• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σύμφωνα με απόφαση τοπικών φορέων, σύμφωνη γνώμη του Δήμου Καβάλας και του Δημοτικού Συμβουλίου, αναστέλλεται η λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου (συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού ιατρείου). Δεν υπάρχει πλέον λόγος, μας λένε οι γνωρίζοντες το θέμα. Προσθέτουν ότι ειδικά οι ανασφάλιστοι μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο.

 

Δεκτά και ευχάριστα όλα αυτά αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις. Παράλληλα με την προαναφερθείσα απόφαση, παρακολουθούμε από κοντά την περιπέτεια του συμπολίτη Γιώργου Τζελέπη. Χρωστά στη ΔΕΗ 5.000 ευρώ, η οποία έκανε διακοπή ηλεκτροδότησης στην οικία του. Για την επανασύνδεση του ρεύματος χρειάζεται να πληρώσει αμέσως 1.400 ευρώ περίπου.

 

Δεν είναι ο μόνος. Κι άλλοι συμπολίτες ενώ έχουν φάρμακα και γιατρό, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Ζήτησαν βοήθεια. Είχαν βοήθεια. Απευθύνθηκαν παντού. Είχαν μια κάποια στήριξη. Πιθανόν σήμερα να έχουν ρεύμα. Κι ίδιοι δεν γνωρίζουν για πόσο.

 

Η σημερινή ΔΕΗ είναι κάτι απόμακρο, κάτι αόριστο, ένας τάχα δημόσιος οργανισμός που δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει κρίση. Κι όταν θέλει να παρουσιάσει κοινωνικό πρόσωπο, ακόμη και τότε θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

 

Κάτι πρέπει να γίνει με την ΔΕΗ αφού όπως έλεγε κι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση, κανένα σπίτι δεν πρέπει να έχει κομμένο ρεύμα. Αν επικεντρωθούμε στην περιπέτεια του Γιώργου Τζελέπη αμέσως θα καταλάβουμε τα κουσούρια ενός συστήματος που υπάρχει για να ταλαιπωρεί κι όχι για να εξυπηρετεί. Πρόσφατος συνταξιούχος του Δήμου Καβάλας, πληρώνεται τη μισή σύνταξη. Αν την πληρώνονταν όλη μάλλον δε θα είχε χρέη.

 

Το κράτος επεξεργάζεται τα στοιχεία του, μετρά και ξαναμετρά τα ένσημα του. Κάποια στιγμή θα τον πληρώσει όλη τη σύνταξη που αυτός δικαιούται. Μέχρι τότε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση ισχύει κάτι ακόμη. Το πώς θα ζει μέχρι να πληρωθεί όλη τη σύνταξη ο κ. Τζελέπης. Θα ζει στα σκοτάδια με  το παιδί του μακριά. Υποχρεώθηκε να το στείλει σε συγγενείς προκειμένου στα 10 του χρόνια να μην έχει αυτήν την εμπειρία. Μιας κατοικίας χωρίς ρεύμα.

 

Για όλα αυτά επιρρίψαμε ευθύνες και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μουρτασάγας άρχισε να διαμαρτύρεται επειδή τάχα αδικήσαμε το κόμμα του. Τι έχει να πει για τη συγκεκριμένη ιστορία; Τι έχει να πει για το κόμμα του, για τη ΔΕΗ που διοικεί το κόμμα του; Τι έχει να πει στον κ. Τζελέπη; Ότι για όλα φταίει η Πρωινή κι η δημοσιότητα που δόθηκε; Τίποτα δεν είναι απίθανο εδώ που έφθασαν τα πράγματα. Αρκεί να μην του πει ότι φταίνε οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Γιατί από τούτη τη σταθερή μετατόπιση ευθυνών χορτάσαμε…

 

Τώρα λοιπόν που έπαψαν να υπάρχουν λόγοι λειτουργίας κοινωνικού ιατρείου- φαρμακείου, τώρα ο Δήμος Καβάλας πρέπει να επανέλθει. Πρώτον, να στηρίξει το κοινωνικό του παντοπωλείο. Δεύτερον, να δει από κοντά τις υποθέσεις διακοπής ρεύματος σε κατοικίες. Τρίτον, να έχει το νου του παντού στην πόλη αφού άλλη ελπίδα δεν υπάρχει. Τα λόγια που περιστασιακά διατυπώνουν κομματικά στελέχη όπως ο κ. Μουρτασάγας δεν αρκούν για να λύσουν τα καθημερινά κοινωνικά προβλήματα.

 

Την Δευτέρα υποβλήθηκε σε επέμβαση ο γενικός γραμματέας του Δήμου και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας. Όλα πήγαν μια χαρά. Ο Μπάμπης Δράκος σύντομα θα επιστρέψει στην Καβάλα για να μπει σε μακρά διαδικασία πλήρους ανάρρωσης. Το ενδιαφέρον των φίλων του εκφράζεται καθημερινά με δεκάδες τηλεφωνήματα προς τη σύζυγο του.

 

Στην Καβάλα συνεδρίασε χθες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Φυσικά και πρόκειται για σημαντική είδηση, η οποία έγινε γνωστή εκ των υστέρων. Αυτό μάλλον οφείλεται σε συμπτώσεις… Η ιδέα ήταν του προέδρου της Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πέτροβιτς. Υλοποιήθηκε χθες με τον καλύτερο τρόπο.

 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συνεδρίαση στην Καβάλα δεν προβλήθηκε. Κανείς (εκτός από τα μέλη της) δεν ήξερε το παραμικρό. Αν όμως ήταν επίσκεψη προγράμματος Erasmus στον κ. Μαρκόπουλο, σίγουρα θα μας το έλεγαν…

 

Κατά τον αγαπητό αντιπεριφερειάρχη και τις πρόσφατες δηλώσεις του : 1) Η αύξηση της τουριστικής κίνησης στο Νομό Καβάλας οφείλεται στις ενέργειες της Περιφέρειας ΑΜΘ 2) Το πρόβλημα των δρομολογίων προς τη Θάσο οφείλεται στο Σ.Α.Σ.

 

Η προσέγγιση δεν είναι αντικειμενική, είναι προκλητικά άδικη αφού 1) Για την αύξηση της τουριστικής κίνησης πάσχισαν πολλοί και διάφοροι. 2) Οι αποφάσεις του Σ.Α.Σ. είναι πάντα αυτό που προτείνουν οι εταιρίες. Φταίει το Σ.Α.Σ. που τις κάνει δεκτές αλλά περισσότερο φταίνε οι εταιρίες που καταθέτουν τις συγκεκριμένες προτάσεις. Οι οποίες περιλαμβάνουν δρομολόγια Μαΐου που τελειώνουν το απόγευμα, δρομολόγια Φθινοπώρου που δεν υπολογίζουν τις συνεχιζόμενες Οκτώβρη και Σεπτέμβρη πτήσεις τσάρτερ.

 

Στην Αθήνα παρουσιάστηκε πρώτη φορά προχθές το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη. Η εκδήλωση έγινε σε βιβλιοπωλείο στο Χαλάνδρι. Την παρακολούθησε και ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου. Ίδια εκδήλωση για το βιβλίο «Κάτι μου κρύβεις» θα γίνει στις 5 Ιουλίου στον χώρο της Παλιάς Μουσικής , στη συνοικία της Παναγίας.

 

Συνεχίζεται ο ντόρος στην τοπική ΝΔ σχετικά με την τηλεφωνική δημοσκόπηση που μεταξύ άλλων διερευνά και το επόμενο βουλευτικό ψηφοδέλτιο στο Νομό μας. Με αυτήν την αφορμή άρχισαν οι γνωστές συζητήσεις, οι οποίες είναι αλήθεια ότι είχαν σταματήσει για καιρό. Τώρα όμως «φούντωσαν». Τα νέα σενάρια στηρίζονται σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Στο ότι οι εκλογές θα είναι πρόωρες, θα γίνουν το Φθινόπωρο!

 

Συγνώμη αλλά τώρα που «έκλεισε» η συμφωνία δεν βλέπουμε διατεθειμένους να υποχωρούν και να αποχωρούν τους κυβερνόντες. Ίσα ίσα που σύμφωνα με τα όσα εσχάτως παρακολουθούμε, τώρα τους άνοιξε η όρεξη.

 

Από την εφημερίδα Χρόνος της Κομοτηνής αντιγράφουμε είδηση που αφορά τα ανταποδοτικά του ΤΑΡ στο Δήμο Κομοτηνής: Σε φάση υλοποίησης μπαίνει πλέον η προσφορά των ανταποδοτικών οφελών του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, προς τον Δήμο Κομοτηνής.  Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι η κατασκευάστρια εταιρία του έργου έχει κάνει δεκτή την πρόταση του δήμου για την παροχή συγκεκριμένων ανταποδοτικών οφελών και ως εκ τούτου εξέφρασε τις ευχαριστίες του. Το “ευχαριστώ” ήταν ομόφωνο από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου και σύμφωνα με όσα είπε ο κος Πετρίδης η αποδοχή της πρότασης από τον ΤΑΡ έχει διατυπωθεί και γραπτώς, με τη σχετική αλληλογραφία να βρίσκεται ήδη στα “συρτάρια” του δημαρχείου. Ως εκ τούτου, ο αγωγός ΤΑΡ θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή έξι παιδικών χαρών, που βρίσκονται στους έξι οικισμούς του δήμου, από τους οποίους διέρχεται καθώς και την προμήθεια ενός απορριμματοφόρου για τις ανάγκες της αντιδημαρχίας καθαριότητας.

 

Ο Δήμος Καβάλας με ανακοίνωση του κάλεσε τους πολίτες, όσο διαρκεί η κινητοποίηση (ουσιαστικά απεργία) στην Καθαριότητα, να κρατά τα σκουπίδια σπίτι του. Αρκετοί το έπραξαν, πολλοί έκαναν ότι δεν άκουσαν. Θυμηθήκαμε με την ευκαιρία τους φορητούς φωτεινούς σηματοδότες που ο Δήμος εγκατέστησε στις Γλάστρες όταν ανέκυψε το τεχνικό πρόβλημα στο δρόμο. Όλοι τους έβλεπαν κι αντί να πειθαρχήσουν, τους προσπερνούσαν αδιάφορα.

 

Σε συνέχεια αυτής της εντελώς ανεύθυνης συμπεριφοράς της πλειοψηφίας των οδηγών αποφάσιστηκε η μικρή παράκαμψη με χρήση δρόμου που έχει μεγάλη κλίση. Υπήρξαν νέες διαμαρτυρίες μα άλλη επιλογή δεν υπήρχε. Εκ των υστέρων άπαντες κατάλαβαν ότι οι φωτεινοί σηματοδότες ήταν κάτι καλύτερο. Με τη διαφορά ότι ο Δήμος Καβάλας δεν επανήλθε σε αυτούς. Κι αυτός με τα δίκια του.

 

Είτε έτσι, είτε αλλιώς αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν φταίνε για όλα οι αιρετοί. Συχνά υπάρχουν ευθύνες και στους πολίτες. Τις οποίες οι αιρετοί διστάζουν να αποδώσουν, φοβούμενοι τις εκλογικές συνέπειες…

 

Με τρεις εκπροσώπους του συμμετέχει στις εκλογές της Κυριακής, για νέο δ.σ. του Πανελληνίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας. Η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Σ. Ρακιτζή είναι υποψήφια στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

 

Νέα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη θα έχει σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Πατούλης. Σήμερα η συζήτηση δεν θα αφορά τις αλλαγές στο Καλλικράτη (θέμα στο οποίο υπάρχει πλήρης διαφωνία) αλλά το επίκαιρο ζήτημα των συμβασιούχων των Δήμων. Αν με την ευκαιρία ανταλλάξουν λόγια και για τον Καλλικράτη, δεν το γνωρίζουμε. Ούτε το αποκλείουμε.

 

Διαβάστε επίσης