μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο υποψήφιος πρόεδρος του φορέα της Κεντροαριστεράς πρύτανης κ. Γάτσιος ήταν χθες το απόγευμα στην Καβάλα, συνάντησε αρκετά μέλη του ΠΑΣΟΚ (κυρίως αυτού) σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου. Στις δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι είναι αποκλεισμένος από τα κεντρικά και πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστική η φράση του «… γνωρίζω ότι υπάρχω ως πολιτικό πρόσωπο -και όχι μόνο ως όνομα και ιδέες- χάρη στα περιφερειακά μέσα. Αυτά μου έδωσαν βήμα να παρουσιάσω τις απόψεις μου. Δεν έκαναν το ίδιο τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης».

Σε άλλη ερώτηση για το τι θα κάνει τη δεύτερη Κυριακή της ψηφοφορίας, αν δεν προκριθεί και δεν συμμετάσχει σε αυτήν, απάντησε: « Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πάω να ψηφίσω. Δεν θα πω ποιόν. Δεν θα προτείνω κάποιον. Είναι μια παλαιοκομματική τακτική να προτείνω. Αν υπάρχουν κάποιοι κοντά στις απόψεις και τις ιδέες μου φυσικά και θα τους στηρίξω. Θα στηρίξω τις ιδέες και όχι τα πρόσωπα». 

Ο κ. Γάτσιος είπε επίσης: «Συμμετέχω σε αυτήν την προσπάθεια γιατί δεν ακούω από κανέναν να λέει τι πρέπει να γίνει σε αυτή τη χώρα. Αν τα άκουγα δεν θα ήμουν εδώ τώρα».

*Στο περιθώριο της ίδιας συνάντησης και συζήτησης, μέλη των εφορευτικών επιτροπών του Νομού που ήταν παρόντα είχαν την ευκαιρία να ξανασυζητήσουν τις λεπτομέρειες της Κυριακάτικης διαδικασίας. Άπαντες επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα που διαπιστώνεται σε όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες που ανέκυψαν ως τώρα. Ξέρουν ότι έχουν μπόλικη δουλειά να κάνουν, όπως για παράδειγμα να προετοιμάσουν τα 8 σημεία ψηφοφορίας. Σε αυτά πρέπει εντός των ημερών (σήμερα- αύριο) να μεταφερθούν κάλπες και παραβάν. Τομέας στον οποίο φαίνεται ότι θα βοηθήσει ο Δήμος Καβάλας.

Άρχισε χθες το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου το πανελλήνιο συνέδριο φιλολόγων. Η προσέλευση ήταν μεγάλη. Όχι μόνο φιλόλογοι καθηγητές του δημοσίου. Εκεί ήταν κι άλλοι. Συνταξιούχοι φιλόλογοι, φιλόλογοι του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και πολίτες. Το συνέδριο συνεχίζεται και τελειώνει αύριο. Την Κυριακή οι σύνεδροι πρόκειται να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

(Σημειώνουμε ότι το διήμερο η Καβάλα θα φιλοξενήσει και το πανελλήνιο συνέδριο Σοροπτιμιστικών Ομίλων).

 

==============================================================

 

Οι πιο πιστοί και πιο φανατικοί ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς (κατ’ ουσίαν του ΠΑΣΟΚ) σκέπτονται με έναν άλλο τρόπο. Καθόλου ιδεολογικό, σίγουρα πρακτικό. Έχουν μπροστά τους 9 υποψήφιους. Ποιος από αυτούς μπορεί όσο πιο γρήγορα γίνεται να επαναφέρει το κόμμα στα ποσοστά που διέθετε πριν το 2012; Ποιος από τους 9 θα καταφέρει γρήγορα να οδηγήσει τον πολιτικό σχηματισμό στην εξουσία;

 

Με αυτό το κριτήριο σκέπτονται και μελετούν την ευκαιρία της Κυριακής. Παραδέχονται ταυτόχρονα ότι για αρκετό καιρό ακόμη η πολιτική θα είναι ίδια. Λιτότητα. Μνημόνια. Σημασία για αυτούς έχει όχι η ουσία του πράγματος αλλά ο διαχειριστής μιας κατάστασης κάθε μέρα και περισσότερο αδιέξοδης.

 

Το παράδειγμα είναι πρόσφατο, τοπικό. Αρχικά επιτροπή του ΙΚΑ Καβάλας δικαίωσε εργαζόμενους, στους οποίους αναγνώρισε το δικαίωμα είσπραξης οικογενειακών επιδομάτων. Περίπου 1.000 εργαζόμενοι απέκτησαν προ δεκαετίας αυτήν την δυνατότητα νομιμότατα. Σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας τοπικής επιτροπής.

 

Όταν μετά από 10 χρόνια τα δικαστήρια αποφάσισαν το ακριβώς αντίθετο, τότε το ΙΚΑ άρχισε να ζητά πίσω τα ποσά με τόκο. Όλα τα κόμματα παραδέχονται την αδικία. Όλα τα κόμματα αναγνωρίζουν ότι ο τόκος είναι περιττός. Τα κόμματα της εξουσίας δεν επηρεάζουν τη διαδικασία της έντοκης επιστροφής. Παρακολουθούν και τις κατασχέσεις και τις απειλές κατασχέσεων.

 

Τι θα κάνουν με μια τέτοια υπόθεση οι 9 υποψήφιοι πρόεδροι της ΔΗ.ΣΥ. ; Θα κάνουν –κατά πάσα πιθανότητα- αυτό που κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Αυτό που έκανε η προηγούμενη. Επί της ουσίας απολύτως τίποτα. Κατά συνέπεια τα μνημόνια συνεχίζονται. Κι έχουν μέλλον μπόλικο μπροστά τους. Είτε κυβερνά ο Τσίπρας, είτε ο Μητσοτάκης. Είτε πρόκειται για την «πρώτη φορά Αριστερά», είτε πρόκειται για την «Κεντροαριστερά».

 

«Ναι, αλλά υπάρχει κι η ευκαιρία της ανανέωσης» παρεμβαίνει ο υποτιθέμενος συνομιλητής μας. Σωστά.  Πάντα η αλλαγή κι η ανανέωση είναι ελκυστική. Κατά κάποιο τρόπο έχει ένα προβάδισμα. Από μόνη της δεν αρκεί. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν μιας κάποιας ηλικίας όταν μιλούσε για ρήξεις και τομές. Ποιος από τους 9 υποψήφιους είναι έτοιμος όχι μόνο να τις υποσχεθεί αλλά και να τις κάνει πράξη;

 

Ήδη «φορτωμένη» με πολλά και διάφορα θέματα η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε στην επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθούν: 1)Η κεραία κινητής τηλεφωνίας σε πολυκατοικία της οδού Αιμιλιανού 2)Η αλλαγή της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ 3)Τα δρομολόγια στη γραμμή Πρίνος- Καβάλα.

 

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια της ΔΕΥΑΚ η ομόφωνη απόφαση της περασμένης εβδομάδας για την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού δύο μηνών. Πρόκειται για 15 άτομα ειδικοτήτων: Εργάτες ύδρευσης (8), εργάτες αποχέτευσης (2), τεχνίτες υδραυλικοί (2), μηχανοτεχνίτης (1), ηλεκτροτεχνίτης (1), τεχνίτης δομικών έργων (1). Λόγω του σύντομου διαστήματος της απασχόλησης τους η επιλογή δεν θα είναι αξιοκρατική.

 

Η επιχείρηση ζητά έγκριση για τις παραπάνω προσλήψεις ως εξής: « Η πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού με σχέση εργασίας 2 μηνών θα βοηθούσε στην λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας, που λόγω των προγραμματισμένων εργασιών που αναφέρθηκαν ανωτέρω υπολειτουργεί με τα προβλήματα, τα οποία επιζητούν καθημερινή επίλυση, να συσσωρεύονται».

 

Λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (σχεδόν ομόφωνη) για έξοδα 12.000 ευρώ στην τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη, μόλις χθες πληρώθηκε από το ταμείο του Δήμου τιμολόγιο 600 ευρώ. Αφορά (όπως διαβάζουμε) «Έξοδα φιλοξενίας προσώπων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου». Δικαιούχος είναι επαγγελματίας αρτοποιός.

 

Όταν για μια εθνική γιορτή έχεις έξοδα τουλάχιστον 600 ευρώ, δεν είναι… λογικό να ξοδεύεις 12.000 ευρώ για μια ενθρόνιση; Η οποία στο κάτω κάτω της γραφής δεν είναι γεγονός που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο….

 

Δεν είναι έκπληξη η συμμετοχή του Νίκου Πατέλη στο ψηφοδέλτιο Παύλου Ζησίμου. Ως πληροφορία και πιθανή υποψηφιότητα υπήρχε από καιρό στην αγορά. Η συμμετοχή του Νίκου Πατέλη μας θυμίζει κάποιες άλλες εποχές, κάποιες άλλες εκλογές.

 

Από το όχι και τόσο μακρινό Επιμελητηριακό παρελθόν έρχεται και η υποψηφιότητα (με τον ίδιο συνδυασμό) του Κωνσταντίνου Χατζηγιαννάκη. Ο κ. Χατζηγιαννάκης ήταν και στη διοικητική επιτροπή, εκλεγμένος με τον Άγγελο Τσατσούλη, το 2006.  Τελικά αυτή που κανένας υποψήφιος πρόεδρος δεν κατάφερε να πείσει είναι η Λένα Γαρυφάλλου. «Πολιορκήθηκε» αλλά επέμεινε στην αρνητική της απάντηση.

 

Την Τετάρτη ο Θόδωρος Μαρκόπουλος έκανε δηλώσεις για το έργο αντικατάστασης προστατευτικών στηθαίων σε δρόμους κοντά στην πόλη. Χθες έκανε δηλώσεις ο διευθυντής Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος για το γνωστό πρόβλημα έλλειψης πιστώσεων προκειμένου η υπηρεσία του να κάνει ελέγχους για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου απόγευμα και βράδυ.

 

Τι δεν καταλαβαίνεις; Μία ακόμη φορά για τα σημαντικά μιλούν άλλοι, για τα ασήμαντα (που όμως δεν αναφέρονται σε προβλήματα) ο Αντιπεριφερειάρχης. Από πολιτικής πλευράς ο κ. Μαρκόπουλος συνεχίζει να διστάζει στα δύσκολα. Στα εύκολα αντίθετα είναι πάντα πρόθυμος.

 

Με την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι το βράδυ της Τετάρτης αποβιβάστηκαν 150 περίπου πρόσφυγες, προερχόμενοι από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μία ακόμη φορά συντεταγμένα επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που τους περίμεναν, με τα οποία κινήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Μάλλον προς Θεσσαλονίκη.

 

Όσοι κι αυτήν την φορά παρακολούθησαν τη διαδικασία ισχυρίζονται ότι μοιάζει κάθε φορά και περισσότερο στις αξέχαστες αφίξεις προσφύγων στο λιμάνι. Τότε που δεν υπήρχε οργάνωση, τότε που τους υποδέχονταν και τους συνέδραμαν εθελοντές, τότε που μάλωναν μεταξύ τους οι μεταφορείς ποιος θα τους παραλάβει για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ειδομένη.

 

Τηλεοπτικό σουξέ για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Διαδοχικές εμφανίσεις στο κανάλι της Βουλής, τηλεφωνική συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό της Λάρισας και φυσικά εμφανίσεις στα δελτία ειδήσεων λόγω της παρέμβασης του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

 

Η εταιρία Ανάδραση του συμπολίτη μας Μπάμπη Ηλιάδη επεκτείνει τις δραστηριότητες της. Την γνωρίσαμε στις Λευκές Νύχτες στην αγορά. Τώρα συμμετέχει με ένα γεγονός στις παράλληλες εκδηλώσεις της Ονειρούπολης. Ακούμε ότι κατέθεσε προτάσεις για το εορταστικό πρόγραμμα τόσο του Δήμου Νέστου όσο και του Δήμου Καβάλας. Μπράβο της.

=====================================================

Ο πρόεδρος θύμωσε…

Θύμωσε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρος Πετρόπουλος από τις πολλές ερωτήσεις που του έκαναν μέλη της διοίκησης στην προχθεσινή τους συνεδρίαση. Αφορμή ποσό 2.500 ευρώ για τη φιλοξενία των προέδρων των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας οδού.

Τα χρήματα είναι πολλά, παρατήρησε πρώτος ο Ανέστης Δημητριάδης. Παρόμοια κριτική και από την κ. Μαυρίδου. Η οποία λέγεται ότι δέχθηκε φραστική επίθεση από τον πρόεδρο, εξ αιτίας της οποίας αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο κ. Δημητριάδης!

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο το ΔΗΠΕΘΕ θα φιλοξενήσει 12 άτομα αν και οι πρόεδροι των ΔΗΠΕΘΕ που μετέχουν στην πρωτοβουλία είναι 5. Οι επιπλέον είναι δημοσιογράφοι, ένας αντιπρόεδρος κτλ. Το πρόγραμμα της φιλοξενίας θα υλοποιηθεί το τριήμερο 14 με 16 Νοέμβρη.

Διαβάστε επίσης