• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μία ακόμη εφημερίδα των Αθηνών έγραψε την περασμένη Κυριακή για το γνωστό θέμα, που συνδέει τα οικονομικά της Μητρόπολης Δημητριάδος με τον υποψήφιο για τη Μητρόπολη ΦΝΘ πατέρα Δαμασκηνό Κιαμέτη.

Επιλέγουμε να αναδημοσιεύσουμε κείμενο ιστοσελίδας του Βόλου (magnesianews.gr) σχετικά με τον αρχιμανδρίτη που κατά τον Αρχιεπίσκοπο είναι κατάλληλος για τη θέση του Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου.

Το κείμενο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Μαγνησίας πριν μία εβδομάδα: Την Μητρόπολη Καβάλας (Φιλίππων) διεκδικεί ο Αρχιμανδρίτης και δεξί χέρι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος, πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Δημητριάδος πατέρας Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος διακρίθηκε όλα αυτά τα χρόνια για την πραότητα του. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας θα συνεδριάσει αρχές Οκτωβρίου για να εκλέξει δυο Μητροπολίτες στις χηρεύουσες Μητροπόλεις των Φίλιππων (Καβάλα) και Μετεώρων. Όπως γίνεται κάθε φορά όταν εκλέγονται νέοι Μητροπολίτες, ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου» στην ελληνική εκκλησία. Αυτό συμβαίνει και αυτή τη φορά, που μια σειρά ιεραρχών δημιουργούν άσχημο κλίμα, θέλοντας να εκλέξουν τους δικούς τους αρχιμανδρίτες.

Ο πατέρας Δαμασκηνός Κιαμέτης, ήρθε από την Μητρόπολη Πειραιά μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και υπηρέτησε την Μητρόπολη μας επί σειρά ετών. Η προώθηση του σε θέση Μητροπολίτη ήταν το όνειρο του κ. Ιγνατίου, ο οποίος θεωρεί τον πατέρα Δαμασκηνό δικό του παιδί.

Ο γηραιός Μητροπολίτης Προκόπιος των Φιλίππων αποδήμησε πριν από λίγο καιρό, αφού υπηρέτησε τη Μητρόπολη του περί τα πενήντα χρόνια. Ο κ. Ιγνάτιος, πριν προβεί σε κάποια κίνηση υπέρ του κ. Δαμασκηνού, γνωρίζοντας επί χρόνια τα προτερήματα του, μίλησε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και εξασφάλισε την ψήφο του, όπως και πολλών Μητροπολιτών ώστε να θεωρείται σίγουρη η υπερψήφιση του στην προσεχή Δ.Ι.Σ.

Όπως γίνεται κάθε φορά στην Εκκλησία, από…αγάπη, κάποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι για την Μητρόπολη Φιλίππων φρόντισαν να αποστείλουν έναν φάκελο στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» με στοιχεία για τη επένδυση στις Νηές, την βίλα της Μητρόπολης που αγοράστηκε με χρήματα από την βίλα στις Νηές του μακαριστού Χριστόδουλου και την υπόθεση Κ. Λούλη, θέλοντας να διαβάλουν τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο και τον Δαμασκηνό Κιαμέτη, φθάνοντας στο σημείο στο ρεπορτάζ να σημειώνεται ότι ο πατέρας Δασασκηνός θέλει να γίνει Μητροπολίτης για να ξεπουλήσει την περιουσία της Μητρόπολης.

 

================================================================

 

Οι αποφάσεις που έλαβε προχθές για τα θέματα του Δήμου Καβάλας η διοίκηση της ΔΙΑΜΑΘ είναι «ένα το κρατούμενο». Από εδώ και πέρα χρειάζεται πολύ δουλειά προκειμένου οι δύο προτάσεις ισάριθμων μεγάλων έργων να είναι «ώριμες» όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οι πηγές χρηματοδότησης (Περιφέρεια- Υπουργείο) ενημερώθηκαν ώστε να μας περιμένουν… Δεν είναι δυνατόν να μας περιμένουν μια ζωή! Ας μη ξεχνάμε ότι το γραφειοκρατικό μέρος της ιστορίας ανέλαβαν να διαχειριστούν υπηρεσίες που έχουν ελάχιστο προσωπικό.

 

Η Δήμαρχος που ρωτήθηκε σχετικά (και για την επέκταση του ΧΥΤΑ και για την ΜΕΑ) φαίνεται αισιόδοξη. Δυστυχώς πολλά πράγματα δεν την αφορούν άμεσα. Άλλοι είναι αυτοί που θα μελετήσουν, θα εγκρίνουν, θα γνωμοδοτήσουν. Παρουσιάζεται -κατά γενική ομολογία- μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου ο Δήμος Καβάλας να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων του. Κατά το παρελθόν δεν εκμεταλλεύτηκε προηγούμενες ευκαιρίες. Τώρα βρίσκεται μία ακόμη φορά με την πλάτη στον τοίχο…

 

Κι ενώ η διοίκηση ασχολείται και με τα απορρίμματα, η αντιπολίτευση προσπαθεί να επανέλθει από τις διακοπές του Αυγούστου. Την σημαία της επίμονης και εντατικής αντιπολίτευσης ο Μάκης Παπαδόπουλος την έδωσε στον Κωστή Σιμιτσή. Ο πρώην Δήμαρχος εμφανίζεται «φορτσάτος» αυτό το διάστημα κι ο «Τόπος της Ζωής μας» ακολουθεί. Ικανοποιημένος ίσως που ο κ. Σιμιτσής υιοθέτησε τους υψηλούς τόνους που από καιρό διατηρούσε. Από κοντά κι ο Άρης Βέρρος.

 

Όλα αυτά μας πείθουν για έναν άκρως ενδιαφέροντα Χειμώνα, μέσω του οποίου θα πλησιάσουμε κι άλλο στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Για τις οποίες δεν υπάρχει οριστική ημερομηνία. Είναι κι αυτό το πρόβλημα. Εκεί που τις είχαμε σίγουρες για τον Μάη του 2019, τώρα υπάρχει ενδεχόμενο να μετατεθούν για το Φθινόπωρο του ίδιου έτους. Αυτό θα γίνει αν η κυβέρνηση εμφανίσει το νέο νομοσχέδιο για τον Καλλικρατή (έχει πει ότι θα το έχει έτοιμο αυτό το διάστημα) κι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί από την Βουλή.

 

Αργά αλλά σταθερά επανέρχεται στα καθήκοντα του ο γενικός γραμματέας του Δήμου Καβάλας κ. Μπάμπης Δράκος. Δεν αργεί η μέρα της πλήρους επιστροφής του. Είναι κάτι που το επιθυμεί κι ίδιος.

 

Ο περιφερειακός σύμβουλος Παντελής Λασκαρίδης ετοίμασε ή ετοιμάζει ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη, σχετικά με το πρόβλημα της καύσης καλαμιών. Επειδή η ερώτηση αφορά το πρόβλημα στο Ν. Καβάλας, πιθανό είναι να κληθεί να την απαντήσει ο κ. Μαρκόπουλος. Ο οποίος ίσως την παραπέμψει στον υπηρεσιακό παράγοντα που μετέχει αντ’ αυτού στις σχετικές με το θέμα συσκέψεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας…

 

Έπαψαν να συναντώνται και συζητούν μεταξύ τους οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Καβάλας. Είχαν καθιερώσει αυτές τις συναντήσεις αλλά πάει καιρός από την πιο πρόσφατη. Οι φήμες λένε ότι οι πρόεδροι που εξελέγησαν με τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας θεωρούν όχι σωστό να συζητούν με τους συναδέλφους τους, που εκλέχθηκαν με παρατάξεις της αντιπολίτευσης! Ελπίζουμε αυτή η φήμη να μην είναι αληθινή. Αληθινό είναι το ότι το πιο πρόσφατο ραντεβού των προέδρων έγινε πριν το Καλοκαίρι.

 

Σήμερα το πρωί αναχωρεί για την Αγία Πετρούπολη η Δήμαρχος. Την συνοδεύουν ο Ηλίας Καλανταρίδης και η Ευαγγελία Δρακονάκη. Το ταξίδι θα γίνει από Θεσσαλονίκη μέσω Μόσχας κι η επιστροφή απευθείας από Αγία Πετρούπολη σε Θεσσαλονίκη. Στην Καβάλα η Δήμαρχος θα βρίσκεται την Κυριακή το βράδυ. Θυμίζουμε ότι η αποστολή του Δήμου Καβάλας θα λάβει μέρος σε συνέδριο ελληνορωσικού ενδιαφέροντος.

 

Περαστικά στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Ο κ. Θοδωρής Γκόνης υπεβλήθη σε επέμβαση αφαίρεσης πέτρας στη χολή. Η επέμβαση έγινε με επιτυχία στην Αθήνα κι ο κ. Γκόνης βρίσκεται σε διαδικασία ανάρρωσης.

 

Επέστρεψαν από την Κύπρο ο Μανώλης Κελαϊδάκης με τον Βαγγέλη Παππά. Ήταν καλεσμένοι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου στην Ενέργεια. Πέρσι το Φθινόπωρο οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Ομοσπονδίας είχαν επισκεφθεί την Καβάλα. Στην Κύπρο, μαζί με τους δύο εκπροσώπους των εργαζόμενων στα Πετρέλαια, ήταν κι ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας εργαζόμενων στην Ενέργεια.

 

Ο Δήμος Καβάλας τοποθέτησε προ πολλών μηνών προειδοποιητικές πινακίδες σε όλες τις παιδικές του χαρές. Συνιστά ο κόσμος να τις αποφεύγει αφού δεν είναι πιστοποιημένες. Έργο πιστοποίησης έγινε και τελειώνει σε 6 από αυτές. Στις υπόλοιπες παιδικές χαρές οι προειδοποιητικές πινακίδες ή χάνονται από τα χόρτα που τις περιτριγυρίζουν ή δεν διαβάζονται αφού ξεθώριασαν! Κάπως έτσι οι πινακίδες σε πολλές παιδικές χαρές ουσιαστικά δεν υφίστανται.

 

Στο περιθώριο της πρόσφατης διοργάνωσης Night City Run ανακοινώθηκε η ποδηλατοδρομία που ετοιμάζεται για τις 22 Οκτώβρη. Πρόκειται για μια συνεργασία του συλλόγου Κύκλοτρον με την ομάδα Οψόμεθα Εις Φιλίππους. Η βόλτα θα είναι 200 χιλιομέτρων αφού τα ποδήλατα θα ξεκινήσουν από τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Θα φθάσουν στο άγαλμα του λιονταριού στην Αμφίπολη και θα επιστρέψουν στους Φιλίππους.

 

Κι άλλο συνέδριο θα γίνει στην πόλη μας: Ο Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημολογίας στις 13-15 Οκτωβρίου 2017 στην πόλη της Καβάλας, με γενικό θέμα Διδακτική των Επιστημών: Ο εκδημοκρατισμός της γνώσης, γνωστικά τείχη, εκλαΐκευση, προκλήσεις & διαχείριση. Σε συνέχεια του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Επιστημολογίας, τον Μάιο του 2015, με θέμα Αναζητώντας τη χαμένη ενότητα της γνώσης, όπου εξετάστηκε το φαινόμενο και προοπτικές διαχείρισης του κατακερματισμού των γνωστικών περιοχών και του ερευνητικού απομονωτισμού, το παρόν συνέδριο εξετάζει περαιτέρω κατευθύνσεις για βέλτιστη διαχείριση της παρούσας κατάστασης, με προσανατολισμό προς τη διδακτική των επιστημών, με νεότερες και παλαιότερες μεθόδους αποτελεσματικής, μη βίαιης επιστημονικής ενημέρωσης, καλλιέργειας εσωτερικού κινήτρου και ερευνητικής εγρήγορσης σε όλες τις βαθμίδες και τα είδη της εκπαίδευσης, προς αντιμετώπιση της κοινωνικά ανεπιθύμητης προοπτικής διευρυμένης γνωσιακής πόλωσης στην εγχώρια γλωσσική κοινότητα. Όσες/οι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο συνέδριο με προφορική ανακοίνωση ή με αφίσα/πόστερ θα πρέπει να υποβάλουν τις περιλήψεις τους μέχρι τις 30/6/2017 σε ηλεκτρονική μορφή, σε δύο μορφές (επώνυμη και ανώνυμη), στην ηλεκτρονική διεύθυνση philosophia.ancilla@gmail.com.

 

Οι διοργανωτές του Night City Run εξομολογούνται τον επόμενο δύσκολο στόχο τους. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης:  «Η κρυφή μας επιθυμία είναι να κάνουμε ημιμαραθώνιο φτάνοντας μέχρι το Παληό. Φοβόμαστε όμως ότι δεν θα γίνει δεκτή αυτή η πρόταση από την Τροχαία καθώς απαιτούνται μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις και εθελοντές. Αντιλαμβανόμαστε ότι η όχληση στην πόλη πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή και γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να υπακούμε στις εντολές της Τροχαίας χωρίς την οποία δεν θα ήταν εφικτή διοργάνωση του αγώνα».

Διαβάστε επίσης