μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το έκανε κι αυτό ο Γιάννης Φιλόσογλου. Πήγε χθες στο Δημαρχείο της Ελευθερούπολης για να συνεδριάσει με την Οικονομική Επιτροπή κι ανακοίνωσε ο ίδιος – με πλατύ χαμόγελο- την ποινή που του επιβλήθηκε. Όλοι έμειναν «κόκκαλο». Όχι γιατί δεν ήξεραν. Όχι γιατί δεν ανέμεναν αυτή την εξέλιξη. Έμειναν «παγωτό» με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα ο πρώην δήμαρχος. Το δημοσιοποιεί ο ίδιος και το περιορίζει ταυτόχρονα. Ουσιαστικά το υποβαθμίζει ώστε να περάσει όσο το δυνατό πιο «μαλακά». Αποδέχεται την ποινή, δεν διαφωνεί και δεν αντιδρά. Μόνο γελά. Δεν ασκεί ούτε καν έφεση. Φοβούμενος μάλλον τα χειρότερα…

 

Κάτι συμβαίνει αυτό το διάστημα σε όλο το Νομό Καβάλας. Ένα σωρό υποψήφιοι για υποψήφιοι δήμαρχοι τα βρίσκουν μπροστά τους σκούρα. Δεν απογοητεύονται πάντως. Θεωρούν αυτά τα προβλήματα προσωρινά. Κι έτσι δέχονται να βγουν για λίγο από το κάδρο ώστε με την πρώτη ευκαιρία να επανέλθουν. Χρόνο άλλωστε έχουν στη διάθεση τους…

 

Συνεδρίασε χθες στην Αθήνα, στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Κέντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Ούτε χθες συζήτησε το θέμα των Λουτρών των Ελευθερών. Η αναμονή μας άρα συνεχίζεται. Ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβρη. Τότε μας είχαν πει πρώτη φορά ότι το θέμα των 3 κτιρίων που προτείνεται να χαρακτηριστούν μνημεία θα απασχολήσει άμεσα το ΚΑΣ. Το… άμεσο σημαίνει 4 μήνες αναμονή. Δηλαδή που να μην βιάζονταν…

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Καβάλας των Ανεξάρτητων Ελλήνων διαμαρτυρήθηκε την Δευτέρα στον αρμόδιο υπάλληλο για την σειρά κατάθεσης των στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων (ηρώο) του Δημοτικού Κήπου. Πριν καταθέσουν στεφάνι οι ντόπιοι Ανεξάρτητοι Έλληνες κλήθηκε να καταθέσει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ. Αυτό δεν άρεσε κι όπως και να το κάνουμε δεν είναι και σωστό. Παρά τις έρευνες όμως οι ΑΝ.ΕΛ. δεν βρήκαν ποιος είναι υπεύθυνος για τη λάθος σειρά. Ποιος ξέρει, ίσως μέχρι την 28η Οκτώβρη να έχουν καταλάβει (οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης) ότι η σύνθεση του ελληνικού κοινοβουλίου έχει αλλάξει. Το κόμμα Καμμένου είναι σε αυτήν, όχι όμως και το κόμμα Καρατζαφέρη.

 

Τα νέα της τοπικής Χρυσής Αυγής. Την Δευτέρα η οργάνωση ήταν παρούσα στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στη Θάσο. Ειδικότερα εκπρόσωποι του κόμματος συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που έγιναν στον Λιμένα. Η ίδια οργάνωση δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι αντίθετη στα διόδια της Μουσθένης. Δεν αποκλείει μάλιστα σε επόμενη κινητοποίηση του Δήμου Παγγαίου να συμμετέχει κι αυτή. Όσο για τις ζημιές στην είσοδο της πολυκατοικίας (έκρηξη από γκαζάκια τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου), η νομαρχιακή επιτροπή ανέλαβε να τις πληρώσει. Απαλλάσσοντας από την δαπάνη τους άλλους διαμένοντες (ιδιοκτήτες και ενοικιαστές) στην πολυκατοικία.

 

Ο δυνατός αέρας ξήλωσε μεγάλη κολώνα φωτισμού στο Φάληρο. Η κολώνα ήταν έτοιμη να πέσει. Τότε κινητοποιήθηκε πρώτη η δημοτική αστυνομία Καβάλας. Το περιστατικό (ήδη γνωστό) συνέβη το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κινούμενος στο δίκυκλο που διαθέτει ενημερώθηκε κι έφθασε γρήγορα στο σημείο. Λόγω της μεγάλης κίνησης στον κόμβο Φαλήρου αλλά και του κινδύνου να συμβεί ατύχημα, διέκοψε την κυκλοφορία. Κι ως καλός τροχονόμος την ρύθμιζε μέχρι να φθάσουν όλοι οι υπόλοιποι περισσότερο αρμόδιοι και γνώστες του αντικειμένου. Τα κατάφερε μια χαρά, δείχνοντας ότι αν χρειαστεί μπορεί κι αυτός να αναλάβει καθήκοντα στο κέντρο της πόλης.

 

Αθίγγανοι συχνάζουν και στο κατάστημα Μαρινόπουλου πλησίον της Ιχθυόσκαλας. Καμιά φορά λέγεται ότι γίνονται φορτικοί προς τους πολίτες. Ζητώντας τους χρήματα και όχι μόνο. Την… νύφη την πληρώνουν και οι οδηγοί των αυτοκινήτων που σταματούν στο φανάρι. Χθες λοιπόν ένας αθίγγανος ζητούσε τσιγάρο από έναν οδηγό. Κι αυτός- πιεζόμενος από τον τσιγγάνο, όπως εκ των υστέρων είπε- βγήκε από το αυτοκίνητο του και κινήθηκε απειλητικά εναντίον του. Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι πρόλαβε και τον χτύπησε κιόλας!

 

Φημολογείται αλλά δεν επιβεβαιώνεται. Συνεργείο του ΣΔΟΕ ήταν στον Νομό Καβάλας πρόσφατα, στα πλαίσια μεγάλου ελέγχου σε όλα σχεδόν τα ενεχυροδανειστήρια. Κατά την ίδια πληροφορία, το ΣΔΟΕ έφθασε ακόμη και στα υπόγεια των τραπεζικών καταστημάτων όπου ζήτησε και άνοιξε θυρίδες! Τι βρήκε- αν βρήκε κάτι- θα το μάθουμε αργότερα. Με τα δελτία τύπου της υπηρεσίας για τους ελέγχους του Μαρτίου.

 

Σε «ζωντανή» σύνδεση της ΕΤ3 είδαμε την Κυριακή το πρωί την θεία λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είδαμε άδειο τον ιερό ναό, λίγοι ήταν οι πιστοί που συμμετείχαν στο θρησκευτικό γεγονός. Ένας εξ αυτών όμως μας φάνηκε γνώριμος. Ναι ήταν ο Γιώργος Καλαντζής. Βεβαιώσαμε τις υποψίες μας όταν ήρθε η ώρα του «πάτερ ημών». Ο σκηνοθέτης εστίασε στον πρώην Υπουργό που το διάβασε με άνεση. Για τον κ. Καλαντζή είναι συνηθισμένη η συγκεκριμένη διαδικασία. Κι εύκολη, αν σκεφθεί κανείς ότι παλαιότερα κλήθηκε να διαβάσει το «πιστεύω εις έναν Θεό…».

 

Όταν η Κρητική Αδελφότητα περνούσε μπροστά από την εξέδρα των επισήμων στην πρόσφατη παρέλαση, άρχισε το τραγούδι. Σιγανό αλλά και συγκεκριμένο. «Πότε θα κάνει ξαστεριά» τραγούδησαν οι Κρητικοί της Καβάλας. Έτσι σαν έθιμο. Για να μην ξεχνιόμαστε…

 

Περισσότεροι από 140 αστυνομικοί – όλοι από την Καβάλα- πήραν μέρος την Δευτέρα στα μέτρα για την παρέλαση και τις άλλες εκδηλώσεις. Νούμερο μεγάλο αν σκεφθεί κανείς τις δυνατότητες και τα κενά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε άλλους 20 με 30 άνδρες του Λιμεναρχείου. Κοντά σε αυτούς κινητοποιήθηκε και το πλωτό σκάφος. Ήταν –όση ώρα εξελίσσονταν η παρέλαση- στο κέντρο της λιμενολεκάνης. Μήπως κι οι επίσημοι δεχθούν… επίθεση από την θάλασσα.

 

Ρεπορτάζ από το χθεσινό ταξίδι του Κωστή Σιμιτσή στην Αθήνα. Γραμμένο από τον ίδιο, στο facebook: Επιστροφή από ένα ακόμη ταξίδι της μισής μέρας στην Αθήνα. Η πρώτη σύσκεψη έγινε προσυνεννοημένα εν πτήση, με τον Βασίλη Λιόγκα για θέματα απορριμμάτων. Αμέσως μετά, μαζί με άλλους δημάρχους στα γραφεία της ΚΕΔΕ με τον Κώστα Μουτζούρη, Γενικό Γραμματέα Λιμένων. Οι τοπικές κοινωνίες διεκδικούν μερίδιο από το θαλάσσιο μέτωπο, το οποίο τους το στερούν λιμάνια άναρχα ανεπτυγμένα, πολλές φορές χωρίς λιμενικές δραστηριότητες. Ύστερα από συντονισμένες πιέσεις των δημάρχων, εκδίδεται σε λίγες μέρες εγκύκλιος του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά, ώστε η χερσαία ζώνη των περισσότερων λιμανιών να περιέλθει κατά μεγάλο μέρος στους Δήμους. Και η Καβάλα εμπλέκεται στη διαδικασία ενεργά (την ίδια ώρα συμμετέχει σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα γα τη διαχείριση του θαλάσσιου μετώπου). Στη συνέχεια, συνάντηση με τον πρ. υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη στη Βουλή (ενημέρωση για τα ενεργειακά θέματα). Κι αμέσως μετά αεροδρόμιο…

 

Ο Γιάννης Γκαγκαλούδης – που σημειωτέον φαίνεται να γίνεται γαμπρός της Καβάλας- έγραψε στο facebook συγκεκριμένο μήνυμα, μόλις έμαθε ότι αλλάζει ο προπονητής της Ένωσης. Είναι σαφές που απευθύνει το μήνυμα του: «Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη. Είδες φίλε μου; Όλα εδώ πληρώνονται. Κι αυτό που έκανες σε εμένα, αλλά και ότι έκανες σε μια ομάδα που ήταν και είναι πρότυπο…Έδιωξες παίκτες, έφερες ένα κάρο άλλους, που αποκορύφωμα ήταν να φέρεις και τραυματία απλά για να φας εμένα χωρίς λόγο. Μακάρι η Καβάλα να σωθεί και το εύχομαι από την καρδιά μου γιατί την αγαπώ και τη νοιάζομαι. Μάγκες μην τα παρατήσετε γιατί 5 ματς είναι πολλά… Μπορείτε!».

 

Εκπρόσωπος τοπικής επιχείρησης πήγε την περασμένη εβδομάδα στην εφορία. Πρώτα πλήρωσε όσα (λίγα) χρωστούσε, μετά πήγε να πληρωθεί (δικαιούνταν επιστροφή χρημάτων). Πλήρωσε αμέσως. Για να πληρωθεί όμως πέρασε από χιλιάδες κόσκινα… Στο τέλος κατάλαβε καλά ότι δεν έφταιγαν οι υπάλληλοι. Ο Στουρνάρας έδωσε τις σχετικές εντολές. Πληρώνεις αμέσως, πληρώνεσαι μόνο αν έχεις μαζί σου κάθε είδους βεβαιώσεις και πιστοποιητικά…. Στο τέλος όμως πληρώνεσαι.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης