• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής επανήλθε μετά από αρκετό καιρό στη γνωστή αδικία του 12%. Της διαφορετικής επιδότησης εργασίας σε σχέση με τους 5 νομούς της Περιφέρειας ΑΜΘ. Κατέθεσε δεύτερη επίκαιρη ερώτηση, αυτή τη φορά προς το αρμόδιο Υπουργείο. Των Οικονομικών. Κατά το τυπικό η ερώτηση πρέπει να απαντηθεί στην Ολομέλεια. Από τον κ. Στουρνάρα ή από έναν Υφυπουργό του. Το θεωρούμε δύσκολο να απαντήσει ο ίδιος ο Στουρνάρας. Κατά πάσα πιθανότητα θα «πετάξει» το μπαλάκι σε κάποιον υφιστάμενο. Που κι αυτός –λόγω της φύσεως του προβλήματος- θα επιλέξει την γνωστή οδό. Άρες μάρες κουκουνάρες…

 

Σε λίγους μήνες θα αρχίσει η προεκλογική περίοδος και για τις Περιφερειακές Εκλογές. Η Καβάλα και η Δράμα βρίσκονται εκεί που ήταν το 2010. Κατά τις προηγούμενες εκλογές. Δικαιούνται επιδότηση εργασίας διαφορετική από την υψηλή που δικαιούται η Θράκη. Κάποιοι αυτά τα χρόνια προσπάθησαν. Άλλοι πίεσαν. Ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν. Οι περισσότεροι κι οι αρμοδιότεροι αδιαφόρησαν. Κάπως έτσι η αδικία συνεχίζεται.

 

Διαβάζουμε ότι σήμερα το πρωί ο Γιώργος Γερομάρκος θα δώσει συνέντευξη τύπου με θέμα ένα ανώνυμο e mail που στάλθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τον αφορά, τον συκοφαντεί, τον θίγει. Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης επιλέγει να απαντήσει επώνυμα στον ανώνυμο επιστολογράφο που τον καταγγέλλει. Αυτός ξέρει καλύτερα από μας. Βλέπουμε πάντως ότι ο αντιπεριφερειάρχης απαντά άμεσα και καταλυτικά. Αν έκαναν το ίδιο (αναφερόμαστε σε όλους τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης)και στα άλλα μείζονα ζητήματα τότε όλα ίσως ήταν αλλιώς.

 

Να μας συγχωρεί ο κ. Γερομάρκος. Χρησιμοποιούμε την αντίδραση του, την τακτική που ακολουθεί σε κάτι που τον ενοχλεί ως παράδειγμα. Τι έκαναν άραγε ο Γιαννακίδης, ο Παπακοσμάς, ο Γρανάς κι ο Γερομάρκος όταν κατάλαβαν ότι η αδικία σχετικά με την επιδότηση εργασίας δεν αντιμετωπίζεται από την Αθήνα όπως πρέπει; Τι είπαν οι Χριστοδουλίδης, Τσαλδαρίδης, Μάκης Παπαδόπουλος στις συναντήσεις τους στην Κομοτηνή για αυτό το θέμα; Ήταν τόσο μαχητικοί κι επίμονοι όσο έπρεπε; Μάλλον όχι. Συμβιβάστηκαν και σιώπησαν με αποτέλεσμα η αδικία να συνεχίζεται. Τι θα πουν όλοι αυτοί αύριο που θα ξαναβγούν στις πλατείες και στις περιοδείες;

 

Θα προσπαθήσουν να δικαιολογηθούν, θα υποσχεθούν εκ νέου, θα δεσμευτούν ότι θα «παλέψουν». Στο μεταξύ ο καιρός περνά. Κι η ενδοπεριφερειακή συνείδηση δυστυχώς δεν εδραιώνεται όπως θα περιμέναμε. Κάποιοι έχουν την ευθύνη. Τους ξέρουμε καλά. Κάποιοι όμως από μας έχουν επίσης μερίδιο σε αυτή. Ενώ όφειλαν να θυμίζουν την εκκρεμότητα και την αδικία, την ξέχασαν νωρίς νωρίς. Με αποτέλεσμα να μένουν μόνο οι ερωτήσεις του Καλαντζή. Αν δεν υπήρχαν κι αυτές τότε ουδείς θα θυμόνταν το όλο ζήτημα…

 

Δεν έχουμε λοιπόν παρά να περιμένουμε τον προγραμματισμό του προεδρείου της Βουλής, το οποίο νωρίτερα θα συνεννοηθεί με τον αρμόδιο Υπουργό. Ελπίζουμε να οριστεί έγκαιρα η συζήτηση της νέας επίκαιρης ερώτησης. Ελπίζουμε σε μια ουσιαστική και δίκαιη απάντηση. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αν κι αυτή τη φορά δεν «βγει» το παραμικρό αισιόδοξο νέο τότε θα συμβιβαστούμε και θα λουφάξουμε. Όπως δηλαδή συμβαίνει συνήθως.

 

Αν οι πληροφορίες μας είναι ακριβείς τότε δύο είναι οι υποψήφιοι (οι τελικοί υποψήφιοι) για την θέση του Διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας. Όπως γράφαμε χθες ,δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το όνομα θα ανακοινωθεί εντός της προθεσμίας που όρισε το ίδιο το Υπουργείο. Πιθανότερο είναι να υπάρξει νέα καθυστέρηση. Η οποία δεν θα είναι έκπληξη αν στο τέλος αποδειχθεί μεγαλύτερη από την αναμενόμενη! Οι αποφάσεις για τους διοικητές των Νοσοκομείων μοιάζουν με το στόρι του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Διχάζουν την τρικομματική Κυβέρνηση…

 

Μας έλεγαν χθες για το Νοσοκομείο Καβάλας. Πόσο αυξημένη είναι η κίνηση σε αυτό. Πλέον θεωρείται και είναι περιφερειακό. Από την Δράμα καταλήγει στο Νοσοκομείο Καβάλας ένα σωρό κόσμος ενώ δεν είναι λίγοι οι ασθενείς κι από την Ξάνθη. Το καταπληκτικότερο όλων όμως είναι αυτό που θα διηγηθούμε αμέσως τώρα: Πρόσφατα στα επείγοντα περιστατικά εμφανίστηκε πατέρας με το ανήλικο παιδί του. Το οποίο είχε πυρετό. Στη διάρκεια της αναμονής αποκαλύφθηκε ότι και οι δύο ήρθαν στο Νοσοκομείο Καβάλας από την Θεσσαλονίκη!

 

«Εκεί περιμένεις μέχρι και 4 ώρες για να εξετάσουν ένα μικρό παιδί που έχει πυρετό. Αντί να περιμένω στη Θεσσαλονίκη μπήκα στο αμάξι κι ήρθα στην Καβάλα όπου η αναμονή είναι πολύ μικρότερη» είπε ο πατέρας του πιτσιρικά κι άφησε άφωνους τους συνομιλητές του. Τι είναι άλλωστε το Θεσσαλονίκη – Καβάλα; 1 ώρα και λίγο παραπάνω με το αυτοκίνητο…

 

Ανησυχούν για το μέλλον της ΒΦΛ αλλά δεν το δείχνουν. Ο λόγος για τους εργαζόμενους της εταιρίας που βλέπουν ραγδαία πτώση των παραγγελιών και φοβούνται. Φοβούνται ότι δεν είναι κάτι το σύνηθες που οφείλεται μόνο στο Θέρος. Απευθύνονται στη διοίκηση να μάθουν τι συμβαίνει. Ερωτήσεις πολλές. Απαντήσεις ελάχιστες. Κι όσο δεν τους απαντούν στα εύλογα αυτά ερωτήματα, τόσο περισσότερο ανησυχούν.

 

Μία ακόμη φορά ο Υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε στη Βουλή την έναρξη των προετοιμασιών ενός δεύτερου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Ίδιες δηλώσεις έκανε από καιρό στην Καβάλα. Το ότι χρειάζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι σαφές. Ξέρει όμως κι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κι η Κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα αυτό έπρεπε να αρχίσει χθες! Οι ρυθμοί προετοιμασίας του είναι αργοί. Κάτι που οφείλεται στην γραφειοκρατία. Άρα η προσπάθεια του Υπουργείου δεν αφορά τόσο το πρόγραμμα όσο την έγκαιρη έναρξη του. Αν καταφέρουν να νικήσουν την γραφειοκρατία τότε έχει καλώς. Αν αντίθετα αργήσουν πολύ τότε κινδυνεύει το πρόγραμμα να είναι έτοιμο όταν για διάφορους λόγους δεν θα χρειάζεται!

 

Ο Νίκος Χατζηχρήστου δεν θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ Καβάλας, οι οποίες θα γίνουν σε 10 περίπου μέρες. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν φανεροί ενδιαφερόμενοι για την θέση του γραμματέα του κομματικού οργάνου. Σίγουρα όμως θα προκύψουν. Μπορεί και το ΠΑΣΟΚ Καβάλας να μην είναι από καιρό στα καλύτερα του, νομαρχιακή επιτροπή όμως θα κάνει. Με γραμματέα που θα είναι καινούργιος. Τι και πόσο καινούργιος, θα το γνωρίζουμε μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Ο Σύλλογος Πνοή μαζί με τους βιβλιοπώλες ετοιμάζουν έκθεση βιβλίου στην παραλία. Η πρωτοβουλία ετοιμάζεται για τις αρχές Ιουνίου. Τα βιβλία θα δίνονται σε πολύ φθηνή τιμή. Μέρος των εσόδων θα ενισχύει την Πνοή, με τη σειρά της θα ενισχύει τις αδύναμες οικογένειες του Δήμου Καβάλας.

 

Καβαλιώτης στην καταγωγή ο νέος διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Καλό το συγκεκριμένο νέο και για το Φεστιβάλ (αν και το ΚΘΒΕ ότι είχε να κάνει για το φετινό φεστιβάλ το έκανε ήδη): Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας ορίζεται ο θεατρολόγος και ηθοποιός Γιάννης Βούρος. Ο κ. Βούρος (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) που θα είναι ο 16ος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (από την ίδρυσή του το 1961) αναλαμβάνει τη θέση την οποία μέχρι την περασμένη εβδομάδα κατείχε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης. Ο κ. Χατζάκης παραιτήθηκε από τη θέση του (η θητεία του έληγε τυπικά στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου) προκειμένου να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού θεάτρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης