μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι να κάνει βόλτα στον κεντρικό δρόμο της συνοικίας της Παναγίας. Συνοδεύονταν από φιλικά και συγγενικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του κ. Σοφία Γιάννου. Πέραν του ότι βρίσκεται σε διακοπές στο σπίτι του στο Παληό, η σύζυγος του πρώην αναπληρωτή Υπουργού θα συμμετάσχει στο Cosmopolis. Θα είναι η υπεύθυνη του περιπτέρου της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου». Μιας οργάνωσης που πρώτη φορά θα λάβει μέρος σε αυτό το τμήμα του φεστιβάλ.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού. Δραστηριοποιείται και απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μικρά απροστάτευτα παιδιά, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και πολλά χωρίς γονείς, που βιώνουν δύσκολες συνθήκες,  παραμέληση, εγκατάλειψη, χωρίς ιατρική φροντίδα με αβέβαιο μέλλον.  Επικεφαλής είναι ο ιερέας πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου. Έδρα έχει στην Αθήνα και δύο παραρτήματα, ένα στην Ήπειρο κι στη Χίο.

 

====================================================================

 

Ο προβληματισμός των τοπικών παραγόντων, για το τι κάνουμε αμέσως μετά τη σημερινή διαμαρτυρία για τα διόδια, είναι απολύτως σωστός. Δικαιολογημένος. Προσπάθησαν και προσπαθούν να καταθέσουν ιδέες, να δώσουν κατάλληλες κατευθύνσεις. Έχουν λίγο χρόνο ακόμη στη διάθεση τους για να τα καταφέρουν. Σήμερα θα γίνει ένα ακόμη βήμα, ο πόλεμος συνεχίζεται. Όλα δείχνουν ότι θα είναι μακρύς και δύσκολος.

 

Με ενότητα και καλή οργάνωση οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να τα ματαιώσουμε έγκαιρα, να μην χρειαστεί «να τα πετάξουμε στην χαράδρα». Πρώτα πρώτα τους χρωστάμε μια προσφυγή στο ΣτΕ. Αυτή αργεί κι είναι λάθος. Έχουμε προθεσμίες άνετες αλλά η προσφυγή πρέπει να κατατεθεί άμεσα. Μπορούμε μάλιστα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των γονέων των μαθητών του Γυμνασίου του Αμυγδαλεώνα που για το δικό τους θέμα προσέφυγαν πολλαπλώς στο ΣτΕ.

 

Θα πρέπει να εξεταστεί η πρόταση Σιμιτσή για προσφυγή στη δικαιοσύνη και όσον αφορά τη δημοπράτηση του έργου. Η οποία μας φαίνεται να αργεί. Ούτε χθες (μια εβδομάδα μετά την πρώτη αναβολή) η Εγνατία Οδός ΑΕ επανήλθε. Φαίνεται ψάχνει ακόμη μέσα στη… γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία της, αυτού του είδους τις διαδικασίες.

 

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις του κ. Βαγγέλη Παππά για τον ρόλο της Αστυνομίας που ουσιαστικά εξουδετερώνει τις συνέπειες των κινητοποιήσεων. Κάποτε πρέπει αυτό που θα κάνουμε να επηρεάζει και την εκτροπή της κυκλοφορίας. Εξαρτάται από τη συμμετοχή. Από τη δυναμική των κινητοποιήσεων. Αν είμαστε πολλοί, τότε θα είμαστε αρκετοί για να βρισκόμαστε ταυτόχρονα τόσο στην Εγνατία οδό όσο και π.χ. στις Καμάρες.

 

Η διαπαραταξιακή επιτροπή που αμέσως συγκροτήθηκε για τη σημερινή διαμαρτυρία πρέπει αύριο κιόλας να επανέλθει. Να συνεδριάσει και να αποφασίσει το τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Οι δηλώσεις των αρμοδίων δείχνουν πιθανή επιδείνωση των δεδομένων αφού δεν θα είμαστε ανάμεσα σε αυτούς (των παραμεθόριων περιοχών) που ίσως εξαιρεθούν από την καταβολή διοδίων.

 

Ένας λόγος παραπάνω να θυμώσουμε κι άλλο, να σχεδιάσουμε τις επόμενες μας κινήσεις. Η άλλη πλευρά αργεί αλλά ετοιμάζεται. Εμείς θα μείνουμε στις χαρές της σημερινής μας διαδήλωσης;

 

Η πραγματική χαρά θα πρέπει να περιμένει. Θα υπάρξει μόνο όταν η Εγνατία Οδός ΑΕ (το κράτος, το ΤΑΙΠΕΔ, οι δανειστές κτλ) καταλάβουν το λάθος και την υπερβολή τους. Πάρουν τα διόδια που σκαρφίστηκαν και φύγουν από τα μέρη μας.

 

Σιγουρεύει κι άλλο η επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καβάλα. Προσδιορίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα από την 25η Ιουλίου ή αμέσως μετά την 25η Ιουλίου. Σίγουρα θα τον συνοδεύει ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης. Στο προς οριστική διαμόρφωση πρόγραμμα του περιλαμβάνεται κι επίσκεψη στην εξέδρα άντλησης των πετρελαίων. Η επίσκεψη του στη Θάσο θα έχει σχέση με την πορεία των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών των πυρκαγιών του περασμένου Σεπτέμβρη.

 

Η ΝΟΔΕ Καβάλας απλά ανακοίνωσε τη σημερινή εκδήλωση με τον ίδιο ομιλητή. Απέφυγε οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες για αυτόν. Ο κ. Ιωάννης Ρούκας (μιλά σήμερα το βράδυ σε εκδήλωση της τοπικής ΝΔ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό), προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη. Έχει σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Για σειρά ετών ήταν στέλεχος της ICAP.

 

Ετοιμάζεται take away καφετέρια στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Ίδια επιχείρηση λειτούργησε πρόσφατα στον Τίμιο Σταυρό και μια ακόμη ετοιμάζεται να λειτουργήσει πλησίον του Τεχνικού Λυκείου. Από αυτού του είδους τα μαγαζιά πάμε πάρα πολύ καλά.

 

Αναβλήθηκε για να γίνει σήμερα το πρωί η προγραμματισμένη για χθες συνέντευξη τύπου- παρουσίαση των εκδηλώσεων του φεστιβάλ «Πλάι στο Κύμα». Ο τόπος δεν άλλαξε, η συνέντευξη τύπου θα δοθεί στην Κεραμωτή. Η πρόσφατη κακοκαιρία επηρέασε και τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων στη Χρυσούπολη. Αντί να τελειώσουν το βράδυ της Δευτέρας, τέλειωσαν χθες. Με μια μέρα καθυστέρηση.

 

Δεν είναι καθόλου λίγα. Είναι πάρα πολλά τα αδέσποτα σκυλιά που κυκλοφορούν στην αποθήκη του Δήμου Καβάλας, εντός του στρατοπέδου Κωτσάλου. Χθες, λόγω της διανομής τροφίμων, επιχειρήθηκε η καλού κακού απομάκρυνση τους. Μια δύσκολη δουλειά που τελικά δεν έγινε. Τα σκυλιά άλλωστε αποδείχθηκαν πολύ ήσυχα.

 

Με βεγγαλικά στον ουρανό της πόλης πρόκειται να τελειώσει αργά το βράδυ της Κυριακής κι αυτό το φεστιβάλ Cosmopolis. Η Δημωφέλεια τα προμηθεύτηκε ήδη, πληρώνοντας ποσό 1.800 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

 

Τον περασμένο Απρίλιο η ΔΕΥΑ Καβάλας ανακοίνωσε με πανηγυρικό τρόπο (και δελτίο τύπου) την έναρξη γεώτρησης στα ορεινά του Δήμου Καβάλας προκειμένου να βρει και να χρησιμοποιήσει το απαραίτητο πόσιμο νερό. Η ανακοίνωση συνοδεύονταν από τις σχετικές φωτογραφίες όπου ο πρόεδρος της επιχείρησης φωτογραφίζονταν μπροστά στο σημείο των ερευνών.

 

Είναι ή δεν είναι «η χαρά της αντιπολίτευσης»; Φυσικά και είναι. Η γεώτρηση δεν είχε αποτέλεσμα, το γεγονός αποσιωπήθηκε. Όχι όμως οι διαμαρτυρίες για έλλειψη νερού των κατοίκων της Π. Καβάλας και των Κορυφών. Οπότε τη λύση θα δώσει η σιγουριά της υδροφόρας. Για τις μεταφορές νερού της οποίας δελτίο τύπου δεν υπάρχει. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

 

Με χθεσινό δελτίο τύπου του Λιμενικού Σώματος έγινε γνωστό ότι από τις αρχές Ιουλίου έως 17 Ιουλίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα ναρκωτικά σε λιμάνια της χώρας. Στην Καβάλα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε δύο περιπτώσεις μικροποσότητες χασίς.

 

 

Διαβάστε επίσης