• 23 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινα απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινα απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα ολόκληρο Καλοκαίρι το περάσαμε στις …λακκούβες και στη σκόνη προκειμένου να εγκατασταθούν τα νέα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ, τα οποία συνδέθηκαν με ένα νέο δίκτυο οπτικών ινών. Εργασίες που σποραδικά συνεχίζονται στην πόλη μας.

Αφού μπήκαν τα νέα ΚΑΦΑΟ, άρχισαν να έχουν την τύχη των παλιών. Στις επιφάνειες τους αλλού κολλιούνται αφίσες κι αλλού γράφονται συνθήματα!

 

Θετικά σχολιάζεται η πρόσφατη ενέργεια κοντά στην πισίνα του Λούσυ (έξω από τους χώρους του ξενοδοχείου) στρώσης χαλικιού στις μεγάλες «τρύπες» του χωματόδρομου.  Πλέον ο δρόμος είναι βατός.

===================================================================

Οι αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων για τις υποθέσεις της ΒΦΛ είναι τουλάχιστον τέσσερις. Και οι τέσσερις δικαιώνουν πλήρως τους απολυμένους. Δύο εκ των αποφάσεων αφορούν και δικαιώνουν 121 απολυμένους. Η πρώτη εκδόθηκε τον Ιούλιο κι η δεύτερη προχθές. Η απόφαση του Ιουλίου για 56 απολυμένους δεν έχει εκτελεστεί ακόμη. Η απόφαση αυτής της εβδομάδας θα επιχειρηθεί να εκτελεστεί άμεσα.

 

Στις δύο άλλες αποφάσεις εμπλέκονται 4 απολυμένοι. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, αυτές οι αποφάσεις φαίνεται να έχουν εκτελεστεί. Των συγκεκριμένων αποφάσεων φέρεται να επακολούθησε διαπραγμάτευση με τους 4 πρώην εργαζόμενους, οι οποίοι μάλλον ήρθαν σε συμφωνία αποζημίωσης με τη ΒΦΛ. Συμφωνία που υλοποιείται, για το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε τίποτα γνωστό.

 

Είναι άλλο πράγμα η απόφαση να αφορά δύο απολυμένους κι είναι δυσκολότερο πράγμα η απόφαση να αφορά 56 ή 65. Άλλο το κόστος της αποζημίωσης δύο κι άλλο το κόστος της αποζημίωσης 56 απολυμένων.

 

Όλα αυτά μπορούμε να τα καταλάβουμε και να τα δεχθούμε. Μπορούμε και να τα συζητήσουμε. Αυτό που δύσκολα θα καταλάβουμε (ευρισκόμενοι εκτός της υπόθεσης, την οποία παρακολουθούμε από απόσταση) είναι το εξής: Ένας δικαστής δικαιώνει τους απολυμένους κι ένας άλλος δικαστής δεν επιτρέπει την εκτέλεση της ίδιας απόφασης.

 

Φαίνεται ότι η διαδικασία απόδοσης της δικαιοσύνης για τις υποθέσεις της ΒΦΛ έχει πολλά ακόμη πράγματα που πρέπει να μάθουμε. Αλλιώς θα τα πληροφορηθούμε και θα τα καταλάβουμε εμείς (που παρακολουθούμε το θέμα)  κι αλλιώς μια οικογένεια που πασχίζει για δικαίωση, ο επικεφαλής της οποίας είναι άνεργος (απολύθηκε χωρίς αποζημίωση) και τόσο καιρό κάνει υπομονή.

 

Ευθύνες υπάρχουν στην πλευρά της Κυβέρνησης, αυτό είναι σαφές. Τώρα ασχολείται με την επένδυση του χρυσού στην Χαλκιδική. Πριν ασχολούνταν με την προετοιμασία της ΔΕΘ κτλ. Πότε η κυβέρνηση θα ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα της ΒΦΛ; Προς Θεού, δεν εννοούμε να παρέμβει στη δικαιοσύνη.

 

Εννοούμε όλες τις παράλληλες και σοβαρότατες καταγγελίες που έχουν σχέση 1) με το χρέος της ΒΦΛ στη ΔΕΗ 2)το χρέος της ΒΦΛ στη ΔΕΠΑ 3) τη λειτουργία του λιμανιού του εργοστασίου κτλ

 

Ο Πρωθυπουργός πρόσφατα έκανε μία ακόμη «στροφή», μία ακόμη κολοτούμπα. Άρχισε να ασχολείται με τις επενδύσεις, επισκέφθηκε τις επιχειρήσεις –υπόδειγμα στην Αθήνα. Τις πρόβαλε, ταυτόχρονα έκανε προβολή του δικού του success story. Δεκτό.

 

Υπάρχουν δυστυχώς κι οι κακοί επιχειρηματίες, αυτοί που απολύουν- μηνύουν- αποφεύγουν να εκτελέσουν αποφάσεις της δικαιοσύνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κάθε απολυμένος είναι εντελώς μόνος κι αδύναμος. Αλήθεια κύριε Πρωθυπουργέ, τι προτείνεται να κάνουν τώρα οι απολυμένοι της ΒΦΛ; Θα ασχοληθούν οι συνεργάτες σας με την εκκρεμότητα ή η σειρά της ΒΦΛ πέρασε και πίσω δεν γυρίζει;

 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εμπιστεύεται τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για το φιλόδοξο έργο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατων δηλώσεων του κ. Μπουτάρη. Είναι βέβαιος ότι η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης- Καβάλας- Αλεξανδρούπολης- Βουλγαρίας θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης.

 

Το περίπτερο του Επιμελητηρίου Καβάλας στη φετινή ΔΕΘ πάει μια χαρά. Κι έκθεση άλλωστε έχει φέτος περισσότερο κόσμο. Το περίπτερο της Καβάλας επισκέφθηκε ο πρόεδρος των Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, που με την ευκαιρία φωτογραφήθηκε με εκθέτες. Τα έπιπλα του περιπτέρου της Καβάλας είναι έπιπλα του Επιμελητηρίου που μεταφέρθηκαν εκεί από την πόλη μας!

 

Το περασμένο Σάββατο στην Ξάνθη ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης βάπτισε τον εγγονό του Γιώργου Παυλίδη. Πρόκειται για τον γιο της κόρης του Γιώργου Παυλίδη. Ο οποίος έλαβε το όνομα του αξέχαστου παππού του.

 

Λέγονται πολλά για το περιεχόμενο της συζήτησης Ιερώνυμου- αρχιμανδρίτη Π. Κίτσου. Η συνάντηση των δύο ανδρών φέρεται να έγινε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Αρχιεπίσκοπου. Μόνο οι δύο άνδρες ξέρουν τι ειπώθηκε μεταξύ τους. Ωστόσο υπάρχουν φήμες σύμφωνα με τις οποίες τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον πατέρα Παύλο Κίτσο. Πιθανόν να «φορτώθηκε» ευθύνες και ενέργειες που ανήκουν σε άλλους.

 

Όσο για το ραντεβού της Δημάρχου με τον Ιερώνυμο (η συνάντηση έγινε το περασμένο Σάββατο στην πρωτεύουσα), αυτό φημολογείται ότι συμφωνήθηκε και με τη βοήθεια του Μακάριου Λαζαρίδη. Ο κ. Λαζαρίδης βοηθά όπου και όπως μπορεί την πόλη και τους ανθρώπους της.

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη της Καβάλας αρχίζει σιγά σιγά να προετοιμάζεται για τα διαδικαστικά και τη ψηφοφορία εκλογής αρχηγού. Είναι ξεκάθαρο ότι στις κάλπες του Νομού θα οριστούν περισσότερες της μιας εφορευτικές επιτροπές.

 

Σε κακή κατάσταση η στάση του αστικού λεωφορείου μπροστά από το δημοτικό σχολείο στη συνοικία του Αγίου Αθανασίου. Πρέπει να ξηλωθεί- μας λένε όσοι τη χρησιμοποιούν- ώστε στη θέση της να εγκατασταθεί μια καινούργια.

 

«Κυκλοφορεί» στο διαδίκτυο βίντεο με το τροχαίο ατύχημα στο πρατήριο υγρών καυσίμων στο Περιγιάλι (πρώην Μπέλλου). Από κάμερα του καταστήματος φαίνεται ξεκάθαρα η «τρελή» πορεία του λευκού οχήματος, το οποίο αρχικά κινείται στο δρόμο. Ξαφνικά μπαίνει στο πρατήριο και σταματά στις αντλίες (τις οποίες ξηλώνει). Ρόλο παίζει άλλο όχημα που εκείνη την ώρα βγαίνει από το πρατήριο.  Από το βίντεο καταλαβαίνει κανείς ότι από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα!

 

Το μεσημέρι της Τρίτης μπροστά από τον Βασιλόπουλο και το «Ανθή Καραγιάννη» αυτοκίνητο Ταξί που μετέφερε Ρώσους τουρίστες από την Καβάλα στο αεροδρόμιο, συγκρούστηκε με αδέσποτο σκύλο. Υπήρξαν (ευτυχώς) μόνο υλικές ζημιές. Το περιστατικό δείχνει ότι και στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει πρόβλημα με τα αδέσποτα που άλλοτε παρενοχλούν τα αυτοκίνητα κι άλλοτε διασχίζουν το δρόμο ανεξέλεγκτα (θυμίζοντας τις αγελάδες του Χαλκερού). Οι οδηγοί που κινούνται στην περιοχή πρέπει να έχουν αυξημένη την προσοχή τους.

 

Και ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Καβάλας ετοιμάζει εκδήλωση που θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό πρόκειται για  «…επετειακή εκδήλωση εορτασμού των 55 χρόνων δράσης του Σορροπτιμιστικού Ομίλου Καβάλας στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Συνάντησης Προέδρων – Διευθυντριών Προγραμμάτων – Βοηθών Διευθυντριών Προγραμμάτων της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος (ΣΕΕ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2017».

 

Προ λίγων ημερών η ΔΕΥΑΚ εκτέλεσε απαραίτητες εργασίες στο δίκτυο ύδρευσης στην οδό Ζαλόγγου, στο Βύρωνα. Τις ολοκλήρωσε αλλά ως συνήθως δεν έκλεισε τα χαντάκια που άνοιξε. Αυτά βρίσκονται στην είσοδο (από την οδό Ζαλόγγου) του 6ου Λυκείου Καβάλας. Πρέπει να καλυφθούν το συντομότερο αφού είναι παγίδα στην άφιξη και αναχώρηση από το σχολείο μαθητών και καθηγητών.

 

Δύο ακόμη γραφεία στην πολυκατοικία επί των οδών Ε. Αντίστασης και Αβέρωφ νοίκιασε ο ΟΛΚ. Η συμφωνία με την εταιρία που θα εγκατασταθεί σε αυτά, αφορά το διάστημα έως 28 Φεβρουαρίου του 2018. Το μικρό χρονικό διάστημα εκμίσθωσης των δύο γραφείων του 5ου ορόφου δείχνει ότι στο μυαλό του ΟΛΚ είναι το γνωστό σχέδιο. Η πολυκατοικία να αδειάσει και σε αυτήν να υλοποιηθεί επένδυση τουριστικού χαρακτήρα (ξενοδοχείο).

 

Ο Χρήστος Μποσμπότης με τη γνωστή ανάρτηση του έκανε την αρχή. Εντόπισε και σχολίασε τον μικρό αριθμό κοινού στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ (Παρασκευή 8/9 στην Ελευθερούπολη), προκαλώντας και ηλεκτρονική συζήτηση. Ο Θόδωρος Καλλιοντζής έχοντας σχετική πείρα σημείωσε: «Οι κομματικές οργανώσεις έχουν περιορισμένη δύναμη για να κινητοποιούν ανθρώπους . Την δυνατότητα έχουν θεσμικά πρόσωπα ή συλλογικότητες που εκλέγονται χάρις κυρίως στην επιρροή του κόμματος στις τοπικές κοινωνίες . Αν αυτά αδρανούν ή μένουν στις διαπιστώσεις τότε ….». Ο συμπολίτης μηχανικός Ηλίας Τσαούσης συνέδεσε τα γεγονότα στην Ελλάδα με την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία: «Η Ελλάδα ψάχνει απεγνωσμένα ένα νέο πολιτικό πρόσωπο με το προφίλ Μακρόν. (προς άρση παρεξηγήσεων δεν εννοώ το γάμο του). Σας θυμίζω ότι ο Μακρόν είναι σήμερα πρόεδρος της Γαλλίας ως μια άμεση αντίδραση των Γάλλων ψηφοφόρων απέναντι στα “παραδοσιακά ” κόμματα. Μπορώ να σχολιάσω κι άλλα πολλά άλλα θα γίνω “arkas”».

Διαβάστε επίσης