μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια … διαπαραταξιακή επιτροπή δημοτικών συμβούλων ήταν χθες το πρωί στο κυλικείο του δικαστικού μεγάρου. Συζητούσαν περί ανέμων και υδάτων ενώ περίμεναν κάθε ένας την υπόθεση του. Ο Ζήσης Μπόνιας τελικά αθωώθηκε, ο Θόδωρος Μουριάδης το ίδιο (για ιδιωτική του υπόθεση) κι ο Κωστής Σιμιτσής δεν ήταν κατηγορούμενος αλλά συνήγορος. Χθες Τρίτη και 13 ουδείς εκ των Μπόνια- Μουριάδη δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από την υποτίθεται κακότυχη ημερομηνία.

 

============================================================================

 

Επί 12 και πλέον μήνες μιλήσαμε πολύ για τα προβλήματα της ΒΦΛ, των νέων εταιριών της και των απολυμένων. Δόθηκαν συνεντεύξεις τύπου. Υποσχέσεις. Εκδόθηκαν ανακοινώσεις, δελτία τύπου. Έγιναν συγκεντρώσεις, πορείες.  Διατυπώθηκαν ευχές, έγινε σχολιασμός, υπήρξε υπομονή και διαξιφισμοί. Ως που χθες το μεσημέρι ήρθε η ώρα να «μιλήσει» αυτή που τόσο καιρό σιωπούσε. Η ελληνική δικαιοσύνη. Εξέδωσε την πρώτη της απόφαση κι έτσι ο κάθε κατεργάτης οδεύει ταχύτατα προς τη γνωστή κατεύθυνση. Προς τον πάγκο του.

 

Οι γνωρίζοντες δεν αιφνιδιάστηκαν επειδή δύο αγωγές που δικάστηκαν τον Απρίλη κρίθηκαν στα μέσα Ιουνίου. Εκτιμούν ότι ίδιες θα είναι κι οι υπόλοιπες αποφάσεις, επί αγωγών του 2016 και του 2017. Η δικαιοσύνη λοιπόν όχι μόνο μίλησε αλλά όπως φαίνεται παρεμβαίνει καταλυτικά στην υπόθεση. Δίνει δίκιο στους απολυμένους που δεν ήταν ούτε εμπρηστές, ούτε κακοποιά στοιχεία. Προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατό εργασιακό τους μέλλον, υποχώρησαν αλλά εντός των ορίων κι αναζήτησαν στήριγμα στους νόμους του κράτους.

 

Έκαναν υπομονή. Πέρασαν δύσκολα στο σπίτι , στην οικογένεια τους. Στο τέλος όλα δείχνουν ότι θα δικαιωθούν. Πόσο θα δικαιωθούν δεν το γνωρίζουμε. Ούτε το πώς. Ακούγεται ήδη στα αφτιά μας η φωνή του κ. Θεοφυλακτίδη. Τούτη την φορά πρέπει να προσέξει. Το εργοστάσιο δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύσει από αποφάσεις δικαστηρίων. Δεν θα δεχθούμε νέα σενάρια διακοπής λειτουργίας του επειδή κάποιοι από τους 180 (ή όλοι τους) δικαιώθηκαν. Άλλο πράγμα ο Νεφελούδης, άλλο πράγμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλο πράγμα οι θεσμοί.

 

Για δύο απολυμένους της ΒΦΛ η εργοδοσία φέρθηκε έξυπνα, το παραδεχόμαστε. Τους απέλυσε μετά μήνυσης. Με αυτόν τον τρόπο είχε για 12-13 μήνες το κεφάλι της ήσυχο. Δυστυχώς για τους συνεργάτες του κ. Λαυρεντιάδη οι δικαστές προσέγγισαν την υπόθεση διαφορετικά. Αποδέχθηκαν το περιεχόμενο των αγωγών κι έτσι τώρα άλλοι θα βιάζονται και δε θα ζητούν αναβολές.

 

Σημασία έχει οι δικαστικές αποφάσεις να εκτελεστούν και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη δραστηριότητα του. Κανονικά αυτό πρέπει να γίνει με παρόντες τους 180 απολυμένους. Δεν είναι δεκτές εκδικητικές συμπεριφορές, ούτε η συνήθης καταστροφολογία. Αργά αλλά σταθερά πρέπει να επανέλθει η ηρεμία μαζί με την νομιμότητα. Στηριγμένες στις αποφάσεις των δικαστηρίων.

 

Ο Βαγγέλης Παππάς ήταν από τους πρώτους που φρόντισαν τα νέα της δικαστικής απόφασης να γίνουν αμέσως γνωστά. Έγραψε λοιπόν διαδίδοντας το καλό για αυτόν νέο: « Χαιρετίζω με μεγάλη ικανοποίηση την δικαστική δικαίωση των αγωνιζόμενων απολυμένων της ΒΦΛ. Δεν χαρίζεται τίποτα. Τα πάντα κατακτώνται. Όταν αυτό μπει στο dna του καθενός, όλα θα γίνουν πιο δίκαια. Γιατί τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά ο Λούα Λούα και τα τοπικά πολιτικά τσιράκια του».

 

Και ο Μανώλης Κελαϊδάκης είχε κάτι να γράψει για την ίδια εξέλιξη: « Μεγάλη μέρα η σημερινή. Η αρχή της δικαίωσης. Τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα κατακτώνται».

 

Τη Δευτέρα το απόγευμα ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος ήταν στη Θεσσαλονίκη, στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόξενος της Ρωσίας. Η ομιλία του Ρώσου διπλωμάτη, με αφορμή επέτειο της Ρωσίας, είχε αναφορές τουριστικού περιεχομένου τόσο στην ΑΜΘ όσο και στο Νομό μας γενικότερα.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπαράταξης Πολιτών Νίκος Μουρτασάγας μας εξηγεί τον λόγο που ο ίδιος και η παράταξη του δεν ψήφισαν την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων: « Στη σχετική ψηφοφορία δηλώσαμε την παρουσία μας επειδή η εισήγηση του θέματος παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή. Δεν ήμασταν ενημερωμένοι για το θέμα». Έχει δίκιο για την καθυστέρηση ενημέρωσης αφού πάντα θέματα που αφορούν δημοτικές εκδηλώσεις αποστέλλονται στους συμβούλους πολύ πολύ καθυστερημένα.

 

Με νέες του δηλώσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης επιμένει στις αλλαγές επί του Καλλικράτη. Παραπέμπει για το Φθινόπωρο προκειμένου το σχετικό νομοσχέδιο να παρουσιαστεί στη Βουλή για έγκριση.

 

Προχθές ο κ. Πουλάκης ήταν σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τον Καλλικράτη και τις αλλαγές που έρχονται, η οποία έγινε στη Θεσσαλονίκη. Το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το «δημαρχοκεντρικό» αυτό σύστημα είναι η αιτία αναπαραγωγής ανενεργών πολιτών, σημείωσε ο κ. Πουλάκης. Τέλος, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τη στάση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ, η οποία αποχώρησε αποποιούμενη του ρόλου της ώστε να συνεισφέρει στην επεξεργασία του νομοσχεδίου. Εξάλλου, η θεσμοθετημένη επιτροπή αποτελείται από τις ομάδες των διευθυντικών στελεχών, των εμπειρογνωμόνων και των αυτοδιοικητικών φορέων και χρειάζεται τη σύμπραξη και τη συναίνεση όλων για να καταφέρει τον κοινό στόχο. Σκοπός είναι η μεταρρύθμιση να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο εντός του 2017. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μίλησε για το διαπαιδαγωγικό ρόλο της απλής αναλογικής, ενώ αναφέρθηκε στην προοπτική μείωσης των ψηφοδελτίων και στη θεώρηση μιας μητροπολιτικής διακυβέρνησης για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».

 

«Έμεινα στην Καβάλα μόνο για την εκδήλωση» είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τη Δευτέρα. Εννοούσε την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, με θέμα το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο βουλευτής της Καβάλας άφησε για λίγο στην άκρη τα κοινοβουλευτικά προκειμένου να υποδεχθεί τον καλό του φίλο και δημοσιογράφο.

 

Σε μία εβδομάδα, την προσεχή Τετάρτη 21 Ιουνίου, δικάζεται στην Κομοτηνή η υπόθεση των εκδηλώσεων Μουδακίδου. Μεσολάβησαν δύο αναβολές (της δίκης) και μία σύλληψη. Της δημοσιογράφου Σοφίας Μπουδακίδου. Την Τετάρτη θα είναι παρούσα στη δικαστική αίθουσα κι όπως όλα δείχνουν, τούτη την φορά η υπόθεση θα εκδικαστεί.

 

Τον περασμένο Οκτώβρη μοιράστηκε στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων ανώνυμη (επί της ουσίας) επιστολή με διάφορες καταγγελίες σε βάρος της διοίκησης του Δήμου. Η διαδικασία της διανομής της επιστολής έγινε την ώρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Από αυτήν την επιστολή και το περιεχόμενο της άρχισαν όλα.

 

Οι γνωρίζοντες παρακολουθούν την προανάκριση που είναι σε εξέλιξη, δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανή η άσκηση ποινικών διώξεων. Λένε μάλιστα ότι αυτό μπορεί να φθάσει να γίνει σε βαθμό κακουργήματος! Λέγονται πολλά ακόμη για το περιεχόμενο της επιστολής αλλά ας τα αφήσουμε προς το παρόν. Μπορεί να γίνουν, μπορεί και όχι. Η διοίκηση του Δήμου φέρεται να είναι ενημερωμένη για την υπόθεση και για τα λόγια που λέγονται.

 

Πολλοί είναι αυτοί που απορούν για τη σχέση που μπορεί να έχει (ή να αποκτήσει στην πορεία) η εκλογική διαδικασία στο Επιμελητήριο (όποτε κι αν γίνει) με την τοπική ΝΔ. Οι βασικοί υποψήφιοι προέρχονται όλοι από το συγκεκριμένο κόμμα. Θα απευθυνθούν σε αυτό; Θα ζητήσουν βοήθεια; Κι αν το κάνουν, ποιόν απ’ όλους θα στηρίξει η τοπική ΝΔ αφού όλοι είναι δικοί της άνθρωποι;

 

Αν η …φωτιά που άναψε και σιγοκαίει δεν σβήσει στην ώρα της, τότε έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας. Το κυριότερο αφορά την εκτίμηση ότι εφόσον η συγκεκριμένη φωτιά δεν έσβησε ως τώρα, δε θα σβήσει ποτέ!

 

Είναι σωστές οι παρατηρήσεις οδηγών, για την όχι σωστή σήμανση στο νέο έργο ασφαλτόστρωσης στον Άγιο Σίλα. Όσο οι εργασίες εκτελούνται, οι οδηγοί είναι προσεκτικοί. Απόγευμα και βράδυ που το έργο σταματά, δεν υπάρχουν μέτρα ειδοποίησης που επαρκούν. Ο ανάδοχος πρέπει να τα συμπληρώσει μη τυχόν ανακύψει σοβαρότερο θέμα.

 

=======================================================

 

Άριστος οικοδεσπότης ο Λάκης Χατζηαποστολίδης. Όταν η συνέντευξη τύπου για το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ Φιλίππων τέλειωσε, προσφέρθηκαν στους δημοσιογράφους ποντιακές σπιτικές πίτες που έφτιαξαν συγγενείς του παλιού ποδοσφαιριστή του ΑΟΚ (ενοικιαστή του αναψυκτηρίου του αρχαίου θεάτρου). Όσο για το πρόγραμμα του 60ου Φεστιβάλ, είναι διαφορετικό (όπως το συνηθίζει ο Γκόνης) άρα ελκυστικό. Φέτος οι συναυλίες στο αρχαίο θέατρο είναι περισσότερες και καθόλου τυχαίες. Καλή επιτυχία σε όλες τις εκδηλώσεις που αρχίζουν περίπου σε έναν μήνα.

 

Ξεχωριστή ήταν στη συνέντευξη τύπου η συμμετοχή της ηθοποιού Δήμητρας Χατούπη. Έφθασε στους Φιλίππους με μικρή καθυστέρηση, με μπανταρισμένο το δεξί της πόδι και με πατερίτσες. Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου υπήρξε live τηλεφωνική επικοινωνία των διοργανωτών του φεστιβάλ με την Αμερικανίδα σκηνοθέτη και συγγραφέα Λόρα Τέσμαν που εκείνη την στιγμή ήταν στη Νέα Υόρκη. Τη μετάφραση έκανε η ηθοποιός  Ιόλη Ανδρεάδη.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης