μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες της χθεσινής συνάντησης στην Αθήνα (θέμα της οποίας ήταν τα διόδια στη Μουσθένη), εύκολα κάποιος μπορεί να καταλάβει ότι δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Προκύπτει ότι οι εκπρόσωποι μας πήγαν εκεί για να… μετακινήσουν τα διόδια κι όχι για να τα καταργήσουν. Πιθανό είναι λοιπόν αυτό που γίνεται στη Μουσθένη να πάει και να γίνει λίγο πιο μπροστά. Πιο κοντά στην Καβάλα. Ε και; Πάλι διόδια θα είναι.

 

Το «φτωχό» αυτό αποτέλεσμα μιας συνάντησης που αναμένονταν πως και πως, οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον στο ότι αργά ξυπνήσαμε. Δεύτερον, ακόμη κι έτσι δεν υπήρχε κοινός στόχος.Κοινή γραμμή. Αυτοί που «κατέβηκαν» στην Αθήνα συμφώνησαν να χαμηλώσουν τον πήχη. Συμπεριφέρθηκαν ως διαχειριστές μιας κατάστασης κι όχι ως πολέμιοι της. Κι εν πάση περιπτώσει αν θέμα μας είναι το σημείο των διοδίων μόνο, τότε ας μείνουν εκεί που είναι σήμερα. Για να μπορούμε να τα παρακάμπτουμε. Θα «βγαίνουμε» από την Εξοχή, θα «μπαίνουμε» από τη Μουσθένη…

 

Το ίδιο ρεπορτάζ δικαιώνει απόλυτα τον Λάζαρο Βασιλειάδη που εγκαίρως αποσύρθηκε από την πρωτοβουλία των τοπικών φορέων. Κατάλαβε τι πάει να γίνει, πήρε αποστάσεις από την άνευ αξίας προσπάθεια. Τώρα ένα πράγμα πρέπει άπαντες να ευχόμαστε. Να μην γίνει δεκτό το αίτημα των φορέων μας, να μείνουν τα διόδια εκεί που ήδη κατασκευάζονται… Όσο για την Εγνατία οδό, αυτή μπορεί άνετα να προσλάβει συμβούλους της όλους τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων. Να τους δώσει τους χάρτες με όλα τα άλλα διόδια ώστε αφού τους μελετήσουν να βρουν και στις άλλες περιπτώσεις τα καταλληλότερα σημεία. Που θα δημιουργούν στην εταιρία περισσότερα έσοδα.

 

Την Τετάρτη το απόγευμα συναντήθηκαν στην Καβάλα εκπρόσωποι από το ΕΠΑΜ, την Σπίθα, τον Σύλλογο Ανέργων και την πρώην ΚΟΕ. Συζήτησαν συνεργασία προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής. Συμφώνησαν να δράσουν μαζί. Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας θα τοποθετηθούν πανό με αντικυβερνητικό περιεχόμενο ακόμη και σε ιστορικά μνημεία της πόλης. Π.χ. στις Καμάρες. Συμφώνησαν επίσης να πάψουν να πληρώνουν κάθε λογαριασμό που λαμβάνουν κι έχει σχέση με αυτή την κυβερνητική πολιτική. Νεότερα περιμένουμε εντός των ημερών.

 

Νέες δηλώσεις έκανε την Τετάρτη το πρωί για το 12% ο Άρης Γιαννακίδης. Με αυτές προσπάθησε να διορθώσει τις προηγούμενες. Εμφανίστηκε λάβρος υπέρ της επέκτασης του 12% στην Ανατολική Μακεδονία, έλεγε δυνατά ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τα δύο Επιμελητήρια. Της Καβάλας και της Δράμας. Ήταν φανερό το άγχος που τον διακατείχε προκειμένου να αποκαταστήσει τις εντυπώσεις. Το κατάφερε; Μάλλον όχι. Η προσπάθεια του πάντως συνεχίζεται. Χθες ήταν κι αυτός στο ραντεβού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών. Για να μας πείσει ότι μας αγαπά και δεν μας αδικεί, βάλθηκε να μετακινήσει (και μόνος του αν χρειαστεί) τα διόδια της Μουσθένης…

 

Αν ο Περιφερειάρχης θέλει να φανεί χρήσιμος για τις επιχειρήσεις της Καβάλας μπορεί αυτό το διάστημα να κάνει κάτι άλλο. Πιο ουσιαστικό από τις διάφορες δηλώσεις του. Να μεσολαβήσει στο Υπουργείο, στην Αθήνα, και να έρθουν επιτέλους στον ΟΑΕΔ Καβάλας τα υπόλοιπα χρήματα ώστε να συνεχιστεί η πληρωμή του 4% για το πρώτο εξάμηνο του 2010. Η πληρωμή άρχισε αλλά τα χρήματα δεν έφθασαν για όλους. Η διαδικασία έχει σταματήσει εδώ και εβδομάδες. Μέχρι η Αθήνα να ξαναστείλει τις απαραίτητες πιστώσεις.

 

Συνεργάτη του στα θέματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων έστειλε χθες στην Αθήνα ο κ. Σιμιτσής. Αυτόν έκρινε ως τον πλέον κατάλληλο να παραστεί στην συνάντηση των τοπικών φορέων και παραγόντων με τον Αναπληρωτή Υπουργό, με θέμα τα διόδια της Μουσθένης! Με αυτόν τον τρόπο οι συνεργάτες του κ. Δημάρχου αναβαθμίστηκαν. Από εδώ και πέρα μπορούν να κάνουν κι άλλες δουλειές, εκτός αυτών για τις οποίες προσελήφθησαν. Λες και δεν υπάρχουν αντιδήμαρχοι στον Δήμο της Καβάλας…

 

Το ότι δεν καθαρίζεται το γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη» είναι λίγο πολύ γνωστό. Την Κυριακή που θα βρεθούμε εκεί για το ματς του ΑΟΚ θα βρούμε κανονικά στις… θέσεις τους τα σκουπίδια από την προηγούμενη ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Δεν είναι ίσως τόσο πολύ γνωστό κάτι άλλο. Ακόμη χειρότερο. Το ότι δεν καθαρίζονται ούτε οι τουαλέτες του γηπέδου! Με αποτέλεσμα η κατάσταση ειδικά σε αυτές να είναι απαράδεκτη. Όσοι αθλούνται καθημερινά προειδοποιούν ότι οι βρώμικες τουαλέτες του «Ανθή Καραγιάννη» είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα που αφορούν την δημόσια υγεία.

 

Ο Δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ υποδέχθηκε χθες το απόγευμα στον Λιμένα τον Γιάννη Πασχαλίδη και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων Κώστα Μουτζούρη. Ο κ. Μουτζούρης δεν επισκέπτεται πρώτη φορά την Θάσο. Την ξέρει καλά από προηγούμενες επισκέψεις, ιδιωτικού χαρακτήρα. Η περιοδεία στα λιμάνια της Θάσου άρχισε αμέσως κι επειδή χθες δεν πρόλαβαν θα την συνεχίσουν σήμερα από νωρίς το πρωί.

 

Μία ακόμη είδηση από την Θάσο, όπως την αναφέρει ο «δράστης». Ο πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Ξώγνος: «Αγαπητοί φίλοι σήμερα παρέδωσα στο Γυμνάσιο κ Λύκειο Λιμεναρίων 10 Ηλ.Υπολογιστές για τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Ήδη 6 τεμάχια έχουν λάβει το Γυμνάσιο κ Λύκειο Λιμένα κ την τρίτη θα παραδώσω άλλους 4 στο Γυμνάσιο Πρίνου. Άλλη μία ηθική μου υποχρέωση ως Αντιδημάρχου τελειώνει με τον καλύτερο τρόπο κ πρέπει να ευχαριστήσω τον Ελληνογερμανικό Σύλλογο Νυρεμβέργης ”PHILOS” για την συνδρομή του».

 

Στο facebook γράφει (όχι συχνά είναι αλήθεια) και ο Αρχέλαος Γρανάς. Φιλοξενούμε την πιο πρόσφατη, προχθεσινή του ανάρτηση: «Θερμά συγχαρητήρια στις φίλες και φίλους χορωδούς αλλά και όλους τους συντελεστές του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καβάλας για την αποψινή εξαιρετική απόδοση του Φιλολογικού- Μουσικού αφιερώματος στο έργο ” ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ” του Διονυσίου Σολωμού. “….Παντ΄ανοιχτά, παντ΄άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου…..”

 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας. Πιο πιθανός να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου είναι ο Παναγιώτης Κυριακίδης, λόγω του ότι ήρθε πρώτος σε σταυρούς. Επειδή η διοίκηση άλλαξε σε μεγάλο βαθμό θα χρειαστεί περίοδος προσαρμογής. Να προλάβουν τουλάχιστον τα μέλη της διοίκησης να γνωριστούν μεταξύ τους.

 

Διέκοψαν – όπως λέγεται στο Διοικητήριο- τις μεταξύ τους σχέσεις ο Κώστας Παπακοσμάς με τον Γιώργο Γερομάρκο. Κατά πάσα πιθανότητα μάλωσαν. Έφθασαν-λένε- στο σημείο να μην μιλά ο ένας με τον άλλο! Μα είναι δυνατόν; Κι αν όλα αυτά είναι αλήθεια, ποιος άραγε να είναι ο σοβαρός λόγος για τον καυγά; Υπάρχει σοβαρός λόγος ή είναι παρεξήγηση;

 

Μια ακόμη παρατήρηση. Χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έκατσαν μακριά ο ένας από τον άλλον. Ο Θόδωρος Καλλιοντζής με τον Γιώργο Τσαλουχίδη. Υπάρχει θέμα ή πρόκειται για σύμπτωση; Ο χρόνος θα το δείξει.

 

Συμπτωματικά συναντήθηκαν χθες το πρωί στο δικαστήριο ο Ανδρέας Μπαλίκας με τον Κώστα Αντωνιάδη. Κι επειδή είχαν καιρό να βρεθούν, έκατσαν σε μια γωνιά και τα είπαν. Θυμήθηκαν τα παλιά, την αξέχαστη εποχή της Ν.Α. Καβάλας. Σχολίασαν τα πρόσφατα, αναφέρθηκαν στα μελλοντικά. Η μεταξύ τους σχέση παραμένει άριστη. Όπως τον καλό εκείνο τον καιρό.

 

Εδώ στην Καβάλα μάθαμε τα νέα αρκετά νωρίτερα. Εννοούμε το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που μετακομίζουν σε βιοτεχνικά πάρκα. Οι ανακοινώσεις στην Καβάλα έγιναν προ μιας εβδομάδας, η είδηση στην Αθήνα «βγήκε» χθες. Με αφορμή το ότι χθες υπογράφηκε η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Η οποία όπως ήδη έγινε γνωστό ευνοεί την μετακόμιση επαγγελματιών και επιχειρήσεων στο εντελώς άδειο σήμερα Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας.

 

Όπως έχουν συμφωνήσει και οι πλέον αρμόδιοι του θέματος, τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα κι αφορούν το Βιοτεχνικό Πάρκο (άλλο λίγο, άλλο περισσότερο) δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες αλλά και συνθήκες τελευταίας ευκαιρίας. Αν παρά τα προγράμματα δεν πάει κανείς εκεί, τότε το πουλάκι πάει. Πέταξε. Περιμένουμε την μετακόμιση, την εγκατάσταση, την ουσιαστική λειτουργία του ΒΙΟΠΑ τουλάχιστον 3 χρόνια. Μα δεν πάει κανείς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης