• 30 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μάλλον πρόκειται για σύμπτωση. Την οποία θα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα γνωστό συμπέρασμα που έχει σχέση με τους μικρομεσαίους.

Χθες ο Βασίλης Λεμονίδης (πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας- υποψήφιος με τον Μάρκο Δέμπα στις εκλογές του Επιμελητηρίου) έδωσε συνέντευξη τύπου κι είχε δίπλα του τον κομμουνιστή Θόδωρο Κοντογεωργίου. Γεγονός όχι συνηθισμένο.

Την ίδια περίπου ώρα ο Μάρκος Δέμπας ανακοίνωνε μέσω διαδικτύου την υποψηφιότητα με το συνδυασμό του, του έμπορου από την Πέρνη Λάζαρου Γκιόγκη. Προερχόμενου από την Αριστερά, πρώην Δημοτικού Συμβούλου Νέστου (εκλεγμένου με το συνδυασμό του γιατρού Περικλή Αμπεριάδη).

Μπορεί λοιπόν οι αντίπαλοι του κ. Δέμπα να ζητούν τον λόγο από τη ΝΟΔΕ, επειδή όπως ισχυρίζονται τον στηρίζει, ο συνδυασμός του ωστόσο (άλλοτε ευθέως κι άλλοτε εμμέσως πλην σαφώς) κινείται παντού. Συνομιλεί ή συνεργάζεται με όλους τους ανθρώπους, απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Στην επιχειρηματικότητα και στο εμπόριο άλλωστε κόμματα δεν υπάρχουν. Κι αν υπάρχουν, έπονται.

Κι αν όλα αυτά ισχύουν κυρίως για την υποψηφιότητα Γκιόγκη, για τη συνεργασία στον Εμπορικό Σύλλογο Λεμονίδη- Κοντογεωργίου οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι στηρίζεται σε μια ειλικρινή σχέση που από την αρχή υπήρξε. Διαφωνούν σε πολλά. Υπάρχουν παρόλα αυτά κάποια ελάχιστα, στα οποία συμφωνούν. Θα τους δούμε μαζί και σήμερα το πρωί έξω από το Διοικητήριο. Με συνθήματα κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

======================================================

Προ ετών ο Δήμος Καβάλας αντιλήφθηκε τις ανάγκες της εποχής, αρχή της κρίσης, λειτούργησε πρώτη φορά Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο (ΔΚΠ). Στηρίχθηκε σε εθελοντές, που αρχικά είχαν μεγάλη όρεξη. Όσο ο καιρός περνούσε, τόσο το πράγμα σοβάρευε. Δυσκόλευε. Μέσα σε όλα τα άλλα ανέκυψαν ανόητες κι υπερβολικές καταγγελίες σχετικά με την παραλαβή των προμηθειών. Και το ΔΚΠ χρησιμοποιήθηκε για να πληγεί ο τότε Δήμαρχος, γεγονός φυσιολογικό για τα προεκλογικά δεδομένα εκείνου του έτους.

 

Αμέσως μετά ανέκυψε η ευκαιρία του προγράμματος «Στηρίζω». Ένα βάρος έφυγε από τις πλάτες της διοίκησης του Δήμου, των εθελοντών, των δημοτικών υπαλλήλων. Η Πνοή μία ακόμη φορά ήταν απολύτως έτοιμη. Η δράση οργανώθηκε, ενισχύθηκε, βελτιώθηκε. Τα πράγματα μπήκαν σε μια σωστή σειρά. Ευτυχώς το πρόγραμμα «Στηρίζω» δεν ήταν σύντομο. Κάποια στιγμή ωστόσο τέλειωσε.

 

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου Καβάλας έπρεπε και πρέπει να συνεχιστεί, επανήλθαμε στα δεδομένα προ του προγράμματος «Στηρίζω». Ο Δήμος Καβάλας θέλει να δράσει άμεσα αλλά διάφορα προβλήματα φαίνεται να έρχονται. Κάποια άμεσα, άλλα αργότερα.

 

Το χαμόγελο και η όρεξη της κ. Φρατζεσκάκη που είδαμε προχθές (στην απαραίτητη συνέντευξη τύπου) δεν αρκούν. Η προηγούμενη εμπειρία μας το κάνει σαφές. Δύσκολο και όχι προσωρινό πράγμα η κρίση. Δύσκολη η δουλειά του ΔΚΠ. Γίνεται δυσκολότερη λόγω: Γραφειοκρατίας, Νομοθεσίας, Έλλειψης προσωπικού, μικρού προϋπολογισμού για την αγορά των τροφίμων που θα μοιραστούν.

 

Όλα αυτά σύντομα θα φανούν, θα δοκιμαστούν στην πράξη. Μέχρι τότε ας ξαναθυμηθούμε τι ζητούμε από το ΔΚΠ. 1ον Να μοιράζει τρόφιμα όσο πιο συχνά γίνεται. Το καλύτερο είναι μια φορά κάθε μήνα. 2ον Να μοιράζει όλα τα τρόφιμα (και κρέας) μαζί με τα γνωστά είδη πρώτης ανάγκης 3ον Να μοιράζει σε όσους έχουν ανάγκη και όχι μόνο σε όσους πληρούν τα κριτήρια 4ον Η διανομή να γίνεται γρήγορα, σε σημείο που θα διευκολύνει τους δικαιούχους και όχι στην άκρη της πόλης 5ον Εκτός από τα χρήματα του Δήμου να υπάρχουν συχνές δωρεές ουσίας. Τις οποίες θα υπάρχουν άνθρωποι να αναζητήσουν.

 

Όσοι ετοιμάζονται να (ξανα)λειτουργήσουν το ΔΚΠ πρέπει να έχουν στο μυαλό τους αυτούς τους στόχους. Ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν να πετύχουν κι αυτούς κι ακόμη περισσότερους. Θα τα καταφέρουν; Το ευχόμαστε. Το ΔΚΠ δεν είναι αγώνας 100 μέτρων. Ένα σπριντ που τελειώνει στις γιορτές που έρχονται. Πρόκειται για μαραθώνιο. Εξαντλητικό κι απαιτητικό.

 

Κάτι τελευταίο. Η κ. Φρατζεσκάκη πρέπει να αφοσιωθεί στο ΔΚΠ, τουλάχιστον μέχρι αυτό να βρει το δρόμο του. Οφείλει να βρει «συμπαίκτες». Πολλούς και δυναμικούς. Πρώτα πρώτα πρέπει να απευθυνθεί στις άλλες δημοτικές παρατάξεις. Εκτός από την κριτική, αυτές πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια. Αμέσως μετά στους συλλόγους της πόλης. Τελικά το ΔΚΠ είναι υπόθεση όλων μας, την οποία αναλαμβάνει να διαχειριστεί ο Δήμος. Αν τον αφήσουμε μόνο του, τότε το εγχείρημα ή θα αποτύχει ή θα έχει περιορισμένη απήχηση.

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας αναζητά «σωσίβιο» στα προβλήματα που καιρό τώρα αντιμετωπίζει στη ΔΕΥΑΚ κι όπως φαίνεται το βρίσκει στον έλεγχο που κάνουν στην επιχείρηση οι ορκωτοί λογιστές. Μια τυπική διαδικασία που όπως όλα δείχνουν θα είναι το στήριγμα της αντεπίθεσης που προετοιμάζεται.

 

Κατόπιν τούτου για όλα θα φταίνε οι προηγούμενοι. Για τις ποινές στο προσωπικό θα ευθύνεται ο Σιμιτσής. Για αυτές που ακυρώθηκαν στο ΣΕΠΕ ο Χ. Τσοχαταρίδης. Για τα λάθη στους λογαριασμούς ο Γράσσος και για τη διακοπή νερού που τάχα οφείλονταν σε διακοπή ρεύματος ο Σταύρος Πεταλωτής. Θα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από την … «χαρά της αντιπολίτευσης».

 

Να προσέξουν μόνο μη φθάσουν και στον Λάζαρο Τσαταλμπασίδη… Με κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να τον παρακάμψουν, έτσι ώστε να επικεντρωθούν (αν χρειαστεί) στον Λευθέρη Κωταϊδη! Εδώ που φθάσαμε, όλα τα περιμένουμε.

 

Όσο για τη συζήτηση όλων των θεμάτων της ΔΕΥΑΚ σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μία εύλογη απορία. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα κληθούν ώστε να μιλήσουν οι εργαζόμενοι; Θα προσκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου ή θα ξεχάσουν να το καλέσουν;

 

Με απόφαση που έλαβε πρόσφατα η διοίκηση του ΟΛΚ, ορίστηκαν οι τρεις εκπρόσωποι του στη διαδικασία των εκλογών του Επιμελητηρίου. Για τον ΟΛΚ θα ψηφίσουν ο πρόεδρος Χ. Ηλιάδης, ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Τσοκτένογλου και ο Μηνάς Τάτσης ως διευθυντής της διεύθυνσης Περιουσίας και Ανάπτυξης.

 

Δεύτερη προσπάθεια του Δήμου Καβάλας προκειμένου να μισθώσει ξανά την αίθουσα του Όσκαρ. Ο νέος διαγωνισμός με τους διορθωμένους όρους στη διακήρυξη του έχει καταληκτική ημερομηνία στις 20 του μήνα Νοέμβρη. Θυμίζουμε ότι η πρώτη διαδικασία ακυρώθηκε από λάθος που διαπιστώθηκε πολύ αργά. Λάθος μάλλον των υπηρεσιακών παραγόντων.

 

Η προθεσμία για την οικονομική τακτοποίηση των μελών του Επιμελητηρίου έληξε τη Δευτέρα. Ακόμη και χθες η κατάσταση ήταν αρκετά συγκεχυμένη σχετικά με αυτούς που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Υπάρχουν διάφορα τεχνικά ζητήματα που απαιτούν κι άλλο χρόνο, κι άλλο έλεγχο. Σαφής εικόνα θα υπάρξει το αργότερο αύριο.

 

Επόμενη κρίσιμη και καταληκτική ημερομηνία για τις ίδιες εκλογές η 10η του Νοέμβρη. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Νοέμβρη οι συνδυασμοί θα πρέπει να έχουν καταθέσει τους υποψηφίους τους. Στο μεταξύ προβάλλεται σε τηλεοπτικό κανάλι σποτ του συνδυασμού του κ. Παύλου Ζησίμου.

 

Δεν θα το λέγαμε καλό αφού στα πρώτα δευτερόλεπτα δείχνει μια αληθινή μεν, δυσάρεστη δε κατάσταση στην αγορά. Λουκέτα και άδεια (ανοίκιαστα) μαγαζιά. Στα σχετικά πλάνα περιλαμβάνεται ακόμη και το κτίριο των Πλαστικών Καβάλας! Τι σχέση έχει μια όντως δυσάρεστη ιστορία προηγούμενων δεκαετιών με τις εκλογές του 2017;

 

Ποτέ άλλοτε σε εκλογές Επιμελητηρίου δεν υπήρξαν τηλεοπτικά σποτ. Ο κ. Ζησίμου κινείται διαφορετικά αφού όπως μπορεί να ισχυριστεί, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Άραγε οι άλλοι θα τον ακολουθήσουν, θα κάνουν κι αυτοί τηλεοπτική ή διαδικτυακή διαφήμιση;

 

Μεθοδικοί κι αθόρυβοι οι εθελοντές του Συλλόγου των Μικρασιατών. Βρίσκονται καθημερινά στον Μεντρεσέ κι ετοιμάζουν το μουσείο τους. Ήδη δύο από τα τρία (μικρά) δωμάτια τα έχουν έτοιμα. Σύντομα ο σύλλογος θα παρουσιάσει όσο πιο καλά μπορεί τη νέα στέγη του μουσείου του.

 

Ο συνδικαλιστής από την Πολωνία ήρθε στην Καβάλα τη Δευτέρα για να συνεδριάσει μαζί με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατ’ ουσίαν ήταν φιλοξενούμενος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης. Το βράδυ της Δευτέρας παρατέθηκε δείπνο προς τιμή του. Ο Πολωνός κ. Κράβιτς έδειξε ενδιαφέρον για την Καβάλα κι ενημερώθηκε για τα τουριστικά και επιχειρηματικά δεδομένα της περιοχής.

 

Μετά από αρκετό καιρό σιωπής, νέες φήμες για πώληση ακινήτου σε αλλοδαπούς και δη Βαλκάνιους. Αναφέρονται σε μια ακόμη παραθαλάσσια (όπως την περιγράφουν) κατοικία κοντά στο Παληό. Βούλγαρος φέρεται ο νέος της ιδιοκτήτης. Είναι πολλά τα λεφτά…

 

Διαβάστε επίσης