μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ούτε ένα, ούτε δύο. Εννιά διαφημιστικά πανό κρέμονται αυτές τις ημέρες στα κάγκελα του Πάρκου Φαλήρου, από την πλευρά του ομώνυμου κυκλοφοριακού κόμβου. Πρόκειται για ρεκόρ, το οποίο οφείλεται στην πραγματοποίηση πολλών εκδηλώσεων τις προσεχείς ημέρες. Από τα 9 πανό διαφόρων θεμάτων, χρωμάτων και μεγεθών ξεχωρίζει η Γιορτή της Πατάτας. Έχει δύο. Σε απόσταση το ένα με το άλλο, ώστε το διαφημιστικό μήνυμα να επανέρχεται στον οδηγό ή τον επιβάτη ή τον πεζό.

Ανακύπτει ωστόσο πρόβλημα. Τόσα πολλά που είναι τα πανό, προλαβαίνουν άραγε οι διερχόμενοι να τα διαβάσουν όλα;

 

======================================================================

 

Βράδυ Τρίτης, 29ης Αυγούστου. Ώρα 22.00. Το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αναχωρεί από το λιμάνι της Καβάλας για ένα ακόμη δρομολόγιο προς τα νησιά του Βορείου (και όχι μόνο) Αιγαίου. Επιτέλους, μετά από πολύ καιρό το πλοίο ήρθε στην ώρα του. Αναχώρησε στην ώρα του. Η κίνηση προς τα νησιά μειώνεται μιας και το Καλοκαίρι τελειώνει.

 

Οι τυχεροί παρακολούθησαν την αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι, από την παραλιακή ζώνη της πόλης, από το παράθυρο ή το μπαλκόνι του σπιτιού τους. Οι άτυχοι το χάζευαν ενώ περίμεναν σε απίστευτα μεγάλες ουρές οχημάτων, κυρίως επί της Ερυθρού Σταυρού. Ακόμη κι όταν το πλοίο έφευγε (2 περίπου ώρες μετά την άφιξη του), ακόμη και τότε οι κεντρικοί δρόμοι ήταν γεμάτοι αυτοκίνητα.

 

Επί της ουσίας το πρόβλημα αφορούσε τα περίπου δύο χιλιόμετρα της Ερυθρού Σταυρού. Από τη διασταύρωση της με την Κουντουριώτου έως τον κόμβο του Φαλήρου. Κάποιοι εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου σφύριζαν επίμονα μπας και η ουρά των αυτοκινήτων κουνηθεί. Μάταια. Όσο περνούσε η ώρα αυτή επεκτείνονταν. Απλώνονταν στην Βενιζέλου, την Δαγκλή κτλ.

 

Είναι τόσο δύσκολο Λιμεναρχείο και Τροχαία να δηλώνουν την παρουσία τους σε κάτι τέτοιες δύσκολες (κυκλοφοριακά) στιγμές; Τηλεφωνεί στην Πρωινή συμπολίτης εγκλωβισμένος στην ουρά. «Είμαι ακούνητος μέσα στο αυτοκίνητο μου εδώ και 15 λεπτά. Που είναι η Τροχαία;» μας ρωτά. Υιοθετούμε την απορία, την οποία μάλλον δε θα λύσουμε ποτέ.

 

Περίεργοι αυτοί οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι. Όχι όλοι αλλά αρκετοί από δαύτους. Όταν τους χρειάζεσαι, σου λένε ότι είναι λίγοι και δεν επαρκούν. Κατηγορούν τις Κυβερνήσεις που σταμάτησαν τις προσλήψεις. Δικαιολογούν την απουσία τους ή την αργή εξυπηρέτηση των πολιτών. Όταν αυτοί χρειάζονται κάτι (κάτι που δικαιούνται από την υπηρεσία τους), πάντα θα βρουν τον τρόπο να το εξασφαλίσουν. Ουδέποτε οι όροι του παιχνιδιού ήταν δίκαιοι. Ακόμη και τότε, πριν ανακύψει η κρίση.

 

Δεν έχουμε λοιπόν παρά με την κατάλληλη «εκπαίδευση» να το πάρουμε απόφαση. Η Ελλάδα δεν αλλάζει. Δεν διορθώνει τα λάθη της. Αυτό σημαίνει ότι και του χρόνου το Καλοκαίρι, κάθε φορά που θα έρχεται γεμάτο το μεγάλο πλοίο στο λιμάνι, κάποιοι άτυχοι θα περιμένουν στην ουρά.

 

Πάντα θα αναζητούν τους τροχονόμους και σχεδόν ποτέ δεν θα τους βρίσκουν στη θέση τους. Όσο αντέχουν θα καταγγέλλουν την απουσία, όσο μπορούν να αναζητούν το σωστό. Το οποίο θα το έχουν μόνο ως μια ακόμη εικονική πραγματικότητα στο μυαλό τους. Στο δρόμο τους δε θα το συναντήσουν ποτέ.

 

Μια και το έφερε η κουβέντα. Γράψαμε και ξαναγράψαμε για μια ομάδα αδέσποτων σκύλων που κινείται στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου. Σε μια άκρως τουριστική περιοχή. Μας λένε ότι τα σκυλιά κάποιες φορές γίνονται επιθετικά κι ενοχλούν. Τους περαστικούς και τους επαγγελματίες της περιοχής. Δεν πρέπει άραγε ο Δήμος Καβάλας να εξετάσει το παράπονο, την παρατήρηση; Κάτι πρέπει να κάνει, εκτός από το να το ακούει.

 

Επαγγελματίες της οδού Βενιζέλου (εκεί όπου έγινε το γνωστό βιοκλιματικό έργο) φωνάζουν και φωνάζουν δυνατά. Βλέπουν κάθε μέρα δίκυκλα να κινούνται στο πεζοδρόμιο, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να γλιτώσουν την ουρά και την αναμονή. Με αυτήν την συμπεριφορά κινδυνεύουν οι πεζοί, οι οποίοι νομίμως βαδίζουν στο ίδιο πεζοδρόμιο.

 

«Σύντομα θα γίνει κάποιο ατύχημα, το οποίο ως τώρα πολλές φορές γλιτώσαμε» λένε όσοι τα βλέπουν όλα αυτά κάθε μέρα. Κατά συνέπεια δεν είναι μόνο το θέμα της στάθμευσης στις εσοχές της Βενιζέλου. Είναι κι η κακή νοοτροπία των δικυκλιστών να «καβαλούν» πεζοδρόμιο, να τρέχουν σε αυτό κι όποιον πάρει ο χάρος…

 

Συνεχίζεται η βοήθεια του Δήμου Καβάλας προς το τοπικό ΙΚΑ. Πάντα με εντολή και ενδιαφέρον της Δημάρχου, οι δημοτικοί υπάλληλοι δουλεύουν στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου. Καθαρίζουν, κουρεύουν, περιποιούνται μια περιοχή που διαφορετικά δεν μπορούσε να ξαναγίνει όμορφη. Χρήματα να πληρώσει το ΙΚΑ για αυτήν την εργασία το αποκλείουμε. Κατά συνέπεια ας είναι καλά η τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Νέο δελτίο τύπου για τους δασικούς χάρτες από πλευράς του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου. Σε αυτήν την προειδοποιητική ανακοίνωση δεν περιλαμβάνεται στους δήμους που δεν έστειλαν στοιχεία δασικών χαρτών ο Δήμος Καβάλας. Άρα έκανε καλά αυτό που έπρεπε. Κι εμπρόθεσμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ως και προχθές 6 ακόμη Δήμοι δεν είχαν ανταποκριθεί σε όσα τους ζητούσε και τους ζητά το υπουργείο.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση περιμένει από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να της παραχωρήσει την αρμοδιότητα για την απόφαση καθορισμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. «Χλιαρές» υποσχέσεις υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν. Ήλπιζαν οι περιφερειάρχες σε αυτήν τη νέα αρμοδιότητα αλλά … Κατά πληροφορίες ο κ. Κουρουμπλής σκέπτεται να δημιουργήσει ένα Συντονιστικό Όργανο, που θα λειτουργεί γνωμοδοτικά και παράλληλα με το Σ.Α.Σ. Στο όργανο αυτό θα υπάρχουν εκπρόσωποι της Τ.Α.

 

Ο πρώην Υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης εθεάθη την Τρίτη το μεσημέρι στην πόλη μας. Ο λόγος της επίσκεψης του άγνωστος. Ρωτήθηκαν στελέχη τόσο του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. όσο και του τοπικού ΠΑΣΟΚ, δήλωσαν πλήρη άγνοια. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν μια ιδιωτική επίσκεψη του πρώην βουλευτή Ξάνθης.

 

Αυτό λέγεται «ανώμαλη προσγείωση». Ρωτήθηκε χθες ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης για πιθανό  προγραμματισμό δημοτικών έργων στις περιοχές πλησίον της αρχαίας Εγνατίας οδού, προκειμένου αυτές να αναδειχθούν. Απάντησε εντελώς αρνητικά αφού όπως είπε, οι περιοχές αυτές είναι αρμοδιότητας της Αρχαιολογικής υπηρεσίας.

 

Τέτοια απάντηση ακούμε πρώτη φορά. Στο παρελθόν έγιναν δημοτικά έργα σε αυτήν την περιοχή, πρόσφατα κόπηκαν (από δημοτικό προσωπικό) τα χόρτα που έκρυβαν τον πέτρινο δρόμο. Τώρα καταλαβαίνουμε πως οτιδήποτε έχει σχέση με την αρχαία Εγνατία δεν είναι θέμα του Δήμου Καβάλας.

 

Στο Δημαρχείο επικρατεί ικανοποίηση κι αισιοδοξία. Αυτά τα αισθήματα προκαλούνται από το γεγονός ότι την προσεχή Δευτέρα αρχίζει επιτέλους το έργο της απομάκρυνσης των εγκαταλειμμένων στους δρόμους αυτοκινήτων και δικύκλων. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης είναι βέβαιοι ότι ο εργολάβος θα δράσει άμεσα κι έτσι θα υπάρξει αμέσως αποτέλεσμα. Μακάρι.

 

Σημειώνουμε ότι λόγω του ότι τέτοια δουλειά έχει να γίνει πολύ καιρό, τα εγκαταλελειμμένα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπει η εργολαβία να απομακρυνθούν. Θα χρειαστούν με λίγα λόγια πολλές παρεμβάσεις για να καλυφθεί το λεγόμενο (και μεγάλο) «χαμένο έδαφος».

 

Σχετική είναι η είδηση από την Κομοτηνή, την εφημερίδα Παρατηρητής. Φέτος- διαβάζουμε- ο Δήμος Κομοτηνής απομάκρυνε 19 εγκαταλελειμμένα οχήματα ,πέρυσι όλη τη χρονιά είχε συλλέξει 26. Καταλαβαίνουμε πόσο μικρότερη της Καβάλας είναι η Κομοτηνή αλλά κι ότι ο Δήμος Κομοτηνής κάθε χρόνο κάνει τη σωστή δουλειά κι όχι μόνο όταν υπάρχει εργολάβος σε σχετικό με το θέμα έργο του.

 

«Κλείδωσε» η συμφωνία Δέμπα- Παναγιωτίδη. Να μην περιμένουμε σχετικό δελτίο τύπου. Βλέποντας ωστόσο και τους δύο, καταλάβαμε ότι χάρηκαν και για τη συμφωνία και για το περιεχόμενη της. Καλή συνεργασία λοιπόν και καλή προεκλογική περίοδο.

 

Δικαιολογημένα απουσίασε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Χθες γιόρταζε κι έμεινε στην Καβάλα για όσα επέβαλε η ημέρα. Χρόνια του πολλά.

 

Ο Κωστής Σιμιτσής εξέδωσε χθες ανακοίνωση με κριτική στη Δήμαρχο, για την πρόσφατη ομιλία της στην συνάντηση Καβαλιωτών επιστημόνων. Αυτό το δελτίο τύπου σήμανε το τέλος των διακοπών για άπαντες τους εμπλεκόμενους στα θέματα του Δήμου Καβάλας. Πλέον είναι ορατή στον ορίζοντα η «φορτωμένη» θέματα συνεδρίαση της Δευτέρας. Την ημερήσια διάταξη της οποίας λογικά θα πληροφορηθούμε σήμερα. Καλό Φθινόπωρο λοιπόν σε διοίκηση και αντιπολίτευση. Σε αυτούς που πήγαν διακοπές και στους άτυχους που έμειναν Καβάλα.

 

Καμιά 50αρια άνθρωποι, οι περισσότεροι Ιταλοί, βάδισαν στην αρχαία Εγνατία οδό. Στο τμήμα του Νομού Καβάλας. Μαζί τους ένας απρόσκλητος επισκέπτης. Ένας σκύλος. Συνάντησε την ομάδα στην Αμφίπολη κι όπως έλεγαν τόσο οι έλληνες όσο και οι ιταλοί του γκρουπ, την ακολούθησε ως το λιμάνι της Καβάλας. Ακούραστος ο αδέσποτος σκύλος!

Διαβάστε επίσης