεχίζονται οι φήμες περί Φθινοπωρινής «επιστροφής» της Aegean. Αυτό- με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται- το βλέπουμε λιγάκι δύσκολο αφού πουθενά σχεδόν δεν συνυπάρχουν δρομολόγια Ολυμπιακής και Aegean. Προς το παρόν οι γενικότερες περικοπές δρομολογίων δεν μας αφορούν, ούτε ακούγεται ότι θα μας επηρεάσουν.

 

Όσο για την είδηση διακοπής των δρομολογίων από και προς την Κω, η είδηση είναι η ακόλουθη: Συνεχίζονται οι ανακατατάξεις στις αερομεταφορές μέσα στο εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον που βρισκόμαστε. Μετά τις εξελίξεις με την Ολυμπιακή, όπως αποκαλύπτει το www.kosnews24.gr η AEGEAN σταματάει την σύνδεση της Αθήνας με την Κω τον Οκτώβρη. Και πράγματι προσπαθώντας να κάνουμε κράτηση, διαπιστώσαμε ότι οι πτήσεις από και προς το νησί σταματούν στις 26 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα “…η Aegean Airlines σταματά την Αλεξανδρούπολη (τέλη Σεπτεμβρίου) και την Κω (τέλη Οκτωβρίου), ενώ ακούγεται ότι ίσως επηρεαστεί το δρομολόγιο της Μυτιλήνης. Γενικότερα, οι δύο εταιρείες παραχωρούν «χωρητικότητα» σε τρίτες εταιρείες, προκειμένου να πείσουν την Ε.Ε. ότι δημιουργούν συνθήκες «απελευθέρωσης» της αγοράς. Επί του παρόντος, δεν φαίνεται ότι μπορούν να εισέλθουν δυναμικότερα η Astra Airlines από τη Θεσσαλονίκη και η Sky Express από την Κρήτη. Στον αντίποδα, επαρκή στόλο αεροσκαφών και οικονομική δυνατότητα έχουν εταιρείες, όπως η Ryanair και η Easyjet”.

 

Μήνυμα (ηλεκτρονικό) συμπολίτη προς τον Δήμαρχο της πόλης: Κύριε δήμαρχε καλησπέρα, θα ήθελα να μου πείτε αν η δημοτική αστυνομία υφίσταται ακόμα! Σήμερα το πρωί που επισκέφτηκα την εν λόγω υπηρεσία του Δήμου, ώστε να αποκτήσω την κάρτα για την ενοικίαση δημοτικών ποδηλάτων θεωρώντας ότι θα είναι πιο εύκολη η διαδικασία τώρα παρά μετά από κάποιος μήνες, όταν την αρμοδιότητα αυτή θα έχει η τροχαία. Μπήκα μέσα στο κτίριο, πλησίασα το παράθυρο του γραφείου που υπάρχει και αντίκρισα 3 άτομα, 2 γυναίκες και 1 άντρα υπαλλήλους, τους έκανα γνωστό το λόγο για τον οποίο ήμουν εκεί και μία εκ των κυριών μου είπε τα εξής: “Γνωρίζεται ότι η υπηρεσία μας δεν υφίσταται πλέον!, οπότε καταλαβαίνεται ότι δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε, αν θέλετε πηγαίνετε στο τμήμα τροχαίας, του Α.Τ. Καβάλας, στο όποιο ανατέθηκαν οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ίσως να σας εξυπηρετήσουν.”Βέβαια, όση ώρα μου έλεγε τα παραπάνω η υπάλληλος αυτή, ένας άλλος υπάλληλος απευθυνόμενος σε μένα είπε: “Άστο μην την ψάχνεις τώρα, δεν γίνεται αυτό, περίμενε να ενημερωθείς από την τηλεόραση για να μάθεις ποιος θα είναι αρμόδιος για αυτό το πράγμα, κατά τον Σεπτέμβρη θα καθοριστεί.”Γνωρίζω πως ήταν υποχρεωμένοι να με εξυπηρετήσουν ακόμα κι αν απεργούσαν, εφόσον υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, επίσης δεν πήγα στο αστυνομικό τμήμα, ξέροντας ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος η τροχαία (ακόμα). Τέλος πάντων δεν έφερα αντίρρηση σε αυτά που μου είπαν, για να μην δημιουργήσω κάποια αντιπαλότητα και να μην τους πιέσω κατανοώντας τις δύσκολες στιγμές που περνούν. Όμως θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι μου είπαν ψέματα (γιατί ψέμα ήταν το ότι δεν είναι αρμοδιότητά τους πλέον) και δεν με εξυπηρέτησαν ως όφειλαν, εφόσον βρίσκονταν εκεί και πληρώνονται ακόμα!

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης