μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Κόσμος πολύς χθες το πρωί στο Δημαρχείο. Όλοι δημοσιογράφοι. Οι οποίοι απέφυγαν ευστόχως το γραφείο του Δημάρχου, προκειμένου να μην προκαλέσουν οχλοβοή. Κινήθηκαν συντεταγμένα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί πρωί πρωί αναζητούσαν την είδηση. Αυτή που έχει σχέση με τον Διόνυσο. Εντός της αιθούσης βρήκαν μόνο την επιτροπή του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Κανέναν ενδιαφερόμενο. Καμία προσφορά και πρόταση. Εξέλιξη αναμενόμενη. Δεν είναι καιρός για τέτοιες επενδύσεις, με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις.

 

Το… κόλπο (βολικό για την τοπική αυτοδιοίκηση) είναι παλιό. Τοπικά το παρακολουθήσαμε να υλοποιείται στην περίπτωση των αποθηκών στο κεντρικό λιμάνι αλλά και με τα Λουτρά των Ελευθερών. Ο φορέας έχει ένα ακίνητο που θέλει να αξιοποιήσει. Αντί να το φτιάξει αυτός και μετά να το νοικιάσει, ζητά από νωρίς το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα. Να το συντηρήσουν αυτοί κι αμέσως μετά να το αξιοποιήσουν. Εντάξει, κάπου η διαδικασία απέδωσε. Συνήθως όμως δεν έχει αποτέλεσμα. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι κι εκεί που υπήρξαν επενδυτές, ακόμη κι εκεί δεν φθάσαμε ως τώρα στην ουσία του πράγματος.

 

Χρόνια πολλά ο Δήμος Καβάλας διεκδικούσε τον Διόνυσο. Ίσως από την εποχή του Αθανασιάδη. Τότε τα πράγματα ήταν αλλιώς. Επενδυτές ένα σωρό. Το κράτος όμως καθυστερούσε. Τα ήθελε όλα δικά του. Στο τέλος δεν έκανε τίποτα. Υποχρεώθηκε (αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες του) να παραχωρήσει αυτού του είδους την περιουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κι αυτή αμέσως μετά επέλεξε τον εύκολο δρόμο. Όλα στους ιδιώτες. Και τα έργα κατασκευής ή συντήρησης.

 

Καλά όλα αυτά αλλά η κρίση; Η ύφεση; Αυτή δεν την υπολόγισαν. Ζητούν λοιπόν ενδιαφέρον επενδυτών για μια επένδυση (που έχει τα ρίσκα της) ύψους 1 εκ ευρώ. Που να βρεις ήρωες την σήμερον ημέρα… Ο Δήμαρχος μάλιστα είχε ελπίδες ότι οι ενδιαφερόμενοι θα ήταν αρκετοί και ντόπιοι. Κάτι που παρά τα λόγια (τα οποία ως συνήθως είναι δωρεάν) δεν επιβεβαιώθηκε. Ενημερώθηκαν οι υποτιθέμενοι ντόπιοι επενδυτές αλλά χθες ούτε που πλησίασαν την περιοχή του δημαρχείου. Έμειναν στην αίθουσα μόνο οι δημοσιογράφοι κι υπάλληλοι. Συμπέρασμα: Όσο ελκυστικός κι αν είναι ο Διόνυσος, οι όροι αξιοποίησης του απαιτούν χρήματα. Λεφτά πολλά. Στην Καβάλα αυτά δεν υπάρχουν.

 

Κι αν υπάρχουν (όπου υπάρχουν) ουδείς τα χαραμίζει για κάτι τέτοια μεγαλόπνοα σχέδια. Όσο για τα δάνεια των τραπεζών, μας τέλειωσαν επίσης. Κατά συνέπεια ο Δήμος Καβάλας πρέπει ήδη να ετοιμάσει το plan B. Μόνος του να αρχίσει σιγά σιγά την αποκατάσταση του Διόνυσου. Μετά βλέπουμε. Εφόσον δεν προλαβαίνει να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ, ας ετοιμαστεί για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Επενδυτής δεν φαίνεται, ούτε θα φανεί. Αν αντίθετα επιδιορθώσει αυτός τον Διόνυσο και τον βγάλει αμέσως μετά σε δημοπρασία, θα πετύχει ενοίκια υψηλά. Όπως έγινε και στην περίπτωση του αναψυκτηρίου του Φρουρίου.

 

Έφυγαν χωρίς την είδηση οι δημοσιογράφοι χθες από το Δημαρχείο. Υπηρεσιακοί παράγοντες και Σιμιτσής απάντησαν με τον ίδιο τρόπο. Η διαδικασία ήταν άγονη αλλά θα επαναληφθεί. Όσο ο Δήμος Καβάλας αναζητά το θαύμα, θα χάνει πολύτιμο χρόνο. Ας βάλει μπρος κάτι άλλο προκειμένου να φθάσει στον στόχο από άλλη οδό. Ευτυχώς ο Διόνυσος εκτός από το καλό όνομα, συνεχίζει να έχει όλα τα άλλα πλεονεκτήματα του. Οπότε αξίζει δια ευρωπαϊκού προγράμματος η ανακαίνιση του. Θα βγει σχεδόν τσάμπα. Αμέσως μετά βλέπουμε.

 

Το προεκλογικό ρεπορτάζ περί των προσεχών δημοτικών εκλογών στην Καβάλα συνεχίζεται. Ο εν ενεργεία Δήμαρχος ετοιμάζει διπλό «άνοιγμα». Προς τα αριστερά και τα δεξιά. Προσπαθεί τώρα να βρει τα κατάλληλα πρόσωπα, τώρα που η ΝΔ δεν έχει υποψήφιο Δήμαρχο. Όταν κάποια στιγμή αυτός θα υπάρξει, τότε το «άνοιγμα» προς τα δεξιά θα είναι πιο δύσκολο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σιμιτσής άρχισε όπως θα άρχιζε ο κάθε ένας που είναι στη θέση του. Πρώτα απευθύνθηκε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους του. Όλοι του απάντησαν θετικά. Θα είναι πάλι υποψήφιοι μαζί του. Εξαίρεση είναι ο Γιάννης Αντωνιάδης (πρώην ποδοσφαιριστής του ΑΟΚ) που είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Χθες το μεσημέρι μάλιστα έπινε (ένα ακόμη) ούζο με τον Μάκη Παπαδόπουλο. Κάπου εκεί βρίσκεται η αιτία της μη υποψηφιότητας.

 

Ο δε Παύλος Δεμερτζίδης είπε ότι θα το σκεφθεί. Ο Σιμιτσής του έδωσε τον απαραίτητο χρόνο. Θα τον περιμένει όσο χρειαστεί. Ο Ντίνος Κλειτσιώτης – τα γράφαμε χθες- το σκέπτεται πολύ σοβαρά αλλά δεν βιάζεται κιόλας. Αυτό το Καλοκαιρινό διάστημα που πλησιάζει, όλοι θα σκεφθούν και θα προετοιμαστούν. Αποφάσεις κι οριστικές ανακοινώσεις κάπου τον Σεπτέμβρη. Χωρίς να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κάποιοι να κάνουν ένα βήμα μπροστά εν μέσω Θέρους και μπάνιων του λαού.

 

Πάνω στην ώρα ήρθε το δημοσίευμα της Καθημερινής, το οποίο αναπαρήγαγαν την Κυριακή οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Σκέφτονται- έγραψε η εφημερίδα- να αλλάξουν το σύστημα των εκλογών. Ειδικότερα κατά την Αθηναϊκή εφημερίδα σκέπτονται τα ακόλουθα: «…θα υπάρχουν δύο ξεχωριστές λίστες για κάθε δήμο, μία για τον Δήμαρχο και μία για τους δημοτικούς συμβούλους. Η αποσύνδεση δημάρχων – δημοτικών συμβούλων θα ενισχύσει εκ των πραγμάτων τις συμπράξεις μεταξύ κομμάτων και τους ισχυρούς σε προσωπικότητα, υπερκομματικούς ή κοινούς υποψηφίους, που πιο εύκολα μπορούν να κινητοποιήσουν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, αποκτώντας έτσι συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Το προτεινόμενο σχέδιο έχει βέβαια και ένα σημαντικό μειονέκτημα. Ο δήμαρχος, εφόσον δεν υπάρξει πρόβλεψη για τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα «αντίπαλο» δημοτικό συμβούλιο. «Το νέο σύστημα ενισχύει τη λογοδοσία μεταξύ Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε πλήρη παράλυση», σχολιάζουν αυτοδιοικητικά στελέχη, η πλειοψηφία των οποίων είναι μάλλον αρνητικοί.

 

Νύχτα έκλεισε γνωστό κατάστημα στη πόλη της Καβάλας. Μικρομεσαία επιχείρηση που δεν τα έβγαζε πέρα. Νύχτα Σαββάτου, αργά το βράδυ, μετέφερε αλλού τον εξοπλισμό αδειάζοντας το μαγαζί. Εδώ και 20 περίπου μέρες άδειασε το ισόγειο κατάστημα του Υπεραστικού ΚΤΕΛ (πρώην πρακτορείο Θεσσαλονίκης). Η επιχείρηση που το νοίκιαζε έπεσε κι αυτή θύμα της κρίσης. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Διότι άλλο πράγμα η αισιοδοξία του Πρωθυπουργού κι άλλο πράγμα το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά της Καβάλας.

 

Διαβάστε επίσης