• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν την έκθεση της Philoxenia στη Θεσσαλονίκη (ολοκληρώθηκε χθες), ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης ήταν σε μια σημαντικότερη τουριστική έκθεση. Ειδικά για την Θάσο. Σε αυτήν του Λονδίνου. Τα νέα που έφερε είναι καλά. Το Καλοκαίρι του 2018 πλησιάζει με καλά νούμερα ως προς τις κρατήσεις δωματίων από το εξωτερικό.

 

Η πόλη μας φιλοξένησε το τριήμερο Παρασκευή- Σάββατο – Κυριακή 150 και πλέον άτομα, για το πανελλήνιο συνέδριο των Σοροπτιμιστριών. Ο σύλλογος της Καβάλας δούλεψε πολύ για την φιλοξενία και την εξυπηρέτηση των κυριών αλλά και των ανδρών συνοδών τους. Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κι η συζήτηση που έγινε είχε θέμα τις επόμενες δράσεις των ομίλων. Η φωτογραφία προέρχεται από την τελετή έναρξης της συνάντησης, την Παρασκευή το απόγευμα στο αρχαιολογικό μουσείο.  Οι διαθέσιμες καρέκλες δεν έφθασαν, κουβάλησαν επιπλέον από γειτονικά ξενοδοχεία!

 

=======================================================

 

Αρχίζει σήμερα στην Κομοτηνή το αναπτυξιακό συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το οποίο οργανώνει η Κυβέρνηση. Παρά το ότι Πρωθυπουργός και Υπουργοί έρχονται στην περιοχή προετοιμασμένοι (με γεμάτα χέρια, όπως χαρακτηριστικά λέει ο λαός μας), επιτρέψτε μας κι αυτήν την φορά να κρατήσουμε μικρό καλάθι.

 

Ο βασικός λόγος της απαισιοδοξίας μας αφορά τα προηγούμενα παρόμοια και πρόσφατα συνέδρια που δεν άλλαξαν σχεδόν τίποτα στις περιφέρειες όπου πραγματοποιήθηκαν. Εντάξει, εξαγγελίες θα γίνουν. Αυτό είναι βέβαιο. Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ωστόσο ότι όσα ανακοινωθούν θα προχωρήσουν τόσο γρήγορα όσο πρέπει.

 

Ανακοινώθηκαν από την Παρασκευή χρήματα και έργα τόσο στο νέο λιμάνι όσο και στο κεντρικό. Η χρηματοδότηση έργων -στο κεντρικό λιμάνι- δυτικής επέκτασης του, είναι μια εντελώς νέα ιστορία η οποία αφορά το συνεχές ενδιαφέρον του ΟΛΚ και τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της Καβάλας. Κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν πράξη όσα αφορούν: Κατασκευή μαρίνας μάλλον μπροστά από το πάρκο Φαλήρου, επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας για να δένουν εκεί όλα τα αλιευτικά σκάφη.

 

Τα έργα που αντίθετα ανακοινώθηκαν στο νέο λιμάνι είναι έργα που συστηματικά αργούν. Θα εξασφαλιστούν – ακούμε- πιστώσεις προκειμένου να κατασκευαστούν επιτέλους απαραίτητα κτίρια. Υποθέτουμε ότι ένα από αυτά θα διατεθεί για τη μεταφορά του Τελωνείου. Μα καλά, αυτό δεν έπρεπε να έχει ήδη γίνει; Φυσικά και έπρεπε. Δυστυχώς είναι κάτι που «κόλλησε», η σημερινή Κυβέρνηση μας υπόσχεται να το κάνει πράξη.

 

Τελικά, πόσο χαρούμενοι κι ικανοποιημένοι πρέπει να είμαστε αν δρομολογούνται μόλις τώρα όσα έπρεπε να υφίστανται από την προηγούμενη δεκαετία; Αν είμαστε ρεαλιστές, τότε δεν θα διαμαρτυρηθούμε. Δεν θα γκρινιάξουμε. Αν είμαστε απαιτητικοί (όπως πρέπει να είμαστε), θα διατυπώσουμε και τις παρατηρήσεις μας και τις επιφυλάξεις μας. Τα έργα σε όλη την Ελλάδα (πολύ περισσότερο στην Καβάλα) εξαγγέλλονται εύκολα, κατασκευάζονται πολύ δύσκολα. Είναι κάτι που το ζήσαμε, δεν μπορούν να μας πείσουν για το αντίθετο όσα συνέδρια κι αν κάνουν.

 

Το άκρον άωτον της προαναφερθείσας ελληνικής κατάστασης είναι αυτό (ή αυτά) που ακούσαμε την Παρασκευή στη συνέντευξη τύπου του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛΛ κ.Παναγιώτη Σγουρίδη. Είπε ότι το κόμμα του κατέθεσε αναπτυξιακή πρόταση για την ΑΜΘ, αφού νωρίτερα έκανε διάλογο με τους τοπικούς φορείς. Σιγά τα αβγά…

 

Το κόμμα του κ. Σγουρίδη κυβερνά. Εδώ και καιρό. Έχουμε έτοιμο παράδειγμα ανικανότητας και φανφαρολογίας. Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημα της Κεραμωτής. Ντάλα Καλοκαίρι τα μεγάλα φορτηγά εξυπηρετούνται από ένα τουριστικό λιμάνι αν και εναλλακτική λύση υπάρχει. Αφού λοιπόν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛΛ δεν ενδιαφέρθηκε να λύσει το πρόβλημα, τώρα καταθέτει πρόταση στο συνέδριο της Κομοτηνής. Η οποία τι λέει; Λέει ότι πρέπει να γίνει αυτό που είναι αίτημα των κατοίκων της περιοχής εδώ και χρόνια!

 

Για όλους αυτούς τους λόγους κρατάμε πολύ μικρό καλάθι για το συνέδριο που αρχίζει σήμερα στην Κομοτηνή. Θα ανακοινωθούν πολλά. Όσα πάλι μείνουν σε εκκρεμότητα θα είναι οι… προτάσεις αυτών που Κυβερνούν! Με λίγα λόγια θα τα προτείνουν στον εαυτό τους!

 

Λίγο πριν ή λίγο μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Επιμελητηρίου έγιναν δύο ξεχωριστά γεγονότα. Και τα δύο σχετίζονται άμεσα με την ίδια εκλογική διαδικασία. Ο Αντώνης Καραγιαννίδης- υποψήφιος με τον Παύλο Ζησίμου- «άφησε» στο Facebook της Πρωινής το ακόλουθο σχόλιο: «Κάποιοι ξεκίνησαν και χαρακτηρίζουν τον κύριο Ζησίμου ΄΄εξαφανισμένο΄΄. Θα πρότεινα να μην προβαίνουμε δημόσια σε χαρακτηρισμούς που δυναμιτίζουν το κλίμα. Ξέρουμε πολλά και δεν είναι απαραίτητο να τα πούμε όλα σε αυτές τις εκλογές. Εσείς αποφασίζετε».

 

Κείμενο γεμάτο υπονοούμενα που είτε δεν έγινε αντιληπτό, είτε έγινε αντιληπτό και δεν απαντήθηκε. Κανονικά ο κ. Καραγιαννίδης πρέπει να αναφερθεί αναλυτικά σε όλα όσα εννοεί άσχετα από το τι … απόφαση θα πάρουν αυτοί στους οποίους απευθύνεται.

 

Το δεύτερο σημαντικό γεγονός ήταν η αντίδραση του Μάκη Παπαδόπουλου. Απέπεμψε από την ομάδα του την Κατερίνα Ιωαννίδου, από την οποία ζήτησε να παραιτηθεί ώστε να αντικατασταθεί στο δημοτικό συμβούλιο με άλλον υποψήφιο της δημοτικής παράταξης «Τόπος της Ζωής μας». Κυριακή πρωί και η κ. Ιωαννίδου δεν αντέδρασε, δεν απάντησε στο κείμενο Παπαδόπουλου (δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής).

 

Το ότι η δήλωση Παπαδόπουλου δεν απαντήθηκε αμέσως, σημαίνει πολλά. Το ότι η συνεργασία Παπαδόπουλου- Ιωαννίδου (συνεργασία τουλάχιστον 3 ετών) «χάλασε» με αφορμή και αιτία τις εκλογές του Επιμελητηρίου σημαίνει επίσης πολλά.

 

Ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος από καιρό αποφάσισε να είναι ουδέτερος στις εκλογές του Επιμελητηρίου, απόφαση που δεν βρήκε σύμφωνη την κ. Ιωαννίδου. Η οποία πριν αποφασίσει να στηρίξει τον Παύλο Ζησίμου (βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του συνδυασμού του) είχε δεχθεί κι είχε απορρίψει πρόταση του Μάρκου Δέμπα.

 

Φυσικά και η ίδια αποφασίζει που θα είναι και που όχι υποψήφια. Γνωρίζοντας τις συνέπειες τις απόφασης της, πρέπει να ήθελε πολύ αυτήν την υποψηφιότητα. Για αυτό και επέμενε. Κατά τα άλλα της ευχόμαστε καλή επιτυχία.

 

Σε συνεδρίαση επιτροπής της Περιφέρειας εντός των ημερών πρόκειται να αποφασιστεί η οικονομική στήριξη εκδήλωσης του Ομίλου Πόντιων Χορευτών Ν. Καβάλας. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Το χωρίον εμού» και θα γίνει στην πόλη μας.

 

Από τις 24 έως τις 26 Νοέμβρη πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη το 18ο συνέδριο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής. Θέμα του συνεδρίου η ανάπτυξη του αθλητισμού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την βιώσιμη αθλητική ανάπτυξη θα μιλήσει στο συνέδριο ο αντιδήμαρχος Καβάλας Γιώργος Φιλόσογλου. Στην ίδια ενότητα του συνεδρίου θα μιλήσουν εκπρόσωποι των Δήμων Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης- Ξάνθης.

 

Η σύζυγος και ο γιος του Νίκου Ρουδομέτωφ θα βρίσκονται στην τελετή έναρξης του ιστορικού συνεδρίου του Δήμου Καβάλας (θα γίνει μετά από λίγες μέρες) προκειμένου να λάβουν αυτοί ότι προορίζονταν για τον πρόσφατα θανόντα Καβαλιώτη. Η βράβευση μετά θάνατον του Νίκου Ρουδομέτωφ θα είναι η κορυφαία στιγμή του συνεδρίου. Κάτι άλλο σχετικό (κάτι σαν ευχάριστη έκπληξη βρε αδελφέ) δεν προβλέπεται περί του αρχείου Ρουδομέτωφ.

 

Με ημερομηνία 8 Νοέμβρη ο Σύλλογος κατοίκων Περιγιαλίου έκανε γνωστό μέσω της ιστοσελίδας του ότι: «Σε συνεργασία με την αστυνομική διεύθυνση Καβάλας καταφέραμε να απομακρύνουμε από την πόλη μας τους νεαρούς πρόσφυγες ο οποίοι είχαν συλληφθεί για τις κλοπές που είχαν διαπράξει σε σπίτια της γειτονιάς μας».

 

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας Θανάσης Παπουτσής ψήφισε χθες για τον επικεφαλής της Κεντροαριστεράς. Επέλεξε να ψηφίσει στην Ελευθερούπολη κι ήταν ο 100ος στη σειρά. Η «ανοιχτή» διαδικασία έχει αυτά τα προβλήματα. Να ψηφίζουν ακόμη και τα στελέχη άλλων (αντίπαλων) κομμάτων. Ο συγκεκριμένος δήλωσε ότι ψήφισε τη Φώφη, ελπίζουμε η ψήφος του να μην αποδειχθεί καθοριστική…

 

Η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη οργανώνουν εκδήλωση μεθαύριο. Θα μιλήσουν η γιατρός Μαρία Καραδρακόντη και ο κλινικός ψυχολόγος Μηνάς Νιτσόπουλος. Θέμα της εκδήλωσης η άνοια. Η εκδήλωση θα γίνει στη Δ. Βιβλιοθήκη και θα αρχίσει στις 6.30 το απόγευμα.

 

 

Διαβάστε επίσης