• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην Πίζα της Ιταλίας έχουν έναν πύργο, στην Καβάλα έναν τηλεφωνικό θάλαμο…

 

Η συζήτηση για τη ΔΕΥΑΚ «ανοίγει». Η θεματολογία εμπλουτίζεται. Είναι κάτι που διαπιστώνεται να συμβαίνει με πρωτοβουλία της διοίκησης. Τόσο της επιχείρησης όσο και του Δήμου Καβάλας. Όλα αυτά φυσικά και είναι ευπρόσδεκτα. Με μία προϋπόθεση. Η κουβέντα για τη ΔΕΥΑΚ να «απλωθεί» σε όλα τα ζητήματα της κι όχι μόνο σε αυτά που τάχα συμφέρουν. Αμφιβάλλουμε ότι υπάρχουν τέτοια, πλην όμως αυτή είναι η άποψη των διοικούντων.

 

Εφόσον οι ορκωτοί λογιστές παραμένουν στη ΔΕΥΑΚ κι ελέγχουν, καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στις προσλήψεις του εποχιακού προσωπικού (ειδικά σε αυτές των δύο μηνών) αλλά και σε πάσης φύσεως αναθέσεις που έχουν την υπογραφή του προέδρου. Με τρόπο νόμιμο αλλά όχι ηθικό, μοιράζονται χρήματα πολλά. Η αξιοκρατία έχει πάει περίπατο αλλά για αυτό δεν φταίει ο Ξανθόπουλος. Φταίει το ισχύον νομικό πλαίσιο. Στο κάτω κάτω της γραφής έτσι δεν έκαναν όλοι οι προηγούμενοι; Γιατί να μην τους μοιάσει κι ο σημερινός πρόεδρος;

 

Κάποτε ο Μάκης Παπαδόπουλος είχε ψάξει στη Διαύγεια κι είχε βρει αποφάσεις- απευθείας αναθέσεις που είχαν ενδιαφέρον. Τότε ο υποψήφιος Δήμαρχος δεν χειρίστηκε σωστά ότι ανακάλυψε. Ασχολήθηκε με τα φυσικά πρόσωπα και όχι με τη διαδικασία. Αν κάποιος κάνει το ίδιο (π.χ. οι ορκωτοί λογιστές) τότε θα καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

 

Θα απαντήσουν: «Μα δεν είναι αυτή η δουλειά των ορκωτών λογιστών». Έχουν δίκιο. Ο συγκεκριμένος έλεγχος είναι αρμοδιότητα άλλου. Αν αυτός ο έλεγχος γίνει (ειδικά στα δίμηνα), θα βρει … πολύτιμο θησαυρό. Η παρατήρηση για τα δίμηνα έχει σημασία που γίνεται τώρα. Πάλι ετοιμάζονται να προσλάβουν τέτοιους εργάτες.

 

Φαίνεται στη ΔΕΥΑΚ δεν αρκούν: 1) Οι δικαιούχοι της Κοινωφελούς Εργασίας 2) Οι αξιοκρατικές προσλήψεις των 8μηνών (μέσω ΑΣΕΠ). Φαίνεται χρειάζονται κι άλλους κι έτσι προσλαμβάνουν εργάτες δύο μηνών. Ποιος ξέρει; Μπορεί σε αυτούς να μας προκύψει πάλι φωτογράφος! Ο οποίος αντί για εργάτης αποχέτευσης (έτσι εμφανίζονταν), θα φωτογραφίζει…

 

Ο Δήμος Καβάλας πανηγυρίζει επειδή είναι σε καλό δρόμο η προσπάθεια του για τη νομιμοποίηση του ΧΥΤΑ. Πανηγυρίζει γιατί επίκειται η χρηματοδότηση του έργου της Μ.Ε.Α. Καταλαβαίνουμε και δικαιολογούμε την χαρά του. Εκφράζουμε ταυτόχρονα μια μικρή απορία. Γιατί όλα αυτά που έγιναν ή σύντομα θα γίνουν, δεν έπεισαν την κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά; Η οποία παραιτήθηκε από αντιδήμαρχος ακριβώς επειδή προέβλεπε αντίθετες εξελίξεις.

 

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του στο Ράδιο Πρωινή (την περασμένη Παρασκευή) ο κ. Κωστής Σιμιτσής εμφανίστηκε αναποφάσιστος για την επόμενη δημοτική υποψηφιότητα του. Από τα λόγια του καταλάβαμε ότι κατά βάθος δεν θέλει να είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος. Θεωρεί ωστόσο πιθανό να αναγκαστεί να είναι υποψήφιος αφού άλλος δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι ο κόσμος που τον συναντά στο δρόμο τον προτρέπει να ασχοληθεί, να διεκδικήσει τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας.

 

Αυτό το επιχείρημα το αφήνουμε στην άκρη αφού ειδικά τα λόγια του κόσμου δεν είναι να τα πολυπιστεύεις. Δυστυχώς ο κόσμος λέει ψέματα, πολλά ψέματα. Δυστυχώς τα περισσότερα τα λέει στους αιρετούς, με στόχο να τους κολακεύσει. Αντίθετα θα ήταν πιο χρήσιμη μια αξιόπιστη δημοσκόπηση, όπου πολύ συγκεκριμένα θα μαθαίναμε όχι τι λέει ο κόσμος αλλά τι πιστεύει για τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

 

Ο κ. Σιμιτσής μία ακόμη φορά προτείνει για υποψήφιο δήμαρχο (διάδοχο του) είτε τον Θόδωρο Μουριάδη, είτε τον Λεωνίδα Παππά. Ο δεύτερος δεν το επιθυμεί. Ο πρώτος το συζητά αλλά υπό προϋποθέσεις. Αν λοιπόν ο κ. Σιμιτσής θέλει να αποσυρθεί (ή να σκεφθεί μια υποψηφιότητα αλλού και όχι στο Δήμο Καβάλας) ας κάνει κάτι πολύ απλό. Ας συζητήσει με το Θόδωρο Μουριάδη.

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ συνεχίζει να προετοιμάζει εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υγείας. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν την Άνοιξη και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες. Είναι εκδηλώσεις που μετατέθηκαν για το 2018 ενώ αρχικά προγραμματίζονταν για την Άνοιξη του 2017.

 

Οι απλήρωτες δαπάνες της Π.Ε. Καβάλας δεν είναι ακριβώς ίδιες με αυτές των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων. Υπάρχουν κάποιες- ακούμε- που είναι εντελώς «ξεκρέμαστες». Αν οι πληροφορίες μας είναι σωστές τότε ακόμη κι αν λυθεί νομοθετικά το βασικό πρόβλημα, δεν θα καλύψει πλήρως το ίδιο θέμα στο Διοικητήριο της πόλης. Μακάρι να κάνουμε λάθος αλλά κάτι τέτοιο φημολογείται.

 

Με ανάμικτα συναισθήματα παρακολούθησε την Κυριακή την αναμέτρηση του ΑΟΚ με την Ελπίδα Σκουτάρεως ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Καβάλας κ. Απόστολος Βαγενάς. Σερραίος στην καταγωγή και στην κατοικία, Καβαλιώτης στην εργασία. Λογικό ήταν να βρεθεί σε δίλημμα. Πάντως αποδείχθηκε ευγενέστατος στην υποδοχή της αποστολής του ΑΟΚ στο γήπεδο των Σερρών.

 

Ρωτήθηκε χθες ο κ. Ανέστης Τσουρουκίδης για τον λόγο που η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δεν συζήτησε την Παρασκευή το (επείγον) θέμα των λιμενικών εγκαταστάσεων της ΒΦΛ. Απάντησε ότι αυτό έγινε επειδή απουσίαζε από τη συνεδρίαση ο Δημοσθένης Τουλκίδης. Δεν μας έπεισε ο κ. Τσουρουκίδης. Εκτίμηση μας είναι ότι η αναβολή στη γνωμοδότηση επί του θέματος οφείλεται στη διαδικασία οριστικοποίησης της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στους απολυμένους και τον Λ. Λαυρεντιάδη.

 

Οι συνεργάτες του Λ. Λαυρεντιάδη στο εργοστάσιο «πιάστηκαν» αδιάβαστοι για τις εξελίξεις περί της επίλυσης του προβλήματος της ΒΦΛ. Πολλά από όσα έγιναν και γίνονται (τα κυριότερα) δεν τα γνώριζαν. Τα έμαθαν εκ των υστέρων.

 

Με εθελοντική εργασία ιερέων και πιστών προετοιμάζεται ο ιερός ναός του Αγίου Θεράποντα προκειμένου να συντηρηθεί και να βαφτεί. Ο ναός του Αγίου Θεράποντα συνεχίζει να λειτουργεί στο Σανατόριο, παρά το ότι στην περιοχή έπαψε να υπάρχει το Γενικό Νοσοκομείο.

 

Συνέντευξη τύπου θα δώσει σήμερα το μεσημέρι η νέα διοίκηση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών. Θα παρουσιάσει τις αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο, κυρίως τη διήμερη εθελοντική αιμοδοσία στη Λ.Α.Φ. Καβάλας στο τέλος της εβδομάδας.

Ετοιμάζεται η εκδήλωση της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη

Χθες βράδυ το δημοτικό συμβούλιο επρόκειτο να εγκρίνει τις ακόλουθες δαπάνες για δύο εκδηλώσεις που θα γίνουν σύντομα στην πόλη μας:

*Ο Δήμος Καβάλας ως ορίζεται εκ της σχετικής εθιμοτυπίας και του πρωτοκόλλου θα συμμετάσχει ενεργά στην επίσημη υποδοχή και την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου (Τόλιου). Ως πιο πιθανή ημερομηνία για την επίσημη υποδοχή του Σεβασμιωτάτου έχει οριστεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας και εν συνεχεία η ενθρόνισή του στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Καβάλας. Η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα θα υποδεχθεί και θα προσφωνήσει το νέο μητροπολίτη.

Στην ενθρόνιση έχουν προσκληθεί να παραστούν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, εκπρόσωποι των άλλων Πατριαρχείων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το συνολικό κόστος της συμμετοχής του Δήμου Καβάλας στην παραπάνω διοργάνωση ανέρχεται στο ποσό των  12.031,08 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Αναλύεται ως εξής: Προμήθεια ενός σταυρού ευλογίας, το δώρο του Δήμου Καβάλας προς το νέο μητροπολίτη, προϋπολογισμού 2.000,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Παράθεση ενός επίσημου γεύματος διακοσίων ατόμων ενδεικτικού προϋπολογισμού 6.000,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Ενοικίαση 300 καρεκλών για τις ανάγκες της εκδήλωσης ενδεικτικού προϋπολογισμού 500,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Εκτύπωση προσκλήσεων ενδεικτικού προϋπολογισμού 500,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Προμήθεια έξι ανθοσυνθέσεων προϋπολογισμού 331,08 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Προμήθεια κόκκινης μοκέτας διαστάσεων 10Χ4 ενδεικτικούπροϋπολογισμού 400,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Προμήθεια αναλώσιμων υλικών – ειδών κατασκευής ενδεικτικού προϋπολογισμού 850,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Προμήθεια τριών μπάνερ (σε τελάρο) διαστάσεων 4Χ3 προϋπολογισμού 750,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ . Προμήθεια ενός αναλόγιου από πλεξιγκλάς προϋπολογισμού 700,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

*Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας (ΝΟΚ) διοργανώνουν την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και το Σάββατο 11 Νοεμβρίου το διεθνές τουρνουά με την ονομασία «1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ WATER POLO ΚΑΒΑΛΑΣ».  Στο τουρνουά θα συμμετέχουν οι εξής ομάδες: ΤΣΣΚΑ Σόφιας  (Βουλγαρία). COMMODORE Βάρνας  (Βουλγαρία). ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ”ΝΗΡΕΑΣ”. ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Ο αριθμός των αθλητών που θα συμμετέχουν στο «1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ WATER POLO ΚΑΒΑΛΑΣ» είναι 160 αθλητές εκ τον οποίων 40 αθλητές θα είναι από  την ΤΣΣΚΑ Σόφιας, 40 αθλητές από την COMMODORE Βάρνας, 40 αθλητές από τον ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΒΑΛΑΣ και 40 αθλητές από τον  ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ”ΝΗΡΕΑΣ” ενώ συνολικά με τους συνοδούς, προπονητές και γονείς, οι επισκέπτες στην πόλη μας για το τριήμερο θα ξεπεράσουν τους 300.Τα τμήματα που θα συμμετέχουν στο τουρνουά είναι: Μίνι Παίδων. Παίδων.  Εφήβων.  Κορασίδων. Το συνολικό κόστος της συμμετοχής του Δήμου Καβάλας στην παραπάνω διοργάνωση ανέρχεται στο ποσό των 2.780,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Διαβάστε επίσης