• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με πολύ πρόσφατη την κινδυνολογία του Γιώργου Γραμμένου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με τη φιλοξενία των προσφύγων στο Ασημακοπούλου, ήταν σαφώς μεγάλη έκπληξη η παρουσία του το Σάββατο στην ομιλία Κουτσούμπα. Έγινε δεκτός με χαμόγελα από τον συνάδελφο του Χ. Ποτόλια, ο οποίος ξέχασε εύκολα κι αμέσως τον Γραμμένο της υπερβολής και της καταστροφολογίας.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είπε σε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο, ότι το στρατόπεδο Ασημακοπούλου θα γίνει ο μεγαλύτερος χώρος προσφύγων της Ελλάδας! Κι ας έχουν οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου μικρές και συγκεκριμένες δυνατότητες.

Στην φωτογραφία Γραμμένος Ποτόλιας λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας Κουτσούμπα, όπου βρέθηκε και ο πρώην αντινομάρχης κ. Γιώργος Τσαλουχίδης.

 

Μια δεύτερη φωτογραφία από την επίσκεψη Κουτσούμπα δείχνει τον γραμματέα του ΚΚΕ να ετοιμάζεται να χαιρετίσει έξω από το μουσείο καπνού τον συμπολίτη δικηγόρο Φάνη Γκερλεκτσή.

 

==========================================================================

Σύμφωνα με το πρακτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας (αναρτήθηκε ήδη στη Διαύγεια), οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων που αρχίζουν εντός των ημερών εγκρίθηκαν μεν αλλά από λίγους δημοτικούς συμβούλους. Οι σχετικές δαπάνες των εκδηλώσεων ψηφίστηκαν μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας! Οι σύμβουλοι Μουριάδης, Τσοχαταρίδης, Μάκης Παπαδόπουλος, Σωτηριάδης, Μουρτασάγας και Βέρρος δήλωσαν την παρουσία τους. Ουσιαστικά μειοψήφησαν. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγανικόλας, Παππάς Βαγγέλης και Ποτόλιας είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση την ώρα των Ελευθερίων.

 

Το τελικό συμπέρασμα δεν είναι θετικό αφού άλλο πράγμα η αντιπολίτευση κι άλλο πράγμα οι επετειακές εκδηλώσεις. Γενικά στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης η προσέλευση και η διάθεση των συμβούλων δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Κάπως έτσι τη… νύφη κόντεψαν να πληρώσουν ακόμη και τα Ελευθέρια. Στα οποία υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ενωμένοι και να εγκρίνουν ομόφωνα.

 

Γνωρίζουμε καλά τις πραγματικές γέφυρες όπως και τα «έργα- γέφυρες» από το ΕΣΠΑ στο νέο ΕΣΠΑ. Καιρός είναι να μάθουμε και για τις άλλες «γέφυρες». Αυτές που επανασυνδέουν παλαιούς φίλους. Μια τέτοια «έριξε» το Σάββατο ο Θόδωρος Μαρκόπουλος προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον οποίο ούτε στήριξε, ούτε ψήφισε στις εκλογές νέου προέδρου της ΝΔ.

 

Με την ευκαιρία της παρουσίας στην Καβάλα του Μακάριου Λαζαρίδη, ο κ. Μαρκόπουλος προσκάλεσε στο γραφείο του τον στενό συνεργάτη του προέδρου του κόμματος κι … έριξε γέφυρα επανασύνδεσης. Πρόβαλε τη συνάντηση, προσκάλεσε και τους δημοσιογράφους ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Στο «στρατόπεδο» Μητσοτάκη υπάρχουν αρκετοί που δέχονται την επανασύσταση της φιλίας και τη συνεργασία κι ακόμη περισσότεροι που δεν λένε να ξεχάσουν…

 

Θα την χρειαστεί την στήριξη του προέδρου, του Μακάριου και της ηγεσίας της ΝΔ ο κ. Μαρκόπουλος. Εξ αυτού του λόγου θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλες πρωτοβουλίες όπως η κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον διευθυντή του γραφείου τύπου του προέδρου του κόμματος. Θα πρέπει επίσης να παραδεχθούμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης είναι ένας συνεπέστατος Νεοδημοκράτης άρα του αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία…

 

Τις προάλλες ο κ. Μαρκόπουλος ήταν καλεσμένος στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιάννη Χατζηεμμανουήλ. Ρωτήθηκε αν θα είναι πάλι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές για την Περιφέρεια ΑΜΘ. Ξαφνιάστηκε κι απάντησε στην ερώτηση με ερώτηση. «Γιατί ρωτάτε;» ήταν η πρώτη του αντίδραση. Αμέσως μετά έσπευσε να διορθώσει. Όπως είπε για την επόμενη υποψηφιότητα του εργάζεται εδώ και πολύ καιρό.

 

Για χειρουργική επέμβαση από γνωστό καρδιολόγο της συμπρωτεύουσας ετοιμάζεται ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ και γενικός γραμματέας του Δήμου Καβάλας Μπάμπης Δράκος. Αυτό σημαίνει ότι θα απουσιάζει καιρό από τα καθήκοντα του. Κανένα πρόβλημα. Η Δήμαρχος θα τον περιμένει. Ευχόμαστε στον κ. Δράκο και πάλι περαστικά και καλή επάνοδο στο Δημαρχείο.

 

Επιμένει η κ. Τσανάκα ότι δεν υπήρξε περιστατικό κλοπής παλαιών κάδων απορριμμάτων, ότι αυτό που έγινε στις δημοτικές αποθήκες τη Δευτέρα 5 Ιουνίου ήταν κατόπιν συνεννόησης. Την πιστεύουμε αλλά… Στο Δημαρχείο υπήρξε ταραχή όταν αποκαλύφθηκε το γεγονός. Είδαν κι έπαθαν μέχρι να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Το ελάχιστο που μπορεί να διαπιστώσει κάποιος είναι η όχι καλή συνεργασία μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και η αδιαφορία προκειμένου οι γνωρίζοντες υπηρεσιακοί παράγοντες να ενημερώσουν (όπως ήταν υποχρεωμένοι) τη διοίκηση.

 

Λέμε λοιπόν. Αφού το συγκεκριμένο δημοτικό έργο ξεκίνησε νωρίς, πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, γιατί δεν συνεχίζεται στους δρόμους της πόλης; Να αρχίσει τώρα, άμεσα η απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων και δικύκλων.

 

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο κ. Καλανταρίδης εξήγησε ότι πρέπει να υπάρξει κι άλλη υπομονή, έως και δύο ακόμη μήνες. Όχι. Αφού οι παλιοί κάδοι απομακρύνθηκαν πριν την υπογραφή της σύμβασης από τον ανάδοχο, να γίνει το ίδιο και με το βασικό αντικείμενο του. Τα παλιά και παρατημένα αυτοκίνητα και δίκυκλα.

 

Θα πραγματοποιηθεί ή όχι το μουσικό συναυλιακό φεστιβάλ «Παρά Πόδας»; Η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης κ. Ιωσηφίδου όταν ρωτήθηκε απάντησε αόριστα. Κάτι που σημαίνει ότι ενώ υπήρξε πρόταση ιδιώτη, αυτή δεν «προχώρησε». Εντάξει, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου αλλά τα μικρά βήματα του Δήμου που και μέσω του φεστιβάλ έγιναν ως προς το Ασημακοπούλου δεν θα έχουν συνέχεια. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο ο δήμος Καβάλας συνεχίζει να το διεκδικεί. Οτιδήποτε γίνεται σε αυτό κι είναι εκδήλωση του Δήμου, κρατά τη διεκδίκηση «ζωντανή».

 

Ακούραστος ο Απόστολος Αγελαράκης ασχολήθηκε επί πολλές μέρες για την επιτυχία της εκδήλωσης της πολιτικής κίνησης «Ώρα Αποφάσεων». Του το αναγνωρίζουν άπαντες. Στο τέλος ο συμπολίτης δικηγόρος ήταν κουρασμένος αλλά κι ικανοποιημένος αφού η αίθουσα γέμισε. Κάτι που δεν έγινε, παρά τις προσπάθειες, την επόμενη ημέρα στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Αναστάσιου Δημοσχάκη.

 

Ουζάκι στην «Κυρά Βαγγελιώ» ήπιε το μεσημέρι του Σαββάτου ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο βουλευτής Δημοσχάκης με τους παρουσιαστές του βιβλίου του και τον Περιφερειάρχη ήταν το βράδυ του Σαββάτου καλεσμένοι της Δημάρχου στο «Απίκο».

 

Για το λαϊκό γλέντι που επακολούθησε την ομιλία Κουτσούμπα στο Πάρκο Φαλήρου, το τοπικό ΚΚΕ φρόντισε να ψήσει και να διαθέσει στον κόσμο 1.000 σουβλάκια. Επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να ψήσει τα 1.000 σουβλάκια (και τα κατάφερε περίφημα) ο ιδιαίτερα αγαπητός δραστήριος και σταθερά εθελοντής Θανάσης Γκόγκος.

 

Ενδιαφέρουσα ερώτηση για τον τουρισμό κρουαζιέρας κατέθεσε μέσω της Βουλής στην Υπουργό Τουρισμού ο βουλευτής της ΝΔ Λευθέρης Αυγενάκης. Ισχυρίζεται ότι φέτος οι κρουαζιέρες στην Ελλάδα είναι λιγότερες κατά χίλιες σε σχέση με πέρσι. Ο κ. Αυγενάκης φέρνει ως παράδειγμα τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο Ηράκλειο όπου εκλέγεται. Από 165 το 2016, φέτος τα κρουαζιερόπλοια θα είναι 145. Μείωση μόνο 20!

 

Θα ήταν καλύτερο το παράδειγμα της Καβάλας όπου από τα 15-20 των προηγούμενων ετών φέτος θα έρθουν λιγότερα από 10. Με 145 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2017, δικαιούται να μιλά για μείωση στις αφίξεις στο Ηράκλειο ο κ. Αυγενάκης;

 

Η Επιτροπή του ΤΕΙ Καβάλας που θα ερευνήσει το θέμα των διοδίων στην Παρακάμψη θα ζητήσει στοιχεία από τις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Καβάλα που κάνει η Π.Ε. Καβάλας. Άραγε θα υπάρχουν ή με την ευκαιρία θα (ξανα)μάθουμε ότι πάλι δεν γίνονταν καταγραφή;

 

Κρίμα που δεν μας επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος, αν και μας είχε στο πρόγραμμα του. Θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσει για την αποκατάσταση της αδικίας σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα του ΙΚΑ. Τα οποία συνεχίζουν και επιστρέφονται με δόσεις, στις οποίες υπολογίζονται τόκοι. Θα ήταν επίσης ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι το βασικό πρόβλημα του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στην πόλη μας, το οποίο δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό.

 

Με την ιδιότητα του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων της Καβάλα Όιλ ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Κελαϊδάκης ήταν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα. Μίλησε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου με θέμα «Ελλάδα: Τα αποθέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας» το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΕΤΙ) και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΣΕΠ).

 

Σε λίγες τοπικές εκδηλώσεις του τριήμερου εμφανίστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Δεν ήταν καθόλου ορεξάτοι, απέφυγαν όσο μπορούσαν τις δηλώσεις και τις κάμερες. Βρίσκονται σε δύσκολη φάση, σε δύσκολη θέση όπως όλα δείχνουν. Θα περιμέναμε να έχουν το μυαλό τους στα τοπικά ζητήματα που πρέπει να λύσουν. Αυτοί αντίθετα μοιάζουν να σκέπτονται μόνο το προσεχές Eurogroup.

 

 

 

Διαβάστε επίσης