μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Χαιρόμαστε όταν βλέπουμε δημοτικούς υπαλλήλους να κάνουν δουλειές που δεν τις έχουμε καθόλου συνηθίσει. Χαιρόμαστε όταν οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν το προσωπικό να καθαρίζουν τις ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης, τις άκρες του δρόμου από τα χώματα που μαζεύονται δίπλα στο πεζοδρόμιο. Αυτή είναι η κανονική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πάει παντού, τα κάνει σχεδόν όλα και δεν γκρινιάζει (ούτε της γκρινιάζουν οι δημότες).

Χθες φωτογραφήσαμε τον καθαρισμό των πινακίδων, που έγινε σε όλες (και τις παλιές και τις πρόσφατες σχετικά). Ταυτόχρονα σκεπτόμαστε ότι το… όνειρο θα κρατήσει λίγο ακόμη. Σύντομα το προσωπικό Κοινωφελούς Εργασίας θα αποχωρήσει κι η μεγάλη έλλειψη μόνιμων εργαζόμενων σε όλους τους Δήμους της χώρας θα επανέλθει.

 

===========================================================

 

Το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας Καβαλιωτών το 2005. Συγκεντρώθηκε το απαραίτητο κι αξιόλογο υλικό, δημιουργήθηκε μια βάση για ένα αξιοπρεπές μουσείο που τονίζει τους δεσμούς της Καβάλας με τη θάλασσα. Που να ήξεραν οι άνθρωποι που είχαν την ιδέα ότι 12 χρόνια μετά ακόμη θα έψαχναν την οριστική στέγη της προσπάθειας τους.

 

Προκειμένου να πλησιάσουν περισσότερο στον στόχο τους, έκαναν δώρο πρόσφατα τη δουλειά τους στο Δήμο Καβάλας. Ο οποίος την αποδέχθηκε κι υποσχέθηκε τι άλλο; Μόνιμο χώρο για να μπορέσει το μουσείο να αναπτυχθεί και να υπάρξει. Με τα ελάχιστα στάνταρ αυτών των δράσεων και δραστηριοτήτων.

 

Τον Μάη η Καβάλα θα φιλοξενήσει το Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων αλλά το δικό της θα συνεχίζει να έχει μια προσωρινή στέγη. Στην Ελλάδα (διότι το πρόβλημα είναι ελληνικό κι όχι Καβαλιώτικο) ορισμένες έρευνες είναι τόσο δύσκολες όσο κανείς δεν φαντάζεται. Πρόκειται για μουσείο (που αναζητά κατάλληλο χώρο), αν ήταν κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα τον είχε ήδη βρει. Όπως και τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

 

Αν ήταν εκδήλωση, θα είναι γίνει πάρα πολλές φορές. Αν ήταν λαϊκό γλέντι με σουβλάκια θα είχε γίνει θεσμός. Δυστυχώς όμως είναι μουσείο. Κάτι το διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Είναι σαφές ότι 12 χρόνια αναμονής δεν είναι αρκετά. Θα χρειαστεί να περιμένουν πολλά ακόμη.

 

Το 2005 Δήμαρχος στην Καβάλα ήταν ο Στάθης Εριφυλλίδης. Μεσολάβησε η 7ετια Σιμιτσή (όπου πάλι δεν βρέθηκε λύση) ενώ η κ. Τσανάκα συμπλήρωσε πρόσφατα 3 χρόνια Δήμαρχος. Χωρίς κάποια ιδιαίτερη αλλαγή και εξέλιξη. Από το 2005 μέχρι σήμερα το μουσείο έλαβε διάφορες υποσχέσεις. Από το Απεντομωτήριο έως την αποθήκη του Τελωνείου.

 

Σε αυτό επιμένει η κ. Δήμαρχος. Ισχυρίζεται ότι το «δώρο» του Υπουργού Κουρουμπλή (ανακοίνωση που έγινε τον Μάρτιο φέτος) είναι το καταλληλότερο ακίνητο για το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας. Δυστυχώς μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση των αποθηκών του Τελωνείου ουδείς γνωρίζει πόσος ακόμη χρόνος θα μεσολαβήσει. Υπομονή να έχουμε και την υγεία μας. Κάποιοι που το 2005 ήταν νέοι, θα γεράσουν περιμένοντας την κατάλληλη στέγη του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας.

 

Όσοι εργάζονται στη ΒΦΛ προσπάθησαν να διατυπώσουν έναν στοιχειώδη αντίλογο σε όσα πιέζουν τις εταιρίες Λαυρεντιάδη. Φιλότιμη η προσπάθεια τους αλλά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο που στο μεταξύ οι απολυμένοι δικαιώθηκαν δικαστικά. Είναι κι η ριμάδα η νομοθεσία. Πολύ συγκεκριμένη. Αυστηρή ταυτόχρονα. Κανείς- την σήμερον ημέρα- δεν σκέφτεται να την παραβιάσει. Κανείς δεν θα ρισκάρει τόσο πολύ ειδικά όταν ο επιχειρηματίας έχει μια τέτοια επίδοση στις λοιπές του δραστηριότητες.

 

Θα συμφωνήσουμε με τους εργαζόμενους ότι το εργοστάσιο πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία. Θα τους προτρέψουμε να μην φοβηθούν καθόλου αυτό που λέμε νομιμότητα. Σε αυτού του είδους τη λειτουργία βρίσκονται και τα δικά τους συμφέροντα. Σε αυτήν την ζωή δεν είναι όλες οι κατσίκες του ίδιου αφεντικού. Κάποιες ανήκουν στους εργαζόμενους. Αν δεν μπορούν να τις διεκδικήσουν (φοβούμενοι τις συνέπειες), τουλάχιστον ας σιωπήσουν. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα η σιωπή τους είναι χρυσός…

 

Ας μη ξεχνούν ότι κάποιοι άλλοι πολύ πιο νωρίς επέλεξαν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Δικαιώθηκαν αλλά δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης. Για αυτήν την απονομή δικαιοσύνης έχουν άραγε να πουν κάτι; Έχουν κάποια ανακοίνωση να εκδώσουν άραγε;

 

Συνεχίζει τις χρηματοδοτήσεις Δήμων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτή την φορά μας «πλησίασε». Χρηματοδότησε με 200.000 ευρώ τον Δήμο των Αβδήρων. Τα λεφτά είναι σαφώς πολλά κι ο Νομός Καβάλας ενώ δικαιούται τέτοια χρηματοδότηση, προς τον παρόν δεν την έχει. Μόνο μαθαίνει τα νέα των άλλων δήμων.

 

Η Εφημερίδα των Συντακτών έκανε λάθος. Έγραψε- με αφορμή τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη- ότι ο Μακάριος Λαζαρίδης θα πολιτευτεί στον Νομό της Κοζάνης! Η απόσταση της Καβάλας από την Κοζάνη είναι σαφώς μεγάλη, όχι ίσως για τους Αθηναίους δημσιογράφους. Τι Κοζάνη, τι Καβάλα…

 

Σαφώς και έχει «βάθος» η προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας για τη ΔΕΥΑΚ. Χαρακτηριστικό του «βάθους» το ότι άπαντες γνωρίζουν το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς του σωματείου των εργαζομένων αλλά κανείς δεν το σχολιάζει. Ούτε καν το αναφέρει! Προς το παρόν άπαντες προσποιούνται ότι δεν ξέρουν… Τους εξυπηρετεί και το γεγονός ότι η έως τώρα διαδικασία είναι (κατά κάποιο τρόπο) μυστική κι απόρρητη.

 

Όταν ήρθε στην Καβάλα η Φώφη Γεννηματά ήθελε (μεταξύ των άλλων) να προσέξει τον κ. Σιμιτσή. Επεδίωξε αυτός να είναι στην πρώτη σειρά καθισμάτων στην ομιλία της και όχι πιο πίσω. Άσχετα από την έκβαση του διαδικαστικού αυτού ζητήματος εκείνο το βράδυ, ο κ. Σιμιτσής σχεδόν ανακοίνωσε επίσημα ότι θα στηρίξει Καμίνη. Την Φώφη την συμπαθεί αλλά προτιμά τον Δήμαρχο της Αθήνας.

 

Νεοδημοκράτης ακόμη και στο περπάτημα! Με μπλε φόρμα βαδίζει τα βράδια στην παραλία ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. Κάθε του ενέργεια εκπέμπει πολιτικά μηνύματα…

 

Αναρτήθηκε στο Taxis (και στο διαδίκτυο γενικότερα) κατάλογος μεγαλοφειλετών του δημοσίου. Ανάμεσα τους κι ένας πρώην Δήμαρχος του Ν. Καβάλας. Πρόκειται για παλαιότερο Δήμαρχο, ο οποίος όσο ήταν στα πράγματα είχε αυτήν την οικονομική αποτυχία. Η οποία οριστικοποιήθηκε όταν έπαψε να είναι αιρετός. Ο κόσμος σε αυτές τις περιπτώσεις λέει «περσινά ξινά σταφύλια».

 

Με μπροστάρη τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Καβάλας ετοιμάζεται νέα διαμαρτυρία κτηνοτρόφων. Θα γίνει την Τρίτη στην Κομοτηνή. Συμμετέχουν και οι σύλλογοι Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, Ξάνθης. Το ραντεβού τους είναι έξω από το κτίριο της Περιφέρειας.

 

Ξανάρχισε το έργο της Μεγάλης Λέσχης. Προτιμότερο είναι να μην παίρνουμε θάρρος. Όπως ξαφνικά αρχίζει, έτσι ξαφνικά σταματά. Μετά αρχίζει πάλι, μετά σταματά κτλ. Υπό αυτές τις συνθήκες παραμένει αβέβαιο το πότε θα ολοκληρωθεί. Στις 31 Οκτώβρη- τότε τελειώνει η προθεσμία που δόθηκε στον ανάδοχο- με τίποτα.

 

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας υποσχέθηκε να επισκεφθεί σύντομα την Καβάλα. Δεν το βλέπουμε… Την ερχόμενη εβδομάδα θα μας επισκεφθεί ένας άλλος Μουζάλας. Πρόκειται για σύμβουλο του Υπουργείου Εργασίας. Θα συνοδεύει την κ. Αχτσιόγλου.

 

Όπως επίσκεψη στην Καβάλα υποσχέθηκε η Υπουργός Τουρισμού. Κι αυτή η υπόσχεση ξεχάστηκε. Μεσολάβησαν και θα μεσολαβήσουν κάποιες έκτακτες επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών. Οι… σίγουρες πιθανότερο είναι να μην γίνουν ποτέ.

 

Στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=WND8n_Vrmvk υπάρχει ένα τετράλεπτο βίντεο του Euronews, αφιέρωμα στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Το βίντεο αρχίζει με ένα θαυμάσιο πλάνο του λιμανιού της Καβάλας, στο οποίο φυσικά και ξεχωρίζουν (κάνοντας τη διαφορά) οι πλωτές εξέδρες. Τα τρία πρώτα λεπτά του βίντεο είναι αφιερωμένα στην Θράκη. Το υπόλοιπο ένα λεπτό στην Ανατολική Μακεδονία.

 

Η Δράμα μάλλον είναι η αδικημένη της υπόθεσης αφού στην λίγων δευτερολέπτων αναφορά υπάρχει για αυτήν μόνο το σπήλαιο του Αγγίτη.!Στο βίντεο εμφανίζεται για λίγα δευτερόλεπτα ο Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος μιλά για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Τα πλάνα είναι επίσης λίγα αλλά ευτυχώς υπάρχει η είδηση της ένταξης του χώρου στα μνημεία της Ουνέσκο. Στο βίντεο φαίνεται  και ο Βασίλης Βασιλικός, την ώρα της επίσκεψης του στο σπήλαιο του Αγγίτη.  Αδικημένη από το ίδιο σύντομο αφιέρωμα είναι και η Θάσος. Η οποία αναφέρεται αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα για αυτήν στα 4 λεπτά του οπτικού υλικού. Όπως έγινε γνωστό το ίδιο βίντεο θα αναρτηθεί και θα προβληθεί και στη γαλλική γλώσσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης