μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τελικά δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χώρος για κάτι νέο στα κοινά. Το παράδειγμα του Φίλιππου Αναστασιάδη είναι χαρακτηριστικό. Προσπαθεί κι αυτός αλλά κι όσοι τον υποστηρίζουν, να ενώσουν δύο στρατόπεδα που ξεκινούν από το ίδιο κόμμα. Αναλύουν τα ισχυρά τους επιχειρήματα. Φθάνουν στο σημείο ακόμη και να θερμοπαρακαλούν. Ο Γιάννης Φιλόσογλου όμως εμφανίζεται αμετάπειστος. Επιχειρεί μάλιστα να αλλάξει το κλίμα κι έτσι θέτει στόχο όχι μόνο να μην υποχωρήσει ο ίδιος αλλά να εξωθήσει σε αποχώρηση όσους τον απειλούν! Δεν είναι μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα στον Δήμο Παγγαίου. Είναι πάντα το νέο που δυσκολεύεται αφάνταστα να επικρατήσει σε σχέση με το παλιό.

 

Λίγοι αιρετοί κατάλαβαν έγκαιρα ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθούν, ακόμη λιγότεροι το έκαναν. Αυτή η κατάσταση έβαλε σε μπελάδες κόμματα και δημοτικές παρατάξεις. Όσο κάποιος προσπαθεί να μείνει εκλογικά ζωντανός, εμποδίζει την ανανέωση και την αλλαγή. Κάπως έτσι η Ελλάδα έφθασε εδώ που έφθασε. Γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήθελε πάντα να είναι υπουργός και να επωφελείται τις μίζες. Ο Λοβέρδος πίστεψε ότι μια ζωή θα είναι Υπουργός. Κι όταν έχασε αυτό το πλεονέκτημα, έφυγε από το κόμμα του μπας και φτιάχνοντας νέο καταφέρει να πετύχει τον στόχο του.

 

Μετά είναι τα άλλα παραδείγματα των δημάρχων, παλαιότερα των νομαρχών. Ντε και καλά να … πεθάνουν στην καρέκλα. Στην θέση που δεν την βαρέθηκαν ποτέ. Παρακολουθούμε τους ισχυρισμούς του Γιάννη Φιλόσογλου. Το τι λέει υπερασπιζόμενος την επιθυμία του να είναι πάλι υποψήφιος δήμαρχος. Μα δεν του είναι αρκετά όσα σπουδαία ήδη έκανε; Οι πολλές θητείες που είχε, με σαφή και πανηγυρική πολλές φορές εντολή του λαού; Η απάντηση είναι αρνητική. Τώρα λέει ότι έχει νέο στόχο, να γίνει δήμαρχος του μεγάλου δήμου Παγγαίου!

 

Προς Θεού, ο Φιλόσογλου δεν είναι ούτε ο πρώτος μα ούτε ο τελευταίος. Για τον Νομό μας όμως είναι αυτή την εποχή ο γνήσιος εκφραστής αυτής της παλαιάς και καταστροφικής για τον τόπο νοοτροπίας. Όσο ζω θα εκλέγομαι. Όσο μπορώ θα είμαι υποψήφιος. Παράγοντας που θα τον πολιορκούν οι φίλοι, θα τον προσεγγίζουν με διάφορες προσφορές και διαπραγματεύσεις οι αντίπαλοι.

 

Κάποτε υπήρξε η ιδέα όλοι αυτοί οι αιρετοί να έχουν κι ένα όριο. Εκ του νόμου. Τότε οι βολεμένοι βουλευτές, δήμαρχοι, υπουργοί και νομάρχες επαναστάτησαν. Κατάφεραν και άλλαξαν τον νόμο. «Έπνιξαν» με κατάλληλους χειρισμούς τις ιδέες περί ενός φυσιολογικού ορίου (καθόλου μικρού) εντός του οποίου θα έχουν δυνατότητα να είναι υποψήφιοι. Τότε ήταν χάθηκε η μπάλα…

 

Φθάνουμε λοιπόν στον εξής σημείο. Ο νεότερος του Φιλόσογλου, Αναστασιάδης πρέπει να πάρει άδεια από τον παλαιότερο. Πρέπει να πρώτα να αποσυρθεί ο παλιός (όποτε το αποφασίσει) και μετά να συζητηθεί το ενδεχόμενο ενός νέου προσώπου. Το χειρότερο είναι όμως κάτι άλλο, κοντινό σε όλα αυτά. Αν ο νέος επιμείνει και κατέβει στις εκλογές τότε θα θεωρηθεί προδότης. Θα είναι ο κακός, ο διασπαστής που θα κάνει ζημιά κι ο Δήμος θα περάσει στα χέρια του αντίπαλου κόμματος…

 

Όλα αυτά τα ζήσαμε και τα ξαναζήσαμε στην Καβάλα. Μυαλό όμως δεν βάλαμε. Συνεχίζουμε απτόητοι στις διάφορες εμμονές μας. Προσωποποιούμε τα πράγματα, περιορίζουμε το νόημα των εκλογών αφού σε μεγάλο βαθμό τις ταυτίζουμε όχι με τις προτάσεις ή τις ιδέες αλλά με τα πρόσωπα. Ορισμένα παίζουν εκ του ασφαλούς, μόνιμα και διαχρονικά. Κάποια άλλα, πρωτοεμφανιζόμενα, είναι πιο εύκολο να εκλεγούν… μητροπολίτες παρά να γίνουν οι υποψήφιοι που θα διαδεχθούν κάποιον παλιό που επιτέλους κατάλαβε ότι πρέπει να αποχωρήσει.

 

Δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης, ένας του ΣΥΡΙΖΑ κι ένας της Χρυσής Αυγής, κατέθεσαν ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη σχετικά με τις έντονες φήμες περί μετάθεσης των προσεχών τοπικών εκλογών. Τόσο των Δήμων όσο και των Περιφερειών. Και οι δύο ερωτήσεις προγραμματίστηκαν να συζητηθούν και να απαντηθούν την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου. Πριν δύο ημέρες. Κι ενώ άπαντες περίμεναν να μάθουν τα νέα δηλαδή την πρόθεση της Κυβέρνησης, νέα δεν υπήρξαν. Και οι δύο ερωτήσεις δεν συζητήθηκαν λόγω κωλύματος του αρμόδιου Υπουργού.

 

Αυτό συνηθίζεται στη Βουλή τούτη την περίοδο. Το 50% των ερωτήσεων που είναι προγραμματισμένες να συζητηθούν στην ολομέλεια, τελικά δεν συζητούνται. Ο λόγος είναι πάντα ίδιος. Ο αρμόδιος υπουργός έχει μια άλλη και πιο επείγουσα δουλειά… Τότε οι ερωτώντες βουλευτές διαμαρτύρονται έντονα. Ζητούν προστασία από το προεδρείο της Βουλής. Κάτι που δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού πάλι οι ερωτήσεις δεν γίνονται αντικείμενο συζήτησης. Η αντιπολίτευση οφείλει να περιμένει, η συζήτηση της ερώτησης να οριστεί σε νέα ημερομηνία (ένας θεός ξέρει πότε).

 

Αλήθεια είναι ότι από το Καλοκαίρι και μετά οι ερωτήσεις της αντιπολίτευσης προς τους Υπουργούς είναι πάρα πολλές. Ο κανονισμός όμως άλλαξε. Η διαδικασία είναι πολύ σύντομη, σε σχέση με το παρελθόν. Προχθές η ερώτηση του κ. Καλαντζή για το 12% απασχόλησε τη Βουλή μόλις για 13 λεπτά. Άρα και πλήθος ερωτήσεων να υπάρχει, δεν είναι αυτό δικαιολογία ώστε τα κυβερνητικά στελέχη να υπεκφεύγουν. Πολύ περισσότερο όταν η ερώτηση είναι τόσο εύστοχη, όπως αυτή για τον ακριβή χρόνο των επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

 

Νέο ραντεβού με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς της Καβάλας έχει την Κυριακή το απόγευμα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Θοδωρής Γκόνης. Το δεύτερο. Θα συζητηθεί στο όμορφο και θεατρικό περιβάλλον του «Αντιγόνη Βαλάκου» η συμμετοχή των ερασιτεχνικών σχημάτων στις εκδηλώσεις του Καλοκαιριού. Η πρώτη συνάντηση έγινε πριν ακόμη την περίοδο των εορτών. Τότε ο κ. Γκόνης είχε εκμυστηρευτεί στα ερασιτεχνικά σχήματα την ιδέα του. Τώρα οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν οριστικά ώστε σύντομα να αρχίσουν οι προετοιμασίες και οι πρόβες.

 

Εκτός από τους 35 συνέδρους που το ΠΑΣΟΚ Καβάλας εξέλεξε την περασμένη Κυριακή, δικαίωμα συμμετοχής στην ίδια διαδικασία έχουν καμιά 10αρια επώνυμα τοπικά στελέχη. Οι πρώην βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι υποψήφιοι δήμαρχοι κτλ. Οι τρεις πρώην βουλευτές είναι βέβαιο ότι θα παραστούν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Για τους άλλους δεν είμαστε και τόσο σίγουροι. Π.χ. ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς το σκέπτεται ενώ μάλλον δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο ο Δήμαρχος Παγγαίου Βασίλη Ξουλόγης. Όσο για τους παρατηρητές του συνεδρίου από την Καβάλα, υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πολλοί, κι αυτοί τούτη την φορά θα είναι ελάχιστοι…

 

Συνεχίζει η Δράμα να μην πολυενδιαφέρεται για την διεκδίκηση του 12%. Το γεγονός προκαλεί έκπληξη και μάλιστα μεγάλη. Κι άλλη φορά σημειώσαμε ότι αυτό το παράξενο γεγονός ίσως να έχει σχέση με το ότι η όμορη πόλη προσπαθεί αυτό το διάστημα να σώσει τις σχολές και τα τμήμα του ΤΕΙ. Ίσως και να μην πιστεύει στην διεκδίκηση του 12%. Κάτι σα να κατάλαβαν στο Επιμελητήριο της Καβάλας κι ετοιμάζονται να προχωρήσουν μόνοι. Αυτοί της διοίκησης του Επιμελητηρίου κι οι 4 βουλευτές Καβάλας. Την ίδια περίπου ώρα που ετοιμάζεται τοπική σύσκεψη κορυφής (με αποκλειστικό θέμα το 12%) ο Γιώργος Καλαντζής βάζει νέο στόχο. Να μιλήσει για το 12% στους στενούς συνεργάτες του Στουρνάρα.

 

Κατάλαβε φαίνεται κάτι που ίσχυε και ισχύει πάντα στην Αθήνα. Για να πείσεις έναν υπουργό πρέπει νωρίτερα να πείσεις τους συμβούλους του. Επ’ αυτού δεν είχαν γίνει δα και σπουδαίες ενέργειες. Θα γίνουν τώρα. Κι αφού πεισθούν οι συνεργάτες του Στουρνάρα τότε η Καβάλα θα πάει πάλι στον Υπουργό των Οικονομικών…. Όσο για τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, αυτόν μοιάζει να τον έχουμε σίγουρο. Και τους συμβούλους του επίσης.

 

Σε γνωστή ιστοσελίδα φιλοζωικού περιεχομένου αναρτήθηκε χθες κείμενο από την Ελευθερούπολη. Μια γυναίκα που αγαπά και προσέχει τα ζώα καταγγέλλει ότι άγνωστοι επιμένουν να εγκαταλείπουν εδώ και πολύ καιρό τα σκυλιά τους στον σκουπιδότοπο της ίδιας περιοχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στον σκουπιδότοπο της Ελευθερούπολης να υπάρχει μεγάλος αριθμός σκύλων, οι περισσότεροι από τους οποίους τρέφονται από τα σκουπίδια!

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης