μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Έρχεται Πάσχα; Βρισκόμαστε στην Μεγάλη Εβδομάδα; Συγνώμη, αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από βασικά σημεία της καθημερινότητα μας. Κι ας είναι –κατά τα άλλα- απολύτως αληθινό. Αρκεί να κάνει κάποιος μια βόλτα στην αγορά. Να κοιτάξει βιτρίνες. Να κοιτάξει τα πρόσωπα αυτών που κυκλοφορούν στους εμπορικούς δρόμους. Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι πλησιάζει η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Εντοπίζεται ίσως μια κινητικότητα (και όχι εμπορική κίνηση), αλλά πέραν αυτού ουδέν.

 

Ξέρετε αλήθεια που υπάρχει αυτές τις μέρες η πραγματική κίνηση; Μόνο στα γραφεία της ΔΕΗ στην Ιχθυόσκαλα. Κι όποιος δεν πιστεύει ας πάει σήμερα το πρωί μια βόλτα στο συγκεκριμένο κτίριο. Πριν οι αναμένοντες πληρώσουν, σπεύδουν να ρυθμίσουν. Μόνο έτσι (λίγα λίγα και αν) μπορούν να ανταποκριθούν στα μεγάλα νούμερα των λογαριασμών που έλαβαν. Οι οποίοι λήγουν μετά από ελάχιστες μόνο ημέρες.

 

Οι πρόσφατοι λογαριασμοί της ΔΕΗ- πέραν του ότι λήγουν συντομότερα απ’ ότι συνήθως- περιλαμβάνουν τις χειμερινές καταναλώσεις. Ήπιος τάχα ο Χειμώνας. Αμ δε. Όλα τα εναλλακτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να ζεστάνουν σπίτια και διαμερίσματα αποδείχθηκαν (τα περισσότερα) ακριβά. Υπολογίστε μαζί με αυτό και την αύξηση που μεσολάβησε από την πλευρά της δημόσιας επιχείρησης, φτιάξτε στο μυαλό σας (ή στην καθημερινότητα σας) το φοβερό σενάριο. Κίνηση υπάρχει όχι στην αγορά αλλά στο ταμείο της ΔΕΗ.

 

Αυτό που όντως το βλέπεις έξω και είναι άξιο αναφοράς αφορά τους βιαστικούς συμπολίτες που φόρεσαν ήδη τα κοντομάνικα, τα καλοκαιρινά μπλουζάκια. Αποκάλυψαν έτσι σημεία του σώματος που έως τώρα ήταν απόλυτα προστατευμένα. Κι επειδή είμαστε ακόμη στην αρχή, βγήκαμε άπαντες ασπρουλιάρηδες στη βόλτα. Σταδιακά θα λυθεί κι αυτό το πρόβλημα, αφού οριστικοποιηθεί η βελτίωση του καιρού και κυρίως ζεσταθεί το νερό της θάλασσας. Ώστε να τολμήσουμε εκτός από την απαραίτητη ηλιοθεραπεία και την βουτιά.

 

Μεγάλη Τρίτη σήμερα. Μια από τις πολλές των τελευταίων ετών. Όσο βρισκόμαστε στο μνημόνιο όλες οι εβδομάδες είναι Μεγάλες. Αρχίζουν την Δευτέρα, τελειώνουν την Πέμπτη. Μετά πάλι από την αρχή. Αυτή όμως η Μεγάλη Εβδομάδα θα έχει και Μεγάλη Παρασκευή και Μέγα Σάββατο και Ανάσταση. Αλλά μόνο για τον Ιησού. Για τους υπόλοιπους έλληνες διαδικασία Ανάστασης δεν προβλέπεται. Κι ας λέει ο Αντώνης (ο Πρωθυπουργός ντε) ότι αντίθετο θέλει.

 

Σας πληροφορούμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Καβάλας έχουν κι άλλη «δοκιμασία» μπροστά τους. Αυτή τη φορά θα πρέπει να ψηφίσουν τη νέα Συντονιστική τους Επιτροπή. Ταυτόχρονα ίδια διαδικασία θα γίνει και στην Θάσο. Άραγε, θα μάθουμε λεπτομέρειες επί της ψηφοφορίας ή θα είναι σαν αυτή της εκλογής συνέδρων; Μυστική κι απόρρητη; Ο χρόνος θα το δείξει. Με βάση πάντως τις αποφάσεις του συνεδρίου του κόμματος πρέπει το αργότερο τον Ιούνιο να εκλεγούν παντού στην χώρα οι νέες συντονιστικές επιτροπές. Κάτι σαν τις νομαρχιακές επιτροπές των άλλων και παλαιότερων κομμάτων.

 

Μαθαίνουμε επίσης (από έγκυρη και άμεση ανταπόκριση από το συνέδριο των ΑΝΕΛΛ) ότι το σώμα των συνέδρων απέρριψε την πρόταση (του Προέδρου;) να συμπορευτεί με το κόμμα ο Νίκος Νικολόπουλος. Θεωρήθηκε ανεπιθύμητος επειδή αρχικώς υπέγραψε ένα από τα μνημόνια. Αυτό οι σύνεδροι δεν του το συγχώρεσαν. Του είπαν σαφώς ότι δεν θέλουν μαζί του πάρε δώσε. Έτσι ο Νίκος Νικολόπουλος θα πορευτεί μόνος, με το Χριστιανοδημοκρατικό (έτσι δεν το λέει;) κόμμα του. Κι ο Θεός βοηθός.

 

Ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ βρήκε χθες το μεσημέρι, προσερχόμενος στο Δημαρχείο, ο Γιώργος Τσαλουχίδης. Κι όταν η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε ανακοίνωσε την επιτυχία του. Ουδείς δήλωσε ότι το είχε χάσει. Κάπως έτσι έφυγε από την συνεδρίαση κατά 50 ευρώ πλουσιότερος. Αν παρά ταύτα κάποιος δημοτικός υπάλληλος ή σύμβουλος διαπιστώσει ακόμη και τώρα ότι έχασε εντός του κτιρίου 50 ευρώ, ας το δηλώσει. Ο κ. Τσαλουχίδης είναι πρόθυμος να του το επιστρέψει (χωρίς φυσικά να κρατήσει τα νόμιμα εύρετρα).

 

Αυτά για τον Γιώργο Τσαλουχίδη. Ο άλλος Γιώργος, ο Καλαντζής, αναμένονταν χθες στην Καβάλα. Όπου θα μείνει όχι μόνο μέχρι το Πάσχα αλλά και την επομένη – δεύτερη μέρα- που γιορτάζει. Γιορτή που ακούγεται ότι θα είναι ανοιχτή. Ως τότε το πρόγραμμα του αντιπροέδρου της Βουλής περιλαμβάνει μπόλικες συναντήσεις στο πολιτικό του γραφείο αλλά και περιοδείες σε όλο τον Νομό.

 

Ο πρόεδρος των εργαζόμενων στην Καβάλα Όιλ Μανώλης Κελαϊδάκης ήταν χθες καλεσμένος για συνέντευξη στην τηλεόραση της Πρωϊνής. Χαμογελαστός,χαρούμενος, αισιόδοξος. Δεν είχε καμία σχέση με τον Μανώλη Κελαϊδακη του περασμένου Φεβρουαρίου (όταν έγινε πανελληνίως διάσημος με την γνωστή φράση του προς τους συναδέλφους του «γκέκε;»). Κι όπως ομολόγησε όσο θα τηρείτε από την Ενεργειακή η συμφωνία της προηγούμενης Παρασκευής, τόσο τα χαμόγελα στον ίδιο και στους άλλους εργαζόμενους θα είναι μεγαλύτερα και μονιμότερα. Για τον Δημήτρη Γόντικα ο Μανώλης Κελαϊδάκης είπε ότι κέρδισε τις εντυπώσεις από την πρώτη του επίσκεψη στο εργοστάσιο. Τώρα ο κ. Γόντικας είναι στην Αθήνα, απ’ όπου θα επιστρέψει μετά το Πάσχα.

 

Χθες η ανακοίνωση της Ενεργειακής με τις γνωστές λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους εργαζόμενους αναρτήθηκε σε όλα τα σχετικά ενημερωτικά σάϊτ των Αθηνών. Τα οποία λογικό ήταν από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης να ξεχωρίσουν και να προβάλλουν την συνεργασία της εταιρίας με τον Δημήτρη Γόντικα.

 

Λάβαμε χθες εξώδικη διαμαρτυρία της Πατριωτικής Κίνησης Καβάλας. Την οποία υπογράφει δικηγόρος όχι της Καβάλας αλλά των Αθηνών! Υποστηρίζουν ότι σχόλιο της στήλης στις 15 Απριλίου την αδίκησε. Δηλώνουν ότι δεν είναι ούτε ρατσιστές αλλά ούτε φασίστες. Ζητούν να αποκαταστήσουμε εκείνο το σχόλιο, ζητώντας τους συγνώμη. Γράφουν ειδικότερα « Η Πατριωτική Κίνηση Καβάλας είναι νόμιμα εκπροσωπούμενος Πατριωτικός Σύλλογος κι όπως φαίνεται κι από το καταστατικό της ο στόχος κι η αποστολή της είναι η αφύπνιση και η μεταλαμπάδευση των αρχών, των αξιών και των ιδανικών του ελληνικού έθνους». Διαμαρτύρονται επίσης (με οργή και αγανάκτηση γράφουν στο εξώδικο) για την ανήθικη προσπάθεια της στήλης να τους ταυτίσει με ιδέες και πράξεις που καμία σχέση δεν έχουν με τις αρχές της.

 

Συνεχίζουν λέγοντας ότι ως Πατριωτική Κίνηση δεν έχουν καμία σχέση με ομάδες που διαπνέονται από φασιστικές ή ρατσιστικές νοοτροπίες και τάσεις. Δίνουν στην στήλη προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών να ζητήσει συγνώμη και να αποκαταστήσει. Διαφορετικά μας απειλούν με μήνυση και προσφυγή στα δικαστήρια.

 

Ευτυχώς σε αυτή την πόλη όλοι είμαστε γνωστοί μεταξύ μας. Όχι μόνο από τα λόγια και τα κείμενα μας αλλά κυρίως από τις πράξεις μας. Οι πράξεις (έστω κάποιες από αυτές) της Πατριωτικής Κίνησης δεν ταιριάζουν με τους ισχυρισμούς της στο εξώδικο. Χαιρόμαστε που με την ευκαιρία μας δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με φασιστικές ή ρατσιστικές νοοτροπίες. Λυπούμαστε απ’ την άλλη. Υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα και κείμενα που δείχνουν το αντίθετο. Αυτά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης