μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγες μέρες συναντήθηκαν στην Κομοτηνή οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών και Βιοτεχνών της ΑΜΘ. Στην εφημερίδα Χρόνος διαβάζουμε ότι προετοιμάζονται για το συνέδριο της Κυβέρνησης, για την επίσκεψη Τσίπρα στην Κομοτηνή. Σε αυτήν τη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καβάλας κ. Γιάννης Παναγιωτίδης. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας της Κομοτηνής τον μνημονεύει συγκεκριμένα: «….να ακουστούν για πρώτη φορά, ουσιαστικά, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ζητά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Καβάλας Γιάννης Παναγιωτίδης. “Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων όσον αφορά στο τι ανάγκες έχει η Περιφέρειά μας και πως μπορούμε να στοχεύσουμε στην ανάπτυξη. Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερες, κι ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή το αθηναϊκό κράτος θα τις κατανοήσει”, επισημαίνει ο κος Παναγιωτίδης, ο οποίος υπογραμμίζει πως “η Περιφέρειά μας είναι από τις φτωχότερες στην Ευρώπη, δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από τις όμορες χώρες με χαμηλό συντελεστή φορολόγησης και υπάρχει έξαρση του παρεμπορίου”».

=========================================================

Τις περισσότερες φορές τηρείται ο γνωστός σταθερός κανόνας.  Αρχή γίνεται με τη θεωρεία, ακολουθεί η πράξη. Στην περίπτωση Γιάννη Βαρουφάκη συνέβη το αντίθετο. Προϋπήρξε μια άλλου τύπου θεωρεία, για την οποία ο κόσμος γνώριζε ελάχιστα. Αμέσως μετά ήρθε η ώρα της πράξης. Διήρκεσε περίπου 6 μήνες. Τέλειωσε με δημοψήφισμα και capital controls.

Αποδείχθηκε ότι το σύστημα που αντιπαλεύει ο γνωστός οικονομολόγος διαθέτει άμυνες που τότε δεν είχε υπολογίσει. Οι συνέπειες της σκληρής αντιπαράθεσης ήταν ξαφνικές και επώδυνες για το κοινωνικό σύνολο. Το οποίο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα χωρίς να έχει καθόλου προετοιμαστεί για όσα τελικά βίωσε.

Επακολούθησε σύντομη περίοδος σιωπής. Αγρανάπαυσης. Με το τέλος της οποίας ο Βαρουφάκης επανήλθε. Κατά κάποιο τρόπο δριμύτερος. Αρχίζει από την αρχή έχοντας μάθει από τα πάσης φύσεως λάθη εκείνης της πρώτης περιόδου. Τώρα είναι πιο συγκεκριμένος. Κι οι πολίτες σαφώς πιο «κουμπωμένοι».

Κατά τον ακροατή της εκδήλωσης δικηγόρο Καβάλας Βασίλη Καγκαϊδη, πολλοί ήταν εκεί για να υποβάλλουν ερώτημα. Κατά την δική μας εκτίμηση έπαιξε ρόλο κι η περιέργεια. Αρκετοί ήθελαν να δουν και να ακούσουν από κοντά έναν «θρύλο» του παρελθόντος. Τα λόγια του οποίου έχουν μια κάποια βάση. Οι προτάσεις του δεν είναι δυνατόν να δοκιμαστούν έτσι όπως αναλύονται. Πρέπει να προηγηθούν πολλά μέχρι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά αυτά τα θεωρητικά που ακούμε.

Γνωρίζοντας το πρόβλημα κι ο ίδιος ο Βαρουφάκης δεν ζητά από τους πολίτες πολλά. Ζητά ένα πράγμα. Να τον ακούσουν, να σκεφθούν, να συμφιλιωθούν με το συγκεκριμένο αφήγημα. Επειδή οι εποχές είναι δύσκολες, περισσότερο ευχάριστος μοιάζει ο Τσίπρας και το αμφίβολο success story που παρουσιάζει παρά η «επαναστατική γυμναστική» του πρώην Υπουργού. Επειδή ποτέ κανείς δεν ξέρει, ας έχουμε στο μυαλό μας και τις δύο προσεγγίσεις. Τρεις ή και περισσότερες, αν λάβουμε υπόψη τις άλλες προτάσεις που άλλοι πολιτικοί παράγοντες του τόπου διατυπώνουν.

Αναζητούμε την Ιθάκη μας. Ξέρουμε καλά τι προσδοκούμε. Η οδός είναι που τους κάνει να διαφοροποιούνται. Αυτή είναι η διαφορά τους. Τόσα και τόσα που πέρασαν και περάσαμε, καταλήγουμε στο πιο απλό και εύκολο. Τους αμφισβητούμε όλους. Και τον Βαρουφάκη. Βαδίζουμε αντίθετα στο γνωστό ρητό. Δεν ελπίζουμε, δεν προσδοκούμε, παρά ταύτα παραμένουμε ελεύθεροι (μέσα στο μνημόνιο που υποχρεωτικά κινούμαστε).

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου τη Δευτέρα το βράδυ, ο Παύλος Ζησίμου θα έχει στο ψηφοδέλτιο του και τον Παναγιώτη Μέτζα (προερχόμενο από τη Θάσο). Δηλαδή ένα ακόμη μέλος της διοίκησης που απέρχεται. Μαζί με Καραγιαννίδη και Μήλιο, συνολικά 3. Και βλέπουμε…

Οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητα Ηλία Μπαχάρη στις εκλογές του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας. Λίαν συντόμως οι επίσημες ανακοινώσεις. Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων στις συγκεκριμένες εκλογές λήγει τη Δευτέρα.

Παράδειγμα σύγχρονης σκέψης και πολιτικής πρακτικής η συνέντευξη του Κώστα Μπακογιάννη, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή σε εφημερίδα των Αθηνών. Παραδόξως ο γιος της Ντόρας εμφανίστηκε (ελπίζουμε να είναι κιόλας) συναινετικός- μετριοπαθής- συνεργατικός προς όλες τις κατευθύνσεις. Καλό είναι να διαβάσουν τη συνέντευξη Μπακογιάννη οι φανατικοί που απέμειναν στην αυτοδιοίκηση.

Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2017 συζητήσαμε αρκετά για την ακτή της Καλαμίτσας, στην οποία επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα. Ούτε και έγινε κάτι από αυτά που είναι απαραίτητα. Η ακτή ανήκει στην ΕΤΑΔ, ο Δήμος Καβάλας κουράστηκε να την ζητά πίσω κι οι διαπραγματεύσεις που κάποια στιγμή άρχισαν δεν είχαν καμία συνέχεια.

Μεσολαβεί ένας ολόκληρος Χειμώνας. Αν και φαίνεται ότι στη διάρκεια του δεν θα γίνει τίποτα (δεν θα αλλάξει τίποτα) προτρέπουμε για το αντίθετο. Όσο βέβαια αυτό μας αφορά. Το επόμενο Καλοκαίρι ο Δήμος Καβάλας μπορεί να βελτιώσει θεαματικά τα δεδομένα στην Καλαμίτσα αρκεί: 1) Να το θέλει 2)Να του δοθεί η ευκαιρία.

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας έψαξε στα πρακτικά προηγούμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αφού πίστευε ότι τον νέο κανονισμό λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου ο κ. Παπαδόπουλος τον είχε ψηφίσει. Τελικά δεν τον είχε ψηφίσει κι έτσι η… αποκάλυψη δεν θα γίνει ποτέ. Κατά τα άλλα επιτέλους προσωπικό! Η κ. Φρατζεσκάκη είπε χθες ότι το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο θα έχει (σε γενικές γραμμές) δικό του προσωπικό, το προσωπικό του κέντρου κοινότητας. Αυτή η είδηση είναι όντως ευχάριστη.

Λίγες μόνο ημέρες μετά το ραντεβού στην Ερυθρού, ένα καφέ μπαρ ανοίγει στην ίδια οδό. Θα θυμίζει τα μαγαζιά που σήμερα δεν υπάρχουν στο δρόμο. Αυτά που αρκετοί με τη συγκέντρωση τους πρόσφατα τα αναπόλησαν και αναζήτησαν. Άραγε θα πετύχει η επιχειρηματική προσπάθεια;

Άνθρακες ο θησαυρός της συζήτησης πριν από την ημερήσια διάταξη στη προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Καμιά από τις πολλές ερωτήσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης δεν έγινε αφορμή είδησης. Αντίθετα τα σχόλια και η κριτική των ίδιων προσώπων ανέβασαν τους τόνους. Που τελικά κρατήθηκαν εντός ελέγχου.

Όλοι οι επικεφαλής ρώτησαν τα σοβαρά και βασικά, στη συνέχεια έθεσαν προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτά είχαν όντως ενδιαφέρον. Οι απαντήσεις που έλαβαν δεν ικανοποίησαν αφού η καθημερινότητα τρέχει με 1.000 κι ο Δήμος Καβάλας με 10…. Αυτό –μας είπαν- οφείλεται στο ότι ενώ θέλουν να διορθώνουν τα κακώς κείμενα, δεν προλαβαίνουν. Είναι πολλά τα μέτωπα, ελάχιστο το προσωπικό.

Η παρέλαση που θα παρακολουθήσουμε το Σάββατο είναι η πρώτη μετά από κλήρωση. Τη γνωστή κλήρωση για τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες στα τμήματα των μαθητών των δημοτικών σχολείων. Οι κληρώσεις έγιναν κανονικά σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Νομού, δεν υπήρξαν ούτε παρατράγουδα αλλά ούτε άλλα θέματα. Κατά συνέπεια κι αυτή η παρέλαση θα εξελιχθεί όπως όλες οι προηγούμενες.

==================================================================

Η διαφορετική  και σταθερή κριτική του Νίκου Μαυρίδη

Και σε αυτήν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η διοίκηση του Δήμου Καβάλας άκουσε κριτική και «εκ των έσω». Εκφραστής της ο κ. Νίκος Μαυρίδης. Όταν έλαβε το λόγο σχολίασε όσα είχαν προηγηθεί, επανήλθε σε θέματα χρηματοδότησης εκδηλώσεων συλλόγων. Ζήτησε η Δημωφέλεια να βάλει τάξη στον Πυθαγόρα.

Η κ. Τσανάκα αμέσως απάντησε στον δημοτικό σύμβουλο της ομάδας της, αποφεύγοντας να «κοντραριστεί». Ίσα ίσα που σε διάφορες παρατηρήσεις του, «έδωσε στον κ. Μαυρίδη δίκιο! Ο σχετικός διάλογος το βράδυ της Δευτέρας ήταν ο εξής:

Νίκος Μαυρίδης: «Στη θητεία μου δεν πήγα ούτε ένα ταξίδι. Τελευταία βλέπω ότι αρκετοί συνάδελφοι τα ταξίδια τα έχουν ρουτίνα. Ζητώ λεπτότητα και ευγένεια εδώ μέσα. Ας επικρατήσει ο πληθυντικός. Ο ενικός δίνει την εντύπωση ότι κάποιοι διαχειρίζονται ιδιωτική τους υπηρεσία. Να ακούμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Δεν δέχομαι την απάντηση κάποιου αντιδημάρχου που λέει ακούμε αλλά κάνουμε του κεφαλιού μας… Έχω πει ότι δε θα ψηφίζω κανένα θέμα για τις εκδηλώσεις. Προτείνω (το είχα πει στην αρχή της θητείας μας) όλοι οι σύλλογοι να υποβάλλουν στο Δήμο το καταστατικό τους, τις συνελεύσεις τους, τι είδους δραστηριότητα έχουν κτλ. Θα δείτε συνελεύσεις με 10 άτομα ενώ τα μέλη είναι 200. Πάνω σε αυτό η δημοτική αρχή στην έναρξη κάθε έτους θα προγραμματίσει και θα πει ότι αυτοί οι σύλλογοι θα πάρουν αυτά κτλ. Δεν είναι δυνατόν οι σύλλογοι να έρχονται εδώ κάθε μέρα. Κάθε ώρα, να σας ενοχλούν και εμάς να μας προκαλούν. Κυρία Ιωσηφίδου, βάλτε τάξη στον Πυθαγόρα».

Δήμητρα Τσανάκα: «Σας ακούω πάντα με πολύ προσοχή, παίρνω πάντα στα σοβαρά τις υποδείξεις σας. Όπως και όλων. Σε ότι αφορά τους συλλόγους σκεφθήκαμε πάρα πολύ σοβαρά να κάνουμε πρόταση (στάλθηκαν ήδη e mail σε όλους τους συλλόγους) να μας πουν ποια διοργάνωση θα κάνουν φέτος και τι στήριξη θέλουν. Έχετε δίκιο, δεν είναι δυνατόν να έρχονται λίγες μέρες πριν την εκδήλωση και να ζητούν αυτά που ζητούν. Από το νόμο για να μπορέσω να τους δώσω χρήματα, θα πρέπει να έχουν λογιστικά βιβλία, ενημερότητες κι όλα όσα αναφέρατε. Νομίζω ότι ελάχιστοι έχουν αυτές τις προϋποθέσεις. Αυτούς θα μπορούσαμε να τους επιχορηγήσουμε απευθείας και ταυτόχρονα να προκαλέσουμε και τους άλλους να τακτοποιηθούν οικονομικά. Σε γενικές γραμμές η κατάσταση έχει συμμαζευτεί. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Δήμος Καβάλας είναι το μοναδικό αποκούμπι των συλλόγων».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης