• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία άδειου από αυτοκίνητα κεντρικού δρόμου (οδός Ομονοίας). Όχι φυσικά χθεσινή. Χθες ίσχυε το αντίθετο. Η φωτογραφία αφορά τη Δευτέρα όπου οι υπηρεσίες έδρασαν. Χθες … ξεκουράστηκαν.

============================================================

Χθες Τρίτη 1η Αυγούστου οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τα έργα, αλλά κι αυτές που έχουν αρμοδιότητα τους την κίνηση των αυτοκινήτων στους κεντρικούς δρόμους, ήταν κάπου αλλού. Ίσως να ήταν ακόμη στην εκκλησία. Πιθανόν στο μοναστήρι του Αγίου Σίλα. Σίγουρα δεν βρίσκονταν στην Καβάλα. Αν χθες το πρωί ήταν εδώ, κάποια αντίδραση κι εξήγηση θα είχαν να μας παρουσιάσουν. Έστω μια κάποια δικαιολογία.

Η απουσία τους δημιούργησε καταστάσεις απίστευτης ταλαιπωρίας πολιτών. Πολλών πολιτών. Είτε μόνιμων κατοίκων, είτε επισκεπτών (τουριστών). Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε από το ένα άκρο, στο άλλο. Από τους άδειους δρόμους λόγω εφαρμογής έκτακτων μέτρων, σε δρόμους μποτιλιαρισμένους. Γεμάτους αυτοκίνητα που ήταν ακινητοποιημένα.

Η έλλειψη προνοητικότητας ξεφτιλίζει σειρά υπηρεσιακών παραγόντων. Οι οποίοι συχνά μας κάνουν τους καμπόσους, μα πάλι χθες αποδείχθηκαν «άδεια μύδια»…. Πρόθυμοι όταν πρόκειται να κάνουν (και) το εφέ τους, άφαντοι όταν τους χρειάζεται η πόλη. Μια γνωστή, παραδοσιακή «συνταγή» που και αυτή έφερε την Ελλάδα στην σημερινή της κατάσταση.

Θα χρειαστεί να κάνουμε μπόλικη ακόμη υπομονή. Ναι μεν κάποια έργα τέλειωσαν, τα βασικότερα ωστόσο συνεχίζονται όλη την εβδομάδα. Μια εβδομάδα με καύσωνα, αυξημένη τουριστική κίνηση και δρόμους κλειστούς. Γιατί κι αυτοί που δεν είναι κλειστοί λόγω των έργων, είναι κλειστοί από τις ουρές των αυτοκινήτων!

Αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τον νέο κανονισμό λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ενώ στη σχετική συζήτηση δηλώθηκε συγκεκριμένα ότι η αίθουσα εκδηλώσεων της δεν θα διατίθεται στα κόμματα, αυτό δεν υπάρχει στα άρθρα του κανονισμού. Τα κόμματα είναι τυχερά μέσα στην ατυχία τους…

Φθάσαμε στο σημείο τα κόμματα (όπως λειτουργούν στην Καβάλα) να απορρίπτονται ομοφώνα από την σημαντικότερη αίθουσα εκδηλώσεων. Κανείς από τα κόμματα δεν διαμαρτύρεται, κανείς δεν διαφωνεί. Μήπως συμφωνούν κι αυτά στον αδιανόητο μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, αποκλεισμό;

Είναι εντελώς άδικο αλλά ταυτόχρονα- εδώ που έφθασαν τα πράγματα- είναι και φυσιολογικό. Από βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας τα κόμματα κατέληξαν σε κάτι ενοχλητικό, παρείσακτο, κάτι που απωθεί. Δεν φταίνε οι άλλοι, φταίνε τα κόμματα σε όλη τους τη λειτουργία. Από αυτά προέκυψαν αναξιόπιστες κυβερνήσεις, στελέχη που πλούτισαν, υπουργούν που διακρίθηκαν για τον πολυτελή τους βίο.

Μήπως το πρόβλημα στη λειτουργία των κομμάτων δεν θεραπεύεται με αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη; Μήπως αποκλείοντας τα κόμματα από τη Δ. Βιβλιοθήκη κάνουμε τα πράγματα ακόμη χειρότερα; Μήπως αξίζουν μια ακόμη ευκαιρίας; Όταν σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο αρνείται αυτήν την καινούργια ευκαιρία, τότε κάτι δεν πάει καλά. Τόσο στα κόμματα, όσο και στο δημοτικό συμβούλιο.

Τα περισσότερα μέλη του οποίου από κάποιο κόμμα ξεκίνησαν. Έφθασαν εκεί που έφθασαν και να που επαναστατούν κατά του κόμματος που τους «γέννησε». Το διώχνουν μακριά τους μπας και σωθούν. Έπρεπε να το περιμένουμε. Σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε τοπικές εκλογές οι… ανεξάρτητοι υποψήφιοι είναι ακόμη περισσότεροι. Όσο για το χρίσμα, από εκεί που ήταν περιζήτητο κατάντησε κουσούρι κι εμπόδιο στην πορεία προς τη νίκη.

Εκτός όμως από τα κόμματα υπάρχει κι η δημοκρατία. Που στηρίζεται σε αυτά, έστω κι αν την ταλαιπωρούν συνεχώς. Η δημοκρατία επιβάλλει μια άλλη αντιμετώπιση σε ότι απέτυχε. Ζητά μια διαφορετική αντιμετώπιση, μια επιείκεια και μια συγχώρεση. Πολλοί είναι αυτοί που σωστά υποστηρίζουν ότι η νέα Ελλάδα θα προέλθει από τα κόμματα, όταν σε αυτά επέλθει μια πραγματική κάθαρση. Μια ριζική ανανέωση του δυναμικού τους.

Την ανανέωση την επικαλείται- περισσότερο απ’ όλους- ο Κ. Μητσοτάκης για τη ΝΔ. Την πιστεύει ή απλώς την χρησιμοποιεί; Υποψιαζόμαστε το δεύτερο αλλά δεν έχουμε παρά να περιμένουμε. Όπως οφείλουμε να περιμένουμε τη δεύτερη σκέψη των αυτοδιοικητικών σχετικά με τις εκδηλώσεις των κομμάτων στην Καβάλα. Θα τις κάνουν στην αίθουσα της Δ. Βιβλιοθήκης ή η… κόκκινη κάρτα είναι οριστική;

Όταν υπήρξε η ιδέα των εκδηλώσεων με τον τίτλο «Via Egnatia» δεν φανταζόμασταν ότι αυτές θα ήταν όπως όλες οι άλλες. Των πολιτιστικών συλλόγων και των σωματείων. Ανεβάζοντας αυθαίρετα τον πήχη κάναμε μεγάλο λάθος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας αντιγράφει τα συνηθισμένα κι έτσι για ένα ακόμη Καλοκαίρι δεν καινοτομεί. Δεν αναζητά το διαφορετικό. Φέτος μάλιστα εμπιστεύεται δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το ίδιο χορωδιακό σχήμα. Πάλι καλά που «απλώνει» τα πολιτιστικά γεγονότα στη Θάσο και τη Νέα Καρβάλη…

Σύντομη επίσκεψη στην Καβάλα λόγω της εξόδιου ακολουθίας του μακαριστού Μητροπολίτη, έκανε τη Δευτέρα ο Μακάριος Λαζαρίδης. Με αυτόν τον τρόπο ενίσχυσε κι άλλο τα σενάρια της υποψηφιότητας του στον Νομό μας. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε δεν θα αργήσουμε να τον ξαναδούμε.

Πρέπει οπωσδήποτε να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν όσον αφορά την αξιοποίηση του οικοπέδου Κρέη. Στην υπόθεση εμπλέκονται η αρχαιολογική υπηρεσία, ο Δήμος Καβάλας και το ΔΗΠΕΘΕ. Αν δεν το πράξουν τότε άδικος κόπος το δημοτικό έργο που προγραμματίζεται κι αναδεικνύει την περιοχή.

Η βασική ευθύνη ανήκει στην υπηρεσία που πρέπει να πάψει να προσεγγίζει την κάθε πρόταση εκδήλωσης από την οικονομική της πλευρά. Δεν είναι όλα θέματα χρημάτων. Αυτό αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, καλό είναι να το υπενθυμίσει στην αρχαιολογική υπηρεσία η Υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης «πρώτη φορά Αριστερά».

Στο θέμα πρέπει απαραίτητα να παρέμβουν οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές, όταν βρουν το χρόνο από τις επιτροπές και τις συνεδριάσεις στις οποίες συνεχώς συμμετέχουν. Έχει κι η Καβάλα προβλήματα, που πάλι προκύπτει ότι τα άφησαν για καιρό στην άκρη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Μητροπολιτών και εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου, νέο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου θα έχουμε το Φθινόπωρο. Το χρονοδιάγραμμα αναφέρει ότι η ψηφοφορία και εκλογή θα γίνει Οκτώβρη. Η ενθρόνιση λίγο μετά.

Αν πιστέψουμε τα λόγια του κόσμου (και των ειδικών στο ζήτημα) τότε το φαβορί είναι δεδομένο. Πρόκειται για τον πρωτοσύγκελο και αρχιμανδρίτη πατέρα  Συμεών Βολιώτη. Με καταγωγή από την Καστοριά. Βρίσκεται στο περιβάλλον του Αρχιεπίσκοπου, ο οποίος το 2014 τον διόρισε στην συγκεκριμένη θέση.

Εν τω μεταξύ η Χίος (τόπος καταγωγής του θανόντος) τίμησε τον μακαριστό Προκόπιο. Την σχετική είδηση την διαβάζουμε σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών:  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, συνδεόμενος αρρήκτως πνευματικώς μετ’αυτού, μη δυνάμενος να μεταβή εις Καβάλαν λόγῳ του ετησίου μνημοσύνου της μητρός του, μετέβη την ημέραν και ώραν της εξοδίου Ακολουθίας εις την γενέτειραν του κεκοιμημένου Ιεράρχου και ετέλεσεν Δέησιν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του,  παρουσίᾳ του Βουλευτή Χίου κ. Παναγ. Μηταράκη, του Αντιπεριφερειάρχου Χίου κ. Ιωάν. Ξενάκη, του εκπροσώπου του Δημάρχου Χίου κ. Παντ. Νεαμονίτη, Δημοτικού Συμβούλου Χίου, τοπικών αρχών, της αδελφής του κεκοιμημένου, συγγενών και συμπατριωτών αυτού. Η Ιερά Μητρόπολις Χίου εξεπροσωπήθη εις την εξόδιον Ακολουθίαν από τον Αιδεσιμ. Πρωτο-πρεσβύτερον κ. Στέφανον Λάρδαν, Εφημέριον Ι. Ναού Αναλήψεως Χριστού Βουνού.

Με αναφορά της στη Βουλή η βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Αραμπατζή Φωτεινή γνωστοποιεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσφατο κείμενο – πρόταση του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου σχετικά με το πρόβλημα ξηρασίας των Τεναγών των Φιλίππων. Ίδια ακριβώς πρωτοβουλία υλοποίησε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

 

Διαβάστε επίσης