• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Τις ημέρες των εορτών – είτε των Χριστουγέννων είτε του Πάσχα- τα παιδιά επιστρέφουν στην ιδιαίτερη τους πατρίδα. Στο πραγματικό τους σπίτι. Το έχουν ανάγκη, οφείλουν να γυρίσουν πίσω έστω για λίγο. Να δουν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα. Να θυμηθούν τα παλιά, να ξεσκάσουν, να μάθουν τα νέα. Κι όταν οι γιορτές τελειώσουν, τότε αμέσως αναχωρούν για την πραγματική τους έδρα. Εκεί όπου για όλους αυτούς η ζωή συνεχίζεται.

 

Αυτή η επιστροφή στα πάτρια εδάφη ήταν και παραμένει ισχυρή ελληνική παράδοση. Αφορά το χωριό, την κωμόπολη, την μικρή επαρχιακή πόλη. Η κρίση όμως επηρεάζει και αυτή την εορταστική διαδικασία. Παλιά τέτοιες μέρες περπατούσες στην Ομόνοια κι έβλεπες ανθρώπους που είχες ξεχάσει. Συμμαθητές, παλιούς φίλους που κάποια στιγμή έφυγαν από την Καβάλα για να προοδεύσουν κάπου αλλού. Τους έβλεπες ώριμους άνδρες πια ή γυναίκες με σύζυγο αλλά και παιδιά.

 

Μάθαινες ότι τα πηγαίνουν μια χαρά. Τους εξηγούσες τι συμβαίνει όσο αυτοί απουσιάζουν με την Καβάλα. Ήταν μια καθιερωμένη συνάντηση που είχε ουσία κι ας ήταν σύντομη. Τώρα πάει κι αυτή η όμορφη διαδικασία. Μας τελείωσε. Ακόμη και σπίτι σου να θέλεις να επιστρέψεις, ακόμη κι αυτό κοστίζει ακριβά. Οπότε το αποφεύγεις. Για να κάνεις την απαραίτητη οικονομία. Ή γιατί δεν φτάνουν τα χρήματα για να περάσεις όμορφο Πάσχα εκεί όπου γεννήθηκες και μεγάλωσες.

 

Αφήστε που πολλοί πια δεν φεύγουν μόνο από την ιδιαίτερη τους πατρίδα. Φεύγουν κι από την χώρα τους. Πως λοιπόν να γυρίσουν και να κάνουν Πάσχα στην Καβάλα όταν εργάζονται και ζουν στο εξωτερικό; Πώς να συνδυάσουν αυτό το επιβεβλημένο κατά τα άλλα ταξίδι όταν π.χ. το Πάσχα των Καθολικών δεν συμπίπτει με το Πάσχα των Ορθόδοξων;

 

Δεν είναι ίσως η μέρα κατάλληλη για γκρίνια και παράπονα. Όμως ακόμη και τώρα Μεγάλη Παρασκευή πρωί, το μυαλό όλων μας γυρίζει πίσω. Στην προ της κρίσης εποχή. Τότε που ήταν αλλιώς τόσο η Μεγάλη Εβδομάδα όσο και το Πάσχα. Αν κάποιος έκανε χθες μια βόλτα στο κέντρο της πόλης θα διαπίστωνε μεγάλη κίνηση. Αυτή όμως δεν οφείλονταν στο ότι γύρισαν να κάνουν Πάσχα στην Καβάλα οι Καβαλιώτες που απουσιάζουν. Είχε να κάνει είτε με τα συνηθισμένα κυκλοφοριακά προβλήματα, είτε με την «απόβαση» που είναι σε εξέλιξη. Αυτή των Βουλγάρων…

 

Αλήθεια, παρατηρήσατε ειδικά χθες πόσο πολλοί ήταν οι Βούλγαροι; Κινούμενοι όλοι με τον ίδιο τρόπο. Με το μικρό ή μεγάλο τους αυτοκίνητο, οδηγούσαν αργά για να μπορούν να χαζεύουν με άνεση τα αξιοθέατα της πόλης. Τον Δημοτικό Κήπο, τους πεζόδρομους, το λιμάνι. Αναζητούσαν κάπου να παρκάρουν. Κι όταν μετά κόπων και βασάνων έβρισκαν χώρο στάθμευσης, αμέσως μετά έκαναν την ίδια βόλτα αλλά περπατώντας.

 

Παλιά αξιολογούσαμε αυστηρά τον κάθε επισκέπτη. Τώρα αυτές οι λεπτομέρειες δεν έχουν καμία σημασία. Όλοι τους μας είναι χρήσιμοι. Στηρίζουν έστω λίγο την τοπική οικονομία που δοκιμάζεται. Υπάρχει φυσικά η διαφορά που ήδη σημειώσαμε. Περπατάς στην Ομόνοια. Αντί να βλέπεις αυτούς που τέτοιες μέρες επέστρεφαν στην πόλη τους, βλέπεις (κι ακούς) τους Βούλγαρους. Μπερδεμένους με τους Τούρκους. Από τη μια αυτή η κατάσταση σου δίνει μια ελπίδα. Μια τουριστική αισιοδοξία. Από την άλλη σε γεμίζει μελαγχολία. Πάλι φέτος το Πάσχα δεν ήρθαν όσοι περίμενες. Μετέθεσαν τα σχέδια τους για τον Αύγουστο, ελπίζοντας ότι τότε θα έχουν πιο γεμάτο το πορτοφόλι τους.

 

Κάποιες τελευταίες ειδήσεις ή πιο συγκεκριμένα σχόλια, επί τοπικών γεγονότων. Μετά την νέα συμφωνία Ενεργειακής με τους εργαζόμενους (και την αλλαγή της διοίκησης της Καβάλα Όιλ) έφυγε από την τοπική εταιρία ο Κώστας Παπακωνσταντίνου. Για αυτόν κανένα πρόβλημα. Η εταιρία του προοδεύει σταθερά αφού σε επιστημονικό επίπεδο είναι από τις καλύτερες της χώρας. Με πελάτες και στο εξωτερικό. Η εποχή Καβάλα Όιλ για τον Κώστα Παπακωνσταντίνου τέλειωσε.

 

Ο Δήμος Καβάλας έχει σχέδια για το ανοιχτό κολυμβητήριο Καβάλας. Τα ακούμε πάλι αυτό το διάστημα, επειδή ήρθε το Καλοκαίρι. Πότε όμως αυτά τα σχέδια θα υλοποιηθούν; Τα ίδια μας έλεγαν και πέρσι αλλά δεν έκαναν τίποτα. Τα σχέδια αυτά (μετατροπής του χώρου σε χώρο εκδηλώσεων) είναι ευχάριστα και προς την σωστή κατεύθυνση. Όσο όμως λες πράγματα που δεν κάνεις τόσο κινδυνεύεις να περάσεις στην σφαίρα της γραφικότητας. Αν θέλουνε μπορούμε να βάλουμε μαζί τους ένα στοίχημα. Ότι και αυτή τη φορά θα περάσει το Καλοκαίρι και στο ανοιχτό κολυμβητήριο δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα.

 

Ακούμε ότι γραφειοκρατικά προβλήματα και «πισωγυρίσματα» των Αθηνών δημιουργούν εμπόδια στην υλοποίηση των προγραμμάτων ΤΟΠΕΚΟ. Ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς αξιολογούν τις αιτήσεις που έλαβαν από τους άνεργους, δεν μπορούν να επιλέξουν και να προσλάβουν τους εκπαιδευτές- εισηγητές. Αυτή η διαδικασία σκοντάφτει στην γενικότερη απαγόρευση των προσλήψεων! Υπάρχει έτσι θέμα. Είναι δηλαδή πιθανό να διαλέξουν τους ανέργους αλλά μετά να περιμένουν πως και πότε θα καταφέρουν να προσλάβουν αυτούς που θα τους εκπαιδεύσουν!

 

Δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική εξέλιξη αυτή την εβδομάδα επί του θέματος Pubic. Επιμελητήριο και εταιρία ετοιμάζονται να υπογράψουν συμβόλαια, κάτι που μετατέθηκε να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Παρά τις φήμες και την απαισιοδοξία κάποιων, τα δεδομένα σε αυτή την υπόθεση δεν έχουν αλλάξει. Οριστικές εξελίξεις πάντως μετά από λίγες μέρες.

 

Βρήκαμε την μικρή είδηση στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ. Ο Γιώργος Γερομάρκος αμέσως μετά το Πάσχα θα πάει στην Σαμοθράκη για να κάνει ότι συνήθως κάνουν οι αντιπεριφερειάρχες τουρισμού. Σύσκεψη. Αναλυτικά: Σε σύσκεψη με τους φορείς και το Σύλλογο Επαγγελματιών Σαμοθράκης, που θα πραγματοποιηθεί στο νησί στις 10 Μαΐου, θα συμμετέχει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Γιώργος Γερομάρκος. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η τουριστική προβολή, η υποστήριξη και ανάπτυξη της Σαμοθράκης, ενώ θα εξεταστεί και η παρουσίαση του νησιού στην έκθεση Τουρισμού της Αγίας Πετρούπολης, με αφορμή και την έναρξη των δρομολογίων που θα συνδέουν τη Ρωσική πόλη με την Αλεξανδρούπολη, από τις 31 Μαΐου.

 

Ας πούμε πρώτα ποιος είναι ο Κυριάκος Μπαμπασίδης. Πρόκειται για νεοδημοκράτη της Κομοτηνής, ο οποίος επί σειρά ετών «σκόνταφτε» στον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Λένε ότι επειδή ο Υπουργός τον θεωρούσε επικίνδυνο εσωκομματικό αντίπαλο του, φρόντιζε πάντα να τον έχει εκτός πολιτικού και προεκλογικού παιχνιδιού. Αλήθεια ή ψέματα, αυτοί ξέρουν. Ως που πρόσφατα ο κ. Μπαμπασίδης κατάφερε να γίνει γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μόλις πέτυχε αυτόν τον στόχο, αμέσως συνέχισε την γνωστή τακτική. Όλα για την Κομοτηνή. Αντιγράφουμε σχετική προχθεσινή είδηση που τα λέει όλα: Ο Κυριάκος Μπαμπασίδης, Γενικός Διευθυντής του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε με ικανοποίηση ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, προοδευτικά από 29 Απριλίου και μέχρι την 4η Μαΐου 2013 πραγματοποιεί πληρωμές στη Ροδόπη, συνολικού ποσού που ξεπερνά τα 2.180.000 ευρώ.

 

Η ΝΔ έφτιαξε ένα νέο κομματικό όργανο, το οποίο θα προετοιμάσει το συνέδριο του κόμματος στο τέλος Ιουνίου. Σε αυτό το όργανο δεν υπάρχει εκπρόσωπος της ΝΔ Καβάλας: Με απόφαση του Γραμματέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Δημήτρη Καλογερόπουλου, συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Περιφερειών της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του κόμματος.Σκοπός του οργάνου, η εξασφάλιση πληρέστερης κάλυψης και αρτιότερης οργάνωσης της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης και η ενασχόληση με θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναλυτικότερα η σύνθεση θα είναι η ακόλουθη: Εκτελεστικός Γραμματέας: Θεόδωρος Αθανάσαρος , Αναπληρωτής Γραμματέας: Δημήτρης Πέτροβιτς, Αναπληρωτής Γραμματέας: Ιωάννα Τζάκη , Μέλη: Αριστείδης Αραμπαντζής, Αντώνης Βαμβακερός, Αντώνης Γραβάνης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, Ξένια Δρίτσα, Σταύρος Καβαρατζής, Παναγιώτης Λαπατίνας, Θεόδωρος Μητράκας, Γιάννης Μυρώνης και Κρίση Τερψίδου. Αρμοδιότητα Αναπληρωτού Γραμματέα Αυτοδιοίκησης ο Δημήτρης Γαλαμάτης. Επίσης στο συντονιστικό όργανο θα συμμετέχουν ex officio όσοι Δήμαρχοι εκλέχτηκαν με την στήριξη της ΝΔ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης